Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 4 от 33 2 3 4 5 6 Следваща »
Rogatia
10 Мар 2012 02:21
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
... мангелсте хафте наа... сопри се бре
Brightman
10 Мар 2012 02:39
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Гарамел,
Трансилвания и Панония към Балканите ли ги включваш ? Ако да, то трябва да включим към изключенията и маджарите. А пък, ако искаме да сме съвсем точни и малък процент (6%) на границата между Босна и Македония от хуни и 2% викинги в Сърбия. А и славяни - от 15 (в България) до 30 % (в Сърбия) .
Ето подробно картината на Балканите, да не кажеш пак, че съм пресилил в инерцията на обобщението Натисни тук.
Brightman
10 Мар 2012 03:15
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
А тези ДНК анализи дето ги цвъкаш навсякъде са връх на невежеството.

Всички генетични изследвания дават сходни данни. Колкото и да оспорваш точността им, то тя е милиони пъти по голяма от предположенията основани на имперски политики. Като например за славянско "море" заело мястото на мистериозно изчезналото старо население или за разни варвари веещи конски опашки. От конските опашки няма и следа, а "морето" е само 15 % от общата "вода" в България. Вместо това, старото население не само, че не е изчезнало, но още си е тук, като съставлява 85% от населението.
-
Каквито и още генетични изследвания да се правят с по-голяма извадка, то единствено процентите могат да варират с малко, но картината ще е запазена.
Същото, като, когато социолозите с извадка от 1 000 човека познават гласуването на 5 000 000.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Гарамел
10 Мар 2012 04:20
Мнения: 1,048
От: Bulgaria
Като например за славянско "море" заело мястото на мистериозно изчезналото старо население или за разни варвари веещи конски опашки. От конските опашки няма и следа, а "морето" е само 15 % от общата "вода" в България. Вместо това, старото население не само, че не е изчезнало, но още си е тук, като съставлява 85% от населението.

Taка е. Както каза Редник Саут по-рано завоевателите измират по бойните полета, фермерите остават. Демек коренното население.
Но материалите които показваш от youtube са меко казано манипулативни.
Смешно е да се твърди че еди кой си имал толкова % Тевтонски, Еврейски, Македонски или Гръцки произход, след като не се знае кога точно гените са се приплели. Това е най-големият проблем. Ти си мислиш че всичко е нагледно доказано, но не е. Дадени гените могат да съществуват в дадена популация много преди сблъсъкът с друга популация титуляр на тези гени и носител на етноса. Също така е смешно да се говори за гръцки гени например, тъй като такъв ген няма изолиран. Нито Македонски.

Гладиатор
10 Мар 2012 06:05
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Флорин
ние говорим на южнославянски език имащ над 75% общи думи с руският език.
По точно руснаците говорят на т.н. черковнославянски. Такъв език и такъв народ, няма. Има старобългарски език на който освен еврейски, гръцки и латински е взело да се тачи Бог. Те на такъв език говорят руснаците - 90% от езика им е старобългарски.
axsbf67 10 Март 2012 00:58 е прав
Българският (старата му версия е почти идентична със съвременния руски)

Преди покръстването си руснаците са говорили на език доста различен от сегашния им.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гладиатор
E6
10 Мар 2012 06:07
Мнения: 29,550
От: 0
axsbf67
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: E6
E6
10 Мар 2012 06:14
Мнения: 29,550
От: 0
В България винаги е имало хора дето за нищо не стават, но от всичко разбират....
sutapanaki
10 Мар 2012 07:43
Мнения: 7
От: Bulgaria
Значи допреди руснаците да получат книгите от нас са били неми,не са говорили на никакъв език. И след това изведнъж научават да говорят старобългарски. Браво, Гладиаторе!
Brightman
10 Мар 2012 08:08
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Гладиатор:
Преди покръстването си руснаците са говорили на език доста различен от сегашния им.

sutapanaki:
Значи допреди руснаците да получат книгите от нас са били неми,не са говорили на никакъв език. И след това изведнъж научават да говорят старобългарски. Браво, Гладиаторе!

sutapanaki,
ти първо четеш ли ?
Brightman
10 Мар 2012 08:38
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Както каза Редник Саут по-рано завоевателите измират по бойните полета, фермерите остават. Демек коренното население.

