Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 30 от 35 28 29 30 31 32 Следваща »
hamel
18 Фев 2018 17:08
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Engels
18 Фев 2018 17:03
Наистина? А бе верно ли, че обработката на 1 смс "Ко прайш ма", енергетично е равно на кипването на 1л вода от 15 градуса до кипването.
А и по роботите - я, да те изпитам, колко енергия харчи една "Пума", за да направи две заварки, на 1 м разстояние.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: hamel
Дорис
18 Фев 2018 17:26
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Любимо четиво: http://librebook.me/the_cyberiad - Станислав Лем.
Дорис
18 Фев 2018 17:30
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
http://librebook.me/the_cyberiad/vol9/1 Това парче смятам да го изпратя на нашата дигиталистка Сен Марѝ Габриел дьо Парѝ.
Engels
18 Фев 2018 17:32
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
А и по роботите - я, да те изпитам, колко енергия харчи една "Пума", за да направи две заварки, на 1 м разстояние.

Е, надявам се да се по малко от колкото енергията за самите заварки.
hamel
18 Фев 2018 17:36
Мнения: 65,681
От: Bulgaria
Е, надявам се да се по малко от колкото енергията за самите заварки.
Съизмеримо. За да ти спестя страдания - с роботи се занимавам от 88-ма
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: hamel
Engels
18 Фев 2018 17:52
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Съизмеримо. За да ти спестя страдания - с роботи се занимавам от 88-ма

Аз затова успокоявам народа, че в България роботите скоро няма да се появят.
Засега е изгодно да се заменят само работници които вземат заплати поне 2000 евро.
Тогава разходът на енергия за робота не е проблем, ако се освободиш от заварчик който ти струва над 2000 евро.
Engels
18 Фев 2018 17:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Из „Кибериада“
Алтруизин
https://chitanka.info/text/31321-altruizin
wreckage
18 Фев 2018 17:55
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Аз затова успокоявам народа, че в България роботите скоро няма да се появят.

цецо май е робот.
Engels
18 Фев 2018 17:59
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
цецо май е робот.

