Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Георгиевски: Ако обичаме Македония, трябва да учим албански
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:120 Предишна Страница 3 от 6 1 2 3 4 5 Следваща »
тото
19 Ное 2012 18:31
Мнения: 714
От: Bulgaria
Аз съм чел Мисирков. Творчеството му и неговата биография са доста противоречиви. В началото на "За македонците работи говори за македонци", като отделен етнос, наследници на древните македони. По късно пише че били чисти българи, но накрая, когато Вардарска Македония попада трайно в Сърбия се обявява за политическа македонска нация. В един момент търси пенсия от Белград, след това пак е български националист и т.н. Подобни биографии имат доста македонци. Примерно, основателя на ВМРО /обединена/ е депутат в Османския парламент, след това български управител на Прищина през ПСВ, по късно прегръща комунизма и става функционер на Коминтерна в Москва и завършва живота си като висш югославски държавник. Имо и други подобни примери - дейци на ВМРО стават ренегати и служат на сръбската и гръцка кауза!? Нека да внимаваме и с Любчо Георгиевски? Много лесно си менят възгледите тия македонци....
rego
19 Ное 2012 18:53
Мнения: 1,846
От: United States
Тото, съгласен съм за противоречивите позиции на мнозина - тука спор няма. Дори един Сарафов - известен върховист, говори пред чуждестранни медии през 1907 за македонски народ и неговите цели , като по същото време издава кратка бографична книга, в която говори за "ние, българите", за "българските села" в Македония и пр. Колкото до Димитър Влахов, когото ти вероятно визираш - да, някои от тези дейци са минали от про-български позиции на категорично про-македонистки. Специално за Мисирков - той написва "За македонцките работи" през 1903 и няма как тезата му да е повлияна от окупирането на Вардарска Македония от сърбите.
StrikeEagle
19 Ное 2012 18:56
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Друже Георгиески е безкрайно прав.
Бюрманците, обичащи БЮРМ-а требва да почват с албанския.
Иначе - татаро-бугарски и при бугаро-татарите...
StrikeEagle
19 Ное 2012 19:00
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Без мнението на Чичо темата не може да се счита за изчерпана.
Това не е майтап.
тото
19 Ное 2012 19:52
Мнения: 714
От: Bulgaria
"Специално за Мисирков - той написва "За македонцките работи" през 1903 и няма как тезата му да е повлияна от окупирането на Вардарска Македония от сърбите." - Абсолютно не си прав! Мисирката прекарва няколко години у Београда, преди да дойде в България. Там са Чуповски, има един Стефан Дедов, Коста Мишайков и още няколко "стари сърби", които са на директна сръбска хранилка. След това компанията отива да учи в Петербург, където сръбски посланник е......небезизвестния радетел на македонизма Стоян Новакович! Прочети подробно тази история, ще видиш че става дума за директно сръбско финансиране и индоктриниране на тази групичка...
historian
19 Ное 2012 19:54
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Реалист вятър! Български мазохист /може и толераст за яснота/!
nanyac
19 Ное 2012 20:14
Мнения: 6,614
От: Bulgaria
Албански ще научат, ама бугарски никога. Току виж загубили националната си идентичност, която някои наричаме ИНАТ.
Doctora
19 Ное 2012 20:17
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
..трябва да учим албански..

На отличниците ще им дават и лубрикант.
Maximus II
19 Ное 2012 20:19
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
На последният главнокомандващ на имперската флота на Източната Римска империя, Лука Нотарас, се приписват думите: По-добре турска чалма, отколкото папска тиара. Какво стана после знаем всички. Една от първите глави, отрязани от султан Мехмед Фати, е неговата. Никой не се учи от историята.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Maximus II
rego
19 Ное 2012 21:06
Мнения: 1,846
От: United States
Сръбската политика и измислената от тях доктрина на македонизма безспорно оказват голямо въздействие върху развоя на историята, но за да се случи всичко това, трябва да има и някаква почва. А почвата е етническата нехомогенност в Македония. Екзархисткото население като цяло не е било повече от една трета. А това са хората с ясно българско самосъзнание. Освен значителния елемент на турско ( навсякъде), гръцко ( в Егейска Македония) и албанско ( в Западна Македония) ‌население, е имало и доста патриаршисти - власи, сърбомани и гъркомани. Именно сред патриаршистите се формира ядрото на македонизма. Както е известно, огромната част от българите-екзархисти се преселва в България - особено след войните- междусъюзническата и първата световна. След първата световна война се заселват огромни маси гръцко население в Егейска Македония. Така завинаги там се губи българския характер на много от областите.
Maximus II
19 Ное 2012 21:18
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
В пределите на България населението на географската област Македония щеше да се определя както иска, на мене никой не ми е забранил да съм Мизиец или тракиец или шоп, просто никой не го интересува. Сега албанското море ще ликвидира и български и "македонски" етнос там.
Lord Voldemort
19 Ное 2012 21:41
Мнения: 2,756
От: Holy See (Vatican City State)
Интересно кък македонците уж били оцелели 2200 г без държава и те сега НА!
Тамън се обозначиха на картата и че се гътнат.
Drug
19 Ное 2012 21:50
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Проблемите на македония с шиптарите и оттам с Албания са еквивалентни на проблемите на България с турците и туркие. Който не го вижда е слепец, демагог или и двете. Е, Албания не може да се сравнява с туркие, но затова пък македонската антибългарщина ще изяде главата на македоните много по-скоро отколкото българската глупост ще ликвидира българската държава и българския етнос, като цяло. Затова пък разбирачи и кречетала - повече от съвкупното население на двете споминуващи се държавици.
toly
19 Ное 2012 23:20
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Проблемите на македония с шиптарите и оттам с Албания са еквивалентни на проблемите на България с турците и туркие

