Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Десет разлики между "Таксим" и "Орлов мост"
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:93 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
ПлесNick
10 Юни 2013 19:28
Мнения: 2,020
От: Bulgaria
За последните 23-4 години най-после разбрах защо османлиите са ни наричали "калп миллиет"!!!
cymen
10 Юни 2013 19:39
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
добро сравнение. просто в турция, както и във всички съседни нам държави, има поне няколко души интелектуален елит. истински. а тук и георги мамалев минава за култур трегер. и само ще ме извинява автора, но "националисти" на таским, нито в анкара, нито в измир няма или почти няма. един от сериозните глупотевини на нашите "протести" е именно този смешен шовинизъм, развяване на българските знамена с викове "българи юнаци". лично мен това ме отказа. именно защото ценностите не бива да зависят от етническата принадлежност. двете снимки са много показателни. пребройте флаговете.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: cymen
мюмюница
10 Юни 2013 19:41
Мнения: 1
От: Bulgaria
Иво Христов, повечето Ви сравнения са основателни, с някои не съм толкова съгласна. Но не обяснявате етимологията на процесите. Българското общество 45 години живя в благо политическо безвремие и невъзможност да изкаже позициите си, продължи да бъде приучавано към нагаждане към “началството”. В Турция социалните сътресения започнаха от края на 50-те години заедно с драматичните промени в социалната структура в резултат на егоистично в полза единствено на олигархията осъществявана модернизация и индустриализация. Знаете ли, че само в Истанбул от края на 60-те до към 2000-та година по статистиески данни всеки божи ден се заселваха по 500 души от неразвитите провинции, а същото ставаше в малко по-малки размери, и в Анкара, и в Измир, впоследствие, в Анталия, Коня и др. градове. През това време от края на 60-те до сега в борбата си за човешки живот и права там са загинали повече от 100 хил. души. Борбата на обществото в Турция, тук включвам, разбира се, и кюрдите, за социални, национални и човешки права е епохална и кървава. Защото властта над човека в тази страна е абсолютна и това е продължение от имперската власт там. За висшите прослойки там все още валидна вековната максима за “държавния резон”. Но все пак определена демократизация в обществото от 60-те години насам раждаше млади образовани хора от народа, които знаят какво е държавата да е твоя, а не да служиш ти на нея и на нейния “резон”. И все пак, и сега изходът, прав сте, не е напълно ясен и аз смятам, че, за жалост има още кръв да се лее. Но, за разлика от нас, с дълбоко съжаление трябва да го кажа, в Турция хората имат достойство.
Атанас Димитров
10 Юни 2013 19:45
Мнения: 23,428
От: Palestinian Territory, Occupied
Иво
Част от нещата ги каза в Панорама последния петък, но ми достави удоволствие да ги прочета и тук
Umni4ko
10 Юни 2013 19:50
Мнения: 1,094
От: Austria
Обожавам да чета псевдо-моралистични коментари-анализи като този. Неизменното им послание е колко са добри другите и колко калпави сме ние българите. Едно постоянно натриване на муцуните на българите даже и при плахи опити за гражданство от така наречените интелектуалци и елити. Едно постоянно нищоправене и клецане от страни с тайната надежда да има сеир, че да може да почеткат кухото си самочувствие с послания от този тип: е казах ви, че нищо няма да направите щот за нищо не ставате.

Какво да се прави, някои хора с това си изкарват хляба. Никога няма да дадат една добра идея, но ако някой се пристраши да бъде оптимист или борбен ще се молят да се провали, за да могат да запеят изтърканата си песен и да се правят на анализатори. А можеше да използват главиците си и мастилото за да култивират духа на свободата пред този на отчаянитео и себебичуването. Жалка картинка.
Billy-Joe Winchester
10 Юни 2013 19:55
Мнения: 2,255
От: Bulgaria
historian
10 Юни 2013 20:03
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Неприятно за нас, но близко до истината.
Ахил Пелеев Еаков
10 Юни 2013 20:16
Мнения: 589
От: Holy See (Vatican City State)
Гадно, ама верно.... Разлика има и тя не е в наша полза...
ЗИП
10 Юни 2013 20:29
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
България все още има едно голямо предимство пред Турция и това е, че 90% от населението не са мюсюлмани!
Тия дет протестират в Турция именно срещу това протестират. Срещу "политическия ислям". Ама са малцинство!
Който му аресва Турция да заминава. Чемодан, вокзал, Истанбул. Но аз за себе си съм решил никога повече да не посещавам мюсюлмански държави.
Турция тепърва я чака "гърч" откъм Сирия и десетките хиляди салафити които ще навлезнат на турска територия след като Асад ги изтласка.
Затова Бълагрия да си опича акъла и да си благоустроява границата - вишки, бодлива тел, овчарки, минни полета и так далее.
Защото Турция не е Франция на Де гол. От дълбините на турския протест такива мракобесни сили може да излезнат, че свят ще ни се завие ако немаме сигурна граница!
maxilian
10 Юни 2013 20:47
Мнения: 56
От: Bulgaria
В България хората свалиха правителството, г-н Христов, а в Турция все още не. Разбира се, и Борисов дори не може да се сравнява с Ердоган, по начина, по който се опитвате да направите разлика, но ако Ердоган бе тук, а Борисов там, вероятно и качествата на протестите щяха да са обърнати
щурчо
10 Юни 2013 21:56
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
А сега внимание: какъв е резултатът?