По скоро киборг.
Engels
21 Фев 2018 23:42
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Българин е "измамил" Spotify и е спечелил 1 млн. долара?
Българин, създател на плейлисти, е успял да измами платежната система на Spotify, и то в продължение на месеци миналата година, благодарение на което може би е станал милионер от платформата на Даниел Ек. Или поне това твърдят няколко високопоставени източници от музикалната индустрия пред Music Business Worldwide.
Уебсайтът разкрива подробности около случая, който е достигнал върховата си точка в края на миналото лято.
Доказателствата, събрани от медията, показват, че някой е източил огромна сума пари – поне 1 млн. долара – от Spotify, а средствата са били за отчисления за изпълнителите и звукозаписните компании.
Най-добрата част от историята? Вероятно този някой не е нарушил нито един закон, извършвайки това.
“Измамата“ е забелязана първо от директор на една от големите звукозаписни компании през септември 2017 г., но по това време вече е било прекалено късно.
Двата подозрителни плейлиста, направени от трета страна, са привлекли вниманието на лейбъла - „Soulful Music” и „Music From The Heart”. Те са били пълни с музика и с ISRC кодове, свързани с дейности в България. И двата списъка се появяват в конфиденциалната глобална класация на плейлистите, която индустрията получава от Spotify.
MBW е разглеждала част от тези конфиденциални класации, които се смята, че подреждат плейлистите по обема на приходите, които генерират в рамките на 7-дневен период. На 23 септември „Soulful Music” и „Music From The Heart” достигат ключови позиции.
„Music From The Heart” е бил на 84-о място в глобалния списък и на 22-о място в американската класация. В същото време „Soulful Music” е бил номер 35 в света (изкачил се е с 29 позиции) и на 11 място в САЩ. И двете позиции на „Soulful Music” са били по-високи от тези на всеки един списък с песни, пуснат от голяма звукозаписна компания.
По това време „Soulful Music” съдържа 467 песни, всички записани от привидно неизвестни изпълнители с много малко информация и присъствие онлайн. Това е изключително голям брой песни за плейлист, който е напът да влезе в 10-те плейлисти, генериращи най-много приходи, в САЩ.
Още по-странното – много малко хора са го последвали. През третата седмица на септември 2017 г. последователите са били едва 1797. По-голямата част от 467-те песни са били малко по-дълги от 30 секунди – минималното време, което е необходимо за монетизация на слушането в Spotify.
Историята става още по-интересна, когато се види колко хора всъщност са слушали тези песни. Според източниците около 1200 месечни слушатели, с някои вариации, са натиснали „Play” на всяка от песните в „Soulful Music”.
Как точно се случва така, че плейлистите попадат в класацията? Има два възможни отговора на този въпрос.
„Soulful Music” може да е абсолютно легален нишов плейлист, който е толкова пристрастяващ, че 1800 души не са спрели да го слушат отново и отново.
Или по-вероятният сценарий – някой от България е създал 1200 акаунта в Spotify, които са пускали тези 467 песни нон-стоп. За да се генерират достатъчно приходи, че плейлистът да стигне до топ 15 в САЩ, всички тези акаунти трябва да са били с абонамент за премиум услугата.
Именно тук започва да изплува геният на (потенциалната) измама. Да кажем, че този българин е използвал пари, за да купи 1200 премиум акаунта. Това е доста работа, защото трябва да си доста креативен, за да създадеш отделни имейл адреси и идентичности за всеки един от тях. Освен това е скъпо. Една проста калкулация показва, че 1200 акаунта по 9,99 долара за месечен абонамент би означавало 12 хил. долара месечно (макар че сумата може да бъде намалена чрез семейни акаунти и други намаления).
Колко може да е генерирал месечно? Според източниците средната продължително на 467-те песни в „Soulful Music” е 43 секунди. На върха на списъка са били поставени най-дългите песни, така че да не прави впечатление. Има 86 400 секунди в един ден. Ако песните са пускани непрестанно, 24 часа на ден, седем дни в седмицата, това са 60 хил. слушания от един премиум акаунт за месец. А 60 хил. монетизирани слушания на една песен от 1200 премиум акаунта за месец означават 72 млн. слушания.
Консервативната оценка за средното заплащане на носителите на права от Spotify е за 0,004 долара на слушане. Умножено по 72 млн. - потенциално това са 288 хил. долара месечно от измамата със „Soulful Music”.
Нещо повече: ако са използвани ботове за прехвърляне към други песни, преди приключването на вървящото произведение, и всички са достигнали до 30-те секунди, необходими за монетизация, е възможно да се е стигнало до 103 млн. слушания в 1200 акаунта за 30 дни. В този случай приходите са 415 хил. долара. Това са данните само за единия плейлист.
Според изданието единствената причина за засичането на измамата е, че плейлистите са били прекалено успешни. След като лейбълът сигнализира на Spotify, стрийминг услугата в крайна сметка изтрива плейлистите през октомври 2017 г.
Един от източниците твърди, че измамата (макар да не може със сигурност да се смята за такава) е действала четири месеца, преди да бъдат предприети действия.
А това означава, че този, който стои зад двата плейлиста, може да е спечелил 1 млн. долара.
Engels
23 Фев 2018 01:08
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
AI смартфонът Huawei Mate 10 Pro управлява автомобил
Huawei показа как смартфон с изкуствен интелект може да управлява автомобил. Проектът „RoadReader” отива отвъд границите на технологията за разпознаване на обекти на Huawei, добавяйки възможности за самообучение на устройствата с изкуствен интелект (AI).

