Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 8 от 35 6 7 8 9 10 Следваща »
Engels
22 Сеп 2016 23:42
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Королевский военно-морской флот Великобритании представил беспилотный катер под названием MAST.
Во время первой публичной демонстрации на реке Темза MAST сопровождал патрульный катер HMS Archer. Длина нового беспилотного катера составляет около 10 метров. Ширина – 3 метра. Масса – 2 тонны. Основное предназначение катера - разведка, хотя он может нести и вооружение.

Катер может работать как в полностью автономном режиме, так и в режиме дистанционного управления. В отличие от других беспилотных катеров MAST способен плавать на большой скорости в автономном режиме, не сталкиваясь с препятствиями. Правда во время демонстрации на Темзе на катере находился человек, который в случае непредвиденной ситуации мог взять управление на себя. Максимальная скорость катера составляет 50 узлов (92 км/ч). MAST оснащен радаром, несколькими камерами, в том числе инфракрасной и панорамной камерами, а также GPS. Сообщается, что катер создан на базе быстроходного катера Bladerunner, разработанного лондонской компанией ICE Marine.
Engels
30 Сеп 2016 00:09
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Добър ден. Аз съм Вашият робот. С Вашите покупки!
Германският магазин за електроника Media Markt тества доставки с роботи на шест колела

На странна гледка се натъкват жителите на квартал Графентал в Дюселдорф. От днес базираната там верига за продажба на потребителска електроника Media Markt започва тестове на експресни доставки на поръчани онлайн стоки с автономни роботи.
Футуристичният уред на шест колела е част от широкомащабната програма на европейския стартъп Starship Technologies, който е подкрепян финансово от групата на Media Saturn.
Високите до човешко коляно роботи ще доставят стоки първоначално на около 1000 домакинства в този квартал до края на годината, обяви компанията. По време на тестовата фаза обаче те ще могат да се движат само на дневна светлина и ще трябва да са съблюдавани през цялото време от човек. Използвайки девет камери и ултразвукови сензори, роботът може по всяко време да разкрива евентуалните пречки на пътя и да спира веднага, ако е необходимо. Той е особено учтив към пешеходците и при сравнително тесен път отбива в страни и пропуска хората.
За да получат доставка от робот, жителите на Графентал трябва да изпълнят няколко условия: да поръчат стоката онлайн, да живеят в обхвата на доставката, да предоставят номера на телефона си при поръчката. Той е нужен, за да може роботът да информира клиента, когато е пристигнал със стоката пред вратата. Освен това клиентът получава на телефона си нотификация, с която да може да отключи кодирания багажник на робота и да вземе стоката си.
Advokat33
01 Окт 2016 02:50
Мнения: 1,907
От: Bulgaria
Новите очи на науката- революционно изобретение - настолен рентгенов лазер--"... Принципът на Франкен, по който фотоните могат да се комбинират и респективно лазерната светлина да става по-високочестотна, работи ефективно само при сравнително малък брой фотони. Тоест, за да направим рентгенов лазер, трябва на започнем от ултравиолетов. Много от учените доскоро приемаха това за даденост, но не и българинът. Той решава да тръгне срещу догмите в своята област и това му носи впечатляващите резултати. Не се предоверява на авторитетите и досегашните проучвания, според които механизмът не може да се осъществи, ако се започне с лазерни фотони от средата на инфрачервената област.

Решава да провери сам дали наистина е така и след серия от експерименти успява да създаде установката – рентгенов лазер с размери колкото една маса. Ученият и колегите му вече имат и първите потвърждения, че силното лъчение е неотличимо от идеален лазер, въпреки че не се основава на същия принцип, който би изисквал енергията на атомна бомба. Тоест дори е нещо повече от рентгенов лазер... "
https://spisanie8.bg/%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0/1339-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%87%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Engels
01 Окт 2016 05:33
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Решава да провери сам дали наистина е така и след серия от експерименти успява да създаде установката – рентгенов лазер с размери колкото една маса. Ученият и колегите му вече имат и първите потвърждения, че силното лъчение е неотличимо от идеален лазер, въпреки че не се основава на същия принцип, който би изисквал енергията на атомна бомба. Тоест дори е нещо повече от рентгенов лазер...

