Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За чалгата в историята
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:284 « Предишна Страница 13 от 15 11 12 13 14 15 Следваща
Дядо Виктор
12 Яну 2005 09:10
Мнения: 316
От: France
Е, SS, това да е кусурът - много са емигрантите, които бързо "забравят" българския и почват да говорят с някакви странни изрази в директен превод(както Фичо, който ни убеждаваше преди време, че някой (май Путин) бил имал лош "рекорд" в областта на демократичните промени, да речем). Нели сега пък ни превежда "grand piano". Нашето "роял" сме го взели, доколкото знам, от руснаците). На френски е Piano à queue , а на немски - Flü gel.


Всичко това не пречи да се помогне на хората, след като са се организирали, особено както го излага Нели (това детски хорове и пр.). Е, по цената май са се ориентирали към "Steinway & Sons". Малко на принципа "Only the best ist good enough". При напрегнати финанси бих взел по-скоро една Yamaha C 3, на които масово се обучават студентите в консерваториите, и която в най-лошия случай не надминава USD 25000.Редактирано от - Дядо Виктор на 12/1/2005 г/ 09:13:38

Олег Офренов
12 Яну 2005 09:56
Мнения: 961
От: Bulgaria
Чувала съм много образовани евреи, които гордо са ми доверявали, че дедите им са от Румъния

Интересно какво ли им е "доверила гордо" в отговор?
Вместо да мълчи съзаклятнически, потънала в срам от дедите си, може да им изрицитира напр. долната сентенция за дедите на дедите си с уговорката, че някои вече доста да се изродили, както забелязват. Ако и след това продължават да твърдят, че не прилича на българка, може да мине поне за италианка.
UN TEMPO I BULGARI ERANO IL PIU GIUSTO TRA TUTTI I POPOLI E PER QUESTO LE CITTA E LE TRIBU SI UNIVANO A LORO SPONTANEAMENTE.
(Toparco della provincial di Gotia, Anonimo di Hase, fine del X secolo)

БЪЛГАРИТЕ БЯХА НЯКОГА НАЙ-СПРАВЕДЛИВИЯТ ОТ ВСИЧКИ НАРОДИ И ЗАТОВА ГРАДОВЕТЕ И ПЛЕМЕНАТА СЕ ПРИСЪЕДИНЯВАХА КЪМ ТЯХ ДОБРОВОЛНО.
(Топарх на провинция Готия, „Аноним на Хазе”, краят на Х век)


Редактирано от - Олег Офренов на 12/1/2005 г/ 10:26:11

Simplified Solutions
12 Яну 2005 10:12
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Бе идеята е добра, но само ако са решили да канят музиканти. Хубавият инструмент умира, ако на него не се свири.
Когато бях дете, мама купи стария австрийски 3/4 роял на леля ми Либуше, но от мен музикант не излезе. И когато започнах съвсем да не се задържам у дома, решихме, че е редно да го дадем на професионалист. Рада Чомакова тогава пътека направи. Две години се колебахме. После две години се чувствахме, сякаш дома е напуснал скъп покойник.
Човек се привързва към такъв инструмент. Наскоро моя близка ми каза да не го мисля вече - Рада го препродала на пианист италианец и вече е в Италия. Пак при добри хора, дето ще се грижат добре за него.
Е, нали сме ефета, не сме останали без хич. Сега бърша праха на един хубав стар Geyer, но момчетата не си го дават.
Нели.
12 Яну 2005 14:29
Мнения: 609
От: Bulgaria
Дедо, улучил си точно марката. Не е мое решение - има добри музиканти в комитета по събиране на средствата, те дадоха предложението (и първи дадоха чекове, естествено). Ако ти е верен имейла ще ти изпратя веднага информацията.

