Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Не дали, не защо, а как трябва да се изучава Соцът
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 7 от 11 5 6 7 8 9 Следваща »
Deqerven
27 Яну 2018 19:44
Мнения: 2,161
От: Bulgaria
Значи е работил бая време и като пенсионер, т.е. не е умрял от силикоза две години след пенсия. Което опровергава лъжите ти в горния пост.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Deqerven
Асол
27 Яну 2018 19:52
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
,Къде" 40-45 г. ги пенсионираха миньорите, щурав...Нямаш пост без груба лъжа.


Факт! Имам такъв комшия...още е жив...жена му почина пред 7 години

щурчо, аз помолих ли те да не лъжеш, душа? Досега не разбра ли с какъв точно човек си говориш?
щурчо
27 Яну 2018 20:00
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Значи е работил бая време и като пенсионер

Тцъ. Пенсионира се точно на 50 годин. С 30 годин подземен стаж...
Sine_metu
27 Яну 2018 20:02
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
Абе къде са свободата и демокрацията?

Четох два пъти текста и, поправете ме ако греша, никъде ги нема.
Иначе тезата на автора е пределно ясна: борим соца (не виждам защо трябва да пиша с главна буква една диктатура) с "фундамент" от края на XVIII век:
патриотизъм, тоест тук-таме може да се намери "История славяноболгарская" и говорим на нещо като български език
частна собственост, сиреч треперим на имотеца
религия, значи ходим на черкова

Но къде изпаднаха свободата и демокрацията?
Да оставим на мира Ботев и Левски - даже си мисля, че е време да се разгледат по-внимателно учебниците и да се прецени защо аджеба са там.
Ама изучаване на соца без споменаване свободата и демокрацията? Ние защо скачахме по митингите? В името на какво бактисахме соца, което си бе правилно, а покрай него и България?
Deqerven
27 Яну 2018 20:13
Мнения: 2,161
От: Bulgaria
С 30 годин подземен стаж
За пенсия искаха 10 г. подземни и пенсионираха на 40 или 45. Ебаси, за пръв път комуникирам с теб директно, ужасно досадно е, все едно говоря с циганин. Лъжеш бе. Те и сега много пенсионери-миньори работят, ама за 400-500 лв на Ковачки.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Deqerven
wreckage
27 Яну 2018 20:20
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
все едно говоря с циганин

или с трак.
щурчо
27 Яну 2018 20:23
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
За пенсия искаха 10 г. подземни и пенсионираха на 40 или 45.

Нема такова положение.
Покажи си трудовата книжка, па да видим как с 10 годин подземен стаж си се пенсионирал на 40 години...
Deqerven
27 Яну 2018 20:38
Мнения: 2,161
От: Bulgaria
,,па да видим как с 10 годин подземен стаж си се пенсионирал на 40 години... " Искаха десет стаж, но те бачкаха още десет/щото им е било гадно долу- взимаха около 900 лв. при учителска заплата 160/, да навършат годините, признаваха и казарма, които почнат след училище. Тези набори дето ги е прескочила силикозата, още бачкат, при пенсия 700-900. Щото капиталистите им сложиха таван. Щурав, миньорите умираха от пиене, не от силикоза. Много уважавам този труд, всеки лев им е заслужен, но при гадния социализъм бяха добре, сега и Дикенс и Зола не могат да го опишат.[/quote]
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Deqerven
Engels
27 Яну 2018 20:39
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Сула пак е направил петъчен цирк.
mick
27 Яну 2018 20:51
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
За миньорите.. ме интересува как е положението сега при капитализма в чужбина.. че си спомням за едни миньори над 60 .. стояха дълго под земята преди десетина години..

..

Къде остана свободата? Защо скачахме едно време? - излъгаха ни. С напечатани пари .. всичко е лесно.. с ограбени - също. Това, че сега заради разликите в стандартите много хора се чувстват свободни.. т.е. работейки за чужди държави.. и харчейки тук.. ами това не е точно свобода.. ами просто източване на държавата ни .. и в същото време стоим и чакаме поредната европомощ .. фонд.

Фризьорът на мафиот.. със сигурност се чувства свободен заради огромната си изкуствена заплата.. грантаджиите - също. Цоцащите еврофондове - също.. работещите без да си дават зор - също.

Истината е, че свободата е относителна.

щурчо
27 Яну 2018 20:54
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Щурав, миньорите умираха от пиене, не от силикоза.

От пиене умираха камунистите. Като Жоро тарабата...
wreckage
27 Яну 2018 21:00
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
От пиене умираха камунистите. Като Жоро тарабата...

щурчо, ако имах твоите възгледи, щех да дам на котката да си играе с тех.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
щурчо
27 Яну 2018 21:15
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
взимаха около 900 лв. при учителска заплата 160

Взимаха теа дето можеха да избурят нормата кубици с пневматичен пистолет и кирка.
Таквизи като тебе и пари за цигари не можеха да заработят.
Щото като те пуснат с хаспело 500 метра под земята във вода до кръста нема да знаеш на кой свет си.
Туй не е като да си седиш на миндеро и да фалиш Соца...
Firmin
27 Яну 2018 21:18
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Щото като те пуснат с хаспело 500 метра под земята във вода до кръста нема да знаеш на кой свет си.


... и като излезеш на видело, кое, казваш, те връща пак на 500 метра, долу?
Deqerven
27 Яну 2018 21:29
Мнения: 2,161
От: Bulgaria
Туй не е като да си седиш на миндеро и да фалиш Соца..
Не го хваля, сравнявам със сегашното, не го знам какво е. Ако ти изглежда като хвалене...... А и мисля, че не си виждал жив миньор, ни сега, нито тогава. А е много вероятно, през соца да си бил в кърмаческа възраст.
Sine_metu
27 Яну 2018 21:51
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
mick
27 Януари 2018 20:51

Къде остана свободата? Защо скачахме едно време? - излъгаха ни.

Излъгаха ни на 12 юли 1991.
Преди това година и половина си имахме истински народно и демократично движение. Повече от 2 млн. души подкрепяхме СДС, като онези, дето се присламчиха заради собствеността беха незначително малцинство. Некъде бех чел, че реститутите у нас са към 80 хиляди, значи собственическо-социалната база на СДС е била не повече от 400 хиляди, барабар с нелегалните богаташи от соца и пълнолетните членове на семействата. Четири пети си бехме демократи.
Още помня как покойният Савов се подмазваше на Кошлуков
Sine_metu
27 Яну 2018 22:07
Мнения: 2,158
От: Bulgaria
щурчо
27 Януари 2018 21:15

Щото като те пуснат с хаспело 500 метра под земята във вода до кръста нема да знаеш на кой свет си.

Що не се скриеш, верно?
Миньорският труд си е миньорски труд.Тежък е.
Но само за охрана на труда, само през 1982, само профсъюзът на миньорите, металурзите и енергетиците е инвестирал 220 милиона. Това са милиард днешни.
Мога да ти кажа в подробности къде и колко, щото свих програмата от една библиотека.
А я свих, щото знам, че неминуемо идва момент, в който истината почва много да пречи. Ама много
Agasi
27 Яну 2018 22:14
Мнения: 907
От: Iran, Islamic Republic of
Редакцията заслужава поздравления. В едната тема на "Наблюдател" "партнерите" ще вдигат възторжено палчета, а болшинството ще попържа под мустак и сочи с палчета надолу. В другата пък ще е обратното. Разделението и антагонизмът процъфтяват не само във форума. Напоследък забелязвам, че като се събере някаква компания на маса, не смеят да отворят и дума за политика. Не защото не се интересуват, а защото знаят, че ще се изпокарат. Но пък трафикът се лее като река...
Дявол да го вземе, ама как пък не се намери един честен политик, историк или какъвто и да е, с авторитет в обществото и достатъчно популярна трибуна да бъде чут, който да формулира и обясни няколко прости и според мен, очевидни факти от историята ни:

- В България под някаква форма все още се води гражданска война. С променлива интензивност в различните исторически периоди, но незатихнала и неугаснала. Към момента тя е във фаза на студена война, но въглените и лесно могат да бъдат раздухани, интензивността и да нарасне рязко и да премине към пълномащабна, гореща фаза. Свидетелство за тази (засега) студена гражданска война е продължаващото вече 29 години категорично, непримиримо и антагонистично политическо разделение в обществото на два лагера с близки изборни резултати, които яростно отричат един на друг правото на съществуване. В „нормалните” демокрации също има политическо противопоставяне, но не и до степен на категорично и безусловно взаимно отрицание. Между опонентите винаги отворени врати за диалог, общи, непоклатими и безспорни устои и национални каузи и устои. У нас опоненти няма, има ВРАГОВЕ!

- Гражданската война започва с Войнишкото въстание. Като конфликт между антивоенно настроените популисти и националистите. С всичките условности на тези наименования, тъй като се обхващат големи, нехомогенни обществени групи. Конфликтът е катализиран от очертаващото се поражение в ПСВ и провала на идеята за национално обединение и се разгаря в поредицата от събития, разиграли се след края на войната - протофашисткия популистки режим на Стамболийски, Деветоюнския преврат, Септемврийското въстание, потушаването му, атентатът в "Св. Неделя" и последвалият го окуражаван от властите терор. После позатихва до началото на ВСВ, за да се разгори отново след началото и по линията прохитлеристи – антихитлеристи. И накрая изкристализира след 1947 г. като гражданска война на „комунисти” срещу „антикомунисти”, тоест срещу всички останали. Такъв е конфликтът до ден днешен. Както се вижда, тази гражданска война идеите на участниците донякъде еволюират, но не и методите, с които ги налагат.

- Гражданската война продължава и до днес, защото не е оставена да завърши по естествения за такива конфликти начин - когато участниците в него се уморят достатъчно да се избиват един друг и просто спрат. А следващите поколения извадят на светло мрачните тайни и на двете страни, осъдят ги с еднакъв аршин, покаят се, простят си и продължат заедно напред. На два пъти, през 1944-та и 1989-та, гражданската война е била изкуствено замразявана от външни сили, наложили служебен победител в нея.

