Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 31 от 35 29 30 31 32 33 Следваща »
sluncho6
06 Мар 2018 18:32
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Съизмеримо. За да ти спестя страдания - с роботи се занимавам от 88-маАз затова успокоявам народа, че в България роботите скоро няма да се появят.Засега е изгодно да се заменят само работници които вземат заплати поне 2000 евро.Тогава разходът на енергия за робота не е проблем, ако се освободиш от заварчик който ти струва над 2000 евро.

При мен лапачите от финансовия бизнес - банки, фондове, застрахователи и пр. алабали взимат по толкова пари (СИО, СФО, и пр. - десeтки до стотици пъти средната за страната заплата), че ако ги замени робот ще настъпи всеобщо благоденствие. Ми що не ги заменят дге? Сигурно няма толкова умни и лениви роботи?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sluncho6
Engels
07 Мар 2018 00:24
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Роботът Flippy приготвя бургер по поръчка
Необикновен работник се появи в едно от заведенията за бързо хранене в Пасадина, Калифорния. Той се нарича Flippy и според неговите създатели от компанията Miso Robotic е първият в света автономен кухненски помощник.
Роботът е внедрен в заведение от мрежата CaliBurger, където приготвя сандвичи по поръчка на клиентите. За целта Flippy разчита на самообучаваща се облачна платформа Miso AI, разработена от специалисти на Miso Robotic.