Това може да доведе и до значителен технологичен прогрес и в електрониката.
Engels
02 Окт 2016 05:11
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
TSMC разработва 3-нанометрова технология
Тайванският производител на чипове TSMC разработва 3-нанометров технологичен процес. В проекта са ангажирани между 300 и 400 специалисти, съобщи digitimes.com.
В момента TSMC произвежда серийно чипове по 16-нанометрова технология. Компанията се надява, че с усвояване на 3-нм процес, ще запази действието на закона на Мур, съгласно който броят на транзисторите в чиповете се удвоява на всеки 18 месеца.
Към края на година TSMC ще пусне серийно производство на 10-нанометрови чипове, а в началото на 2017 г. ще започне пробно производство по 7-нм технология.
В етап на разработка са 5- и 3-нанометровите технологични процеси. Нещо повече, TSMC се надява, че с помощта на академичните институции ще може да усвои и 2-нанометров процес.
Engels
07 Окт 2016 04:45
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Foxconn използва 40 000 робота в заводите си

Тайванският производител на ИТ продукти Foxconn вече използва 40 000 робота в заводите си в Китай, съобщи агенция CNA, позовавайки се на един от шефовете на компанията, отговорен за автоматизацията.
Foxconn сама произвежда роботите си, повечето компоненти за тях и софтуера, с изключение на някои ключови възли. Фирмените роботи се наричат FoxBot. Компанията пуска годишно по около 10 000 подобни машини.
Роботите FoxBot са инсталирани в много заводи на Foxconn в Китай, вкл. предприятия за таблети, компютри и периферия.
Развивайки собствено производство на роботи, Foxconn не изключва възможността за поглъщане на други играчи и излизане на нови пазари. В частност, Foxconn планира да усвои производството на медицински роботи.
Engels
09 Окт 2016 03:38
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Към момента около ¼ от автомобилите в Норвегия са оборудвани с електрически силови агрегати, като в това число влизат и водородните коли. Собствениците на тези машини не плащат данъци при покупка, както и такса при регистрация. Освен това те имат право да паркират безплатно, да се придвижват в лентите на градския транспорт, както и да ползват напълно безплатни зарядни станции.

Engels
12 Окт 2016 05:13
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Honda показа 3D принтиран електромобил
Honda представи първия си електромобил, направен с 3D принтер. Той е разработен с помощта на японската технологична компания Kabuku. Размерите на купето са сходни с тези на Renault Twizy, но вместо седалка за пътник отзад има малък багажник. Купето побира един човек, като според Honda подобни пропорции са най-подходящи за доставки в градска среда.
За основа е използвана лека платформа, а всички облицовъчни панели са принтирани. По този начин се намаляват както производствените разходи, така и времето за направа на автомобила. По данни на Honda и Kabuku електромобилът е готов за масово производство и отговаря на всички съвременни регулации.
Освен като малък куриерски ван, прототипът може да бъде използван и за други цели, тъй като пропорциите и характеристиките на купето могат лесно да бъдат променени с препрограмирането на софтуера за принтиране.

Engels
12 Окт 2016 05:22
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Да съхраняваш електричество в хартия
Учени от Университета в Шведския град Линшьопинг (Linköping University) са разработили батерии от хартия, които са нарекли „енергийна хартия“ (power paper). Разработката е направена в лабораторията по органична електроника в университета и има невероятна способност да съхранява енергия. Материалът е направен от наноцелулоза и полимер с добри проводими свойства. Резултатите от работата на учените са публикувани в Advanced Science.
Един лист от новата хартия с диаметър около 15 сантиметра и дебелина няколко десети от милиметъра, може да съхрани енергия до 1 Фарад - капацитет, подобен на този на суперкондензаторите. Материалът може да бъде презареждан стотици пъти, като всеки път зареждането трае само няколко секунди.
Според шведските учени новият материал е много подходящ за съхранение на енергия, придобита от възстановяеми енергийни източници. Според проф. Ксавие Криспин, професор по органична електроника и съавтор на изследването, подобни филми от суперкондензатори съществуват от известно време, но новото в случая е че материалът може да бъде триизмерен – да бъде създаден „дебел лист“, обяснява още той.
На допир енергийната хартия се усеща като пластмасова и изглежда по същия начин, но се отличава с изключителна якост. Структурната основа на материала е наноцелулоза. Тя се добива след като вода с високо налягане се насочва към целулоза, докато отделните нишки от нея се разделят една от друга до размер 20 нанометъра в диаметър. След като наноцелулозните нишки са потопени във воден разтвор към тях се добавя отново воден разтвор, в който има и електрически зареден полимер. Полимерът оформя тънък покривен слой върху целулозните нишки и така се получава новият вид хартия.
Новият материал се произвежда от евтини и леснодостъпни материали – целулоза и полимер. Той е лек, пластичен, водоустойчив и не изисква опасни химикали или тежки метали за производството си, уточняват от Университета в Линшьопинг. Освен това той поставя нов световен рекорд по едновременна проводимост на йони и електрони, което обяснява изключителния капацитет за съхранение на енергия.
Проф. Магнус Берген, директор на Лабораторията по органична електроника, обясни, че екипът е получил финансиране в размер на 34 милиона шведски крони (около 3,87 млн. долара) от шведската фондация за стратегически проучвания. Средствата са предназначени за разработване на метод за разумно масово производство.


