Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Георгиевски: Ако обичаме Македония, трябва да учим албански
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:120 « Предишна Страница 4 от 6 2 3 4 5 6 Следваща
rego
20 Ное 2012 03:52
Мнения: 1,846
От: United States
Напротив, pecheneg!
Любчо Геориевски е много разумен, начетен и почтен към България политик. Той никога не е отричал, че е българофил. Ясно и категорично е заявявал,
че българофил в Македония днес означава човек да признава съвременната македонска нация и език, но наред с това и да признава българските си корени и българския си произход. Точно и ясно! Той много пъти е декларирал, че македонците в миналото са били един народ с българите, но поради определено историческо развитие са се оформили в самостоятелен народ със своя национална държава. Според него македонците ( мнозинството) имат български етнически корени.
Никола Груевски се опитва да създаде нова македонска история, като "търси" етническите корени на днешните македонци в древната македонска държава на Филип и Александър. Впрегнал е "научници" като Паско Кузман да търсят "континуитет" между сегашните и древните македонци.
Drug
20 Ное 2012 06:10
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
"След първата световна война се заселват огромни маси гръцко население в Егейска Македония. Така завинаги там се губи българския характер на много от областите."
***
rego, eдна история специално за теб във връзка с горното. Преди години в Канада се запознах с един интелигентен колега лекар с PhD. Името му беше Tsoulis. Повлиян от демократичните времена дръпнах една прочувствена реч за общата история на двата съседни народа. Човека ме изгледа и съвсем простичко каза: "Аз съм българин ор гръцка Македония. Гърците ни преименуваха, а баща ми пребиха в затвора. Които оцеляхме, емигрирахме в Канада..." Та към заселването добави спокойно и геноцид над българите. Може, разбира се да му намериш и по-политкоректно определение.
rego
20 Ное 2012 06:35
Мнения: 1,846
От: United States
Drug, напълно ти вярвам, защото и аз познавам такъв човек от Канада - с корени от Егейска Македония и с ясно българско самосъзнание. Казва се и Лари Королов и е деец на МПО. Аз пък ще ти кажа една друга история, също така на базата на личен опит. Веднъж в близкия до къщи Home Depot случайно се запознах с един около 65-70 годишен мъж, който работеше там. Питах го къде мога да намеря еди-що си, той пък взе че ме пита откъде съм, и така се заговорихме. След малко, като стана ясно кой откъде е, преминахме на един език, който бих определил като "нашенски"- аз на български, той на някакъв българо-македонски. Казвам българо-македонски, защото човека не говореше стандартния македонски език, и в говора му я нямаше тази типична интонация, характерна за официалния език в Република Македония. По-скоро езика му стоеше по-близко до българския като произношение и я нямаше оная "сърбовидна" блажеска напевност. Човекът беше от Егейска Македония, дошъл в САЩ преди около 40 години. Но наричаше себе си македонец, въпреки че се представи с гръцкото си име. Изпитваше симпатии към България, но казваше "вие, бугарите", а не "ние, бугарите". Та искам да кажа че монетата има и друга страна.
Drug
20 Ное 2012 07:13
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
rego, на сила хубост не става. Нямам нищо против Х да се мисли марсианец, а У венерианец. Даже не искам турци да се водят "български". Нека си буъдат каквито искат. Имам против когато венерически марсианци нападат България, на която в последните 20 години дължат не малко, но нападат без повод и най-безсрамно.
StrikeEagle
20 Ное 2012 07:28
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
БЮРМ може да се кръсти на Источна Албаниja!
Нема да има претенции отпред...
Kotka
20 Ное 2012 09:50
Мнения: 13,187
От: Aruba
Георгиевски на снимката прилича досущ на турчин.
ELGRECO
20 Ное 2012 10:33
Мнения: 1,470
От: Greece
Ще Ви разкажа и аз една история, която мисля ще Ви обърка още повече.
Преди години един грък, който е понтийски грък отива в Германия по бизнес. В един момент се е загубил и понеже не знаел никакъв език, освен гръцки, не могъл да се разбере с германците, за да го упътят. В безизходицата си псувал на понтийски език(диалект, който се говори по Черноморското крайбрежие на Турция и от гърците, които са емигрирали от там) . Тогава един човек му заговарил на понтийски и го упътил. Оказало се , че този човек е понтиец от Турция (турчин от региона на Трапезунд).
Сега, кой какъв е въпрос, на който всеки би отговорил различно, но факта е, че са се разбрали.
Rakita
20 Ное 2012 11:01
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Елгреко, признай си, че ти си бил този загубен и псуващ понтийски грък
Иначе, принципно си прав, но не и по нашите ширини.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Rakita
ELGRECO
20 Ное 2012 11:12
Мнения: 1,470
От: Greece
Ракита, аз знам и български. Примера който Ви дадох мисля, че е показателен. Ще Ви разкажа сега за нашите географски ширини.
Писал съм го и преди. Случи ми се преди време да бъда преводач, между двама първи братовчеди, единият знаеше само български, а другият само гръцки. Деца на двама братя. Сега единият е българин, а друтият грък. И за да преваря тези, които ще подскочат, този брат който се е изселил (или както изкате го наречете), е дошъл от Б-я.
pecheneg
20 Ное 2012 13:02
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
рего я виж кой първи направи връзка на днешните македонци с античните македонци:
Натисни тук
Натисни тук
позна ли го? това е твоят така наречен българофил любчо георгиевски годината е 1990.
любчо докато бе на власт имаше само един българофил в правителството. димитър димитров бе министър на образованието.
любчо го уволни защото димитров бе позволил в учебник да се покаже оригиналното заглавие на сборникът на братя миладинови.
само заради това че там ясно си личеше че това е сборник български народни песни димитров загуби поста си.
любчо подкрепяше омо илинден пирин.
той никога на публично място не е заявявал че е българин.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: pecheneg
Rakita
20 Ное 2012 14:13
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
той никога на публично място не е заявявал че е българин.
Вярно е. Люпчо едва в последните години си извади български паспорт и засвири на българската струна. Сега пък го виждаме на албанската да свири.
rego
20 Ное 2012 15:43
Мнения: 1,846
От: United States
pecheneg, та това са кадри от преди 22 години! И въпреки това аз по-скоро виждам изказвания, извадени от контекста, отколкото правене на някакви директни връзки. Сега вероятно много добре знаеш, че в същия този youtube е пълно с изяви на Любчо Георгиевски, в които говори за лъжливата македонска история, за това че е българофил, за това как етнически са се чуствали македонските революционери и дейци на ВМРО. Ти можеш да ми извадиш и едно изказване на Любчо Георгиевски, в което казва как мразел българите, ако решиш да го поставиш извън контекста. Но ако се чуе цялото изказване, ще стане ясно, че самия той като ученик е бил с промит мозък от югославската пропаганда, че всички в Македония тогава са мразели българите и като ученици дори са пукали гумите на колите на българските туристи. В началото на 90-те Любчо Георгиевски посещава САЩ, посещава музеят на МПО, запознава се с различни автентични документи, среща се с дейци на МПО и научава доста неща. По-късно пише известната си статия за лъжите в македонската история и за българското екзархийско минало. Така че в случая твоя опит въобще не е чистоплътен, и ти знаеш защо. Защото ти си наясно с всички тия факти, които аз изброявам, знаеш и за всичките му пробългарски изяви и записи в youtube, и въпреки това, подобно на противниците му в Македония, търсиш под вола теле с извадени от контекста изказвания преди .... 22 години.
rego
20 Ное 2012 15:54
Мнения: 1,846
От: United States
"...той никога на публично място не е заявявал че е българин."