За да оцени готовността на бургера в реално време, изкуственият интелект на Miso обработва данни, постъпващи от подсистема за машинно зрение, работеща във видимия и топлинния диапазон. Miso AI показва времето за готовност на сандвича и напомня на персонала да добави сирената и сосовете.
Освен това системата подава команди на робота за смяна на лопатката за сурово месо с такава за готови котлети. В свободното си време Flippy измива приборите и избърсва повърхността на скарата.
Flippy е създаден в резултат на сътрудничество между компанията Miso Robotics и веригата ресторанти CaliBurger, което датира от 2016 г. Предполага се, че ако изпитанията на робота преминат успешно, той ще бъде внедрен във всички заведения на CaliBurger.
https://player.vimeo.com/video/234073915
Engels
07 Мар 2018 00:31
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Когато изкуственият интелект кривне от правия път
Разработчиците често не знаят как невронните мрежи стигат до изводите, на които базират своите решения
Системите за изкуствен интелект стават все по-широко разпространени – но с това нарастват и шансовете техните проблеми да добият по-мащабни последици.
Учени от Масачузетския технологичен институт наскоро успяха да заблудят тренировъчна програма за изкуствен интелект така, че тя идентифицира детска пластмасова играчка като… пушка. Ако бъдещ робот-полицай или войник направи подобна грешка, резултатите биха били катастрофални.
Затова сега изследователите разработват инструменти, с които да изчистят потенциалните недостатъци сред милиардите виртуални „мозъчни клетки” на системите за изкуствен интелект.
Обичайно програмите с изкуствен интелект за разпознаване на изображения, автомобилните автопилоти и други форми на ИИ използват изкуствени невронни мрежи, в които компонентите, наречени „неврони”, се захранват с данни и работят заедно по решаването на задача – като например забелязване на препятствия по пътя. Мрежата се учи, като многократно настройва връзките между невроните си и опитва да реши задачата отново и отново.
С течение на времето системата определя кои невронни връзки са най-добри при изчислителните решения. Тогава ги възприема като схеми „по подразбиране”, имитирайки начина, по който се учи човешкият мозък.
Как се учи
Основно предизвикателство пред тази технология е, че разработчиците често не знаят как точно мрежите стигат до изводите, на които базират своите решения. Така е трудно да се разбере какво точно се е случило, та е допусната дадена грешка, казва Юнфенг Янг, компютърен учен в Колумбийския университет и съавтор на ново проучване, представено през октомври миналата година на симпозиум в Шанхай.
Янг и колегите му са създали DeepXplore – програма, предназначена за дебъгване на системите за изкуствен интелект чрез обратен инженеринг на процесите на самообучение. DeepXplore тества невронна мрежа с широк спектър от объркващи сигнали от реалния свят и казва на мрежата, когато отговорите й са погрешни, за да може тя да се коригира.
Например, DeepXplore би могла да определи дали изображение от камера, подадено от автомобилна система за управление, погрешно е насочило превозното средство към пешеходци. Инструментът за отстраняване на грешки също така следи кои неврони в мрежата са активни и тества всеки от тях поотделно.
Предишните инструменти за отстраняване на грешки в системите за изкуствен интелект не можеха да разберат дали всеки неврон е проверен за грешки, казва Янг.
От какво се учи
Друг съществен въпрос пред разработчиците на ИИ системи е от какви данни се учат този род системи. Една система е толкова добра, колкото качествени са данните, от които се обучава. Тук също има очевидни проблеми също, казва Андрю Енджи от Университета Станфорд, който е и главен учен в китайския интернет гигант Baidu.
Например, една система за ИИ в здравеопазването, която е тренирана да разпознава кои пациенти с пневмония имат висок риск от смърт, има за задача да изпрати рисковите пациенти в болница. Но тя класифицира пациентите с астма като пациенти с нисък риск.
В нормална ситуация хората с астма, които с развили пневмония, се пращат право в интензивното отделение и се подлагат на лечение, което значително намалява риска от смърт. Машината с изкуствен интелект обаче приема, че задачата астма+пневмония означава нисък риск от смърт.
Напредъкът
Добрата новина е, че системи като DeepXplore успяват да разпознаят десетки грешки, които по-рано са били неуловими със съществуващите технологии. Напредъкът може да помогне за изграждане на по-точни и по-надеждни невронни мрежи. Това, според Шан Лу – компютърен изследовател от Университета в Чикаго – може „на свой ред да бъде полезно за много научно-изследователски дисциплини и ежедневния ни живот”.
Engels
07 Мар 2018 01:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
SpaceX с пета мисия за 2018 г.
Space Exploration Technologies Corp. изстреля ракетата носител Falcon 9 със сателит на борда си във вторник в рамките на петата мисия в очакваната да стане рекордна за Илон Мъск година, съобщи Bloomberg.
Ракетата излетя от Кейп Канаверал във Флорида по обед местно време.
Комуникационният сателит за испанската Hispasat „ще допринесе за намаляването на дигиталното разделение в Латинска Америка, Иберийския полуостров и Северна Африка”, съобщи базираният в Мадрид оператор на испано- и португалоезично съдържание.
Сателитът бе успешно разположен 33 минути след старта.
paceX няма да се опитва да прибира първата степен на Falcon 9 за повторна употреба заради „неблагоприятно време” на иначе спокойния атлантически бряг на Флорида, обяви компанията.
SpaceX възнамерява да осъществи общо 30 мисии през 2018 г., включително новото изстрелване на Falcon Heavy през юни. Като полезен товар за целите на изпитанията вероятно няма да се пращат нови коли на Tesla. Освен това Мъск вече представи планове си за още по-голяма ракета от Falcon Heavy.
През 2017 г. бяха осъществени 18 мисии.
Engels
08 Мар 2018 07:45
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Невроморфният чип се обучава 1000 пъти по-ефективно
Процесорният гигант Intel формира отворена общност за развитие на чипа Loihi, предназначен за системи с изкуствен интелект (ИИ), съобщи тази седмица IT-Online.

Невроморфният чип Loihi се обучава 1000 пъти по-ефективно, отколкото компютрите с общо предназначение, твърдят разработчиците на Intel. Новият процесор също така увеличава 1 млн. пъти производителността при обработка на данни в невронни мрежи, в сравнение с досегашните разработки.
За да продължи да усъвършенства невроморфната обработка на данни, Intel създава общност INRC (Intel Neuromorphic Research Community), която ще обедини усилията на изявени учени и разработчици.

Общността ще работи в няколко направления, вкл. създаване на теория и алгоритми, адаптиране на чипа към работа с данни и системи от реалния свят, както и приложения на чипа за решаване на съвременни технологични задачи, поясняват от Intel.

Участниците в общността ще получат достъп до тестови образци на чипа и многопотребителска система на базата на Loihi, наречена NRaaS (Neuromorphic Research as a Service, или невроморфни изследвания като услуга).
Engels
08 Мар 2018 07:49
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Графенови импланти връщат загубения говор
Графенови импланти могат да възвърнат трайно загубения говор на хора, които са пострадали от мозъчен удар или друг вид заболяване, увреждащо речевите способности. Имплантите са разработени с цел поставяне върху мозъчната кора, за да разпознават какво иска да каже човекът и да превърнат неговите мисли в говор чрез синтезатор.

