Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 50 от 84 48 49 50 51 52 Следваща »
Кайзер Созе
25 Апр 2018 14:28
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
ТЪкмо ди довляках до Никита Серхеевич и пак се върнахте към Баязид.... няма шанс да ви завлека за врата в двайсет и първи век.
wreckage
25 Апр 2018 14:45
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Като обобщение на темата ще си позволя да цитирам Поета:

Тирани, всуе се морите!

Не се гаси туй, що не гасне!

Лучата, що я днес гасите,

тя на вулкан ще да порасне.

Поетът малко си оставил ръцете с тая луча.
циникЪтхедонист
25 Апр 2018 15:35
Мнения: 1,483
От: Bulgaria
Поетът малко си оставил ръцете с тая луча.

Ако имаш забележки към Вазов, отнеси се към някой литературовед.
Аз съм само читател.
wreckage
25 Апр 2018 16:00
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
За да разсея съмненията ти дали имам забелешки, ще уточня, че тва беше забелешка.

Освен тва, не виждам защо трябва да я однисам към литературовед, при положение, че стихотворението е писано од Вазов и съответно забелешката ми е адресирана към него. Фактът, че поради уважителни причини Вазов не е фсъстояние да внесе корекции ф оригиналния си текст, не е причина да прехвърляме отговорността му за лучата върху литературоведите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: wreckage
циникЪтхедонист
25 Апр 2018 16:23
Мнения: 1,483
От: Bulgaria
Освен тва, не виждам защо трябва да я однисам към литературовед, при положение, че стихотворението е писано од Вазов и съответно забелешката ми е адресирана към него. Фактът, че поради уважителни причини Вазов не е фсъстояние да внесе корекции ф оригиналния си текст, не е причина да прехвърляме отговорността му за лучата върху литературоведите.

Ти си знаеш, отнасяй я към когото щеш.
Аз, понеже самия съм безотговорен,гледам просто да се отърва от таз непосилна за мене тегоба.
дъртреалист
25 Апр 2018 16:32
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
аз едва ли бих написала текст, в който се редуват думите измекярене, крадене, гюонсуратлък, мутри, роби...