Редактирано от - Нели. на 12/1/2005 г/ 14:31:30

Simplified Solutions
12 Яну 2005 14:46
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Какво пречи да дадеш информацията тук?
Грациан
12 Яну 2005 16:21
Мнения: 4,060
От: Canada
Българоцентризмът
Една от най-фаталните грешки които правят някои наши сънародници е издигането на българоцентризмът в култ.Ние, викат, сме открили киселото мляко! Ние сме провели първата авиобомбандировка в света! Наш човек е повел първото антиробовладелско възстание в света! У нас е било първото антифеодално възстание в света! В България е и първото антифашистко възстание! (отново в световен мащаб). Ние сме открили компютъра! Изобщо, историята на света се пречупва през призмата на Колчо от Мездра и така модифицирана, тя хем от една страна приповдига самочувствието му, хем му служи като щит срещу инвазията на тая ми ти проклета ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Не я ще Колчо и туй то. Рита, дращи със зъби и нокти, ама гледа изподраната му като самарското знаме хоругва на криворазбрания му патриотизъм да се вее над всички останали байраци.
Хей, не ме разбирайте погрешно. Похвално е да любиш Родината си. Няма нищо по-естественно от това да обичаш племето си, да обожаваш пейзажите на детството си, да притръпваш като чуеш някъде да извие каба гайда, да се просълзяваш когато видиш на екрана улицата на която си израснал. Смешното и трагичното настъпва когато твоята любов прерастне в хиперболизационен транс при който ти започваш да губиш представа за реалностите и сливите започват да ти се виждат като дини, а дефектите, като ефекти. И като почне онова както Колчо си знае "уста проклина цяла вселена" ( дето вика поета ) и се достига до ниво "от Искаро бо глибоко нема, от Витоша - по високо нема".
Обичам и Витоша и Искър, но определено мога да кажа: Близки са ми на сърцето, но пък има далече по-дълбоки реки и далече по-високи планини.
Значи ли това, че аз по-малко ги обичам от Колчо от Мездра? Не, разбира се. Обичта си е обич, ама истината си е истина.
Една от най-фаталните грешки които могат да бъдат допуснати при тези националистично-патриовиагрени манифестацийки е игнорирането на реалностите и заместването им с плакатни бутафории до ниво "потьомкино село". Именно по този начин, според Динеш Д'Соуза китайската и ислямската цивилизации са били изметени от историческата сцена. Хипнотично загледани в своя пъп, те са се считали за центъра на вселената и игнорирали всичко което кипяло наоколо. Ние сме върха и всички други са само фон за демонстрация на нашето величие. Такива самовлюбени и егоцентрични изказвания можете да прочетете и в изказвания на ония Небесни китайски императори и в творчеството на Ибн Халдун и едва ли не във всички религиозни памфлети издигащи в култ "НАШИТЕ" и приравняващи "ЧУЖДИТЕ" с кучета и разни други нисши твари. При една такава самовлюбеност, най-вероятно е да се получи главозамайване и под въздействието на омайното чувство за ГОСПОДСТВО НАД ВСЕЛЕНАТА да се получат фатални сакатлъци и непоправими изоставания и дори до сгромолясване.
Още в средата на миналия милениум хрисимата ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ започва да изпълзява от тъмните доби на средните векове и да търси своите корени ( много от които иронично са били запезени най-вече от ислямската цивилизация - преводите на древногръцките философи, да речем). Започва да използува и достиженията на по-развитите тогава цивилизации. Посредством откритите в Китай книгопечатане и барутопроизводство, тя образовала масите си и се въоръжила за да избива противниците си. Тя не се свеняла да попива знания от медицинските книги на ислямските учени, нито пък е изпитвала някакви скруполи използувайки астрономическите и математическите достижения на съседните по-могъщи (тогава) цивилизации. По-адаптивна и по-малко егоцентрична тя напредвала и завладявала света. Отначало португалците, след това испанците, французите и накрая англичаните доминирали морета и океани. Открили нови земи и разпръсквали къде со кротце и благост, къде с пушка и нож своята ценностна система, която, разбира се, не включвала само религиозните вярвания, а и всичките други аспекти на живота.