Engels
14 Окт 2016 23:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
3D печатът става широкодостъпна технология

Световният пазар на 3D принтери ще отбележи двукратен ръст през настоящата година, прогнозира Gartner. Стремителният ръст в продажбите ще продължи и в близките няколко години.
Gartner очаква през 2016 г. да бъдат продадени 455 722 машини за обемен печат, спрямо 219 168 броя през миналата година. Към края на десетилетието, през 2020 г., обемът на продажбите ще превиши 6,7 млн. броя, въпреки забавянето на темпото на растеж.
Някога 3D печатът беше нишов пазар, но сега бързо се превръща в широкодостъпна технология, която обхваща потребителите и компаниите по целия свят, отбелязва Gartner. Главен двигател на растежа при потребителските 3D принтери се явяват намаляващите цени на продуктите, подобрените работни параметри и глобалната достъпност.
В корпоративния сегмент стимулиращи фактори са пригодността на технологията за 3D печат за създаване на прототипи и изделия, поевтиняването на устройствата, подобрението в качеството на отпечатаните изделия и увеличеният асортимент на материалите.
Седем основни технологии са представени в момента на пазара за 3D принтери. Най-популярна сред тях към 2020 г. ще стане екструдирането на материал, или изстискване от специални спринцовки, благодарение на широкото й възприемане от потребителите на евтини устройства. Сегментът на стереолитографския печат също ще отбележи бърз растеж, в резултат на усвояването на технологията от нови производители и разширяването на асортимента от материали за печат.
Продажбите на 3D принтери през 2016 г. ще запазят силния си темп на растеж в Северна Америка и Западна Европа. Но пазарът на оборудване в Китай и страните от Азиатско-Тихоокеанския регион ще постигне по-висок ръст към 2020 г., благодарение на това, че частният бизнес и правителствените организации осъзнават важността на технологията за обемен печат за различните индустрии, които все още разчитат на традиционни методи на производство.
IDC прогнозира, че в периода от 2015 до 2020 г. световният пазар на 3D печат ще расте средно с 24,1% на година. През 2016 г. сумарните продажби на оборудване и материали за обемен печат, както и на софтуер и съпътстващи услуги ще възлязат на 15,9 млрд. долара, а след четири години ще достигнат 35,4 млрд. долара.
TechNews.bg
Engels
15 Окт 2016 00:21
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
TSMC е готова да пусне 7-нм производство
TSMC, един от водещите производители на чипове в света, вече е усвоил технологичния процес 7 нанометра, съобщи digitimes.com.
Тайванската компания планира да започне 7-нм производство на чипове през второто тримесечие на 2017 г., според изявление на един от директорите й.
TSMC се надява, че поне 20 производители на мобилни устройства и изчислителни системи ще проявят интерес към новия технологичен процес.
Нещо повече, TSMC в момента разработва 5-нанометрова технология. Очаква се компанията да я въведе в експлоатация през 2019 г. В края на настоящата година пък ще започне производството на 10-нм чипове.
Междувременно, TSMC прогнозира, че приходите й през 2016 г. ще нараснат с 10%, спрямо миналата година.
technews.bg
Engels
15 Окт 2016 02:41
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Нова марка електрически коли на VW, но само за Китай
Джойнт-венчърът между VW и JAC бе анонсиран в началото на септември, като подробности за съвместните проекти на двете компании ще бъдат изнесени преди края на тази година, съобщават китайски медии, цитирани от Automotive News Europe.
Електрическата офанзива на Volkswagen на най-големия автомобилен пазар в света ще включва съвместни производства с още две местни компании - SAIC и FAW. Въпросните модели ще използват платформата за електрически автомобили MEB на германския производител, като трябва да бъдат готови за пазара към 2020 година.
Наскоро Китай прие драконовски мерки по отношение на замърсяването в големите градове. Очаква се съвсем скоро в някои от тях да бъдат допускани само автомобили с нулеви вредни емисии, което кара всички автомобилни компании да инвестират именно в екологични машини. investor.bg
Engels
18 Окт 2016 02:10
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
FT: България иска да стане технологичната столица на Балканите

rorik
18 Окт 2016 20:56
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Engels
12 Окт 2016 05:22


Ратиена батерия .
Да не би тия гърмящите телефони да са с такива батерии.
Engels
18 Окт 2016 21:29
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Да не би тия гърмящите телефони да са с такива батерии.

