Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
В Америка станах по-голям патриот
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:128 « Предишна Страница 5 от 7 3 4 5 6 7 Следваща
A_Bulgarian_in_USA
16 Сеп 2007 02:47
Мнения: 976
От: USA
Аз пък в Америка станах по-добър професионалист. Патриот винаги съм си бил.
*
Работя в условия и с технологии, за които едно време само съм си мечтал. Като правех дисертацията си спомням как трябваше сам да се блъскам и да се моля на комунистическите катили да получа достъп до някоя новост, която те получаваха по проекти и даваха достъп само на себеподобните си. По милост ми дадоха един компютър, ама със стар монитор, да се чудя как да ползувам Интернет. Всъщност всичкият софтуеър, който ползувах за дисертацията си съм си го набавял от Славейков.
Тук, каквото е необходимо за работата ми и ще доведе до по-висока производителност, го имам на часа. Лаптопа ми да видят само комунистическите доценти-комуняги - спешъл ордър, палтен от фирмата и натъпкан, с какво ли не. Да не говоря за компютъра на работа. И не е само към мен това отношение, а към всеки, който може да допринесе за печалбата на фирмата.
Да, работя, ама на мен така ми е гот. Отпуска - няма проблеми, когато искам и колкото искам (в рамките на разумното). Само проектите да се свършват навреме и качествено.
*
Жизненият стандарт също е важен. Аз не съм лаком човек, но пък да живееш с 300 лв. е мазохизъм и престъпление към семейството. Имам заплата, която дава на семейството ми приличен жизнен стандарт - да си платя всички разходи по къща и коли, да ги заведа на почивка по "екзотични" места (както ни се струваше по соц. време), да не мъкна в багажника щайги с домати и краставици, а да се качим на самолета и после да наемем кола, да си отидем поне един път в България, да пратя малко пари в България за да помогна на роднини, да спестя толкова, колкото и не съм си мечтал.
*
За атора на статията, ако кажа какво мисля, пак ще ми отрежат достъпа до форума, пък стана много вече.



Редактирано от - A_Bulgarian_in_USA на 16/9/2007 г/ 03:29:26

Oraсle
16 Сеп 2007 03:11
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Горното мнение - "с листче и моливче".

Редактирано от - Oraсle на 16/9/2007 г/ 03:12:15

A_Bulgarian_in_USA
16 Сеп 2007 03:24
Мнения: 976
От: USA

Чичо Фичо, браво за превода.
Даже и на мен инженера ми хареса.



The Sts Cyril and Methodius' Hymn
(P. Pipkov, S. Mikhailovski)

Go marching on, enlightened people,
A brighter future lies in sight!
Let literacy’s youthful power
Deliver you from lowly plight!
Endeavor in the quest for knowledge
Provides a lifetime’s best reward.
Respond to this eternal calling
And get the blessing of your Lord.

Go marching on! The sun of wisdom
Disperses darkness from the souls.
A nation keen on education
Ensures its spirit never falls.
Let history become your beacon,
Conclude obscure life in vain.
Bring light to other lands and peoples
In your imperial domain.

Thus spake the saintly Solun brothers
To our forefathers long before,
Inspiring those memorable,
Those glorious, holy days of yore.
Bulgaria remained forever
Enchanted by the brothers’ spell.
In triumphs wise, in pain enduring,
Her living spirit never fell.
Sta
16 Сеп 2007 04:50
Мнения: 5,780
От: United States
Милчо, ,
Много се извинявам, ако съм те засегнал. Аз си мислех, че съм те похвалил като те разграничавам 100% от Гозамбо. Като едновременно съм похвалили и Гозамбо. Но разбира се, това беше в рамките на шегата. Истинското ми мнение е че сте 100% еднакви. Още веднъж се извинявам, че с неподходящия си хумор съм внесъл такъв смут в душата ти, че чак се опитваш да ме сравняваш със Сталин. Един истински социалист трябва да има по-добро мнение за Сталин, но нейсе , ХаХа. Аз оценявам самокритиката и признанието ти колко е гнусен Сталин че чак прилича на мен положително. Но не се засягам ако комуняга ме оприличава на Сталин. Излиза че в само в името е намерил за какво да се хване.

