Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 32 от 84 30 31 32 33 34 Следваща »
Памфуций
13 Апр 2018 11:17
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Също - защо си мислиш, че тук сме чак толкова невежи, че да не сме чели житието на св. Георги Нови Софийски. И поп Пейо сме чели, и Матей Граматик (св. Никола Нови), че даже и житието на св. Лазар от село Дебел, писано два века по-късно. Оня светия, дето е изрисуван до св. Георги Нови на стената на църквата в Рилския манастир.


Ако се върнеш и прочетеш внимателно какво съм написал, че видиш, че не гадая дали си чел или не житието, ами любезно съм дал линк към текста за удобство и съм ти задал конкретен въпрос за "българската" вяра и "българщината". Считай, че същият въпрос важи и за житието на Св. Никола Нови, а именно
Колко пъти в него се споменава думата "българин", "българска", "България"?

След като си ги припомниш, че видиш, че нито една от тези думи се споменава изобщо.
Ако желаеш, може да си препрочетеш и гръцкото житие от 19ти в. на Св. Лазар от Дебел, който е наречен Св. Лазар Български. Нататък това гръцко житие, което е изградено по стария топос за клеветата на похотливата съпруга, говори , че Лазар бил българин, от България, а негови съотечественици българи го утешават в неволята. Излиза, че гръцкото житие от 19 в. на Лазар набляга на народността, за разлика от българските жития от предшестващите столетия.
Ти самият на няколко пъти спомена Чипровци, Чипровския манастир и Чипровското въстание, свързани с българските католици, следствие от дейността на Римската Конгрегация за пропагада на вярата (за ролята на саксонските рудари и павликяните в разпространението на католицизма по нашите земи да не говорим). В столетието преди написването на "История Славяноболгарская" католическото духовенство извършва всичко онова, което Паисий, Софроний и Неофит Рилски сетне повтарят, но досега никой не е приложил към католицизма клишето "българска вяра", "пазител на българщината".
Още веднъж да натъртя - въпросът за "българската вяра" е въпрос "следпаисиевски", въпрос от 19 век, той е въпрос , поставен от необходимостта за отърсване от византизма и гърцизма на оформящатата се възрожденска култура, в който тя самата до голяма степен е зачената. Най-добре го е обяснил Николай Генчев (още един от досадните професори, за които другарите не искат да слушат):
"При тези условия през 15-17 век, както вече беше отбелязано, се появява тенденцията за уеднаквяване на балканските култури, изразена в стремежа за оформяне на общо балканоориенталски културен тип на базата на традициите от миналото и противодействие срещу духовната агресивност на исляма.
Тази тенденция не може да осигури историческа перспектива. Започналото през 18 в., балканско възраждане , опряно идеологически на националистическия принцип, бързо я разнищва, за да даде ход на обратния процес, който превръща балканските етнически култури в националнообособени културни системи...
Със започването на Балканското възраждане през 18 в., настъпват съществени корекции в отношенията на българската с гръцката култура. Византинизмът , макар и отдавна мъртъв, е обявен за исторически идеал на гръцкото възраждане."
Българската култура 15 - 19 в., С. 1988, стр. 260.


Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Памфуций
Плътеник
13 Апр 2018 11:27
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
тенденцията за уеднаквяване на балканските култури, изразена в стремежа за оформяне на общ балканоориенталски културен тип

В тази връзка поп Минчо ни Кънчев разказва:
Наший дядо Коста, родом от Манастир [Битоля], се разсърдил на баща си и намерил място да живей в затънтений Диарбекир. […]
Питах го: “Дядо Коста, от каква народност си?” Той ми отговори: “Не знам. Баща ми знаеше да говори български, гръцки, влашки и арнаутски.” Същите язици знаеше и дядо Коста. [И при бащата, и особено при сина знаенето на турски като че ли се разбира от само себе си. Бел. Н. А.]
Дядо Коста се оженил и взел жена от православните араби, която му родила една дъщеря Елена и умряла. После повторил, та взел баба Хампа, родом сирянка, от богата фамилия, от която имат един роден син на име Димитър. […] И както дядо Коста обичаше българите, също беше и баба Хампа като майка на българите […] (с. 612-613)

Т'ва в лето господне 1870+ ...
Памфуций
13 Апр 2018 11:30
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Плътеник
13 Апр 2018 09:46

Султан Абдул Азис Хан - Мойсей Български:
Благословенъ Господь яко посѣти и сътвори́ избавленіе людемъ свои́мъ.

Благословенъ и Царь нашъ Султанъ Абдулъ Азисъ Ханъ, що погледна на насъ и стори спасение за насъ.