За разлика от други безпилотни автомобили, които просто забелязват препятствията, Huawei превръща луксозния седан Porsche Panamera в безпилотно превозно средство, което не само вижда, но съществено разбира заобикалящата среда. Това означава, че може да различава между 1000 различни обекта, включително котка и куче, топка или мотор, и да се научи да прави най-подходящия курс на движение.
Проектът „RoadReader” използва предимствата на изкуствения интелект в смартфона Huawei Mate 10 Pro. Устройството разчита на AI, за да разпознава автоматично обекти като котки, кучета, храни и други предмети и да помогне на хората да правят снимки като професионалисти.
Повечето автономни автомобили, които в момента се разработват, разчитат на изчислителната мощ на целево създадени чипове, които се разработват от външни технологични доставчици. Huawei използва вече съществуващата в смартфоните си технология.
„Искахме да видим дали за кратък период от време можем да го научим [смартфона] не само да управлява кола, но и с възможностите на AI да разпознава определени обекти и да се научи да ги избягва”, споделя Андрю Герихи, главен маркетинг директор на Huawei в Западна Европа. „Ако технологията ни е достатъчно интелигентна, за да постигнем това само за 5 седмици – какво друго може да е възможно?”.
Huawei ще представи проекта „RoadReader” и възможностите на автомобила на двудневно събитие на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018) от 26-ти до 27-ми февруари 2018 г. Присъстващите ще могат да участват в тест драйв на автомобила, обучавайки го да идентифицира и маневрира около определени обекти.
Engels
25 Фев 2018 17:47
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Цената на високоефективните слънчеви панели паднала с 37% през 2017 г.
През 2017 г. цената на високоефективните фотоволтаични панели е спаднала с 37%. намаляването й се обуславя от няколко фактора, сред които търсенето на по-ефективни панели в САЩ – за да се компенсира по-високата от средното консумация на енергия на средния американец – както и китайските държавни инвестиции в производството на слънчеви панели с висока ефективност. Промяната е също така резултат и от технологичния напредък: поликристалните слънчеви панели преминават към монокристални, които са най-малко с 10% по-ефективни, а само с 6% са по-скъпи.

Основната разлика между монокристалните и поликристалните слънчеви панели е в структурата, в която силицият се формира и поставя панела. При монокристалните слънчеви панели силицият се оформя на пръчки, които след това се нарязват на пластини. При поликристалните слънчеви панели маериалите се разтопяват заедно, за да образуват пластините. Процесът на създаване на монокристалните слънчеви панели е изобретен по-отдавна и те са първите в исторически план. По време на петролната криза през 70-те години обаче настава бум на соларната енергетика и един изследовател на Exxon открива, че поликристалните панели могат да се произвеждат по-евтино.

Според някои анализатори, 2018 ще е годината, в която монокристалните слънчеви панели ще се „завърнат“ – ще представляват по-голямата част от слънчевите панели, произведени по целия свят. Бързото намаление на цената на слънчевата енергия, дори в лицето на съпротивата на правителството на САЩ, показва, че преходът към възобновяема енергия е факт и може само да се ускорява.
Engels
01 Мар 2018 13:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Учени отглеждат човешки органи в животни.
Те ще са годни за трансплантацията в хора.

Учени се приближиха до възможността да отглеждат човешки органи в животни. Те се надяват един ден технологията да позволи спасяването на живота на хора, чиито органи отказват.

Важни части от човешкото тяло като панкреаса или бъбреците един ден ще могат да бъдат отгледани в животно, преди да бъдат трансплантирани.

Генетици и животновъди от „Станфорд“ и Университетския колеж „Дейвис“ успяха да имплантират малък брой от човешки стволови клетки в ембриона на овце, който бе отгледан за 28 дни. Надеждите им са, че този малък успешен тест ще проправи пътя към отглеждането на по-големи органи в овце.

Технологията използва клетки от пациента, нуждаещ се от трансплантация. Те се полагат в овца или прасе. Животното ще служи като инкубатор за новия орган. Щом достигне до желания размер и капацитет, органът ще може да бъде трансплантиран обратно в пациента, от който са взети клетките.

Подобен метод за лечение и трансплантации ще намали списъка на чакащи за трансплантация и ще спаси живота на много, чиито органи не са в състояние да работят пълноценно. Хиро Накаучи от „Станфорд“ разкрива, че друго преимущество на технологията е значително по-малкият риск тялото на пациента да откаже транспланта.