За сега са в разработка.
Но пък взривните им показатели може да са още по добри.
Ще поживеем и ще видим.
Manneken@Pis
18 Окт 2016 21:41
Мнения: 169
От: Belgium
Тайни руски и севернокорейски технологии.

https://www.youtube.com/watch?v=4UZSUmoY0dg
Engels
18 Окт 2016 21:49
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Apple се отказва от автомобилите?
Технологичният гигант Apple окончателно се е отказал да разработва свой собствен автомобил. Слуховете отпреди месец се потвърдиха от масовите съкращения и напускания на инженери от проекта Titan - - подразделението на компанията, което по план трябваше да създаде първата си кола до 2020 година. Близо половината от хилядата ангажирани по проекта вече са съкратени, напуснали по своя воля или пренасочени към други отдели, твърди The New York Times, цитиран от Automedia.bg.
Вместо да се стреми към собствен автомобил, Apple сега измества фокуса към създаването на система за автономно управление, която да може после да продава на традиционните автопроизводители. В потвърждение на това Стив Задески, който бе привлечен от Ford да ръководи проекта, сега е пренасочен другаде. Начело на драстично намаления екип вече е Боб Мансфийлд, един от създателите на оригиналния iPad.
Според анализатори главната причина Apple да върне газта, са твърде ниските норми на печалба в автомобилния сектор. Производителите на мобилни устройства обикновено се радват на маржове между 20 и 60 на сто (над половината от цената на iPhone например е чиста печалба за Apple). В автомобилния бранш най-добре печелещите компании, като Toyota едва достигат до марж от 11%, Daimler и BMW остават малко под 10%, голямата маса оперира при около 5%, а Volkswagen например има марж на печалба от едва 2%.
Engels
26 Окт 2016 15:42
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
DeepMind

В следващата огромна стъпка към изкуствения интелект система на Google ни демонстрира, че може да се учи от паметта си без нужда от насоки или каквото и да е програмиране от човек. Значимостта на това постижение може да не изглежда огромна, но трябва да се има предвид, че преди едва десетилетие това се смяташе за непостижимо.
Платформата DeepMind съчетава възможностите на невронна мрежа с огромния капацитет за складиране на данни на конвенционалните компютърни системи. DeepMind е достатъчно интелигентна, за да навигира и да се учи от данните, които сама решава да съхрани. С други думи, разработката доближава модела на работа на изкуствения интелект до този на човешкия мозък и дори му позволява да извършва операции по подобен начин.

Ray Kurzweil сериозно се е развихрил в Google.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
kaily
27 Окт 2016 21:32
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
С 2017 года очки станут не нужны, а операции на глазах отойдут в прошлое!

Доктор Гарт Уэбб заявляет, что изобрел новый, абсолютно совершенный вид линз. Это устройство –новый тип линзы, которая имплантируется внутрь глаза и устраняет все дефекты зрения. Операция может быть выполнена без госпитализации и даже без анестезии! Искусственная линза имплантируется в клинике. В глаз вводится физиологический раствор, который через десять секунд присоединится к глазу, и обеспечит идеальное зрение. По словам изобретателя, это не только надежно, но, к тому же, дает потрясающий эффект. Зрение, восстановленное с помощью этих специальных линз, которые будут оставаться внутри глаза и не должны удаляться (как в случае с контактными линзами) гарантируется в три раза выше, чем у тех, кто показывает результат 20 из 20 по таблице Снеллена. Как сообщает доктор Уэбб, такие линзы только практичны, быстро устанавливаются и очень удобны, но и безопаснее, чем лазерная хирургия, которая может привести к осложнениям в случае удаления здоровой ткани роговицы. Новые линзы не вызовут никаких осложнений, а при их имплантации не будут удалены, даже частично, роговичные ткани.

Те, кто поставит себе революционные бионические линзы, никогда не будут страдать от катаракты. Это еще один положительный факт, который хотел уточнить изобретатель. Очень скоро начнутся эксперименты, сначала на животных, а затем и на людях. По словам доктора Уэбба, работа над новыми бионическими линзами длилась 8 лет и с 2017 года линзы будут доступны для пациентов. Условием использования новых линз для людей с проблемами зрения является возраст. Ставить их будут тем, кому исполнилось 25 лет, потому что до этого структура глаза еще не достигла окончательной формы.
Engels
29 Окт 2016 21:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Водещият разработчик на мобилни чипове Qualcomm е амбициран да се превърне в Intel на 21-ви век. Базираната в САЩ компания придоби европейската NXP Semiconductors за умопомрачителната сума от $47 млрд.
Сумата от $47 млрд. е доста над пазарната капитализация на NXP, която се оценява на $34 млрд. Qualcomm обаче вярва, че инвестицията ще се възвърне, когато умните автомобили и домове станат повсеместни.
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 8 от 35 6 7 8 9 10 Следваща »