ПС. Убеден съм, че Гозамбо да има по-добро чувство за хумор от теб и няма на свой ред да се засегне пък той. В края на краищата, неговото мнение е доста по-близо до истината от твоето. Разбира се, това не е кой знае какво, понеже е валидно и за всички останали, по обясними причини, Ха-Ха.

starija hush
16 Сеп 2007 04:53
Мнения: 5,041
От: United States
Не знам на какви американци е попаднал колегата с очите но аз за 40 години вече неможах да намеря американец с които да приказвам за политика.Дори се опитвах пръв да започна но те отказват да говорят на тази тема демек наплашени са.Независимо , че има свобода на словото.Почти всеки говори с мен директно за биснеса.Колко щте му струва проекта и дали е възможно по ефтино да мине.С некои дори си права ташак наи ефтино е да не започваш изобщо ремонта....А тои гледа изумен дали се маитапа или сериозно говора.Наи съм доволен от поляци португалци и мексиканци работници.Българите са ми наи слабите работници и затова от тях нямам сметка.Само пушат и философстват а работа никаква а после малко били парите.....епа намери си друг които да ти даде повече.Така, че единсвения ми контакт с българи е тук във форума и съм доволен защото не им плащам.Много редко некои да ме пита каква националност съм дори некои и незнаят че такав държава съществува.Абе простотия до шия......
Sta
16 Сеп 2007 07:30
Мнения: 5,780
От: United States
Хардкор,
Добро утро. Както казах, след сън са по-точни анализите ти. Разбира се, и във вечерния постинг демонстрираш правилно поведение предвид създадените обстоятелства. Обаче е грешка, че продължаваш да се сравняваш с лузърите. За образованието, виждам си вдянал, колко е добре да вдигнеш летвата. Ако започнеш да се сравняваш с успели, още по-висока представа за мнението на другите за теб ще постигнеш. Толкова ли не можеш някакво предимство да изтъкнеш отвъд средите на сервитьорите? Срамота. Наистина ли само работещите от 7 до 11 с една седмица отпуска са по-зле от теб? Толкова умен, начетен и предвидлив, а такава несправеливост. Не е за вярване. И все сервитьори му се въртят в главата. Дори и да е професионален дефект, е непростимо да се позоваваш на това. Какво ще си кажат хората?
Bay Hasan
16 Сеп 2007 07:34
Мнения: 8,555
От: United States
Прав си, ашлак...простотия до шия.
Ама с простаци кат тебе то не може и да бъде по-другояче.
Я се канех да ти препоръчам да си препрочетеш простотиите, де си ги изръсил, ама то не е проста работа простак кат тебе да си види собствените си простотии.
Лека ти ниделя.
milcho
16 Сеп 2007 07:48
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Ста-чко, Гозамбо няма да се засегне положително, щото сте едно и също лице, но писанието ти показва, че съм "ви" клъцнал добре, но не това ме радва, а примиренството в тона, така присъщо на всички вас гастарбайтери, а като ме наричаш "комуне" или нещо подобно изпитваш ли превъзходство, че си ме победил идейно или че си изхФърлил от себе си безсилната злоба, към другомислещия...Ха Ха.
babajaga2-2
16 Сеп 2007 08:48
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
Проба
babajaga2-2
16 Сеп 2007 09:03
Мнения: 2,734
От: Bulgaria
"Завършва английска гимназия (1976) "
Няма нужда да се чете по-нататък. Ясно е кои имаха достъп до Английската Гимназия в София в 76 година.
А в Америка има всякакви българи. Но успяват само тези , които са отишли там ЗАВИНАГИ. и то да им е било ясно още на Софийското летище, 4е заминават завинаги. И да тръгнат не с голяма, а с нормална кошница. И да им е ясно, че първите 1-2 години ще са много трудни.
Тук наистина никой не се интересува какъв си по произход. Бачкаш - си добър, мързелуваш - си лош.