BrainCom е разработка на няколко научноизследователски института, част от общоевропейския проект за лидерство в графеновите технологии Graphene Flagship. Графеновата пластина представлява невронен интерфейс, способен да стимулира, записва и интерпретира мозъчната активност в точно определен дял от мозъка с фокус върху сигналите от центровете за управление на речта.

Това е радикално нов подход, базиран на използването на наноматериали за създаване на ултратънки, най-малко инвазивни импланти, подходящи за употреба върху големи площи от кортекса и способни да оброботват данни с безпрецедентни обеми.
Интерфейсите мозък-компютър не са новост – декодирането на сигналите на кортекса от определени области на мозъчната кора и сега се използва за управление на роботизирани ръце, например. Сегашните импланти обаче имат ограничени възможности, а и са твърде обемисти за взаимодействие с фини мозъчни центрове като тези, които управляват речта.

Учените от проекта BrainCom са разработили имплантите така, че да е възможно устройствата да се моделират по повърхността на мозъка. Благодарение на гъвкавостта на двумерния материал – графена – и органични полупроводници, четенето на сигналите от мозъка може да покрива големи области от кортекса, улавяйки сигналите на до 10 000 точки.
Освен всичко друго импланти като този обещават и да са изключително дълготрайни. Тъй като не съдържат метални компоненти, те няма как да се окислят и това да влоши функционирането им с течение на времето.

Проектът се ръководи от Каталунския институт за нанонауки и нанотехнологии ICN2. Очаква се в рамките на следващите 5-7 години да се проведат необходимите клинични изпитания на технологията. Ако изпитанията са успешни, технологията ще стане достъпна за медицината след около 10 години.
КотВасилий
20 Мар 2018 10:05
Мнения: 315
От: Bulgaria
http://www.segabg.com/article.php?sid=2018032000019985007
Engels
23 Мар 2018 05:49
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
85% от работните места на бъдещето още не съществуват
Смяната на хора с роботи може да съкрати разходите за труд с до 90%, посочват анализатори от Dell
От десетилетия роботите изпълняват дейности, които хората не искат или не трябва да вършат. Тук попадат опасни спасителни операции, скучни повтаряеми задачи или пък просто ситуации, които не изискват умения за решаване на проблеми. Дали и за в бъдеще ролятата на роботите ще се запази?

Изнасянето на дейности към икономиките с по-ниско заплащане на труда може да свие разходите за труд с 65%. Смяната на хората с роботи съкращава 90% от тези разходи. Това открива множество перспективи за развитие, посочват анализатори от Dell. Те дават за пример китайската провинция Гангдонг, която обяви планове да инвестира 154 млрд. долара в инсталиране на нови автоматизирани производствени мощности.
Само в Северна Америка приблизително 1500 компании упражняват дейност, свързана по някакъв начин с изкуствен интелект. Според доклад на американската банка „Мерил Линч“ този пазар ще се разрасне до 153 млрд. долара до 2020 година. От тях 83 млрд. долара ще бъдат генерирани от сегмента на роботите, а останалите 70 млрд. щ.д. от системи, базирани на изкуствен интелект.

Според експерти развитието на изкуствения интелект може условно да се раздели на три етапа. Първият етап обхваща възможностт алгоритмите да разпознават дадени модели. При втория етап се наблюдава способност за съждения – алгоритмите достигат до изводи на база данни. Третият етап ще бъде съществуването на виртуални хора, се посочва в доклада на Dell.

Към момента има системи с изкуствен интелект, които могат да вземат правилни решения при непълна информация. Доказателство за това е, че изкуствен интелект победи най-добрия играч на покер. При тази игра картите на опонента остават неизвестни до финала, за разлика от шаха, при който може да бъде наблюдаван всеки ход. Машините също така могат да се учат от опита си.