Е, какъв е резултата? Аркадашите имат ли ясна програма и лидери? Ша бутнат Ердоган някога си и после?
щурчо
10 Юни 2013 22:09
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Таквизи кухи наблюдатели, дето се правят на анализатори са ми най-смешни. Гледат сеир и нищо не разбират.
абулафия
10 Юни 2013 22:11
Мнения: 1,653
От: Bulgaria
Ако сравнението се правеше с оригиналния Орлов мост от юли 2012 (онзи, за който се отнася цитираният филм) - нещата щяха да изглеждат съвсем инак. Тогава и артисти имаше и интелектуалци (Иво и Галка не ги видях впрочем), и много широка подкрепа сред всичко що може да мисли, и целите се постигнаха (Законът за горите не мина). Но Иво Христов иска да пробута шаячната боза от февруари март 2013 и за това прави сравнението с нея - нали трябва да се възпяват Че-недовареностите левичарски....
EGATI
10 Юни 2013 22:29
Мнения: 3,811
От: Switzerland
в булгаристан протести има , рехави но ако се плати стават "гигантски"
и според някой джурналя те били свалили тиквата.. протести те бяха с не повече от 5-6 хиляди предимно лумпени.
тиквата си хвърли оставката с надежда да се измъкне и засега успява..
и той и цецко са с охрана по над 20 човека..сложиха си удобен сламен президент и още по сламен гл. прокурор.
няма по сигурен начин да запазиш "патрона си" от това сам да му водиш обвиненията..

И в турция и в булгаристан става онова ,което е наредено и одобрено от usa.
какви разлики какви 5 лв ?
нищо освен здрав лобут в турция не се случва
никой няма да допусне разрушаване на статуквото
lele male2
10 Юни 2013 22:57
Мнения: 229
От: Bulgaria
Абулафията, Иво и Галя са на всички протести от години. На Орлов мост бяха те, Дайнов, Волгин и много други. за автора.
абулафия
10 Юни 2013 23:01
Мнения: 1,653
От: Bulgaria
Възможно е просто аз да не съм се натъкнал на тях, но това не променя смисъла на бележката ми. Таксим= Орлов мост 2012. Протестите от март 2013 НЕ СА "Орлов мост"!
werno?
10 Юни 2013 23:30
Мнения: 583
От: Bulgaria
Не разбрах. Какво се очакваше и не се случи след нашите, както разбрахме - калпави, протести? Да има обесени по стълбовете, Йоло Денев да стане премиер, а Кольо Босия - президент? Цената на тока да падне, минималната пенсия да стане 500, а МРЗ - 1000 лв.? Народът да се вдигне като един, да измете всичкия политически боклук и да въздаде справедливост, диктатура на пролетариата (пази Боже!), що ли? В Турция протестират за права, не за пари. У нас протестите бяха срещу бедността. Кви монополи, кви 5 лева, може ли до всяко домакинство пет ЕРП-та да прокарат жици, та да си избира от кого да купува ток? И понеже бедност с протести не се бори, пак да питам - какво се очакваше?
cymen
10 Юни 2013 23:32
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
Възможно е просто аз да не съм се натъкнал на тях, но това не променя смисъла на бележката ми. Таксим= Орлов мост 2012. Протестите от март 2013 НЕ СА "Орлов мост"!


и 2012 орлов мост не беше наистина за ценности, а на приятелки начала. оня казал айде да викаме за природата и двамата тръгнали. специално се разправяше как "не се интересуват от политика" и как "не е срещу правителството". който не е срещу правителството на борисов определено няма ценности. иначе в цяата работа с протестите, още от шистовия газ, едно свястно момче имаше, ангел славчев и него не харесахте. щото има човекът ценности и си ги следва.
Nikolai Haitov
10 Юни 2013 23:56
Мнения: 1,033
От: Bulgaria
Чувствам се гневен и омерзен от таквизи като тоя "автор". За тия са думите на мъдреца "Оо, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречен болгарин?" Професия *айномет. Изпитващ перверзно удоволствие да храчи братята и отечеството си. Братолюбие, съпричастност, насърчение към по-добро, родолюбие, състрадание - надежда всака тука оставете! Недостоен, прост бил народа, сал той един провидял верния път - да омърсява всичко родно. Топнал перото в мръсотията па я разнесъл по белия лист ... Предателско, просташко, миризливо, гнусно. Ниското чело иска да принизи всички. Калния шопар не търпи да гледа бели ризи. ДА - българския народ се събуди и НЕ - няма да простим на тези що опитват да смажат порива душите ни. Да живее Православна България!
ххххх
11 Юни 2013 00:11
Мнения: 824
От: Austria
Авторът,
доста злобни сравнения на народи от две несравними държави - България, малка страна, загуби в Студената война и от четвърт век е 'под иго', което не може да смъкне без намеса отвън, дори във формата на нова световна конюктура. А Турция преживява икономическия си бум, има огромно количество млади хора (за разлика от 'очистената' ни от към младежи Родина) и съвсем друга позиция в поддържане на световния ред. Спирам до тук. Да сравняваш рак и щука може само ако искаш нещо много конкретно да внушиш на читателите
istoimenov
11 Юни 2013 00:32
Мнения: 5
От: Bulgaria
Доста глупава статия! Признак на крещяща неграмотност е оприличаването на символа "Орлов мост" с протестите от зимата на 2013 г. "Орлов мост" е съвсем друг символ, Иво Христов - там бе спрян Законът за горите през 2012, там бе спасена Странджа през 2007. Очаквам да се извиниш за тази статия на участниците в тези протести, ако имаш журналистическа и човешка доблест.
Добави мнение   Мнения:93 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »