Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 28 от 35 26 27 28 29 30 Следваща »
Engels
18 Яну 2018 17:21
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Samsung разработва невроморфен процесор

Иновативният чип ще консумира 100 милиона пъти по-малко енергия от съществуващите решения
Samsung и водещи учени от корейски университети обединиха усилия в разработката на невроморфен процесор с изкуствен интелект от следващо поколение. Неговата структура ще наподобява тази на човешкия мозък, съобщи BusinessKorea.
Иновативният процесор ще консумира 100 милиона пъти (!) по-малко енергия, отколкото съществуващите полупроводникови решения, обещават разработчиците. Не се уточнява обаче с кои процесори се прави сравнението.
Samsung има амбицията да стане лидер на пазара за невроморфни процесори. За целта, корейската компания ще разработи заедно с учените 17 основни технологии.
С финансовата подкрепа на Samsung, в един от университетите на Южна Корея ще бъде създаден изследователски център за невронни процесори – Neural Processing Research Center (NPRC). В него стотици учени и инженери ще разработват технологиите за бъдещите невроморфни процесори.
Samsung ще вложи в изследванията около 8,5 млн. долара в следващите три години. Отделно компанията ще финансира и конкретни проекти на учени, като в крайна сметка инвестициите й в тази област ще достигнат 9,5 млн. долара годишно.
Отчитайки сроковете за финансиране, очаква се именно за три години корейският технологичен гигант да постигне своите цели в разработката на невроморфния процесор от следващо поколение.
Engels
18 Яну 2018 18:38
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Калифорния въвежда електронни номера за колите
Американската компания River Auto лансира напълно цифрови регистрационни номера за автомобилите в щата Калифорния. Властите вече са издали разрешение за използването им.
Електронните номера ще извеждат персонални съобщения, одобрени от местните служби за регистрация на автомобили. Очаква се подобна инициатива да стартира скоро и в щата Аризона.
В рамките на проекта RPlate Pro са разработени цифрови регистрационни номера, които се настройват през уеб интерфейс. Иновацията позволява автоматично подновяване на регистрацията на колите.
Тази година по пътищата на Калифорния се очакват 100 хиляди машини с подобни панели. Водачите ще могат да избират между RPlite Pro и обикновените регистрационни номера.
Авторите на проекта планират в бъдеще възможност за показване в табелите с номерата на рекламни съобщения, информация за плащане на място за паркиране, за нарушения на водача, застраховка и др.
Проектът е достатъчно амбициозен и има потенциал напълно да преобрази не само вида и администрирането на регистрационните номера на автомобилите, но и тяхното предназначение, добавяйки нови функции към тях.
Engels
18 Яну 2018 19:37
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Изкуственият интелект – в търсене на технологичния Граал
Когато днес се говори за изкуствен интелект, обикновено става дума за изкуствени невронни мрежи. Това са програми, които имитират функциите на човешкия мозък по опростен начин. Невроните приемат информация, обработват я и предоставят резултат. Най-простата мрежа се състои от входен слой, междинен слой и изходен слой.
Колкото повече слоеве "филтрират" сигналите между входа и изхода, толкова са по-сложни задачите, които изкуствената невронна мрежа може да поеме. Информацията винаги се предава на всички неврони от следващия слой, които на свой ред са взаимосвързани. Влиянието на даден неврон върху крайния резултат се определя чрез претеглянето на съединенията. Ако пакетираната информация надвиши даден праг, се генерира продукция.
Обучението започва с произволни стойности и постепенно ги променя, като променя теглата и праговете. То сравнява доставения с желания резултат и го регулира, така че грешките да бъдат сведени до минимум. Така например инженерите на Huawei са тренирали изкуствения интелект в своя топ продукт Huawei Mate 10 Pro с над 1 млн. снимки, за да може той да разпознава какво точно снима и автоматично да настройва сензорите на камерите за постигане на оптимален резултат.
Когато една програма се учи самостоятелно от примери – да разпознава модели и по този начин да определя нови правила или да разработва решения, вече става дума за „машинно обучение“. Например, машините могат да се научат да разграничават кучета и котките в снимки.
След като се захранят с голям брой примерни изображения, маркирани с надписи "куче" или "котка", програмите търсят общи характеристики и закономерности, за да създадат модел, който може да се приложи към други снимки. Чрез получаване на обратна връзка за това дали оценката е правилна или не, програмата адаптира модела и го усъвършенства, докато не бъде достатъчно точен. Колкото повече данни обработи мрежата, толкова по-добре. Учебният процес никога не спира. Също както това прави Huawei Mate 10 Pro.
Всъщност в горния пример става дума за „дълбочинното обучение“ (Deep Learning). Защото, за да се овладеят такива сложни задачи, като разпознаване на изображения или реч, са необходими много междинни слоеве. За колко точно слоеве става дума при дълбочинното обучение, не е съвсем ясно. Но независимо дали става дума за смартфон, автономен автомобил, смарт телевизор или други области, в които изкуственият интелект се ползва сега или в бъдеще, задачите са толкова сложни, че на практика почти винаги се използва Deep Learning.
Това, което ще е възможно в бъдеще, зависи много от изчислителната мощност, налична за изкуствения интелект. Оказва се, че са необходими напълно нови типове процесори за дълбочинното обучение. Например Google използва за своите приложения изкуствен интелект собствени тензорни процесори. До там се стигна, след като преди пет години в концерна изчислиха, че ако всички потребители започнат да използват услуги на компанията, свързани с разпознаване на реч, то тя ще трябва да удвои капацитета на своите центрове за обработка на данни. Вместо да купува нови сгради и сървъри обаче компанията взе решение да проектира специално оборудване за задачите на машинното обучение. Така се появява т.нар. тензорен процесор (Tensor Processing Unit, TPU) – чип, ускоряващ работата на невронните мрежи.
Huawei пък, както споменахме, също разработи процесори със специални способности за своите смартфони. Китайският концерн пусна своя нов чип Kirin 970, за който научихме първо на IFA 2017. Най-голямото нововъведение в него е т. нар. NPU (Neural Network Processing Unit). Този модул разчита на невронна мрежа (в телефона, а не онлайн) и по този начин има с 25% по-добро представяне спрямо процесора в Kirin 910, но е и с 50% по-енергоспестяващ. Huawei твърди, че Kirin 970 е „първият в света чип с изкуствен интелект”, защото, за разлика от A11 Bionic на Apple, Kirin 970 е част от цялата системата, докато A11 е за малка част и със съвсем специфична насоченост.
Според Huawei добавянето на възможности за изкуствен интелект към смартфоните ще доведе до следващата промяна в технологиите. Мениджъри на компанията дори сравниха влизането на изкуствения интелект в телефоните с появата на парните двигатели, имайки предвид възможността им фундаментално да променят живота на хората.
Мобилният изкуствен интелект ще промени два ключови аспекта на смартфоните - : взаимодействието между потребителя и машината и "отвореността, съобразена с контекста", поясни пред медии неотдавна Феликс Джан, ръководител на инженерното звено за потребителската електроника и директор за инженеринговия отдел по изкуствения интелект.
Първият аспект ще подобри ефективността между потребителя и телефона чрез текст, глас, изображения, видео и сензори, докато вторият ще предоставя активно услуги и обобщена информация между приложенията, съдържанието, функциите на трети страни и естествените функции.
„Ако погледнете цялата екосистема, изкуственият интелект ще промени основно телефона от просто смартфон към интелигентен телефон", казва Джан.
Но как ще се развие бъдещето? Опасенията, че изкуственият интелект може скоро да покори човечеството, засега са неоснователни според експертите. Но развитието на технологиите едва сега започва сериозно. Понастоящем машините са по-добри от хората само за специални задачи.
Сигурно е обаче, че изкуственият интелект ще навлезе във всички области на високите технологии. И вероятно именно 2018 г. ще е годината, в която изкуственият интелект ще премине окончателно от една фаза на развитието си в следващата – от Showcase в Mainstream.
BuboLechka
19 Яну 2018 10:50
Мнения: 4,484
От: Bulgaria
микровълновите печки за заплаха за човечеството

https://www.blitz.bg/svyat/shok-britanski-ucheni-obyavikha-mikrovlnovite-pechki-za-zaplakha-za-chovechestvoto_news572575.html
Engels
19 Яну 2018 17:07
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ferrari ще конкурира Tesla с електрическа суперкола

Италианският производител на спортни коли Ferrari възнамерява да конкурира Tesla на пазара за електромобили, стана ясно през седмицата от изявление на висш мениджър на компанията.
По думите на изпълнителния директор Серджио Маркионе, Ferrari планира да разработи електрическа суперкола, за да конкурира лидера на пазара – американската Tesla начело с Илон Мъск, предаде Блумбърг.
Миналата есен Tesla представи модел Roadster, който развива скорост до 400 км/ч и може да измине 1000 км с едно зареждане на батерията. Маркионе е впечатлен от Roadster, но казва, че ако на пазара се появи електрически суперавтомобил, той ще бъде именно от Ferrari.
Преходът на Ferrari към електромобили няма да бъде рязък, допълва Маркионе. Първоначално компанията ще пусне автомобили с хибридни двигатели. Ferrari си дава не повече от 10 години, за да промени своя бизнес подход, в съответствие с новите условия на пазара.
Engels
19 Яну 2018 17:10
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Дрон спаси двама давещи се в океана

В Австралия двама удавници бяха спасени с помощта на дрон. Още през 2015 г. там стартира проект за патрулиране с безпилотни апарати по плажовете и крайбрежните води с цел по-добро проследяване на акулите, които могат да бъдат опасни за къпещите се, но ето, че дроновете вече изпълняват и други задачи.
Вчера, в района на градчето Ленъкс Хед е проведена първата спасителна операция с помощта на дрон. Двама души били в беда по време на силен прилив, разказва The Sydney Morning Herald. Само няколко минути, след като получава сигнал от спасителя Джай Шеридан, дронът открива давещите се и им хвърля надуваем спасителен елемент, който им позволява да стигнат безопасно до брега.
Операцията би отнела на спасителите още няколко минути, за да стигнат до давещите си, споделя Шеридан. Вероятно в конкретната ситуация тези допълнителни минути нямаше да са фатални, но в други случаи те биха коствали човешки животи.
През декември миналата година правителството на Австралия реши да инвестира 430 000 долара в безпилотни летателни апарати, чиято мисия е да наблюдават северното крайбрежие на Австралия за акули. Идеята очевидно е работеща, дори извън основния й замисъл.
Engels
23 Яну 2018 21:36
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Днешните автомобили знаят всичко за шофьорите
Съвременните автомобили са претъпкани с електроника, имат системи за спътникова навигация, а вече и достъп до интернет. Предстои интегриране на системи за автономно управление, които ще се свързват към централен сървър и изкуствен интелект.
Всички тези технологии позволяват на автомобилните производители да събират данни за шофьорите и да научават и най-малките подробности за тях, вкл. колко е теглото им, къде живят, с какво се хранят и коя болница посещават.
Авто-производителите постоянно събират информация за своите клиенти, като за целта вграждат в колите си огромен брой електронни системи, пише The Next Web. Изброяват се GPS-те, мултимедийните системи с поддръжка на смартфони, камерите за следене на умората на водача, датчиците за седалките и волана, навигационните системи и достъпът до интернет.
Според анализаторите, всички получени данни за водача на автомобила се изпращат към заинтересовани страни, които могат да използват информацията по свое усмотрение. В частност, получател на подобна информация е клауд услугата за свързани коли Otonomo.
Engels
23 Яну 2018 21:59
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Задава се квантова алтернатива на GPS
Нова система за „квантово радио” може да се окаже удачна алтернатива на GPS на места, където сателитната навигационна система не работи надеждно. В момента технологията се разработва от изследователи в Националния институт по стандарти и технологии (NIST) в Мериленд, САЩ. Системата използва квантовите свойства на специализирани сензори за магнитно поле с цел предаване и приемане на сигнали.
Електромагнитните полета, генерирани от променливите токове, често се използват в безжичните комуникационни системи като GPS. Тези сигнали обаче биват отслабени от наличието на материали като метал, бетон, почва и вода. Това прави комуникацията трудна в солидно застроена или подводна среда например. Така наречената атенюация може да бъде намалена, ако се използват по-ниски честоти – но това става за сметка на честотната лента и чувствителността, което означава, че не могат да се предават достатъчно данни.
Най-добрата чувствителност за магнитно поле се постига при използване на квантови сензори. Повишената чувствителност по принцип води до по-дълъг обхват на комуникациите, а квантовият подход предлага възможност и за високоскоростни комуникации – например с мобилни телефони, според изследователите.
Екипът е изградил своето квантово радио с помощта на специализирани атомни магнитометри. Тези устройства обикновено се използват за измерване на естествено срещащи се магнитни полета. Те обаче могат да се използват и за улавяне на изкуствено генерирани полета – такива като цифровите комуникационни сигнали.
Постояннотоковият магнитометър, разработен от учените, използва поляризирана светлина, за да наблюдава промените във въртеливото състояние (спин) на рубидиевите атоми, предизвикано от колебанията в предаването магнитно поле. По този начин в детектора се индуцира променлив ток, което позволява „разчитане” на ясни комуникационни сигнали. Детекторът трябва да може да приема сигнали далеч по-слаби от шума на фоновото магнитно поле и дори при много ниски честоти – под 1 kHz.
„Атомите предлагат много бърз отговор плюс много висока чувствителност”, обяснява Дейв Хау от Националния институт по стандарти и технологии, цитиран от Physics World. „Класическите комуникации залагат на компромис между честотната лента и чувствителността. Сега обаче можем да получим и двете чрез квантовите сензори”, смяна ученият.
Engels
24 Яну 2018 01:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Volvo пуска на пазара електрически камиони през 2019 г.
Volvo ще пусне на пазара в Европа своите електрически товарни автомобили през 2019 година, съобщават от компанията. През тази година новите камиони ще бъдат тествани в пилотни проекти с избрани клиенти.
Електрическите камиони са по-безшумни и имат по-голям обем от обикновен транспортен ван. Това ги прави удобни за доставки през нощта, тоест освен намаляване на емисиите с тях ще се осъществи и намаляване на дневния трафик в градовете.
Всъщност първите електрически камиони на Volvo са насочени основно към дистрибуцията в градски условия. Плановете на компанията са обаче да работят за електрификацията и на други транспортни приложения.
Пилотен проект, реализиран в Стокхолм, е показал, че при нощни доставки, работата се изпълнява за една трета от обичайното време.
Електрическитетоварни автомобили са разработени на базата на разработките на компанията за електрически автобуси и хибридните автомобили.
Engels
24 Яну 2018 01:15
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Първата електрическа Dacia – на цена под 15 хил. евро
Тя ще се появи на пазара до 3 години

Първият изцяло електрически модел на Dacia се очаква да се появи през 2020 г., а цената му няма да надхвърля 15 000 евро. Според предварителната информация електрическото задвижване няма да бъде внедрено във вече съществуващ модел на Dacia, а за целта ще бъде проектиран изцяло нов автомобил. Въпреки това можем да предположим, че той ще има компактни размери, а пропорциите му ще бъдат сходни с тези на Sandero Stepway. Колкото до платформата, засега най-логично звучи използването на архитектурата и задвижването на Renault Zoe, което разполага с 41 кВч литиево-йонна батерия и може да измине до 400 км с едно зареждане.
Engels
27 Яну 2018 21:47
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Домашна фармацевтика с 3D печат
Изследователи от Университета в Глазгоу са разработили метод за 3D-отпечатване на взаимосвързани реактивни съдове, способни да извършват отделни химични реакции. Отпечатаните на 3D реактиви могат да се използват за производство на фармацевтични препарати и химикали в ограничени количества, дори в домашни условия.
Какво би станало, ако обикновеният човек е в състояние да изработва собствените си лекарства у дома – по същия начин както се изтегля MP3 музика и се слуша на собствения смартфон? Апаратът, разработен от учените в Глазгоу, може именно това – да създава лекарства, химикали и ред други продукти „по заявка”.
Триизмерният принтер Ultimaker 3D е бил модифициран така, че да синтезира фармацевтични продукти и други химикали посредством широко достъпни изходни вещества, разказва Лирой Кронин, ръководител на изследването и професор по химия в Регионалната школа по химия в Университета в Глазгоу, Великобритания. Така хората ще могат да произвеждат всякакви полезни вещества у дома си, в офиса или на други места.
Изследователският екип е успял да „отпечата” серия взаимосвързани реакционни съдове, които извършват четири различни химични реакции, включващи 12 отделни стъпки, казва Кронин, цитиран от Technology Review. Тези стъпки обхващат всичко от филтрация до изпаряване на разтворители.

Фармацевтика у дома

В експериментите си учените открили, че могат да създадат баклофен – лекарство за отпускане на мускулите – посредством широко достъпни изходни съединения. Използвайки различни реагенти и разтворители по различно време и в различен ред, изследователите успели да синтезират и други лекарства и полезни химикали. В рамките на изследването са извършени и други сполучливи реакции, вкл. направата на популярен антиконвулсант и лекарство за борба с язви и киселинен рефлукс.
За синтеза на баклофен екипът използвал пет триизмерни цилиндрични модула, всеки с капацитет 32 милилитра и отвор отгоре за въвеждане на материал. Втори отвор във всеки модул позволил прилагането на налягане. Триизмерно отпечатаните съдове имали и отвори за въвеждане на азот.
В крайна сметка реакторът, създаден чрез 3D печат, успял да извърши три реакции, две екстракции на течности и набор от изпарения и филтрирания, за да създаде мускулния релаксант. „Този подход ще позволи производството на химикали и лекарства по заявка”, казва Кронин.

Нови възможности

3D печатът позволява на потребителя да получи абсолютна точност при направата на лекарството, обяснява Кронин. Така медикаментът ще е и гарантирано „пресен” – няма да е прекарал неопределено време по фармацевтични складове и аптечни рафтове.
Мащабът е друг голям фактор. Малките реактори за направа на лекарства могат да позволят на производителите да създават редки лекарства за специфични заболявания, които е твърде скъпо или дори невъзможно да се произведат със стандартното фармацевтично оборудване.
Химическите продукти и в частност лекарствата обичайно се произвеждат в големи производствени цехове с големи машини, резултат от значителни капиталови инвестиции. Те са проектирани така, че трудно могат да произведат малка доза медикамент. Отпечатаният на 3D реактор обаче ще позволи създаването на специални лекарства.
Наред с това процесът би могъл да насърчи производството на по-редки и нетрадиционни лекарства, експериментални съединения за новаторски изследвания и лекарства, необходими в много отдалечени места, вярва химикът.

Неизбежните рискове

Разбира се, има и потенциални рискове при новата технология. Тя може да попадне в ръцете на злонамерени „експериментантори” и да послужи, например, за синтез на наркотици и други нелегални субстанции. Друг подобен риск е псевдо-фармацевти да започнат да произвеждат фалшиви лекарства – проблем, често срещан в много страни по света.
Кронин е наясно с потенциалните опасности, но е оптимист. Професорът от Университета в Глазгоу е убеден, че позитивите на процеса са повече от негативите. 3D печатът, казват анализаторите от Technology Review, също има рискове – може да се използва и за направата на огнестрелни оръжия. Все пак до този момент технологията е показала, че се използва предимно за полезни приложения.
В краен случай, смята Кронин, има начин да се направи така, че с помощта на съвременните дигитални технологии всеки набор то 3D-отпечатани реактиви да се „програмира” така, че да произвежда само една фармацевтична формула.
Engels
27 Яну 2018 21:58
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Смарт гривна на Nokia ще открива рак
Инженери на Nokia разработват смарт гривна с необичайни възможности. Иновативното устройство ще предугажда появата на ракови образувания няколко месеца по-рано, съобщи през седмицата изпълнителният директор на компанията Раджив Сури.
Бъдещето на медицината, по думите на Сури, е в използването на портативни скенери, 5G комуникации и технологии за телемедицина. Що се отнася до смарт гривната, тя се разработва с идеята за сканиране на определена информация.
С помощта на подобна гривна, например, ще може да се провери нивото на захарта или млечната киселина в кръвта, както и нивото на холестерола. На по-късен етап смарт гривната ще придоби способност за откриване на ракови клетки, но от Nokia не разкриват подробности за технологията.
По думите на Раджив Сури, поддръжката на 5G връзки ще направи възможна дистанционната хирургия. С подобна технология обменът на информация ще се извършва практически без задръжки.
Engels
27 Яну 2018 22:01
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
KFC добавя… дрон към пилешките крилца
Необичайна кампания предприе веригата за бързо хранене KFC в Индия. Нейните клиенти ще получават поръчките си в брандирана кутия, която освен храната ще съдържа и… дрон в разглобено състояние.
От тази седмица няколко от големите заведения за бързо хранене на KFC пуснаха в продажба пържени пилешки крилца заедно с конструктор, от който може да се сглоби пълноценен дрон.
В кутията с бранда на KFC клиентите получават не само поръчаната храна, но и всички необходими компоненти за сглобяване на малък дрон, става ясно от публикуването видео в интернет.
Безпилотният летателен апарат може да се управлява чрез мобилно приложение на KFC.
sluncho6
28 Яну 2018 02:26
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
В темата 80% офртопик става дума за Бахура и това дали той е еди къф си....Подведох се и пуснах там отговор, който после копнах и пускам тук, щото става дума за технологии...

>>><<<
(принцът): Ами негов проблем. Аз не го възприемам като господар, а и бахурът за мен е някакъв малко по-особен вид колбас, а не обект на обожание.


Бахурът е култов колбас и е свързан чрез кръвта на жертвата с оброчището на което се жертва прасето. Тракските ритуали там се изпълняват от знаущи люде,
а резулатаите после стават явни и се разискват с месеци из настоящий форум. Наздраве!!!.

Ний пък сме на тънки пъжолки днес (приготвяни с грижи от два дни) и некво червено - софвиьон...щото се у София се търси вината?!
Engels
28 Яну 2018 04:36
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Бахурът е култов колбас и е свързан чрез кръвта на жертвата с оброчището на което се жертва прасето.

В бахура се вкарва всичко което трудно може да бъде изядено по друг начин.
Уникална българска технология.
Така на практика от прасето се използва всичко, освен квиченето.

BuboLechka
28 Яну 2018 15:55
Мнения: 4,484
От: Bulgaria
Учени установиха как да спасят планета от гибел
https://www.24chasa.bg/novini/article/6686058
Engels
28 Яну 2018 19:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Преди почти 20 години Дъглас Адамс формулира три правила:

1. Всичко, което вече съществува, когато сте се родили, е съвсем нормално.

2. Всичко, което е измислено до 30-годишната Ви възраст, е невероятно вълнуващо и с малко късмет можете да изградите своята кариера около него.

3. Всичко, което е измислено след това, противоречи на естествения ред и обозначава края на цивилизацията, каквато я познавате - докато след около десет години постепенно започва да се оказва съвсем в реда на нещата.
Engels
31 Яну 2018 00:17
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Автоматизацията не може да бъде спряна: каква е следващата крачка?
Роботите, интелигентните устройства и високопроизводителните системи, работещи с огромни и постоянно нарастващи потоци от данни, безвъзвратно променят обкръжаващата ни действителност. Постиженията на автоматизацията създават за хората доскоро немислими удобства и свобода на действие, отменят ни в рутинните задължения, за да ни освободят така необходимото време за творчество, себереализация и откриване на напълно нови хоризонти, за които досега бе немислимо даже да мечтаем.
Преди повече от сто години Хенри Форд позволява на Америка да седне зад волана, като организира първото масово производство на едно високотехнологично устройство – автомобилът. Серийното производство налага унифициране на конструкцията и резултатът не закъснява.
Освен рекордните продажби, автоматизацията дава начален тласък на развитието на автомобилната култура на американците, позволява на милиони хора да живеят удобно в простора на предградията, спомага за развиването на транспортните комуникации, както и пътната инфраструктура на големи географски територии. Половината от живота на Форд минава в изграждането на реално работеща автоматизирана линия, а другата – в масовото налагане на производствените линии.
Доскоро цикълът „идея–реализация–масово използване” можеше да отнеме 30-40 години и повече (да вземем за пример изобретяването на хладилниците, което преобрази производството, съхранението и продажбата на стоки завинаги). Днес, от създаването до масовата употреба минават само няколко години – например смартфоните достигнаха практически до всеки човек на земята за по-малко от 10 години.
„Да живеят роботите!”
Кой е двигателят на автоматизацията? Ключовият фактор е скоростта на изпълнение на задачите и взимането на решения. Това особено много важи за големите обеми еднотипни операции, които карат човек в определен момент да започне да работи неефективно или да допуска грешки – понякога критични и дори фатални. Точно, както навремето влакът и автомобилът „изпреварват” впрегатния кон, така днес роботите и интелигентните програми изпълняват рутинните дейности много по-бързо и по-точно от нас – хората.
Автоматизацията елиминира и досадните грешки, често предизвиквани от човешкия фактор. Повишаване на производителността и качеството при нарастващите обеми е това, към което се стремим с автоматизирането на процесите – да се освободим от недостатъците, присъщите на човека.
Проучване на McKinsey показва, че при сегашното равнище на технологиите автоматизацията на практика може да достигне всички сфери на човешката дейност. Обемът на този пазар надвишава половината от размера на работните заплати на всички работници по света, като възлиза на близо 15 трилиона щатски долара. Производство, хотелиерство и ресторантьорство, търговия на дребно – тук възможностите на автоматизация могат да заемат челна позиция. Освен това ще се автоматизират не само нископлатените длъжности, а и области, изискващи средно и високо ниво на квалификация.
Видове автоматизация
Трябва да направим разлика между роботизираната и нероботизираната автоматизация. Първата срещаме например в строителството (3D печат на стени, автоматизирано строителство на жилища с точност до милиметър), промишленото производство, здравеопазването (роботи за изследвания и хирургически операции).
Вторият вид автоматизация не засяга физическия свят – тя обработва данни. Често се счита, че автоматизацията едва сега навлиза масово, но ако се замислим, ние я използваме доста отдавна. Да си спомним само за функцията за автоматична замяна и проверка на правописа в Word, формулите в Excel, автоматичното попълване на формуляри, автоматичния превод на уеб страници и много други.
В САЩ процесите на събиране и обработка на данни се считат за една от най-податливите на автоматизиране сфери. Взети заедно с физическата дейност в силно структурираните и предсказуеми среди, те представляват 51% от националната икономика или 2,7 трилиона долара, изразено в работни заплати.
Бот или специалист?
Най-атрактивни за автоматизация са областите, в които по-голямата част от информацията е в електронен вид, а решенията могат да бъдат сравнително лесно дефинирани. Една от тези области е юриспруденцията (теория и философия на правото): нейният огромен потенциал може да се реализира сравнително лесно, благодарение на високото ниво на документиране и достъпност на законовите и подзаконовите нормативни актове в електронен вид. Ефективната работа с големи данни в тази сфера може да има разтърсващ резултат.
Отлични възможности за автоматизация съществуват и в прецедентното право, тоест съдебната практика. Боравейки с големи обеми информация, автоматизираният „адвокат” може много по-точно от човека да определи вероятността от спечелване на едно дело в съда. Възможностите на човека-юрист все пак са ограничени до информацията и опита, които е успял да натрупа в своето собствено професионално развитие, докато „ботът” е в състояние да вземе решение за вероятността от положителен изход от делото, въз основа на всички подобни казуси.
Идеалният сценарий за автоматизиране на правната процедура е следният: задаваме въпрос и получаваме като отговор алгоритъм за действия, придружени от съответните типови формуляри, заявления и всякаква друга документация, необходима за дадения прецедент. Например в отговор на въпроса как да регистрираме фирма, можем да получим не само списък с необходимите попълнени документи, но и анализ на сходни случаи, статистика, по-сложни казуси и други. Въпреки че тази сфера има огромен потенциал за автоматизация и въпреки шума, който се вдига около нея, анализът на пазара показва, че реалният напредък там е все още твърде малък. Функционалните възможности на „бот-адвокатите” все още са силно ограничени, обхващат само някои типови ситуации и не се използват широко в практиката.
В същото време на пазара постепенно се предлагат все повече услуги за интелигентно търсене, повишаващи ефикасността на юристите и адвокатите, които използват анализ на законодателството и машинно обучение вместо традиционното търсене по ключови думи. Възможностите на специализираните инструменти, съчетаващи технологии от рода на Natural Language Processing, Machine Learning и Latent Semantic Indexing, се използват за анализ на договори и проверка на тяхното съответствие с фирмената политика.
Друга перспективна област за автоматизация е правната защита и защитата на интелектуалната собственост. Днес гигантите в ИТ бранша като YouTube и Facebook вече успешно автоматизират процесите за защита на интелектуалната собственост, като проверяват съдържанието за нарушения на авторските и сродните им права. Правят се автоматични търсения за регистрация на търговски марки в различни региони на света, автоматизират се процедури за регистриране на запазени знаци за стоки и услуги по типов сценарий – работата с данните в тази сфера е пряко свързана с търговската дейност.
Тук е мястото да припомним украинския PatentBot, който вече се научи да регистрира търговски марки не само в Украйна, но и в САЩ. Информационните продукти от този тип, макар да не отчитат всички особености и по-сложните регистрационни казуси, все пак изпълняват важна мисия – да направят услугите в областта на интелектуалната собственост достъпни за широкия потребител, да популяризират и насърчават прилагането на законодателните механизми в полза на бизнеса.
Въпросът за автоматизацията на процесите, свързани с правата върху интелектуалната собственост, започва да става все по-належащ, тъй като обемът на ръчно обработваните данни расте в геометрична прогресия. На едно държавно учреждение от типа на патентните ведомства например са необходими месеци, за да провери за сходство на търговската марка с вече регистрирани такива, въпреки че в повечето случаи това може да стане за броени минути с помощта на алгоритмите за машинно обучение, оставяйки за ръчна проверка само спорните или най-сложните казуси.
Най-перспективните области
Освен правната област най-атрактивни за автоматизация са сферите, които разполагат с най-много документация в електронен вид, както и дефинирани алгоритми за действие. Счетоводството, банковото дело, търговията, маркетингът, образованието и дори общата медицина са вече в полезрението както на големите компании, така и на стартиращите фирми. Може да се очаква първо да се появят инструменти, които значително улесняват работата на специалистите, а по-късно – комплекси, които да заменят специалиста напълно.
На прага на бъдещето и етичната страна на въпроса
Благодарение на автоматизацията на сложните физически операции и рутинните процедури, човек получава възможност да се съсредоточи върху самия продукт, процеса на неговото развитие и усъвършенстване. Остава повече време и ресурс за творчеството, което е двигател на прогреса. Автоматизацията позволява значително намаляване на себестойността на продуктите и услугите, както и тяхното предлагане в по-достъпна за масовия потребител форма.
Автоматизацията преобразява бизнеса, промишлеността и съзнанието. Променя се цялостната картина на пазара на труда, изчезват остарелите и се раждат нови специалности. Добрата новина за скептиците е, че на макрониво тези процеси се развиват доста бавно. Експертите смятат, че до 2055 година ще бъде възможно да се автоматизират едва половината от съществуващите в момента видове трудова дейност.
Крайната цел на прогреса е пълната автоматизация на човека. Известният футуролог, изследовател и романтик в света на машините Рей Курцвейл предрича, че през 2045 година ще настъпи технологична сингулярност – моментът, в който развитието и задълбочаването на съществуващите технологични решения вече няма да изискват нашето участие. Но този момент все още е много, много далеч.
Тази тенденция може да ни изплаши – все пак изниква логичният въпрос: какво ще прави човекът, когато в близките 100 години за него практически няма да остане работа? Истината винаги е относителна, а фактите – абсолютни. Ако боравим просто с факти, то само преди 150 години 80% от населението се е занимавало със земеделие и появата на машините за обработка на земята, автоматично напояване и събиране на реколтата по същия начин е плашила нашите предци. Днес едва 12% от човечеството се занимава със селско стопанство и това съвсем не означава, че останалата част от хората няма какво да правят. Автоматизацията на селското стопанство принуди хората да се замислят какво да правят оттук нататък, какви области трябва да развиват и накъде да вървят.
По същия начин както нашите предци са оставили сърпа и ралото, за да работят в машиностроителните предприятия в градовете, така сега нас ни очаква появата на нови отрасли и професии, които ще направят бъдещето изненадващо привлекателно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
01 Фев 2018 19:19
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Недостигът на работници кара хотелиерите да се замислят за роботи
Недостигът на човешки ресурси в областта на туризма ще тласка все повече фирми да използват роботи и изкуствен интелект. Това каза във Варна проф. Станислав Иванов, зам.-ректор във варненското Висше училище по мениджмънт, на форум за туризма.

„Роботизацията на услугите в туризма ще намали големия проблем с липсата на човешки ресурси“, каза той. Според него някои процеси могат дори да бъдат извършвани по-бързо, по-качествено и ефективно без намесата на човек.

В хотелиерството например новите технологии могат да бъдат използвани при настаняването и напускането на гостите, доставките на храни и напитки. Както и за дейности като приготвяне на храна, косене на тревата, почистване.

Огромни биха били ползите от ползването на изкуствения интелект, казва експертът и дори предвижда спестени разходи за персонал и увеличени приходи.

Проф. Станислав Иванов очаква и някои недостатъци на роботизацията. Например някои служители да решат, че техните работни места са заплашени и да саботират използването на роботи във фирмата.

По думите му има фирми у нас, които въвеждат автоматизирани програми за настаняване на гости, за напускане и за поръчка на храни.

В бъдеще малко ще са фирмите, които ще предлагат изцяло автоматизиран или изцяло човешки труд, прогнозира проф. Иванов.
D4D5
02 Фев 2018 10:53
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
'Call me baby': Chinese company creates 'smart' sex dolls that can talk, play music and turn on dishwashers

https://finance.yahoo.com/news/call-baby-talking-sex-dolls-fill-void-china-080838591.html
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 28 от 35 26 27 28 29 30 Следваща »