Изчислителната мощ нараства десетократно за всеки 5 години. При тази тенденция хората скоро ще бъдат засенчени от компютрите в много области. Но би било погрешно да се смята, че хората ще станат излишни, подчертават анализаторите от Dell. Малко вероятно е до 2030 компютрите да са развили интуиция, преценка и емоционална интелигентност – качества, които хората ценят.

Американското бюро по труда прогнозира, че настоящите ученици ще сменят между 8 и 10 работни позиции, докато навършат 38 години. Много от тях ще работят на свободна практика. Т.нар. „фрилансъри“ ще съставляват 50% от работната сила в САЩ до 2020, информират още от службата. 85% от работните места, които ще съществуват през 2030, все още не са измислени, твърдят експертите.
Engels
23 Мар 2018 07:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Акционерите на Tesla одобриха шокираща заплата за Мъск
Той ще ще получава 2,6 млрд. долара на година при определени условия

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще получава около 2,6 млрд. долара на година, съобщава BBC. Именно това възнаграждение е одобрено от акционерите в компанията на последното им събрание, независимо от огромните загуби, които производителят на електромобили записа през 2017 г. съобщи Automedia.bg.
Мъск ще може да разчита на тази сума, само ако Tesla постигне определени цели, поставени от акционерите. Те са свързани с постижения на американската марка. Например, за миналата година Tesla Motors е продала 102 000 нови коли, като е изпълнила поставената цел – достигане на 100 000 продажби.
За да заработи парите, шефът на Tesla първо трябва да увеличи пазарната капитализация на компанията през тази година на 100 млрд. долара. Сега тя е около 55 млрд. долара. Целият план на акционерите е за 10 години, като предвижда на края на този период Tesla да струва 650 млрд. долара. Ако това бъде постигнато, Мъск ще заработи общо 26 млрд. долара.

Решението за възнаграждението на Мъск е било одобрено от 73% от участниците в събранието. Веднага след като беше обявена информацията, акциите на компанията на фондовите борси скочиха с 3%.

През 2017 г. Tesla Motors записа рекордни за историята си загуби, като сумата надхвърли 2 млрд. долара. Приходите на производителя на електромобили за миналата година са 3,3 млрд., но чистата загуба е 2,23 млрд., което е 3 пъти повече от тази през 2016 г. (773 млн. долара).
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
23 Мар 2018 07:16
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Председателят на Европейската мрежа на публичните служби по заетостта Фонс Лерой каза, че хората ще са изправени пред необходимостта да сменят по-често работата си, да преминават и от една икономика в друга. Според Лерой трябва да се създават агенции, които ориентират професионално хората чрез инвестиране в умения, подходящи за 21 век.

Дейвид Барнс от една от най-големите технологични компании в света - IBM, отбеляза, че всеки ден около 300 милиона работещи преминават през прехода към новите технологии. Не трябва да позволим изкуственият интелект да блокира заетостта, допълни експертът. 60% от ръководителите по света са изправени пред проблеми за намиране на хората с необходимите умения, защото образователните системи по света не могат в момента да ни помогнат, тъй като им е необходимо време да наваксат, отбеляза Барнс. Според него успешните промени изискват адаптивни служители и минимум 40 часа за учене всяка година.
Engels
23 Мар 2018 07:27
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
През 2030 година се очаква 85 процента от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда, организиран от социалното министерство с подкрепата на ЕК.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезват напълно, отбелязва БТА. Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи, допълни Наков. Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори.Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование, което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков.

Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват. Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи. Вероятно ще има министерство на талантите и министерство на развитие на уменията. Така си представям бъдещето, каза Наков.

Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице. Наков смята, че моделът, при който правителството определя какво да е образованието, трябва да стимулира нови системи, които да възприемат иновацията. Друг успешен модел е образованието се движи от частни институции и те да имат пълна свобода какво и как да преподават, а държавата да решава дали да сертифицира определени умения, отбеляза експертът. Наков заяви, че образованието е бъдещето на труда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също коментира мнението, че образованието е най-важно за бъдещето на труда. Тя цитира данни за развитието на София, според които за последните 10 години София е европейската столица с най-голям ръст на БВП - столицата произвежда 40 на сто от БВП в страната. Фандъкова допълни, че София все повече привлича граждани от цялата страна, като близо 21 процента от децата в България, родени през 2016 година, са родени в столицата. Друга отличителна способност е концентрацията на високообразовани кадри, като над 50 процента от заетите в града са с висше образование . През 2016 работната сила в София е една пета от тази в страната , а заетостта е най-високата , като заетите са над 72 процента. Безработицата трайно е около и под 3 процента, каза Фандъкова и допълни, че последните икономически анализи сочат, че София вече осигурява работни места за живеещите в съседни градове и общини. Има сериозен ръст на заетите работни места в IT сектора, София е сред топ три на европейските градове по стартиращи компании в сектора.

