Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:646 Предишна Страница 2 от 33 1 2 3 4 Следваща »
GreenEyes
09 Мар 2012 23:21
Мнения: 4,538
От: 0
Тук не е форум, където много хора ще тръгнат встрани от "правата линия", но аз винаги оценявам нестандартните, разбирай не много ортодоксалните. Понякога ми се иска да се върна в един друг форум, в който участвах и в който всеки можеше да си каже каквото си мисли, какво е сънувал, какво е мечтал предния ден и какво иска да види отвъд хоризонта. И никой не му се подиграваше и никой не го цензурираше. Както и да е, наздраве! А аз трябва да тръгвам, че тук е 4 следобяд.
target=_blank id=url>Натисни тук
axsbf67
09 Мар 2012 23:27
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
И нещо любопитно - буквата Б присъства в тракийски надписи

Няма спор, само е възможно да не съм толкова навътре като теб в тракийската писменост
Надписът е на някакъв вариант на гръцки, траките според това, което знам, не са имали писменост.
А иначе и в старогръцкия и в съвременния гръцки има буква "б" - "Бета". само че фонетичните особености и правописът на гръцкия език не позволяват произнасянето на "българи", та стават "вулгари". А пък ако наскоро си бил в Гърция, "бира", България" и всичко, което започва с "б", се изписва с тяхното "мп", което е еквивалента им за кириличната "б".
Не ми отговори за "автохтонността" на братята македонци
А сега избяга и от "генетичния микс" и го замени само със скромната македонска автохтонна дума "микс"
Писах ти, че генетичният микс по никакъв начин не може да бъде разпознат, откроен или каквото и да е, в културните наслоявания, традиции и бит.
Ако твоята фамилия е отглеждала кучета в последните 500 години, сега тези кучета да не би да имат от културното наслояване на предците ти?
Примерът е общ и груб, за да ти покажа къде пропускаш и грешиш. Същото се отнася и за хората. Генетичният микс си е едно нещо, а битово-културното ниво - съвсем друго.
И един чернокож роб например (има доста глави на чернокожи на една тава от Панагюрското съкровище) например, който евентуално е оставил поколение по тези земи, по никакъв начин генетичният му микс няма да е сходен или същият като културният му такъв, нали?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
axsbf67
09 Мар 2012 23:29
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
А аз трябва да тръгвам, че тук е 4 следобяд.

The East coast?
Anyway ... Have a good night and enjoy whatever you wish and like!
Brightman
09 Мар 2012 23:31
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Кубрат

Такъв не съществува, като и титлата хан. Съществува Хувратис и титлата канас. Интересно защо към Еспер е добавено латинското рекс, а пък някой ги обединил и го прекръстил на Аспарух.
Florin
09 Мар 2012 23:32
Мнения: 4
От: Bulgaria
Няма античен или автохтонен ген ! Само пълен лаик в генетиката може да пише подобни глупости.Всички са пришълци в Европа,човека не е еволюирал тук...Точно българите са първия самоопределил се народ през средновековието,със собствена национална църква и държавност.Писмата на българските владетели до римските папи,византийските историци и археологическите артефакти(битолска плоча)говорят за ясно народностно самосъзнание.Друг е въпросът за съвременните нации...19в.
axsbf67
09 Мар 2012 23:48
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
не мога да взема отношение към имената. Но имам логично обяснение. Различните народи в древността не са имали звуци за всички чуждозвучащи имена, названия и думи. Така че е нормално да бъдат изкривени звуково. Дори и преиначени, за да могат да се изговорят, евентуално и изпишат. Примери - много.
Ти знаеш ли какво е кинезитерапия? Китайска терапия, ама така ли ти звучи, а?
А Искендерун на турски знаеш ли какво е? Александрия, пристанище в Египет. Да намираш някаква звукова или писмовна близост
А Скендер бег знаеш ли от къде идва? Син на албански феодал, който се е казвал Александър, даден като залог на турците и става еничар. Там вече е Искендер. после обаче нещо му светва в главата и на 29 години се връща в Албания и ... започва най-яростната съпротива в тези земи точно срещу турците. Последователите му успяват и 30 години след смъртта му да се опъват ефективно и с успех на турчулята.
А Вашингтон звучи ли ти като Уошингтън, както би трябвало да се произнася?
А пенкилер?
А Минхен? Беч? А Тимофей( Тимотей, Тимъти), а Венгрия, а не Унгария?
Примери от различни езици. Все едно и също - изкривяване според фонетичните особености и начина на произнасяне на думите.
Я накарай един грък да ти каже на български: Чичковите червенотиквеничковчета. Знаеш ли какво ще чуеш, ако въобще гръкът успее да го произнесе - цицковите цервенотиквеницковцета. А ако това последното е написано и така остане в историята (тогава светът не е имал медии, интернет, нито пък е бил толкова грамотен, ако не знаеш ), а след 8 века някой полуграмотен монах или даскал се опита да го прочете, кой знае как би го прочел и написал отново - може би като овце, които ядат червени тикви или ... кой знае как
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
Brightman
09 Мар 2012 23:48
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
и в съвременния гръцки има буква "б" - "Бета". само че фонетичните особености и правописът на гръцкия език не позволяват произнасянето на "българи", та стават "вулгари".