Не само не са еквивалентни , но не са и подобни . За да се получи подобие трябва турците у нас да утроят раждаемостта си и Турция да влезе в ЕС или ЕС да се разпадне. Със здраве.
Damage_case
20 Ное 2012 00:06
Мнения: 1,839
От: Bulgaria
Drug, за нас и за сънародниците ни с по-специално отношение към свинското опасността е обща - индобългарите. Докато ние се топим в алгебрична прогресия, те набъбват в геометрична. Печалната прилика е обаче, че и тук и в Македонията, битката вече е загубена - нейните бойни поля са АГ болниците. Дезертьорите, на които нямаме право да се сърдим, са купищата стари моми и закоравели бекяри (категории непознати при мангустите). Най-малко можем да виним пък панически напускащите страната през терминали 1 и 2. Признавам си, че аз самият, малко по малко, стягам багажа и се настройвам на вълна " преселение"
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Damage_case
Drug
20 Ное 2012 01:18
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
toly - блажени са верующите! Дано да си прав.
Damage_case - аз отдавна не съм в България, но това не ми пречи да милея за нея.По бащина линия съм си маке до корена на костите, по майчина българин. Според скромните ми наблюдения Македонията, като държава и македонците се държат бетер Бай Ганю.
rego
20 Ное 2012 02:22
Мнения: 1,846
От: United States
Drug: "По бащина линия съм си маке до корена на костите, по майчина българин."

Ето че можем да пием и вода от извора, както се казва.
След като си израснал в такова семейство ( в България, предполагам), можеш да обясниш и мотивите, с които баща ти се е чуствувал етнически македонец.
И с които си се научил на разбиране и толерантност, към която всеки трябва да се стреми.
ххххх
20 Ное 2012 02:31
Мнения: 824
От: Austria
do rego

"можеш да обясниш и мотивите, с които баща ти се е чуствувал етнически македонец.
И с които си се научил на разбиране и толерантност, към която всеки трябва да се стреми."

Това означава ли, че според теб всеки етнически осъзнат македонец е толерантен?! Щото като говориш за история, по-скоро неосъзнатите етнически са били толерантни в този край
Drug
20 Ное 2012 02:46
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
rego, нито баща ми, нито дядо ми по бащина се чувствуваха особени македонци. Баща ми го изхвърлили от работа нашенци след като тито обърна палачинката. Не съм го чул да се оплаква, нито пък рипА по мегданите след 10-ти, като някои от тук списващите дисиденти. Дядо ми имА наивитета по титово време да ограмоти съселяните си на чашка в местна македонска кръчма за бугарския им корен. Понеже тия не са ама никакви доносници, го изхвърлиха от Югославия за 24 часа и му забраниха да стъпва там. Това в края на 60-те. Така си и отиде без да може да види гроба на майка си и баща си. Аз никъде не се декларирам македонец, и никога не съм го раздавал особено толерантен. И за това нито майка ми, нито училището, нито държавата имат някаква заслуга. В София съм роден, оставам си българин с всички негативи.
pecheneg
20 Ное 2012 03:29
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
Любчо Георгиевски: Македония има две "червени линии" - съществуването на македонския език и македонската ...


любчо е македонист само че славомакедонец а не античен както груевски.
и единият и другият обаче никога няма да признаят че имаме обща история и че дедите им са били българи
тези думи на любчо трябва да ги прочете божо димитров дето му е дал бг паспорт
Добави мнение   Мнения:120 Предишна Страница 3 от 6 1 2 3 4 5 Следваща »