Според кмета на София ниската безработица обаче отваря редица предизвикателства пред бизнеса , усеща се липсата на добре подготвени кадри.

Във видео обръщение Мариане Тисен, комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност, заяви, че светът на заетостта се преобразува. Тя допълни, че възникват нови форми на труд и резултатът е по-голяма гъвкавост, подобрени условия на труд, но ще има нови социални и цифрови разделения. Според Тисен хората, които са с професии със средно ниво на умения, ще бъдат без работа. По-гъвкавите условия на труд е възможно да създадат и несигурност, каза еврокомисарят.

Тисен отбеляза, че 90 процента от работните места изискват цифрови умения, но само четирима от десет европейци имат подобни умения.

Мариане Тисен предлага директива, която да направи условията на труд прозрачни и предвидими. Необходимо е да се модернизира социалната закрила, тъй като системите са разработени по модела на стандартната заетост, каза еврокомисарят. Всеки, който работи, независимо в стандартна или нетрадиционна заетост, трябва да има достъп до социална закрила, каза Мариане Тисен. Тя призова всички страни членки да реализират Европейския стълб за социалните права.

Eва Майдел, член на европарламента, посочи, че 30 процента от задачите в 70 процента от професиите могат да бъдат заменени от машини и всяко едно работно място ще има нужда от дигитални умения. По думите й днешните 12-13 годишни младежи нямат представа какво ще работят, но не е проблем младежът, който не знае бъдещето, а уменията на родителите му. Адаптирането към работата през 21 век е по-голямо предизвикателство за тези, които познават работата си от 20 век , допълни Майдел.
Engels
23 Мар 2018 08:00
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Новият Segway Loomo следва стопанина си като куче
Откакто се появи на сцената в началото на новия век, Segway не се страхува да прави модификации на едноименните самобалансиращи се двуколесни возила в търсене на нови практически приложения. Loomo е най-новото, което ще се появи скоро.
Loomo съчетава две неща – устройството за мобилност и роботизиран асистент с функции за автономно движение и способност да разпознава и да реагира на човешко поведение.
С батерия от 329 Wh, максимална скорост от 18 км/ч и пробег от около 35 километра, Loomo може да се движи много подобно на обикновен Segway, използвайки 11-инчови гуми за справяне с терена. Гласови инструкции помагат на начинаещия да свикне бързо.
Но слезте от Loomo и машината ще заживее собствен живот! Оборудван със сензори RealSense на Intel, Loomo може да следи околната среда и да избягва препятствията, което му позволява да се „търкаля“ автономно. Това означава, че е способен да върви след собственика си като предано куче – с помощта на стабилизираната 1080p HD видеокамера за снимане на видео в движение и да съхраняване на записи в наличната 64GB памет.
Това е съчетано със софтуер, който Segway нарича „система за разбиране на човека“. Програмата дава възможност на Loomo да разпознава лица и да реагира на човешкото поведение, като например жестове. С набор от 5 микрофона, Loomo може да „чува“ и реагира на гласови команди, а също така и да приема команди от смартфон, с който бива комплектован.4,3-инчовият LCD екран на Loomo също така позволява на потребителите да взаимодействат с емоционалния си мини-превозвач. Segway казва, че роботът ще бъде зареден с „игрива личност“, която ще използва „изящни изрази“, за да впечатлява и развеселява хората.
Машината идва с SDK за Android, така че разработчиците могат да разширят тези функционалности, а новите умения ще бъдат непрекъснато въвеждани чрез актуализации „на живо“. Loomo е обект на кампания в Indiegogo, като обещанията са първите доставки да станат факт през май 2018 г., ако всичко е наред.
Engels
24 Мар 2018 02:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
BMW удвоява автономните си тестови коли
Автомобилният гигант BMW няма да промени стратегията си за тестове на автономни автомобили въпреки смъртта на пешеходката, ударена в Щатите от автономна тестова кола на Uber. Освен това, компанията планира да удвои тестовите си автономни коли до края на годината и бройката им ще достигне 80.