Буквата В в старогръцкия език е Б, а в новогръцкия В. Vulgares е написано на латиница. И не само това, а е латинска дума, която значи "общ", (а по-късно минава в романските езици със значение на простонароден, просташки). С гръцки букви става Βούλγαρες , което в преходният период между бета и вита не е никакъв проблем да разчетеш, като булгарес.
---
Една особеност, която явно е неудобна за някои, въпреки, че е очевидна - названията не са етноними, а нарицателни. Има го и до ден днешен - немци, гърци, цигани, унгарци, албанци и т.н., вместо дойчовци, елини, роми, маджари, шиптъри е т.н..
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
axsbf67
09 Мар 2012 23:49
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Флорин:
има, има, и още как има ...
Нали македонската академия на науките, която наскоро чества 15 000 години от откриването си, го твърди и го е доказала
Davidoff
09 Мар 2012 23:49
Мнения: 844
От: Bulgaria
Това с баскетболния отбор ми напомня за оня виц - дето доктора не му помогнал да му стои прав, ама го успокоил - виж пък как хубаво ти виси!
axsbf67
09 Мар 2012 23:56
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
ха, Брайтмън, чудесно, а знаеш ли защо им викат немци?
И кои им викат немци?
Но не ми отговори за безусловната автохтонност на македонското племе, етнос, народ и нация
P.S. Възможно е това, което пишеш за "бета" и обясненията ти към това да е вярно. Но пък никъде не съм срещнал надпис Булгарофигон, а Вулгарофигон. Както и сегашното изписване на България.
Иначе как е еволюирала буквата, не съм запознат. Само с едно уточнение - латинският е доста по-млад от гръцкия. Така че едва ли заемката е от запад на изток.
И още нещо, според ромеите, племената на север са наричани "вулгари" като изражение на нецивилизоваността и диващината им (според византийците). Така че може и поради това "вулгари" да е еволюирало до "българи", което обаче не дава отговор откъде са дошли българите. Има обаче едно племе в Афганистан, което все още има в израза си за възхищение към някого "Красив като балкар (или балгар)". Та сигурно и оттам има някаква линийка и пъпна връв.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
Brightman
09 Мар 2012 23:58
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Няма античен или автохтонен ген !

Има автохтоност към момента на античността, към историческият период (периода в който има история). Преди това имаме няколко вълни през няколко хилядолетия, като последната е от 3-2 хилядолетие преди Христа. Във всеки случай, през новата ера на Балканите никой нов не се е заселвал, (изключая османските турци през 14 век, а 4 века преди тях циганите и то пътьом към Западна Европа).
Brightman
10 Мар 2012 00:05
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Надписът е на някакъв вариант на гръцки, траките според това, което знам, не са имали писменост.

И как реши, че този "някакъв вариант на гръци" не е тракийски и че нямат писменост, при положение, че виждаш добавена буквата Б ? Какво е кирилицата ? Гръцката азбука с добавени букви, между които и същото Б.
axsbf67
10 Мар 2012 00:05
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
вместо дойчовци, елини, роми, маджари, шиптъри

не си прав според мен, - дойчовци би им казал неграмотен среден представител на Европа сега. Французите ги наричат Les Alemands, нали?
Роми е само част от етноса или каквато и да са сволоч на онези, които през девет земи та в десета - от Индия дошли къде ли не. Цигани в българския идва от германската дума zigeu, което означава .... ами циганин на български
Шиптър идва от Shqiperia, което на албански е Земя на орли, ако не ме лъже паметта.
както и Helvetia e Швейцария, и още куп други примери.
А какво е Херцеговина - херцогство. И затова преди се е казвала - Херцег - Босна, т.е. херцогство Босна, защото е била под австроунгарците. А славяно-ислямското население постепенно я превръща в Херцеговина ( на езиковия принцип в сърбохърватския: бан - владетел феодал - бановина - феодалното му владение), като част от самата област. Така че както за наименованията (постингът ми от преди малко), така и за нарицателните нещата са доста спорни.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: axsbf67
axsbf67
10 Мар 2012 00:09
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Брайтмън
Намери ми източник (достатъчно известен, достоверен, надежден, признат и потвърден от независими други капацитети в тази сфера), който да привежда доказателства за писменост на траките, дори на едно тракийско племе или полис?
Продължаваш да мълчиш като "сокол на Вардаро" по въпроса ми.
А и отговорите ти приличат повече на търкалянето на топче в рулетка - ту тук, ту там, ту на друго място. Бягаш от директни въпроси. Защото нямаш информация по тях или защото просто се заяждаш? Едно от двете е валидно със сигурност, но е възможно да са и двете.
Приятна вечер!
Оп, забравих нещо - тази снимка на парче от грънци как да съм сигурен, че е автохтонна? Сега с фотошоп (и с къде-къде по-сериозни програми) нали знаеш, че мога да те изкарам арменско египтянче от Израел с баба в Китай?
Независимо от несъстоятелността на тезите ти, поне си поупражних писането на една доста кибер и нетипична клавиатура
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
Brightman
10 Мар 2012 00:14
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Така че може и поради това "вулгари" да е еволюирало до "българи", което обаче не дава отговор откъде са дошли българите. Има обаче едно племе в Афганистан, което все още има в израза си за възхищение към някого "Красив като балкар (или балгар)". Та сигурно и оттам има някаква линийка и пъпна връв.