Преди процедурата да се превърне в реалност, учените трябва да разрешат няколко големи проблема. Първо, те трябва да създадат ембриони на овце за отглеждане на органи, които са се развивали в продължение на повече от 28 дни. Едно от предизвикателствата в момента е липсата на инвеститори в проекта.

Друг проблем е съотношението между човешки и животински клетки. Към момента то е 1 човешка клетка на 10 хил. овчи клетки. Това е много по-малко от предходни експерименти с прасета, които постигнаха съотношение 1 към 100 хил. Въпреки това екипът споделя, че това все още не е достатъчно за създаването на човешки органи.
поп Кочо Koча
01 Мар 2018 14:05
Мнения: 162
От: Bulgaria
пропускате най-великите технологични открития, колега, а ботокса ги съобщава.
това хиперзвукове и други дебилщини, света щели да изпотрепат, а те да останат живи и да плячкосат каквото е останало.
като го излапат, ша почнат да се млатат един друг.
ама нема да ги има тея, дето създават блага, щото ще са изтрепани. тогава ще падне живот голем за ботокса и феновете му, тех хиперзвуци не ги ловат
Engels
01 Мар 2018 14:41
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Прогноза: САЩ стават най-големият производител на петрол в света
Най-късно догодина страната ще изпревари Русия, считат от Международната агенция по енергетика
САЩ ще надминат Русия като най-големия производител на петрол тази година или най-късно през 2019 според прогноза на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от Reuters. Това се дължи на продължаващия бум на добива на шистов нефт, отбеляват от агенцията.

За първи път от 70-те години на миналия век в края на миналата година производството на суров петрол в САЩ е надхвърлило 10 млн. барела на ден или повече от добива в Саудитска арабия. Един барел съответства на 159 литра. До края на 2018 по данни на американското бюро за енергийна статистика производството трябва да надмине 11 млн. барела дневно. Това би позволило на САЩ да изместят Русия от лидерската позиция, чийто добив е малко под 11 млн. барела, посочва Reuters.
Engels
01 Мар 2018 14:46
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Китай строи свръхзвуков самолет
Екип от изследователи от Китайската научна академия тестваха в аеродинамичен тунел прототип за свръхзвуков самолет. Той е способен да развие над 9000 километра в час, позволявайки изминаването на разстоянието между Пекин и Ню Йорк за 2 часа.

Проектът е ръководен от Чуй Кай и носи името I Plane. Той има един чифт крила в средата на фюзелажа и още един над покрива. Това предоставя по-добри притеглящи сили при издигане в сравнение със стандартните самолети. Крилата са разположени така, че ултразвуковите шокови вълни се препращат около самолета. Това подобрява стабилността на полета, намалява трополенията и съпротивлението.
Ако достигне до фаза на изпитателни тестове, I Plane ще се задвижва от двигател с комбиниран цикъл. Той използва перки за по-ниските скорости, преди да превключи към турбините за ултразвуков полет.
Възможността за пренос на големи товари може да позволи използването на технологията за космически пътувания с фюзелаж и двигатели за многократна употреба. Едно от приложенията според Кай е изстрелването на ракети в Космоса.
Engels
01 Мар 2018 14:52
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Направиха квантов процесор от силиций
Развитието на квантовите компютри напредна с още една стъпка благодарение на нов процесор, изграден от силиций. С помощта на микровълни екип учени успя да подреди два електрона в силиций. Впоследствие полученият продукт бе изпробван за направата на калкулации. Използвайки силиций учените се надяват да управляват и произвеждат квантови компютри по-лесно.
Стандартните компютърни процесори разчитат на пакети от битове информация, всеки един от които представлява просто „0“ или „1“. Квантовите процесори са различни и разпознават стойности като „да“ или „не“. Те използват единица, наречена квибит, за да работят.
За да извлечем полза от тях, няколко квибита трябва да бъдат комбинирани заедно. Този процес е наречен преплитане. Генерирането и преплитането на квибити, както и последователното им инструктиране да извършват задачи в преплетената си форма не е лесна задача. Те са изключително подвластни на външни източници, които могат да предизвикат разпада им.
Едно от решенията на проблема е добавянето на допълнителни квибити, чиято единствена цел ще е да поправят изходните параметри за подвеждаща или грешна информация. Това означава, че мощни компютри за сложни изчисления ще се нуждаят от много квибити.
„Трябва да помислим за нуждите, за да създадем полезни квантови компютри. Цифрите все още не са много добре дефинирани, но най-вероятно ще са нужни хиляди, ако не милиони квибити. Именно затова трябва да изградим процесори, способни да се справят с тези квибити, за да постигнем изискванията“, сподели пред BBC един от авторите на проучването д-р Том Уастън от технологичния университет в Делфт, Холандия.
За да може квантовите компютри да се превърнат в реалност, учените трябва да открият лесен и достъпен начин за масовото производство на квибитови процесори.
„Както вече сме установили в компютърната индустрия, силицият е много подходящ за масовото производство“, допълва Уастън.
Engels
01 Мар 2018 16:22
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Калифорния разреши движението на автомобили без шофьор
Американският щат Калифорния прие първото в света законодателство, позволяващо на автомобили да се движат и без шофьор зад волана. Промените бяха оповестени от Департамента по моторни превозни средства (ДМС) за радост на лобистите от Силициевата долина.