Искаш или не, другарю Колчо, в момента именно тези ценности доминират в света. Именно против тях се борят и талибаните и муджехадините и антиглобалистите даже. Сложете си ръка на сърцето и си признайте, че без агресивността на тази ми ти ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ не бихте имали нито телевизор, нито компютър, нито ваксина за шарка, нито автомобил, нито самолет, нито каквато и да е там идиотска измишльотина ( за да ти вземат гадовете и последните ст'инки от джоба) като машинката за подстригване на космите в носа и ушите, електрическата отварачка за консерви, фотопринтера ти и така любимия ти MP3 player.
Да, да ама, вика, духовното!!! И гледаш го как се изчервява нашия и стиска юмручета готов да се бори против тази ми ти проказа ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, дето смъкна панталона на сина му, дето смъкна и прашките на дъщеря му, дето изкуши жена му да го напусне заради онзи идиот с "Хондата", дето го остави без работа, защото гадовете вместо да купуват от неговите родни домати тръгнаха да внасят от тая ми ти пуста чужбина. Ври, значи и кипи тоя ми ти човек. Пръста си да сложиш върху него - изгаряне барем 2ра степен ще получиш. И кой е най-големия му враг на тоя човечец? Ами как кой. Разбира се, че флагманът на тази ми ти експанзионационна ЗАПАДНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - САЩ и техните слуги!
И Колчо от Мездра потрива ръчички като гледа как убиват американските войници в Ирак, псува глупавите им филми ( разбира се че предимно тях гледа, ама ей тъй на - псува си ги). Въпреки, че и телевизора му и компютъра му и микровълновата фурна и даже повечето други брамбъзлъци в къщата му са продукти на ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, той инсистира всички да купуват РОДНО! Въпреки, че той самият, когато направи някой "удар" си купува "Джони", говори разпалено за родните черноземи и вкуса на родните зеленчуци ( е, тук и аз се присъединявам към него ).
И тъй, нашият мрази ли мрази всичките ония гадове, заради които той живее мизерно и все го яде онова ми ти чувство за неправда. Ами как може сега, той дето е завършил селскостопанския и има култура с която може да сложи всеки тъп американец в джобчето си ще трябва да се возии на тролейбус, а ония ми ти тъпанари, дето не знаят даже къде е България да имат и по две коли, мама им да еба. Ей туй не може да го разбере нашия Колчо от Мездра и туй то. И заради това ги мрази тия ми ти мръсни гадове. И заради това ще им пикае на глупавите филми, ще им плюе на гадната политика и ще се кефи, че е син на юнашко племе, което само ако...ех...само ако...
Simplified Solutions
12 Яну 2005 16:29
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Грако, `сичкото това е само в твоето въображение. Комплекси ли избиваш, що ли...
Грациан
12 Яну 2005 16:47
Мнения: 4,060
От: Canada
Виж това вече не знам.
Ти си специалистката по тия "завързани" и тайно скрити пориви дето ни карат да виждаме неща дето не съществуват в действителност.
Та викаш - комплекси, а? Е па може и комплекси да са, там в младостта си все из "Младост", "Люлин", "Дружба", "Надежда", "Модерно предградие" съм се движел - все комплекси, да го еба...нищо чудно да ме е гепил некой от тях...

