Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 11 от 33 9 10 11 12 13 Следваща »
Aranita
11 Мар 2012 00:18
Мнения: 3,339
От: Bulgaria
Обаче темата е много по-интересна от тезите на господина. Някой най-накрая е казал на македонците да си налягат парцалите. Според мен и нашите позиции следва да са по-неотстъпчиви. Искате да влезете (за какво ли освен за безвизово ангарийстване из Европа, ма това е друга тема), ок, налягате си парцалите и си пооправяте фалшивата история. Може и да влезете. След като Гърция и България кажат да.
Aranita
11 Мар 2012 00:19
Мнения: 3,339
От: Bulgaria
Този, който си определила така, трябва доста баир да изкачи, че да може далееееко във височината да види мержелеещата се шапка на шута


Ми и аз слязох до нивото му
axsbf67
11 Мар 2012 00:28
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Кои са първите "будители", дето тръгват да "припомнят" "забравената" история ? Казано без емоционално пристрастие да създават българска нация и съчиняват удобна за целта им "история"? Ами католически епископи на заплата при папата, чийто политическо оръжие в региона е в този момент Австрия, която "съвсем случайно" в този момент води войни с Османската империя и завзема нейни територии. Казано грубо - всяка война си има и пропагандно осигуряване на нейната "справедливост". Съгласно терзанията на епохата.
После следва и Паисии, Софроний и стотици подсигурени идеологически, литературно, образовантелно, финансово и пропагандно от империите.


Да, ето го ключът от палатката, историкът Брайтмън не познава историята. Австрия води войни с джагалите от 15 век, има две обсади на Виена, където на баш джагала султан му се стъжва нещо от лошата зима, която го заварва по време на похода му. И не ги е водила Австрия тези войни през 15-16 в. за да завзема територии, а да брани своите. Или това в твоите учебници по история не го пише. Ами ... като спечелиш онази обявена от мен награда, вземи че се разходи до Виена и виж как "пропагандно" хората са изложили документи. Не "автохтонни" тъпотии на македонската академия на НЕУКИТЕ, а напълно истински, автентични.
А Паисий, Софроний и стотиците подсигурени идеологически, финансово и т.н. локуми на чия хранилка са били? Или каквото е българско, е пропаганда, а от мЪкедонската академия на НЕУКИТЕ - истина? Всъщност, характерно за пропагандата е да се позовава на общи, неясни и мъгливи формулировки. Аз ти зададох 6 въпроса, ти не можа да отговориш, а все бягаше по тъч линията. Но явно и футболист не става от теб, иначе нямаше да драскаш като сгащена в ъгъла котка.
И все в друга тема скачаше - без конкретика, без факти, само витиевати и празни от съдържание думи. То и затова и сърбите ви оставиха без бой да се оа...те до ушите
axsbf67
11 Мар 2012 00:33
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
аменните надписи

Хайде беееее,намери някой каменен надпис от н.е. и преди 15 век, на който да пише македонски, македонец, македонска държава и нация.
понеже вие, в академията на НЕУКИТЕ много ги разбирате тези неща, ще ти напиша нещо, пък ти ми кажи откъде е: слънцето изгрява не защото петелът кукурига, нищо че той си мисли обратното
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
axsbf67
11 Мар 2012 00:37
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Впрочем, кой ти е университетът?

Аранита, точно по цитираното време на следване от ЕДИНСТВЕНИЯ ЗНАЕЩ ИСТИНАТА брайтман, във ВТУ преразглеждаха двойки по история и български, за да могат с триста зора да им пишат три на релси и да си запълнят бройката. Това обяснява нещата с човека. Просто ... толкова може. То и магарето иска да пее като славей, ама ... получава ли се?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
axsbf67
11 Мар 2012 00:44
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Aranita
11 Мар 2012 00:09

третият вариант е, преди да стигна до твоя коментар, вече бях убеден. Това е като да си представяш нещата в съзнанието и после да си повярваш и да ги възприемаш като заобикалящата действителност. Има си специфичен медицински термин за това
колеги, някой от форума с по-задълбочени медицински познания да помогне. Молбата ми е сериозна, преди брайтмън сам да се намеси, да докаже че е най-медицинският капацитет от всички участници и да си потвърди диагнозата
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: axsbf67
axsbf67
11 Мар 2012 00:46
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Ми и аз слязох до нивото му