Съобщението обаче предизвика гневната реакция на правозащитни организации, които прогнозираха, че това ще превърне пътищата на щата в "потенциално смъртоносна видеоигра".

До момента законът изискваше задължително да има човек зад волана, който да поеме управлението в критична ситуация. Някои други щати (Аризона, Мичиган и Невада) разрешават автомобили без шофьор, но само за целите на полевите изпитания. "Това е голяма крачка напред за автономното управление", коментира Жан Шиомото, директор на калифорнийския ДМС.

Новите правила са били разработвани повече от три години под активния натиск на лобистите на големи компании от автомобилния сектор и Силициевата долина. Изпитания на безпилотни коли в щата провеждат Alphabet (компанията-майка на Google), Apple, General Motors, Ford, Toyota, Uber и още близо 50 други фирми.

Ако тези компании успеят да докажат пред ДМС, че автомобилите им са защитени от хакерски атаки, до броени седмици жителите на щата ще могат да се возят в коли без шофьор. Разрешителните ще започнат да се издават в началото на април.

Лобистите натискат за подобен закон и в национален мащаб, но засега проектът е заседнал в подкомисиите на Конгреса във Вашингтон.

От Waymo, подразделението на Google за безпилотни автомобили, приветстваха промяната.

Засега тя не позволява напълно безконтролно движение - онези коли, в които няма шофьор, ще трябва да бъдат наблюдавани дистанционно от човек-оператор. От ДМС искат също производителите да им представят план как ще се държат колите им, ако бъдат спрени от полицията. В безпилотните коли непременно трябва да има и "черна кутия" като в самолетите, която да записва и да може да възпроизведе събитията 30 секунди преди инцидент.

Условието за дистанционен оператор обаче възмути някои потребителски организации. Джон Симпсън от Consumer Watchdog обяви, че това превръщало улиците в истинска видеоигра - "само че в нея са заложени човешки животи". Симпсън припомни данните от досегашните тестове, според които в безпилотните коли на Waymo се е налагало човекът да се намесва веднъж на всеки 5596 пропътувани мили, а в машините на GM - веднъж на всеки 1254 мили.

Според проф. Брайънт Смит от Университета на Южна Калифорния, който е специалист по автономното управление, в близко бъдеще се очаква подобни закони да приемат и други щати - някои дори с по-малко ограничания от калифорнийските.
Engels
04 Мар 2018 01:20
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Походът на технократите
Една от повтарящите се теми в историята е, че технологиите понякога изпреварват обществото, оставяйки политиците да се опитват да ги настигнат и да се справят с последиците. Такъв е случаят с печатната преса, парния двигател и компютъра. Със сигурност може да се каже, че днес отново се случва с редактирането на гени, социалните мрежи и изкуствения интелект. Въпреки че експертите често твърдят, че политиците просто “не схващат” технологиите, политиците се противопоставят на това и твърдят, че хората в технологиите рядко схващат политиката, пише Джон Торнхил в свой анализ за Financial Times.