TELESHOP
12 Яну 2005 16:53
Мнения: 156
От: Bulgaria
.....най-добре е, когато французите бъркат България и Румъния, аз да им угаждам и да се съгласявам, че съм румънец, щото "французите си падали повече по румънците".


По повод горния абзац искам да споделя това , което чух от именит в ЕС европеист, преподаващ там. Той препоръчваше на студентите - българи, да се гордеят с гена си, най-малкото поради това, че България, без откровена протекция на силните на деня ( Старата Европа и САЩ ) е постигнала сама нивото си на развитие в момента.
kombat #5
12 Яну 2005 16:59
Мнения: 2,808
От: Bulgaria
По въпроса за т.н. "голямо пиано" в консулството...
Въпроса ми е крайно неприятен защото е свързан отново с гнусотиите на консулЕтата...
Пари за този роял се събират много отдавна. Със сигурност от повече от 10 години.
Лично аз написах първия си чек през 1997 г.
След това на следващата година - пак....Със сигурност познавам поне 10 души които са давали пари като мен.
И то случайно съм разбирал, без съзнателно да проучвам. Навярно са много-много повече защото всички които са канени в консулството имат обичая да дават по нещичко...
След като на едно събиране послучай 3 март въпроса за средства за рояла отново беше поставен от поредния консул, аз го попитах :"Добре де, но какво стана с парите които бяха събрани от предишните години и консули?"
Той ми каза: "Не знам, аз никакви пари не съм заварил...'
Това е въпроса с наистина ГОЛЯМОТО Пиано за българското консулство.
След като сега известното мошеническо крадливо семейство се е превъзбудило - значи има защо...
Simplified Solutions
12 Яну 2005 17:06
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Ааааа, не. Но ако нямаш никакви комплекси ( по много популярна чалга ), тогаз не прекалявай с художествената измислица. Щото ти си там и отдавна, пък аз съм тук и със сигурност знам по-добре кое как е.

Редактирано от - Simplified Solutions на 12/1/2005 г/ 17:06:38

Нели.
12 Яну 2005 17:16
Мнения: 609
От: Bulgaria
Тук не е мястото за публикуване на тази частна информация, пък и съм се напатила от грозни и злобни коментари за добри дела. Всеки, който иска да помогне за пиано фонда нека ми се обади на имейла. Нямам никакви предубеждения към помагащите.
*
Граци , добро утро.
kombat #5
12 Яну 2005 17:25
Мнения: 2,808
От: Bulgaria
Кой е луд да дава пари на корумпирани ***** като вас ма?!
По-сигурно е да ги даде на някоя мутра - те са по-почтени от вас.

Редактирано от - bot на 12/1/2005 г/ 17:29:06

Грациан
12 Яну 2005 17:31
Мнения: 4,060
От: Canada
Да бе, страшен довод: Ти си там(за мен тук), а аз съм тук(за мен, реципрочно - там). Направо можеш комплекс за неприсъственност да ми създадеш, да го еба.
Да ама, ако този разговор се водеше на маса преди мааалко повече от десетина години. Виж тогава щях да ти кажа: Права си, к'во знам аз от родни настроения, мисли и декларации. Айде ще викна по още едно и ще сведа срамежливо глава и ще сменя темата на разговора (по всяка вероятност).
Да, де, ама с тази ми ти интернетна революция, аз не само че мога да чета новините от България, но също така и сакралните мисли, желания и пориви на мнозина съмишленици на "фиктивния" мездренски герой. Ами погледни само в този форум и даже някои от списващите във вестника сладури... разните му там твои комшии, да речем. Започни от созополския рибар-историк, мини през помориеца, твоята приятелка - финланското чудо и стигни до възсторжения певец на неокомунистическите идеи - (симпатичния иначе) Параграфчо.
Да не говорим пък за разните му там екстремни случаи на българоцентризъм, като Антибиотик, Кракра, СултанБГ (който пък се люлее дуалистично между ген и идеологична промивка) или пък любимеца на форумната администрация - Чоли-Боли.
Или ти тия не ги четеш тия, а? А'ре с'а - парчета. Тия тангринисти и разни емилживковщини, гаче ли аз си ги изсмуквам от пръстите...за да си подсилвам комплекса, а?