Аз много бързо се приспособих, понеже още на тръгване знаех, че обратен път няма. Не можех да си го разреша. Освен това ако някой смята, че нарочно избягвам българи или всичко българско . не е така: с голямо удовоствие си слушам Лили Иванова по http://www.vbox7.com, и Ритонката и много други БГ певци.
А този който смята, че американците само гледат как да ти забият нож в гърба, явно не е излизал от БГ. Или пък живее сред такива американци, което говори ясно за него.
Muktadasaxkoburgidiotski
16 Сеп 2007 10:11
Мнения: 14,528
От: Mali
Чичо Фичо за превода на "Върви народе..." Аз като един скромен чиляк , завършил не английската , а реална гимназия , не мога да давам професионално-лингвистична оценка на продукта. Но на прима виста ми хареса ! Похвално е усилието ти да преведеш точно този химн /па дори и да си поплагиатствал малко , as good as ... / Само едно не ми хареса в звучението на последния куплет - ...Solun brothers... кой знае защо ми напомня - Salomon brothers ...
А_така
16 Сеп 2007 10:15
Мнения: 2,194
От: Bulgaria
A на Салман Рушди не ти ли напомня Или па на Сюлейман Безумни
44magnum
16 Сеп 2007 10:22
Мнения: 1,498
От: Bulgaria
Ами по принцип е прав!И аз бях най големия американофил преди, па сега съм по-българин отвсякога.Е това обаче няма да ме спре да критикувам правителството ни в което са си същите разбойници както и преди 17 години.Кой от горните ще оплюва сина ми който е на 21 г. и се върна в България и не иска да се върне в щатите?Той не е завършил английска гимназиа през 76-та година!Кой от нашенците ОБРАЗОВАНИ форумци ще ми се похвали, че са му признали висшето образование в щатите и за 1, 2 години са си оправили положението?Един американец от италиански произход преди 3 седмици ми показва приятелката си как се къпе и беше много горд с записа на селфона си.Гозомбо ти би ли го направил?Отвори очи е написал много хубав постинг, поздравления!За небългарите /американци ще кажа да пишат в американските форуми!
Американците нямали имперски интереси, това е най-голямата смешка дето прочетох в тази статия!Заграбените земи от мексико, от французите, купили от руснаците Аляска, и това не били имперски интереси за територия!
Gozambo
16 Сеп 2007 10:22
Мнения: 7,892
От: 0
Колега Sta,
във този форум дискусиите се оформят обикновено около изразени крайни позиции. С басни за птичките и езоповски език се получават само монолози.
Забелязвам понякога, че колеги се опитват да се пробутват за хора с умерени позиции, като са решили, че така повече ще им вярват. Да вземем Динайнчо, който стреля по всичко живо, което реши да постави под съмнение чистите еврейски помисли и дела. Същият Динайнчо обича да представя напр. Душко и Еф Ел като две крайности, еднакво крайни и неправилни позиции, от което следва, че той е умереният. Т.е. на него да вярват. Какъв умерен може да бъде човек, който на фултайм плакне еврейския образ из форума?
Та и ти недей залита да правиш сравнения и да даваш квалификации, защото изпадаш в същото положение. воите пристрастия също са видими от всички страни, независимо с колко думи, поучителни сказки и метафори ще изразиш някаква позиция. Аз лично предпочитам да бъда прям. Твой избор е да казваш по-заобиколно, по стара ориенталска традиция. Едва ли ще се сетиш какво е било мнението ми, но бих те помолил да изкоментираш три неща от това, което съм казал.Ще ги повторя накратко. Първо- че няма по-отвратителна категория българи в САЩ, които се натискат и стоят тук, борят се за документи, за гражданство, дават клетва за вярност и в същото време ненавиждат Америка, единствено я плюят по форумите и мечтаят срутването й. Второ- след повторен прочит, напълно съм убеден, че пишещият под ник Отвори очички изобщо не е стъпвал в Америка. Човекът просто лъже и се представя за имигрант в Америка, за да придаде по-голяма достоверност на думите си за американците. Трето- казах, че Америка е единствената империя в историята, която няма териториални претенции към чужди държави и не воюва за завземане на земи.