Един интересен пример за двете страни на дебата беше историята на технократското движение, което за кратко предизвика фурор в Северна Америка през 30-те години на миналия век. “Революцията на инженерите”, както беше наречена, донесе някои от най-ценните уроци и до днес.

Появата на радикални движения през 30-те години в САЩ, в отговор на Голямата депресия, е нещо разбираемо, точно както комунизмът и фашизмът се разпространиха из Европа. Технократското движение твърди, че най-добрият изход от кризата е бил отхвърлянето на бъркотията на пазара и старомодната политика, а вместо това да се въведе “модерна научна гледна точка”.

Във “Въведение в технокрацията”, публикувана през 1933 г., лидерите на движението твърдят, че остарелите социални институции блокират напредъка, а политиците трябва да бъдат изтласкани встрани, както алхимиците и астролозите вече са се отказали от науката. Традиционната икономика, обсебена от произволните ценови механизми, а не от рационалното производство, е нищо повече от “патология на дълга”.

“За разлика от заблуждаващите методи на политиката, заблуждаващите методи на финансите и бизнеса… ние разполагаме с методите на науката и технологиите”, гласи манифестът на движението. “Съвременният здрав разум сега призовава физиката и технологията да разширят границите на обхвата си”.

Премахването на ценовия механизъм и максимизирането на производството има очевидни паралели с това, което се случва в Съветския съюз. В своя антиутопичен роман “Ние, руснаците” руският писател Евгений Замятин има толкова технократско мислене, че предвижда едно общество, в което хората ще имат номера, а не имена, и работят като зъбци в индустриална машина. Северноамериканското технократско движение обаче твърдо протестира срещу комунизма и фашизма и твърди, че е далеч по-хуманно.

Въпреки медийния интерес, технократското движение така и не постига успех в САЩ, най-вече защото лидерите му са безнадеждни политици.

Може би най-големият провал на движението е, че никога не предлага практически решения, които обикновените гласоподаватели биха разбрали. Разочаровано, че не успява да постигне много, в крайна сметка движението се разцепва.

На север от границата технократското движение е взето толкова насериозно, че бива забранено от канадските власти, които се опасяват, че то планира да свали правителството.

Според този мироглед технологиите предлагат отговори на почти всички проблеми и хората могат най-добре да бъдат анализирани като сбор от данни. Отговорът на политиците е, че човешкото поведение не може да бъде изчислено. Както по отделно, така и колективно, ние действаме ирационално.

Една малка, но интригуваща бележка под линия от историята на технократското движение обаче може да има особен резонанс днес. Един от внуците на лидера на канадското движение Джошуа Халдеман, който напуска Канада и заминава за Южна Африка, e Илон Мъск. Мъск е космически предприемач, който има за цел да превърне човечеството в междупланетен вид. Може би технокрацията най-накрая ще има успех, при това достатъчно адекватно… на Марс.
Engels
05 Мар 2018 18:52
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Google пусна услуга Song Maker за композиране на музика
Нова услуга на интернет гиганта Google дава възможност на любителите на музиката да разгърнат творческия си потенциал. Song Maker е предназначена за композиране на музика и вече е достъпна по целия свят, от всяко устройство.

На пръв поглед, музикалната услуга изглежда опростена и забавна, но Google подчертава, че това е амбициозен проект с големи възможности за композиране на музика. За потребителите са достъпни няколко инструмента, вкл. синтезатор, пиано, струнни, духови и ударни инструменти.
Song Maker поддържа също включване на микрофон за добавяне на глас към музиката. Творецът може да сподели композицията за прослушване от приятели, след което услугата създава връзка към нея.
Song Maker е напълно безплатна услуга и за работа с нея не е необходим акаунт. Засега обаче не се поддържа възможност за сваляне на композираната музика.
https://musiclab.chromeexperiments.com
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 30 от 35 28 29 30 31 32 Следваща »