„Отношението ни към автономните автомобилни технологии остава непроменено въпреки този изключително тежък и неприятен инцидент", обясни Клаус Фрьохлих, член на борда на директорите на BMW, който отговаря за изследването и развитието на новите технологии. "Пътят към автономното придвижване е дълъг. Все едно говорим за мисия до Марс.”

Той допълни, че BMW осъществява тестовете си при най-строги мерки за сигурност и поясни, че общият пробег на автономните автомобили на BMW ще достигне 250 милиона километри. От тях 20 милиона ще на истински пътища, а останалите – на стенд, където гигантски суперкомпютър ще симулира най-различни ситуации.

Според Фрьохлих автономните автомобили ще се появят по-рано от очакваното, стига големите градове да им отделят специални ленти за движение.

BMW планира да лансира автономен автомобил през 2021 година. Фрьохлих поясни, че не е логично да очакваме това да се случи по-рано, тъй като производителите на чипове и създателите на софтуер все още не са създали компютър, който да може да обработва в реално време информацията, която му осигурява един автономен автомобил.
Engels
25 Мар 2018 06:25
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Защо Япония запълва недостига на работна сила с роботи вместо с чужденци?
Миналата година страната е получила 20 000 молби за убежище, но е приела само 20
Намаляващото население на Япония стана причина за най-тежката криза на пазара на труда в страната от 25 години насам. На фона на невижданото от средата на 70-те години на миналия век съотношение между свободни работни места и кандидати за работа икономисти отдавна призовават премиера Шиндзо Абе да разхлаби строгите правила за имигрантите в страната, пише CNBC.

Но заради дълбоко вкорененото предпочитание към културна хомогенност Токио отдава приоритет на изкуствения интелект пред чужденци, които да заемат за постоянно вакантните позиции.

Третата по големина икономика в света застарява бързо на фона на високата продължителност на живота и намаляващата раждаемост. Това създава по-малко служители, ограничава търсенето от потребителите и води до спад на цените. Но правителството на Абе не смята, че трябва да разреши на имигранти да запълнят недостига на пазара на труда на фона на опасенията, че те могат да нарушат обществения ред.

Вместо това правителството иска да използва информационните технологии, изкуствения интелект, жените и възрастните служители, за да се справи с недостига на работна ръка. Но експертите са притеснени от тази стратегия. „Въпреки че автоматизацията може да смекчи последиците от топящото се население, решението е в по-големия брой имигранти“, казва Кохеи Ивахара, икономист в Natixis Japan Securities.

Чуждестранните служители са желани, но не за постоянно

Япония иска мигранти, а не имигранти, обяснява Стивън Наги, доцент в International Christian University и почетен член на Азиатско-тихоокеанската фондация на Канада.

Временни служители са необходими за нископоставени позиции в сектора на услугите, промишлеността, грижите за възрастни хора и други области с по-малко работна ръка. Но Токио не иска тези служители да остават за постоянно.

„Политиците проучиха германската програма за гостуващи служители и стигнаха до извода, че временните мигранти са по-рационална миграционна стратегия за запазване на обществената стабилност и консолидираната идентичност. Те също така смятат, че тя предотвратява или минимизира антиимиграционните проблеми и насилието, на които станахме свидетели в Европа и други страни“, казва Наги.

„Има притеснение, че Япония може да се сблъска със социални проблеми и нарастваща престъпност, ако приеме големи неасимилирани общности от чуждестранни служители“, допълва Джеф Кингстън, директор на азиатските проучвания в Temple University Japan.
Токио отвори някои сектори за чуждестранни служители като строители и медицински сестри, което доведе до увеличаване на чуждестранните жители в последните години. През 2016 г. в страната бяха отчетени рекордните 2,38 млн. чуждестранни жители, но пътят към постоянно местожителство остава труден.
Миналия месец Абе обяви намерението си да позволи на повече служители и квалифицирани чуждестранни работници да влязат в страната, но иска да ограничи срока на престоя им и да предотврати възможността те да бъдат придружавани от членове на семейството си.