Специално със славяните на Балканите нещата едва ли стоят точно така.
-
Първо знаем, че думата "славяни" е научен лингвистичен новоговор за означаване на езиково семейство, а не етноним.
-
Второ, както вече установихме, включително и от съвременната практика думите с които едни народи наричат други са по-скоро нарицателни за някакво качество, отколкото самоназвания. По-късно в някои случаи може и да станат но със сигурност в началото не са.
Та как ромейските извори наричат славяните, от където ние уж вадим и думата ?
Наричат ги Σκλαβοι, което буквално значи роби.
-
Трето, какво са учили нас и учат децата ни в училище ? Че славяните дошли тук, заселили се и почнали да работят земята.
Това да ти прилича например на преселението на мексиканци в САЩ в днешните дни ? Даже, макар и, като алегория ги сравняваме с роби или казано на гръцки Σκλαβοι. Да ти приличат на имигранти от неразвити региони на света към развити страни, които отиват там да работят ?
-
Четвърто, съвсем не бих изключил преселването им на Балканите да не е доброволно, а да се били пленявани ловувани и докарвани точно като роби. 15 процентният им дял сред съвременното ни население на България, може и така да се тълкува.
---
Във всеки случай славяните тук нито са играли, нито са могли да играят някаква политическа роля.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Brightman
10 Мар 2012 08:52
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Смешно е да се твърди че еди кой си имал толкова % Тевтонски, Еврейски, Македонски или Гръцки произход, след като не се знае кога точно гените са се приплели. Това е най-големият проблем.

Това не е никакъв проблем, защото гените не прилепват, а се предават по наследство. И дори да приемем, че всичките 15 % славяни са дошли след 1919 г. с избягалата от Русия белогвардейска армия на Врангел, с останалата белогвардейска и на тъщите от Коми имиграция, то това не променя нищо, относно произхода на съвременните хора населяващи България (85% от тях) и съвременната българска нация. А той е автохтонен.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Гладиатор
10 Мар 2012 08:59
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
sutapanaki 10 Март 2012 07:43

Значи допреди руснаците да получат книгите от нас са били неми,не са говорили на никакъв език. И след това изведнъж научават да говорят старобългарски. Браво, Гладиаторе!
Нещо не фащам логиката? - ама тя си й твоя.
Езикът им се е променил съществено, бе, пич. Езика на който се е чело Божието слово в църквите е ползван и за официален
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Brightman
10 Мар 2012 09:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Май трябва да се припомни на забравящите, че в християнството до епохата на протестанството има само 4 канонични езика на които се води богослужението - казано с популярните им названия - еврейски, гръцки, латински и славянски. Това определя и официалният език в съответната група държави. Латинският запазва статута си на официален, например в Унгария, (включително Трансилвания) чак до 1918 г., което изиграва съществена роля при сътворяването на румънският език през 19 век.
-
Трябва да се припомни, както всеобщата религиозност на епохата на средновековието, така и значението на църквата и богослужението й.

Трябва да се припомни, че грамотността, образованието, книжнината е изключително за нуждите на църквата и с религиозно съдържание.
-
Не на последно място трябва да се отбележи, че за езика през средновековието съдим не по аудиозаписи, а точно по писмените извори, които са написани на официалният книжовен език, който в повечето случаи не съвпада с говоримият.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Brightman
malinas
10 Мар 2012 09:31
Мнения: 1,374
От: Bulgaria
Та Брайти, не разбрах на какъв "официален" език са писали "македонците"?
Роки Балбоа
10 Мар 2012 10:27
Мнения: 880
От: Bulgaria
Решението е просто, като формула, но сложно, като реализация [...]. Просто трябва зряло да се седне на масата и да се напишат общо от всички на Балканите общи училищни учебници по история базирани единствено върху фактите.

За начало, като личен твой принос за помиряването на Балканот, би ли дефинирал [...], кои точно са тия факти, върху които да се базира общата история.
Ама такива едни - безспорни, общоприети и недвусмислено доказани факти, ако може.

Да дам идея:
След като НЕ може да се направят учебници по безспорни, общоприети и недвусмислено доказани факти, то да направим обратното - всяка нация/държава прави учебник с фактите, които намира за доказани (но в значително съкратен обем), след което всички учебници се обединяват в един учебник и той става общият учебник. Така в него ще влязат всички гледни точки (често крайно противоречиви) и който го прочете неизбежно ще стигне до извода, че няма смисъл такъв учебник да се чете. Така ще стане ясно, че на историята НЕ трябва да се гледа толкова сериозно и НЕ трябва бъдещето да се гради като се гледа миналото. Не и по такъв начин.
Brightman
10 Мар 2012 10:37
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
malinas,
мисля, че ясно се изразявам, ама айде да го кажа съвсем буквално:
-
1. В античната епоха на Балканите, вследствие на няколко вълни преселения на земеделци през по няколко хилядолетия се е оформила културна общност от сродни племена, но политически разпокъсани. Такива са гръцките, тракийските, илирийските, македонските племена.
В момента в който тази сродна културна общност е заплашена от външна, културно различна заплаха (Персия), осъзнава своята общност и се обединява под различно лидерство. Такова лидерство успява да наложи Филип Македонски, а синът му Александър постига легендарни успехи успявайки да създаде империя и разпространи тази балканска култура на огромни разстояния задавайки последвалата епоха на елинизма.
-
2. Римската империя, освен, че черпи активно от балканската култура и формиралата се по-широка елинистична, завладява Балканите и дори пренася столицата си тук.
Религиозният плурализъм, взаимно проникване и отъждествяване на боговете един с друг, гражданският универсализъм успяват да зададат нова основа на политическа самоидентификация, която с приемането на християнството подменя гражданският с религиозен универсализъм. По-скоро ги съчетава.
-
3 . Така имаме една цяла епоха на балканите на централен владетел в Константинопол и подчинени му във феодалната йерархия мастни владетели. Племенните различия са заличени, а регионалните имат по-скоро политическа окраска, като територия владяна от някой владетел.
-
4. Османският период продължава да бъде донационален и дели жителите единствено по религията им. Единствено религията определя дали си от господарите или от раята. Не напразно в управлението на османската империя почти няма турци.
-
5. 16 век. Османската империя преваля мощта си и почва да губи територии във войни с католиците. Епохата е предмодерна и религията все още играе съществена рола. Затова и пътя на католическото настъпление трябва да бъде и идеологически подготвен. Тогава са папските мисии епископи, съчиняването на ватикански "документи" (винаги "преписи" от по-стари), писането на "забравени" истории. Измислянето на гербове.
Нещата явно не са достатъчно още концептуално изчистени, защото се появяват "стари" гербове и на Мизия и на Тракия и на Македония, като държави.
Любопитното е че тогава тези названия се възраждат. До тогава Мизия отдавна вече се нарича България, а Тракия - Романия. България се използва понякога и, като название на Македния.
-
17-18-19 век. На запад се създава националната идея, която е призвана, както да осигури народното единство на държавите зад монарсите им, така и претенциите на монарсите.
Последното не закъснява и на Балканите. Австро(-Унгария), а от 18 век и Русия започват активно да моделират балкански нации, съчинявайки им удобни им истории, финансирайки и възпитавайки техни интелигенции в този дух, променяйки езика им.
-
Така в началото на 19 век се появяват първите нации - сръбската и гръцката и респективно техните държави. Тези нации още не са зрели и достигнали потенциала си на интеграция на неориентираните "елементи", но чрез средствата на образованието и книжнината усилено работят и се разширяват формирайки национално самосъзнание на нови територии.