Хайде, кажи си мнението с думи прости!
44magnum
16 Сеп 2007 10:30
Мнения: 1,498
От: Bulgaria
Гозомбо ами какво да правят тези хора дето ги критикуваш, че се кълнат за паспорти и в същото време плюват америкаслед като, ако не станат граждани няма да получат и пени от пенсията си при положение, че живеят в друга страна, в случая България
Nickolas
16 Сеп 2007 10:37
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Преводът е действително много хубав, ама остава да обясним на американците в стила на Alex Trebbeck - what is Solun. Пък Салоника се римува с тоника, йоника, Моника и хармоника и ке отиде коньот у ряката. (за съвременното название вече да не говорим!) Но точно от топонимическа гледна точна тоз Solun ми е доста спорен. И неприемлив. Не е превод, тоест не п р е в е ж д а значението от първичния на език, разбираем от аудиторията, за която е предназначен преводът.
Няма ли как да се сложи, примерно, holy или нещо подобно вместо абсолютно нищо не значещото Solun?
Друг е въпросът, че като се чуе brothers хората действително мислят за някой як спонсор от рода на Lehman Brothers. Да оставим, че Solun Brothers на английски извиква и асоциация с нещо доста еврейско. Горното написах съвсем доброжелателно.
Gozambo
16 Сеп 2007 10:42
Мнения: 7,892
От: 0
Специално за Милчо.
Изключително ниският рейтинг на Буш говори, че американците не подкрепят политиката му и нямат нищо общо с представата за тях на лъжльо Отвори очички. Изключително високият рейтинг на Путин, който води същата имперска политика, като Буш, говори, че дадената характеристика за американците повече подхожда на руснаците като хора, неуважаваши държавния суверенитет на другите, непризнаващи други интереси.
Зад имперската политика на Буш стои олигархията, но не и американския народ, не редовите американци. Това е и лъжата на Отвори очички. Докато зад имперската политика на Путин стои не само руската олигархия, но и голямата маса редови руснаци.
Невъзможно е да не се правят сравнения между Русия и САЩ, между руснаци и американци, след като хора, като Отвори очички, бият по Америка не от принципни позиции, а за да ни пробутват отново руски идеи и руско влияние. Ако се съмнявах, че Отвори очички ще ни набутва иранско влияние, бих правил сравнения с Иран. Но аз не се съмнявам откъде му идва вдъхновението да лъже. И едва ли някой в този форум не е наясно.
Nickolas
16 Сеп 2007 10:44
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
За пенсиите не се притеснявайте. От САЩ и западна Европа пенсиите си идват по банков път всеки месец. Няма значение кой какъв гражданин е и къде живее в пенсионната си възраст. То от ГДР-то балерините и хористките, дето бяха работили само по 5-6 години получиха пенсиите си ТОПТАН точно в най-лошите години - 1995-1996, докато ги издири "новата" пенсионна система на Германия. Пенсия, докато човек е жив, не се губи. Колкото си е плащал, толкова. Е, ако отиде да живее при децата в САЩ, може да не си получи българската чак там! Няма да е чудно.
Muktadasaxkoburgidiotski
16 Сеп 2007 10:46
Мнения: 14,528
От: Mali
Николас В три реда си описал и моите притеснения за Солун , които скования ми от неделния махмурлук мозък , не можа да разгърне по-горе...
hamalin
16 Сеп 2007 10:50
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
приказки на поет:
някакви лумпени, въпросът с тия досиетс се вмириса,
забележете:с тия!
Добави мнение   Мнения:128 « Предишна Страница 5 от 7 3 4 5 6 7 Следваща