“Въпреки че строгите бариери като имиграционния закон бяха разхлабени, меките бариери все още остават. Например, за да получат работна виза, кандидатите трябва да преминат през изпит по японски език, което може да се окаже трудно“, казва Ивахара.

А заради ниския процент японци, владеещи английски език, местните граждани може да не се чувстват добре да работят директно с чужденци, които не владеят японски език, допълва той.

Строгата политика на Токио към бежанците – правителството отхвърля 99% от молбите, също е подложена на строго наблюдение на фона на рекордния брой хора в света, принудени да напуснат родината си.

Страната е получила близо 20 000 молби от хора, търсещи убежище, миналата година, но е приела само 20, сочат данни на правителството. През 2016 г. то прие само 28 молби. „Япония прие по-малко от 1000 бежанци от 1982 г. насам. Толкова малка цифра, по-малка от миниатюрната Исландия, лишава Япония от всякаква потенциална динамика“, отбелязва Кингстън.
Engels
25 Мар 2018 21:08
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Китай се активизира в тестовете на безпилотни коли
Пекинските власти дадоха зелена светлина на технологичния гигант Baidu да тества безпилотни автомобили по улиците на града, предаде Ройтерс.
С това местната власт демонстрира силна подкрепа на този новозараждащ се сектор, въпреки че индустрията все още е в шок след фаталния инцидент в САЩ. Само преди дни автономна кола на Uber уби пешеходец в Темпе, Аризона.
Ходът на Пекин е важна стъпка в момент, когато Китай иска да засили позицията си на световната технологична арена, в частност в сферата на автономните превозни средства.
Baidu, известна още като китайския Google, е получила разрешение да тества автономните си превозни средства на 33 пътя с обща дължина около 105 километра в по-малко населените покрайнини на града, твърдят от компанията.
Baidi е местен лидер в разработката на безпилотни превозни средства. В нея са съсредоточени надеждите на Пекин да се конкурира с глобални съперници като Waymo, поделението за автономни коли на Google и Tesla. Проектът на Baidu за самоуправляеми автомобили се казва Apollo.
„С такава политика на подкрепа ние вярваме, че Пекин ще се превърне в разрастващ се център за индустрията на автономната шофиране“, заяви заместник-председателят на Baidu Жао Ченг. Позитивни отзиви дойдоха и от DiDi Chuxing – водеща китайска фирма за споделени превозни средства.
По-рано този месец Китай издаде лицензи за производители на автомобили, които искаха да тестват коли със самостоятелно управление по пътищата на Шанхай, сред които SAIC Motor Corp. и младата фирма за електромобили NIO.
D4D5
25 Мар 2018 21:24
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
въпреки че индустрията все още е в шок след фаталния инцидент в САЩ


Коя индустрия е в шок? Китайската? От един нещастен случай?
Engels
30 Мар 2018 09:40
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Alphabet X ще подобрява селското стопанство с AI
Лаборатория за нестандартни проекти на холдинга Alphabet, в състава на който е Google, изследва възможностите за използване на изкуствен интелект в селското стопанство, в частност – за по-ефективно производство на хранителни продукти, съобщи MIT Technology Review.
Екипът на Alphabet X изследва в момента как машинното обучение може да се съчетае с достиженията в областта на робототехниката и дроновете за подобряване на селското стопанство.
Лабораторията се занимава с проекти, които отговарят на три критерия: имат потенциал да решават проблеми, засягащи милиони хора; основават се на „смели” и „фантастични” технологии; съобразени са с реалността, така че да се реализират в рамките на пет-десет години.
Изкуственият интелект в селското стопанство може да помогне във взимането на решения, свързани със събирането на реколтата и използването на системи за напояване.
В допълнение, AI е способен да помогне в адаптирането на селското стопанство към условията на бързо-променящия се климат, да предсказва промените в метеорологичните условия, поведението на вредителите и други важни фактори.
Engels
01 Апр 2018 12:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Lexus прави автомобили с ДНК на клиента си
Една от особеностите ще бъде стартиране на мотор с облизване на волана
Компанията Lexus заедно с биотехнологичната фирма 23andMe обявиха, че ще използват ДНК проби от клиентите си, за да създадат идеалния автомобил за тях.