Аранита: Погледни на това така - слязла си до нивото му да му подадеш ръка да излезе от блатото. Само че ... на него там си му харесва
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
Brightman
11 Мар 2012 01:18
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
във ВТУ преразглеждаха двойки по история и български, за да могат с триста зора да им пишат три на релси и да си запълнят бройката

Ами като е било така що не си се възползвал или твоята двойка и за преразглеждане не ставаше ?
-
Съотношението между кандидати и 1 място по мое време (1985 г.) бе 20 към едно.
axsbf67
11 Мар 2012 01:25
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
ха-ха, тези можеш да ги разправяш на децата ти, ако се вържат да ти вярват. 20 към 1 бяха двойките спрямо четворките. За твое съжаление съм разглеждал протоколите от изпитите, и съм го видял с очите си. По друг въпрос, не заради самите двойки. Беше доста неприятно изненадващо за начина на подбор при класирането. От това съотношение се правеше една уравниловка на принципа "хайде да приемем, че ...".
Та все още не си ми отговорил на нито един въпрос от зададените. Да ти ги припомня ли, че май и паметта ти къса, като на мЪкедонската академия на нЕуките
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: axsbf67
Brightman
11 Мар 2012 01:28
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
на баш джагала султан му се стъжва нещо от лошата зима, която го заварва по време на похода му. И не ги е водила Австрия тези войни през 15-16 в. за да завзема територии, а да брани своите.

Само тъй. Правое дело за нами. Само Левски... ъъъ или беше само ЦСКА ? Абе карай... Айде наште на на, на на, на на. И съдията п...с на на, на на, на на.
axsbf67
11 Мар 2012 01:30
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
***
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: sybil
Brightman
11 Мар 2012 01:36
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Та все още не си ми отговорил на нито един въпрос от зададените. Да ти ги припомня ли

Припомни ги,че си много плодовит и не мога да ти насмогна.
Ако са елементарни въпроси, обаче, за това, например що е нация и как се формират нациите, на какъв език са програмирали компютрите си в средновековието, каква им е била скоростта на интернет и какви марки джиесеми са ползвали, защо няма надписи, които от края на античността до папските съчинявания на държавни гербове и възраждане на названия, да използват думите Македония и Тракия, то питай чичко Гугъл.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
Brightman
11 Мар 2012 01:43
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Вече си диагноза, няма смисъл.

И ти ли ми я постави ?
-
А сега сериозно - всяко нещо си има граници. Самочувствието ми е достатъчно високо за да нося на обиди без да ми дреме, но не си го търси. Минаваш границата.
Angel Kandiloto
11 Мар 2012 01:52
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Така , така !!!
Първо Балканска Федерация !!
По-късно и Съединени Европейски Щати !!
Само тези на Юг от Сахара какво ще ги правим , не е ясно , но ще се изясни
следващите два-триста години !!
До тогава - стъскайте зъби !!
Brightman
11 Мар 2012 01:57
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Брайти за пореден път се опитва да подронва основите на това, което приемаме за българска нация

Мале, мале, добре, че не сме преди 1989 г., че вече щях да съм в Белене.
-
А сега да те светна. Знаеш ли защо тоталиталните системи рухват ? Защото биват овладени от такива, като тебе - елементарни, но упорити.
---
Не само, че не руша нацията, но точно обратното - поставям я на здрава основа, от която може да се оттласне нависоко.
Мога да ти обясня, точно защо, но няма да го разбереш, така, че няма да си губя времето.
G5
11 Мар 2012 02:02
Мнения: 1,696
От: Bulgaria
Прегледайте още веднъж писанията на брайти, да разберете защо сме на този хал. Защото кандидати за управници и политици са все некомпетентни и недоучили хора, с изклюьително високо самомнение за своята правота.
Не знам свободната практика на брайти в какво се изразява, но тази на параграфа е общо взето чакане на транжовете от сеатъл, докато се разцъква форума срещу льошите капиталисти

Brightman
11 Мар 2012 02:16
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Пак свободни съчинения...