Въ растояние на 108 годинъ бѣхми потънѫли въ църна тъмница, ево денеска зблъснѫ за насъ свѣтълъ день, веселъ день, день великъ, день святъ, радость надъ радости, празникъ надъ празници. Бѣхми загубили и язикъ и народность, Царь денеска пакъ ни ги подари. Бѣхми поругани и посмѣяни отъ вси народи, Царь денеска ни зеде подъ крило свое. Бѣхми въ чьрно облѣчени, Царь денеска ни облѣче бѣли дрехи. Бѣхми разслабнѫти и въ земля наведени, Царь денеска ни уячи и ни исправи. Бѣхми ужаляни, Царь денеска ни урадва. И тая радость не ще бѫде само денешня, но вѣчна! Дѣца, хвалите царя!

Когато цариградски Патрикъ Самуилъ съ страшна измама урнѫ Охридската Архиепископия и я прѣтопи и по вся България прати гърци владици, и на столътъ святи Климентовъ седнѫхѫ фенерски зверове и се изгони славянскиятъ язикъ и отъ цьркви и отъ училища, тога Български народъ се облѣче въ чърно, наведе глава до земя и не се надѣваше никакъ да добие пакъ, това що изгуби. Отъ тога насамъ, 108 години работахми повече за гърци. Со потъ български се вадехѫ (поливахѫ ) гърцки училища, гърцки болници, гьрцки книгохранителници, и фенерски раскошъ. А българинътъ бѣше оголенъ и осѫденъ само да работитъ и вси народи се смѣехѫ со насъ. Денеска царь хвърли на насъ милостиво око и ни подари все що бѣхми изгубили и стори лицето наше свѣтло и весело заради напрѣжнитѣ ни мѫки. Напрѣдъ Гръцки Патрикъ бѣше ходатай прѣдъ царя само за гърцитѣ, денеска царь ни даде да имаме и ние ходатай за насъ прѣдъ него. Съ една рѣчь бѣхме въ чърна тъмница, денеска царь ни изваде на бело видело. Деца, хвалите царя. (Пѣсень.)

Како единъ человѣкъ що се нахожда въ далечно мѣсто, на чуждина, и му се чуло извѣстие, че умрѣлъ и въ татковината негова го исплакали и чада, и сродници, приятели, та сетнѣ ненадѣйно дошълъ отъ чуждина здравъ и веселъ и лѣпо наруженъ, та си го обколисватъ мили чада, та му цѣлуватъ кое рѫка, кое чело, кое очи, и вси плачѫтъ оть радость, така и ние, како що плачехме отъ жаль, че изгубихми патрикана, така и сега плачимъ отъ радость, че умрѣлото въскръснѫ, че загубеното се найде. Дѣца, хвалите царя! (Пѣс.)

Царь се показа за българитѣ вторъ Мойсей. Како Мойсей що остави царска трапеза и царски наслаждения, за да откинитъ отъ яремъ израилтянитѣ и 40 години шета со нимъ по пустинитѣ и сънъ спокоенъ не паднѫ на очи негови, дори да откинитъ благословениотъ народъ, и да ги доведе въ Ханаанската земля, земля, що течеше медъ и млѣко, така и царь остави единствената на свѣтътъ столица и прошета по Европа за да прѣнеситъ свѣтло за насъ, за да отрѣшитъ най-жизненнитѣ въпроси, между които и народниотъ ни въпросъ и отъ кога се въскачилъ на високия Османски прѣстолъ сънъ спокоенъ не паднѫлъ на очи негови дори да откинитъ българския народъ отъ фенерекия яремъ, дори да ни подаде загубената наша Архиепископия, която е за насъ повече отъ медъ и млѣко. Дѣца, хвалите царя!

Български народе, благословенъ народъ, извадите капи! Закълните се, че ще чувате како очите правдината, що ви подари царь! Закълните се, че ще бѫдете по-вѣщи отъ дѣдовитѣ ваши! Тие изгубихѫ, вие да чувате, и на чада ваши наследие да оставите, и да ги научите отъ мали да почитатъ царя и името царско да го споменуватъ съ любовъ и уважение, да ги научите отъ мали да молѭтъ Бога да му подари дълги дни и бладоденствіе (Аминъ), и неприятелитѣ му да ги спрострѣ подъ стѫпкитѣ му (аминъ)!
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Памфуций
Плътеник
13 Апр 2018 11:47
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Памфуций
13 Апр 2018 11:30


За шок и ужас на форумните патриотари въпросните рими са излезли изпод перото на ето кого:
ЧИТАТЕЛЮ
На стиховете махна нидей намира,
Те са гласени от бача ти Кира,
Дето ся в Горни Турчета намира,
Той толкос сиромаха разбира,
Той е пасъл селски телце,
За туй толкос му иде от ръце,
Той ся толкос договежда,
Таквис стихове да нарежда,
Прочети ги ако ти е воля,
За туй аз не ти са моля,
Каквото щеш самен ти,
Ако обичаш прочити.