Така е...
Но въпреки това са реалност.
Иво Мирчев, дето изгонил мутрите от паркинга на магистрален фастфууд.
И те му говорили тежки думи, които според тях са истини,
но той не трепнал...
А набрал 112.
И взел да ги снима. И т.н.
Плътеник
25 Апр 2018 18:40
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Кой е великият син на Северозапада Димитър Маринов и какво е дал той на България, едва ли има нужда да се обяснява. Но ако някой все пак не знае, ето: Натисни тук
Прилагам откъс от книгата му История на града Лом и Ломска околия. Давам му думата в качеството му на съвременник (живял по турско четири години повече от Вазов и Захари Стоянов), който е роден и прекарва по-голямата част от живота си в уземните къщи из Ломско, Кулско, Белоградчишко, за да изучи и запише историята и живота на онзи край, както никой преди и никой след него. В откъса той разказва времето на Анархията във Видинския пашалък (резултат от десетилетия кърджалийство и две руско-турски войни). Има интересни неща за робството и за какво всъщност копнеят робите (подчертаното е от мен):
От изложеното дотук, а особено от описанието на селата и тяхната кратка история, всеки е видял, че за управление, което да защитава и наказва, нито дума е можало да бъде. При произвола на бейовете-господари, които са разполагали не само с труда на населението, но и с неговия живот, имот и с неговата семейна чест, дума за управление не могло да става. Когато един бей-господар, без страх от някаква власт, е можал да разселва селяни и да заселва тамо, гдето нему е скимвало; да бие, да убива, да безчести и да прави всичко, що му продиктувало неговата воля и неговият каприз, тогава за какво управление може да се говори? И това са вършили не само бейовете-господари и синовете им, но и всеки турчин, колкото и долен да е бил той. И това е принуждавало, както се посочи, та много села самоволно се подчинявали под властта на някой бей, само и само да се избавят от такива скитници-насилници.
Наистина, имало е бейове-господари, които са защитавали населението и третирали са селяните много добре, но това било от благото разположение на самия бей, както е третирал и своя добитък, или своите коне и псета, но не от някакъв страх от наказание.
Трябва да се признае обаче тая историческа истина, достойна за отбелязване, а именно: че раята не е била никога крепостна. Крепостничество, подобно на това, за каквото четем в руските списатели за Русия, в България не е имало. Селянинът не е бил роб; не е можал да бъде продаван като добитък, не е можал да бъде разменяван (транпосван) за куче, кон и пр., каквото е ставало в Русия. Ако беят-господар е продавал землището някому, той не е можал със землището заедно да продаде и човеците, каквото това са можали да вършат в Русия руските боляри и князе-земевладелци.
Пазвантоглу е въвел някакво управление, образувал е нахии и поставил забити, обаче никъде не се съзирало властта на тия забити, никъде не се проявявало неговото разпореждане. Бейовете-господари не са чувствали никак неговата власт; никак не са познавали някакво ограничение над своите произволи, а така също и раята не усещала някаква власт, която да ги защитава от произвола на бея господар.
Едвам когато във Видин е дошъл за паша Хюсеин паша, за когото старите хора и днеска приказват по предание, тогава се почувствала власт, усетило се, че има управление. Това наистина съвпада с прогласяването на паметния султански Гюлхански Хатишериф (1839 г.), но тоя хатишериф не донесъл никакво облекчение на населението, защото останал мъртва буква в архивата. Подобрението в положението и сигурността на селяните, за които говорим, дължи се изключително лично на Хюсеин паша.
Да изтреби разбойничеството, което виреело в най-широк размер, той лично е обиколил целия пашалък – от Тимок до Янтра, и се спирал в отделни села, гдето са свиквани били селяните от близките села и настоятелно изисквал да му посочат злосторниците от техните села. Посочените злосторници Хюсеин паша е обесвал още тамо, пред събраните селяни, и си заминавал. По такъв ефикасен начин той е изтребил всички разбойници и палачи, та селяните свободно са можали да ходят и да нощуват навсякъде. „Да остави човек дисаги с жълтици – разказват старците – на пътя да нощуват, на другият ден ще ги намери небутнати“; толкова Хюсеин паша е наплашил злосторниците, защото когато всички спали през нощта, само един пашата бил буден – казвали всички.
Съществува приказка: „Един селянин на пътя нощувал; през нощта пуснал бил воловете да пасат, а той заспал. Когато се събудил, воловете били липсвали, откраднали ги. Той отишъл при пашата и му се оплакал. „Ти къде беше, когато воловете ти пасяха“ – попитал го пашата. „Бях заспал, паша ефенди“ – отговорил селянинът.
„Керата! – извикал пашата – защо си заспал, та не си пазил воловете?“ – „Оти – кратко отговорил селянинът – знаех, че ти, паша ефенди, си буден“. Това много угодно станало на пашата; той се разпоредил и воловете са били намерени веднага.
Старите разказват, че голяма сигурност е зацарила при тоя управител. И туй, което е много важно да се знае, е, че тоя Хюсеин паша не е щадил и турците; еднакво наказание е налагал и на турци, и на българи. Бейовете-господари тоже усетили силна власт над себе си и техните произволи били премахнати. От Хюсеин паша са престанали и убийствата. Никакво убийство не се помни да е останало ненаказано.
Само че това е траяло, догдето бил жив Хюсеин паша; после него дошли управители подкупници, които се съюзявали с бейовете-господари и произволите почнали отново. Убийствата обаче са завинаги престанали.
От тая епоха, т. е. от Хюсеин паша, и ние начинаме нашия преглед на управлението“.
sluncho6
25 Апр 2018 19:04
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Реки, какво си се фтренчил толкова у поетичния джоп на Вазова, чунким твоя фонетичен гангстеризъм е по, та и по-най, ъ?
Кайзер Созе
25 Апр 2018 19:15
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Таласъмчо, като махнем мужиците проиграни на карти , съзна ли що за пейзаж описа?
Кайзер Созе
25 Апр 2018 19:18
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Хайтовите хайдути ряпа да ядат. Току що препика документите бонгови.
Кайзер Созе
25 Апр 2018 19:20
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Току що в узото ми скочи скакалец. Не е на добре. Цврчко явно се задава.
wreckage
25 Апр 2018 19:25
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
чунким твоя фонетичен гангстеризъм е по, та и по-най, ъ?

Очакванията са различни, аз не съм патриарх на българската литература, даже архимандрил не съм, най-ноо протосингел.
Кайзер Созе
25 Апр 2018 19:27
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Клисар. За него биеш камбаната.
sluncho6
25 Апр 2018 19:28
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Архимандрил върви с протосинигер
!
Сепак, ти си човек-изкуствовъд и към теб също си имаме очаквания, се положителни, демек убави!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sluncho6
wreckage
25 Апр 2018 19:29
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Клисар.