- И двете страни в тази гражданска война са извършили потресаващи престъпления срещу човечността. Спорът чии престъпления са по-големи и по-зловещи освен че е неконструктивен, е ужасяващо неморален и антихуманен. А броенето кой колко жертви е дал – още повече. Отвратително и гнусно е да се спори кое е по-голямо престъпление – кървавият терор след атентата в „Св. Неделя” или не по-малко кървавият терор след деветосептемврийския преврат; непремерено жестокото и кърваво потушаване на Септемврийското въстание от 1923 г. или не по-малко непремерено жестокия и кървав „народен” съд; убийствата на Гео Милев и Ана Маймункова или на Райко Алексиев и Сашо Сладура; разстрелът на дечицата от Ястребино или разстрелите край с. Стряма; убийствата на пленени партизани или на пленени горяни. Списъкът с престъпления и на двете страни е ужасяващо дълъг, няма място за него тук. Каузата на която и да е страна в конфликта, независимо от добрите намерения, постижения и дори благодеяния, е престъпна и античовешка, щом в нейно име се прибягва до убийства на невинни. Смъртта на всяка невинна жертва, независимо чия е, е трагедия, незаличима с каквито и да е постижения и благодеяния. Престъпленията си остават престъпления, а престъпниците – престъпници. Дори с парите от наркотрафика да издържат дом за сираци.

Има ли мирен изход от тази гражданска война, без да се налага настоящата и студена фаза да преминава в гореща? Как да се излезе от нея, без да почнем пак да се избиваме, до пълно изтощение? Не зная. Ще ми се да има. Струва ми се, че ако сред двата враждуващи лагера се намерят достатъчно отговорни хора, които да инициират безпристрастен прочит и оценката на най-новата ни история (а и не само на нея), но не от партийна и конюнктурна гледна точка, а от гледната точка на обикновената човечност, това ще е стъпка в правилната посока. Без забранени теми. И без лепенето на манипулативни и неоснователни етикети. Да се нарече сталинския тоталитаризъм след 9.09.44-та „социализъм” е точно толкова неоснователно, колкото е неоснователно едноличното авторитарно управление на Борис ІІІ да се нарече „монархофашизъм”. Нека поговорим и за Ястребино, и за Белене, и за кланетата след 9.09.44-та, и за побитите на кол глави на партизани насред селските мегдани. Нека поне веднъж първо признаем престъпленията на „своите” и се покаем за тях, преди да търсим сметка на другите за техните престъпления. Не го ли направим, не намерим ли сили, рано или късно пак ще почнем да се избиваме.

Знам, че форумните ми съмишленици ще оспорят, че днешната БСП води лагера на „комунистите”, а ГЕРБ – лагера на „антикомунистите”. След като едните са предимно номенклатурчици-опортюнисти първо и второ поколение, облажили се от превръщането на политическата власт на комунистическата номенклатура в икономическа, а другите са бивши партийци от втория ешелон, събрали се в народняшка клиентелистка партия на властта.

Всъщност, няма никакво значение какви са елитите на двете водещи партии. Важното е в каква светлина ги виждат техните поддръжници игласоподаватели. Избирателите на ГЕРБ гласуват за тях, защото виждат в ГЕРБ проевропейска партия и единствената реална сила, която може да държи бившата компартия далеч от властта. Избирателите на БСП пък са обзети от носталгия по соца с неговите пушещи комини на огромните заводи и фабрики, сигурната работа в тях, полувоения ред и дисциплина, предсказуемостта на утрешния ден, вечната дружба със СССР/Русия и т.н., затова естествено гласуват за бившата компартия. Показателно е, че БСП си вдигна резултата, когато К. Нинова оглави партията и избра антиевропейската и проруска реторика и външнополитически курс, а във вътрешнополитически план се зае с реабилитация на комунистическото си минало и тотална конфронтация с ГЕРБ.

П.П. Поствам и под двете заглавия на „Наблюдател” днес, защото според мен написаното е по темата и на двете места.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Agasi
gluhar4e
27 Яну 2018 22:18
Мнения: 2,246
От: Greece
„Четири пети си бехме демократи„

Бехте, и представата ви за демокрация беше социалистическата демокрация.
Социалистическата демокрация, като неотменна част на развитото социалистическо общество.
Тук стана разминаването на понятията.
Някои и досега не могат да разберат, че представите, които имат за демокрация, това не е Демокрацията.
gluhar4e
27 Яну 2018 22:28
Мнения: 2,246
От: Greece
Агаси
ти за коя България пишеш тези фантасмагории?
Къде виждаш въжделенната ти гражданска война в България? Никой не ви обръща внимание на теб и подобните ти.
Приемаш форумните щракания по клавишите за реалност?
По-добре пиши за Иранската исламска република.
Дано там да си по-вещ.
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 7 от 11 5 6 7 8 9 Следваща »