Чувала ли си кой е първият избран български екзарх ? Иларион Ловчански със светско име - Иван Иванов.
Та същият този е митрополит на Ловчанска епархия от 1852 до 1872. Знаеш ли с какво е известен ? Обикалял епархията си, като яздел разкошно оседлана бяла арабска кобила, водена от сеизина. Винаги придружен от голяма свита - дякон, гавазин, сеизин, готвач и племенника си Иванчо , който му е секретар, касиер и съветник. Критикуван е и като нерешителен и фанариот, особено заради това, че дава заеми с висока лихва и взема големи глоби и такси.
-
И това е баш борецът за църковна самостоятелност. Първият избран български екзарх.
Та когато фактите говорят елементарните пропагандисти на елементарни клишета да замълчат.
Brightman
11 Мар 2012 02:21
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
G5,
за улеснение да повторя тезата си. Кое е невярно ?
-
1. В античната епоха на Балканите, вследствие на няколко вълни преселения на земеделци през по няколко хилядолетия се е оформила културна общност от сродни племена, но политически разпокъсани. Такива са гръцките, тракийските, илирийските, македонските племена.
В момента в който тази сродна културна общност е заплашена от външна, културно различна заплаха (Персия), осъзнава своята общност и се обединява под различно лидерство. Такова лидерство успява да наложи Филип Македонски, а синът му Александър постига легендарни успехи успявайки да създаде империя и разпространи тази балканска култура на огромни разстояния задавайки последвалата епоха на елинизма.
-
2. Римската империя, освен, че черпи активно от балканската култура и формиралата се по-широка елинистична, завладява Балканите и дори пренася столицата си тук.
Религиозният плурализъм, взаимно проникване и отъждествяване на боговете един с друг, гражданският универсализъм успяват да зададат нова основа на политическа самоидентификация, която с приемането на християнството подменя гражданският с религиозен универсализъм. По-скоро ги съчетава.
-
3 . Така имаме една цяла епоха на балканите на централен владетел в Константинопол и подчинени му във феодалната йерархия мастни владетели. Племенните различия са заличени, а регионалните имат по-скоро политическа окраска, като територия владяна от някой владетел.
-
4. Османският период продължава да бъде донационален и дели жителите единствено по религията им. Единствено религията определя дали си от господарите или от раята. Не напразно в управлението на османската империя почти няма турци.
-
5. 16 век. Османската империя преваля мощта си и почва да губи територии във войни с католиците. Епохата е предмодерна и религията все още играе съществена рола. Затова и пътя на католическото настъпление трябва да бъде и идеологически подготвен. Тогава са папските мисии епископи, съчиняването на ватикански "документи" (винаги "преписи" от по-стари), писането на "забравени" истории. Измислянето на гербове.
Нещата явно не са достатъчно още концептуално изчистени, защото се появяват "стари" гербове и на Мизия и на Тракия и на Македония, като държави.
Любопитното е че тогава тези названия се възраждат. До тогава Мизия отдавна вече се нарича България, а Тракия - Романия. България се използва понякога и, като название на Македния.
-
17-18-19 век. На запад се създава националната идея, която е призвана, както да осигури народното единство на държавите зад монарсите им, така и претенциите на монарсите.
Последното не закъснява и на Балканите. Австро(-Унгария), а от 18 век и Русия започват активно да моделират балкански нации, съчинявайки им удобни им истории, финансирайки и възпитавайки техни интелигенции в този дух, променяйки езика им.
-
Така в началото на 19 век се появяват първите нации - сръбската и гръцката и респективно техните държави. Тези нации още не са зрели и достигнали потенциала си на интеграция на неориентираните "елементи", но чрез средствата на образованието и книжнината усилено работят и се разширяват формирайки национално самосъзнание на нови територии.
-
След гърците и сърбите, Русия се заема с българите. По същата схема. В резултат до следата на 19 век в северна България и подбалкана има вече здраво формирана българска нация. Не така плътно стои въпроса в Тракия и Македония. В Тракия, вероятно, поради по-централното й място нещата вървят по-бързо и лесно.
-
1878 г.. Националните държави на Балканите вече са факт и великите сили се опитват да ги използват за свои цели делейки вътрешната им политика на фили и фоби.