Японският производител дори публикува видео, в което обяснява как ще действа програмата. Тя се казва Genetic Select, като стартира с посещение на клиента в дилърски център на марката. Там той дава своята слюнка и след няколко дни идва, за да получи автомобил, който е създаден с всички особености на организма му след изследване на ДНК.

Във видеото, публикувано в YouTube се вижда момиче, което получава купе RCF, специално пригодено за нейния начин на живот. Автомобилът има големи поставки за чаши, тонирани стъкла и седалки с формата на тялото на клиента. Заради по-ниския ръст на момичето, колата е със занижен пътен просвет.

Освен това машината разпознава ДНК-то на своя собственик, като за да се стартира двигятелят е нужно той да оближе волана с език. Така колата е напълно защитена от кражба.

Всичко това изглежда доста впечатляващо, стига, разбира се, видеото да не беше посветено на днешния 1 април.
Engels
02 Апр 2018 13:08
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Интернет пиратството процъфтява, начело са САЩ и Русия

Потребителите в света са направили общо 300 милиарда посещения в пиратски сайтове през миналата година
Цифровото пиратство процъфтява, въпреки нарастващата популярност на легални стрийминг услуги като Netflix и Spotify, сочат резултатите от проучване за 2017 г. на лондонската консултантска компания Muso.
В световен мащаб потребителите са направили общо 300 милиарда посещения в сайтове за интернет пиратство през миналата година, което е с 1,6% повече спрямо 2016 г. Но докато през 2017 г. се увеличават нелегалните стрийминг гледания и сваляния на телевизионни предавания и музика, пиратството на кино филми намалява, сочи анализът на Muso.
Телевизията заема повече от една трета от докладваната глобална пиратска дейност, със 106,9 милиарда посещения, следвана от музиката (73,9 милиарда) и филмите (53,2 милиарда). Около 53% от цялото пиратство се извършва през нелицензирани стрийминг платформи, като в САЩ делът им е много по-висок – 94% за телевизионно съдържание и 77% за филми.
Както и в миналите години, САЩ са дом номер едно на дигиталните пирати, с 27,9 милиарда посещения на сайтове за пиратство през 2017 г. След тях се нареждат Русия (20,6 милиарда), Индия (17,7 милиарда), Бразилия (12,7 милиарда), Турция (11,9 милиарда), Япония (10,6 милиарда), Франция (10,5 милиарда), Индонезия (10,4 млрд.), Германия (10,2 млрд.) и Великобритания (9,0 млрд.).
Телевизионното пиратство, измерено чрез посещения на пиратски сайтове, се е увеличило с 3,4% в световен мащаб през 2017 г. Към края на годината ТВ пиратството, базирано на торенти, се увеличава, но остава само 5% от цялото телевизионно пиратство. Музикалното пиратство е скочило с 14,7%, дори след изключване на „stream-ripper” сайтовете, вкл. youtube-mp3.org, през мивалата година.
Що се отнася до устройствата, пиратството продължава да клони сериозно към мобилните устройства. Около 87% от посещенията в сайтове за пиратство са чрез мобилни устройства, в сравнение с 13% на настолни компютри.
Engels
02 Апр 2018 13:19
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Софтуер помага на прохождащи писатели в писането
Американска компания разработи софтуер, който помага на прохождащи автори да напишат книгата си, съобщи сайтът Red Ferret.

"АutoCrit" e "вторият чифт очи" на писателите, който им помага да приведат текста си в по-стегнат и четивен вид.

Софтуерът на корпорацията Accelerated Innovations търси проблеми в ръкописите - повторенията или грешeн избор на дума, като ги сравнява с други творби. Всички тези неща ги правят и редакторите, но с програмата авторите могат да нанесат някои корекции, преди да дадат на друг да чете текста им.

Предимството да се използва "АutoCrit" е, че той дава предложения за поправяне на грешки в ръкописа.

Разбира се, помощта не е безплатна. Софтуерът струва 29,97 щатски долара на месец. Цената може и да си заслужава за създаване на потенциален бестселър.

/БТА/
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 31 от 35 29 30 31 32 33 Следваща »