"Пъпната връв" се доказва обективно от генетиката. А тя казва - тези, които преди 3000 години са си били на Балканите и днес са си тук. Същата генетика казва, че тези, които днес са на Балканите нямат нищо общо с тези в Афганистан, Иран, Памир или Балхара, че даже и с Волжските болгари. Днешното население на балканите е автохтоно и сродно по между си.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
axsbf67
10 Мар 2012 00:18
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
за това последното чувам за първи път от теб. Или поне нищо сериозно на небосклона в тази сфера.
Но понеже уважавам чужди мнения ( а така понякога променям и моето), дай линк, инфо, нещо, върху което наистина може да се помисли и анализира.
Защото, в смисъла на твоето твърдение, може и да сме евенки, част от които обаче са били натирени към Сибир, а останалите са си живели тук .... 5000 години
А за застоялите се 3000 години на Балканите - ако има нещо вярно, то ще е единствено, че тракийският и старогръцки ген са се оказали по-силни от тези на останалите, които са преминавали през територията
Вероятно разбираш от генетика, или само демонстрираш това. Но елементарните неща в генетиката тръгват от доминантен ген, който определя доста неща, и по-слабия недоминантен ген, който "губи" в битката с първия. Кои са доминантните при нас - ясно, но те пък са недоминантни в други страни
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
Florin
10 Мар 2012 00:25
Мнения: 4
От: Bulgaria
античката ненаука(политическа пропаганда) е силно заразна...и кай нас се навъдиха сума лудографи-автохтонци !... Колкото по-старо толкова по-гордо звучи,нали ? А и какво по политически правилно в настоящият ни исторически момент от - Може и трябва да сме всякакви само не и гнусни славяни русофили... Аз не съм русофил,но не мога да казвам на черното бяло щото в момента сме членове на НАТО...Езикът е най важния фактор за определяне на произхода на един нароад,а ние говорим на южнославянски език имащ над 75% общи думи с руският език...
Brightman
10 Мар 2012 00:35
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Цигани идва от гръцкото αθίγγανοι, а не от немски, но това няма значение. Важен е принципът - имената не са етноними, а нарицателни, особено когато се използват от един народ за друг. Понякога нарицателните могат да станат и собствени етноними, когато отразяват нещо важно. Например Vulgares вероятно означава общи, сродни с ромеите хора, което ги отличава от варварите. Кандидати за такива, според известните ни данни са тракийските племена отвъд Дунава след оттеглянето на ромеите от южната му страна и превръщането му в граница. Именно след разширяване на държавата им и на юг от Дунава до Балкана, Мизия започва да се нарича България, а през цялото средновековие мизи и българи са синоними и се използват успоредно и взаимозаменяемо. Дори във втората половина на 19 век това е още така. Не напразно дори Левски говори за България, Тракия и Македония.
axsbf67
10 Мар 2012 00:41
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
всъщност, Флорин, прав си донякъде. Сръбският (или по-точно сърбохърватският) имат повече от 75% съвпадение с руския - особено пък като падежи, дори употребата на предлозите в тях. Българският е единственият от славянските езици, който е еволюирал извън падежната изразна форма, при нас има само падежни остатъци.
Но няма какво да се спори, хилядолетната историография на Македония казва друго. От древни времена, та ... до днес.
А и още един любопитен факт - има статуя на Юстиниан в Скопие, по-малка е от онова недоразумение на скулптура на древен войник върху коня си, но пък според същата историография Юстиниан е македонец. Поради ЕДНА причина - роден е някъде близо до Скопие, в сегашна БЮРМ. Което е единственото, но напълно достатъчно условие той да е един велик древен македонец!
axsbf67
10 Мар 2012 00:44
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Цигани идва от гръцкото αθίγγανοι - щом са нарицателни, трябва да имат и обяснение и значение, нали? Какво е то за цигани? Защото не знам
Brightman
10 Мар 2012 00:35

Напълно невярно, в средновековието има България, а не мизи и българи. А и мизите са тракийски племена ....
Със същия успех можеш да твърдиш, че сегашните географски определящи названия (нарицателни): бургазлии, варненци, софиянци, старозагорци са синоними на българи. Но не се използват еднозначно и повсеместно. Все пак са само географски относими, нищо повече.
НО: старозагорец, русенец, софиянец може да е и някой евреин, арменец, китаец или каквато и да е друга националност. Това, че мизи и българи са използвани еднозначно (ако изобщо е вярно), може да говори повече за хомогенността на етническия състав на населението в тези географски райони - Мизия, Тракия и Македония, а именно, че са българи.
Както и Левски говори за Македония и Тракия като географските наименования на области, в които живее българско население.
Но ти може пък да си си говорил с Левски, с мен той не искаше да си говори, беше ми сърдит, че исках да вдигнем въстанието по различен начин.
Не видях нищо написано по въпроса ми за автохтонността. Забравих преди да добавя, че тази дума се използва в учебниците по история в Македония от 3 клас нагоре. Основно е преобладаваща....
Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: axsbf67
Добави мнение   Мнения:646 Предишна Страница 2 от 33 1 2 3 4 Следваща »