клисарят е цивилно лице, волнонаемен служител извън йерархията.
Кайзер Созе
25 Апр 2018 19:30
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Сингер с ръчно задвижване. И ти ли, Бюрократе?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кайзер Созе
Плътеник
25 Апр 2018 19:37
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Ми не. Ни Памфуций опровергавам, ни никого.
Написал съм ясно отдавна:
Плътеник
12 Апр 2018 08:29
1. След 250 години на непрестанни войни (между 1204 и средата на 15 век) Балканският полуостров и неговото население се радват на траен мир в течение на около 400 години (ако не броим краткия период на австрийските войни в края на 17 век) - лукс, който не са имали дори по римско време. Ако някой си мисли, че това е маловажно за обикновения човек, дълбоко се лъже.

Смятал съм от началото на 15 до края на 18 / началото на 19 век. Не случайно. И също не случайно Димитър Маринов говори именно за десетилетията след това. Времето на Анархията, с която Османската империя се справя много трудно, и от която страда цялото й население - и християни, и мюсюлмани.
А насилниците, както виждаме дори от цитираното, не са само турци.
Той пише и още разни други неща:
Туй явление [кърджалийството] има голяма важност за нашата история, защото от запазените сведения и материали устни е видно, че по-голямата част от предводителите са били в последно време българи, бивши планински хайдуци. Тия материали ще покажат, че силата на тия хайдуци е била до такава степен яка и несломима, щото, ако е имало и капка национално съзнание в тия кърджалийски предводители, можали са много лесно да създадат свободна и независима България, както сториха това подобни водители в Сърбия. Индже войвода, Кара кольо, Кара Феиз, Гушанцали Халил, Кара Мустафа (последните потурчени българи), Кондо, корчо, Хайдук Велко и много други още, са можали да сторят десет пъти повече, отколкото е направил Кара георги в Сърбия

Прочее, Димитър Маринов е един от многото гласове, които говорят в полза на това, че беззаконието не е държавна политика на централната власт на империята, вирее в условия на отслабнала или липсваща такава власт, и няма етническа или религиозна окраска. Впрочем ако прочетете внимателно книгата му, ще откриете много бейове (не само кърджалии) не-турци и в тоя край, но тъй като са "властта" при липсваща реална такава, и техните своеволия минават в графата "турски насилия".
Кайзер Созе
25 Апр 2018 19:44
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Мир, в който всички са роби на падишаха, но раята е подложена на геноцид и от най-долният турчин-по документа, и когато документите с които боравите са мъртвородени в архива , подложените на двоен гнет превръщат в мит едно изключение, за да се върне свидетелят ти към нормата в средата на деветнайсти век, благодарен че вече не го колят. По това време германците събират пари за да завършат катедралата в Кьолн, докато тук пащаш даиш хакъ...
Banshee
25 Апр 2018 19:51
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Другаде в този форум др. SvSophia обясни, че творбите на художествено-творческата интелигенция не трябва да се възприемат като исторически документи.
Освен това какво значи "гласове на съвременници" и .


1. Захари Стоянов, Ботев, Каравелов, Стамболов, Заимов - това са са участници в събитията, не се изказват в качеството си на "художествено-творческа интелигенция ".
2. Дори да е така - в случая на Вазов, какво от това? Някой излюпил се 100 по-късно капацитет, пишещ чудните си студии на базата на написаното тях, по ги разбира онези събития, м?
3. "откъде-накъде непременно да им вярваме? Мигар из устата им непременно глаголи Бог?" Не, лъжат те, нарочно. Особено Захари Стоянов, който ни най-малко не се опитва да се изкара някакъв герой, както може да забележи всеки, който го е чел. Напротив, иронията му е насочена към всичко, включително и към собствената му персона.
Плътеник
25 Апр 2018 19:53
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Разбирайте го както искате. Точно затова не съм спестил нито буква от изложеното. Защото лесно може да бъде манипулирано с избирателно цитиране в едната или другата посока.
Бях убеден, че ще предизвика точно такава реакция. Както и не ме изненадва, че категоричното заявление на Маринов, че робство няма, се подминава с мълчание.
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 50 от 84 48 49 50 51 52 Следваща »