Една значителна територия, обаче е останала в Османската империя, която запазвайки донационалният си характер се мъчи да премине към националната епоха формирайки османска нация от цялото си население. Само дето е закъсняла. В нейната остатъчна територия се борят вече сръбският, българският и гръцкият национализми за вербуване на души към съответната нация. Само дето тази ожесточена борба взаимно ги обезсилва и пречи.
-
1913 г. Балканите вече са разпределени в основни линии, а Турция изтикана. Започват грубите сръбски опити за асимилация на населението в Македония. Точно грубата агресивност, а и закъснялостта създава македонизма, който през 1945 г. сдобивайки се с Република Македония започва да изгражда самостоятелна национална идентичност.
-
Така от 1945 до 1989 г. на територията на Република Македония с целенасочените й държавни усилия е създадена македонската нация. Нормално е тя да търси своята идентичност. Съвсем естествено е да я потърси в територията и в произхода на населението си, който в 30 % е антично македонски. Няма лошо. Това не ни разделя, а ни обединява, макар и на едно друго базово културно ниво.
Гладиатор
11 Мар 2012 03:35
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Brightman 10 Март 2012 21:52
После следва и Паисии, Софроний и стотици подсигурени идеологически, литературно, образовантелно, финансово и пропагандно от империите.
Ту като как да го разбираме? Че Паисий е "идеологически подсигурен"?? Бе някой спомена партийка...коя му й партийката на този, бе ?
Напълно нормално е след, като към средата на 19 век тези усилия вече са се увенчали с успех в Мизия и подбалкана, където си успял да формираш плътно нация
Бравос, ашколосун на акъла ти... Преди тва 11 века е нямало нация и баш в 19 век се е появила. Да ти припомням ли физика че времето е условност за отчитане на събитията за по-лесно от хората и прочие за времето... Онзи Василий, примерно, - дето се перчеше че е Българоубиец какво, според изкилифирчените ти натъкмени по разбиранията у главата ти, е имал в предвид ?
че мизийците не считат шопите за българи. Нещо, което се долавя дори в началото на 20 век в описанието на Стоян Заимов за обесването на Левски.
Бе ти у ред ли си бе ?? Защо вадиш от нафталина тези нескопосани сръбски фантасмагории ?? И като как руснаците не са решили че шопите и македонците са къде сръбско а са ги писали Българи. Да не би вечер да четеш "Начертанието" и то да ти е взело ума ??
Както и че именно нациите са плод на държавите в определен исторически момент
Тва само ти и подобни го казвате. Точно обратно. Народът създава държавата - това е най-умното човешко изобретение което им дава сигурност. Срещу други народи. И особено някои развилняли се и разрастнали се в многонационални империи, и станали заплаха за съществуването на граничещите народи.
Любопитно се получава, например ако разгледаш "историческите" тези заложени от империите при формирането на балканските нации,
Бравос още веднъж. Ашкоусун. Добре че са руснаците и австрийците да ни направят на нации. Кой ли е направил руснаците и австрийците нации... някой преди тях... Драги ми Светулко, откъде у главата ти таквиз ??
Особено интересно е, например, формирането от много по-славянското население на Румъния на романска идентичност с идеята да бъде буфер между двете империи.
Бе не знам как ги изчисли тва. Те румънците по-добре си знаят. Па и да й станало, oт тва Закона на Brightman ли да направим
Гладиатор
11 Мар 2012 04:00
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Brightman 11 Март 2012 02:16

Чувала ли си кой е първият избран български екзарх ? Иларион Ловчански със светско име - Иван Иванов.
Та същият този е митрополит на Ловчанска епархия от 1852 до 1872. Знаеш ли с какво е известен ? Обикалял епархията си, като яздел разкошно оседлана бяла арабска кобила, водена от сеизина. Винаги придружен от голяма свита - дякон, гавазин, сеизин, готвач и племенника си Иванчо , който му е секретар, касиер и съветник. Критикуван е и като нерешителен и фанариот, особено заради това, че дава заеми с висока лихва и взема големи глоби и такси
И какво доказваш с това. Такива работи е имало навсякъде. Ма ти вадиш само чернилките да доказваш че държавата е първично а народа и вторично.
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 11 от 33 9 10 11 12 13 Следваща »