А защо трябва да я заявявал, че е българин?

Тук е сърцевината на проблема, който вие още не може да разберете. Любчо и хора като него могат да се чустват македонци, а не българи, но и същевременно да се чустват македонци с български етнически произход. Те приемат факта, който много българи като вас не могат да приемат, че е изтекло много вода и хората са формирали отделно национално сънание, различно от българското. Но същевременно същите тези хора приемат българските си етнически корени и българската история, и това е по-важното. Това са две различни неща - национален идентитет и етнически корени. В Америка хората с германско или италианско етническо потекло не се чустват германци или италианци, а 100% американци. Считат себе си за различни от далечните си братовчеди в Италия и Германия.
pecheneg
20 Ное 2012 16:05
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
любчо ако иска да е политик в македония не може да е българин или пробългарски настроен
там българофилите радко например са маргинали както тук нашите македонисти.
рего той ясно каза кои са червените линии за македония македонската нация и македонският език
а ти знаеш що за нация е македонската
тя се гради на антибългарски основи
Грациан
20 Ное 2012 16:22
Мнения: 4,060
От: Canada
Не мога да разбера упорството на някои хора с което те искат да наложат своето мнение на другите. Не знам, какво тях ги касае лично дали Люпчо или Методи или който и да е било се чувстуват македонци? Това би трябвало да е някакъв атавизъм, частично свързан с големината на собственната нива. Колкото по-голяма нива - толкова по-добре. Колкото повече българи, демек, толкова по-добре?
Ами, оставете ги хората на мира сами да решат под какъв етикет им е по-комфортно да битуват. В края на краищата това си е само един етикет и нищо повече,нали? Нито ви пречат на перисталтиката, нито ви ядат от копанката, в края на краищата. Да не ви разправям какъв ад жена ми преживя през всичките онези години в България само защото се чувствува македонка. То не бяха милиции, домоуправители, "доброжелателни просветители"...и това с години!!!

rego
20 Ное 2012 16:24
Мнения: 1,846
От: United States
"а ти знаеш що за нация е македонската тя се гради на антибългарски основи"

Ами именно!‌ Да градиш на антибългарска основа означава да изопачаваш историческата истина и да измисляш нова история. Както се опитва да прави Никола Груевски например. За това е важно да има хора като Л.Георгиевски в Македония, защото те назовават нещата в историята с истинските им имена. В повечето случаи, разбира се. Това не ги прави автоматично българи, но ги прави българофили, защото така помагат и на България. Проблемът на България, че не е дефинирала ясно и категорично какво иска от Македония и къде вижда проблемите. Говори с общи приказки за червени линии, историята да се оставела на историците и т.н. България трябва ясно да заяви, че приема днешния различен македонски национален идентитет и език, но не приема измислената история, която се насажда там, и идеята за древно-македонски или славо-македонски произход на местното население. Произходът на това население исторически ( за повечето) е български и македонската идентичност е резултат на определено историческо развитие, започнало в края на 19 век.
pecheneg
20 Ное 2012 16:33
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
рего любчо също е за запазване на остоите на македонизма
промени ли се нещо в учебниците по история на македония докато любчо беше премиер
не всичките македонистки лъжи останаха
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: pecheneg
GreenEyes
20 Ное 2012 16:41
Мнения: 4,538
От: 0
Не мога да разбера упорството на някои хора с което те искат да наложат своето мнение на другите. Не знам, какво тях ги касае лично дали Люпчо или Методи или който и да е било се чувстуват македонци?


Грациане, по същата логика мога да кажа, че не мога да разбера упорството на две генерации скопски политици, историци, общественици, които десетки години крадат и изопачават българска история и клеветят българите като най-долнопробна нация от наследници на татари. Ако на някои хора им е безразлично това враждебно отношение и смятат, че това си е право на кликата във Вардарско, разбирам. Но смятам, че всеки българин е в правото си да защитава собствената си история от нечистоплътни посегателства.
rego
20 Ное 2012 16:43
Мнения: 1,846
От: United States
И как да промени, дори и да иска? Той е напълно наясно какви са настроенията в тази страна. Промяната изисква много време, търпение и усилия. И отделни последователни по-малки стъпки. Декларацията с тогавашния български премиер, която подписа през 1999г, е именно такава стъпка. Трябва първо да се стопят ледовете в отношенията между двете страни, а след това постепенно да се надгражда. За съжаление проблемите с албанците през втората половина на мандата му попречиха да направи повече за българо-македонските отношения, защото цялата му политическа дейност се фокусира върху изработването на принципите на т.н. Охридски договор.
Грациан
20 Ное 2012 16:51
Мнения: 4,060
От: Canada
Green Eyes, има разбира се "чугунени глави" и в Македония и доста от тях са с промити мозъци, но да не забравяме, че македонци никога не се идвали да "освобождават България",в края на краищата, а ние, честно казано, като "освободители" нещо не сме много, много добросъвестни(не казвам - всички, но имало е достатъчен брой нашенци които са освободили доста македонци, я от чеиз, я от шевна машина...а на бедняка и един цървул да му вземеш ще го помни цял живот.) Живял съм в Македония и знам от опит...повервай ми.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Грациан
Добави мнение   Мнения:120 « Предишна Страница 4 от 6 2 3 4 5 6 Следваща