paragraph39
12 Яну 2005 17:33
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ГРАЦИЯН,
/:/ " Въпреки, че и телевизора му и компютъра му и микровълновата фурна и даже повечето други брамбъзлъци в къщата му са продукти на ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ"
.......................
Да, ама НЕ !
Аз пък съм фен на продукти на ИЗТОЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ- Япония, Южна Корея, Китай и т.н.
А , доколкото знам от форумци тук, които живеят в държави от т.нар. Западна цивилизация- там, в тези държави, също МАСОВО купуват продукти, коли, стоки и "бръмбъзици" MADE IN Japan, Rep. Korea, China и т.н. - все държави от Източната цивилизация, нали?!?
Simplified Solutions
12 Яну 2005 17:37
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
Частна информация? За голямо пиано за българско консулство?
И с какво тази информация може да ти навреди?
Слава богу, много малко са хората като вас, които биха си позволили да пишат до началниците на участници в български електронни форуми, сиреч да се възползват във вреда от наистина частна информация.
Пък и за подобно начинание информацията би трябвало да е общодостъпна и изчерпателна.


Btw, аз така и не разбрах консулството ли иска да се сдобие с пиано или българската общност там иска да подари пиано на българското консулство?
Ако е консулството, а Абрашевото министерство не желае да съдейства - тогава е редно да се предлага на всякакви хора с възможности да помогнат. Но ако е желание на българската общност там, то е редно средствата да дойдат от тази общност. Ако инициаторите са хора оправни, известни и най-вече уважавани, не виждам какъв ви е проблемът.

paragraph39
12 Яну 2005 17:46
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ГРАЦИЯН,
ДА, щях да забравя да ти припомня, че точно един уважаван президент на САЩ, преди повече от 40 години, беше казал: НИЕ /в САЩ, също, нали?!- б.м./ ИЗОБИЛСТВАМЕ ОТ МАТЕРИАЛНИ БЛАГА, НО ДЪХЪТ НИ Е В ДРИПИ" !
Май, и до днес е така- и там, а и тук , вече?!? Тъй , де, и Мутрите изобилстват с материални блага тук /и там!/ !!! Дали това-материалните блага, е мерилото за ВЪЗВИШЕНОСТ на Човек! Дали материалните блага трябва да са ЦЕЛТА на Човечеството, или те трябва да са само Средство към Цел?!? Поне, според Христос и Християнството/в които ти вярваш!/ НЕ втората и третата пържола или последния модел автомобил , са смисълът на краткия Човешки жевот тук, на Земята!!!
Ама, на теб ли да го обяснявам- та ти си, казваш, Човек и ФЕН на ИЗКУСТВОТО, а НЕ на Хладилника и "Waterbed"-a нали ?!?
П.П. Благодарско!- за изразените симпатии към paragraph39!

Редактирано от - paragraph39 на 12/1/2005 г/ 17:48:28

Грациан
12 Яну 2005 17:49
Мнения: 4,060
От: Canada
Нели, добрутро.
* * *
Параграфе, добър ти ден и на теб.
Принципно, самото изобретение е дело на ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, а фактът, че на нея и е по изгодно да изнесе производството в страни с по-нискозаплатен труд ( пазарната икономика винаги гледа по-ефективния път!) и да се концентрира в измислянето на нови джунджурийки или по-ефективни за самата нея дейности ( не забравяй, че тя е крайно прагматична, все пак).
Айде изброй ми, пет нещица неизмислени от ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ( не непроизведени ) в последните столетия.
Моля те, направи тази "тънка" разлика.
bgtopidiot
12 Яну 2005 17:57
Мнения: 11,702
От: Bulgaria
Грациане, навлизаш в тъмни води Само Китай може да предложи към 500. Да не забравяме Индия също така. Пък и японското чудо не е съвсем сигурно дали е продукт на западната цивилизация, макар че има някакво влияние.
И СССР забравяш
paragraph39
12 Яну 2005 17:58
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ГРАЦИЯН,
Ето ти пет ВАЖНИ за Прогреса на Човечеството ИЗОБРЕТЕНИЯ, на които НЕ е автор човек от Западната цивилизация :
1. Писмеността
2. Компасът
3. Барутът
4. Календарът
5. Желязото
......................

Редактирано от - paragraph39 на 12/1/2005 г/ 17:59:30

Добави мнение   Мнения:284 « Предишна Страница 13 от 15 11 12 13 14 15 Следваща