-
След гърците и сърбите, Русия се заема с българите. По същата схема. В резултат до следата на 19 век в северна България и подбалкана има вече здраво формирана българска нация. Не така плътно стои въпроса в Тракия и Македония. В Тракия, вероятно, поради по-централното й място нещата вървят по-бързо и лесно.
-
1878 г.. Националните държави на Балканите вече са факт и великите сили се опитват да ги използват за свои цели делейки вътрешната им политика на фили и фоби.
Една значителна територия, обаче е останала в Османската империя, която запазвайки донационалният си характер се мъчи да премине към националната епоха формирайки османска нация от цялото си население. Само дето е закъсняла. В нейната остатъчна територия се борят вече сръбският, българският и гръцкият национализми за вербуване на души към съответната нация. Само дето тази ожесточена борба взаимно ги обезсилва и пречи.
-
1913 г. Балканите вече са разпределени в основни линии, а Турция изтикана. Започват грубите сръбски опити за асимилация на населението в Македония. Точно грубата агресивност, а и закъснялостта създава македонизма, който през 1945 г. сдобивайки се с Република Македония започва да изгражда самостоятелна национална идентичност.
-
Така от 1945 до 1989 г. на територията на Република Македония с целенасочените й държавни усилия е създадена македонската нация. Нормално е тя да търси своята идентичност. Съвсем естествено е да я потърси в територията и в произхода на населението си, който в 30 % е антично македонски. Няма лошо. Това не ни разделя, а ни обединява, макар и на едно друго базово културно ниво.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Роки Балбоа
10 Мар 2012 10:54
Мнения: 880
От: Bulgaria
Да, идеята (10 Март 2012 10:27) може да бъде поизменена - в учебниците по история на всяка една държава да се включи (без редакция) по една глава/урок/раздел, които са написани/одобрени от всяка от съседните държави. Така учениците ще се запознават с гледните точки на своите съседи и по този начин ще разбират по-добре и своето място сред тях.
Brightman
10 Мар 2012 11:11
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Роки Балбоа,
просто историята и в училищните учебници трябва да бъде сведена до наука и очистена от пропагандата обслужваща политически цели от миналото. Най-лесно това може да стане с общи училищни учебници по история за всички балкански държави.
-
В историята има доказани факти, има добросъвестни хипотези, има и чисти политически спекулации. Трите трябва да бъдат ясно разграничени, като обаче в училищните учебници имат място само доказаните факти и общата концепция на епохите и историческото развитие, за разбирането им. Това е достатъчно.
Гарамел
10 Мар 2012 12:50
Мнения: 1,048
От: Bulgaria
Както каза Редник Саут по-рано завоевателите измират по бойните полета, фермерите остават. Демек коренното население.

Специално със славяните на Балканите нещата едва ли стоят точно така.

Koй ти говори за славяни бе мой човек?!
Дядо Заре
10 Мар 2012 13:00
Мнения: 1,293
От: Bulgaria
Като един половин македонец, половин трънско-брезнишки абориген роден в Лудогорието, /където бомбардираните ми родители - вече софиянци, са намерили подслон/, израснал в Коньовица в съседство с Татарли махала /циганска/ казвам - На Македония /БЮРМ/ да й се удари още един шамар и два ритника!
Имам това право, защото съм правнук на Дядо Поп Нако - поборник за свободата, хвърлен от турците в Бялата кула в Солун и като внук на дядо Тодор, воювал и срещу турци, и срещу гърци, и срещу сърби все за същото.
А че са чисти българи ето още един аргумент. Като същи българи винаги стигат до вярното решение като: Първо ядем бой, после торба сол, после ни онождат отвсякъде и накрая кандисваме с всичко. Пардон, май използвах някаква балканска автохонна чуждица!
Чакам с надежда денят, в който Евросъюза ще ни бие шамар и два ритника, че ние, гражданите - жителите на България сме пълни антибългари!
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 4 от 33 2 3 4 5 6 Следваща »