Този човек е точно толкова извор за епохата, колкото и стиховете на Ботев (а всъщност и много повече, той е от грижливо заглушаваните впоследствие гласове). И точно като него не може да бъде посочен с пръст и обруган от двуизмерните човеци, защото е влязъл в пантеона ни през парадния вход.
Захария
13 Апр 2018 12:07
Мнения: 300
От: Bulgaria
двуизмерните човеци

Множко ми се видят измеренията... Едномерни са.
pataklama
13 Апр 2018 12:34
Мнения: 137
От: Bulgaria
Баси! И на Бачо Киро Петров посегнаха! Той пръцнал, пък те го изкараха, че се осрал!
Турчолята не го ли обесиха Бачо Киро?!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: pataklama
Плътеник
13 Апр 2018 13:04
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Той пръцнал, пък те го изкараха, че се осрал!

Страхотно ниво
Защо да е пръцнал? Аз не мисля така. Камо ли пък другото.
И никой на никого не "посяга". Цитираното е написано и публикувано от Бачо Киро преди 148 години:
https://goo.gl/pSYQSD
стр. 23 и нататък.
Притеснява ли ви? Щото мен не.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Плътеник
pataklama
13 Апр 2018 13:24
Мнения: 137
От: Bulgaria
А Вашето ниво какво?!
От каква позиция си позволявате да давате присъди за тоя и оня, защото някога написал нещо си, изваждайки го от общия контекст. Както прави ниското ниво във форума, ровейки се в постове от преди 10 години.
И как изобщо си позволявате да се подигравате с Бачо Киро Петров! Кой сте вие?!
D4D5
13 Апр 2018 13:26
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
За шок и ужас на форумните патриотари


Прочети първото мнение от темата още веднъж. Прочети го пет пъти, ако трябва. Дано вденеш за кво става дума.

Важи за всички многомерни мъдреци, които очевидно имат интерес от заспал народ.

Дали някога ще се събудим, зависи от нас, но времето е златно и преминава като мираж. Ако сега не го използваме, за да се извадим от блатото сами за косите, както е направил барон Мюнхаузен – ще продължаваме да бъдем безмълвни свидетели на собственото си затихване като нация и народ.
Плътеник
13 Апр 2018 13:38
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
как изобщо си позволявате да се подигравате с Бачо Киро Петров!

Какви присъди издавам? Как се подигравам? Бихте ли посочили? Бихте ли посочили квалификациите ми относно Бачо Киро?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Плътеник
Памфуций
13 Апр 2018 13:40
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
А Вашето ниво какво?!
От каква позиция си позволявате да давате присъди за тоя и оня, защото някога написал нещо си, изваждайки го от общия контекст. Както прави ниското ниво във форума, ровейки се в постове от преди 10 години.
И как изобщо си позволявате да се подигравате с Бачо Киро Петров! Кой сте вие?!


Къде виде подигравки и присъди , освен в собствените си писания - кой пръцнал, кой се ..., кой посегнал. Бачо Киро си е Бачо Киро - със всеки свой изписан ред, с целия си живот, а посягат към него онези, които го окастрят като декоративен храст за подредената си патриотарска градинка.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Памфуций
pataklama
13 Апр 2018 13:43
Мнения: 137
От: Bulgaria
Оставаше и директни квалификации да дадете.
Плътеник
13 Апр 2018 13:44
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Оставаше и директни квалификации да дадете.

Ами дал съм ги.
pataklama
13 Апр 2018 13:45
Мнения: 137
От: Bulgaria
Памфуций, вервай си.
Плътеник
13 Апр 2018 13:51
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Бачо Киро си е Бачо Киро - със всеки свой изписан ред, с целия си живот, а посягат към него онези, които го окастрят като декоративен храст за подредената си патриотарска градинка.


Патриотарите се срамуват от Бачо Киро, версия 1870.
И го изтриха успешно техните духовни бащи. За този Бачо Киро не се говори.
Те имат нужда само от Бачо Киро версия 1876.
А той наистина е възхитителен човек от-до. С всяка своя дума, с всяко свое дело. И е красноречиво свидетелство за многообразието и неедноизмерността на епохата, в която живее.
pataklama
13 Апр 2018 14:34
Мнения: 137
От: Bulgaria
Плочата ли обърна, що ли?
Сега можете да я обърнете и за Ботев.
каруцаря
13 Апр 2018 17:50
Мнения: 5,516
От: Bulgaria
В този момент, като бивш и настоящ Живковист, и индипендънт оучастник фъф ворума, искам да отбележа, че перспективата на нашия(т) народ е повсеместното му изселване от настоящите земи и смело преселване към Западна Европа и задокеания.
Кайзер Созе
13 Апр 2018 17:51
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
А магарето на Трафалгар скуеър ще го пасеш?
Кайзер Созе
13 Апр 2018 17:53
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Я дай супер дупер форума с яка защита да пробвам новия owasp и metasploit
wreckage
13 Апр 2018 17:55
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
там нема трева, има един-два големи шадравана с мъшки русалки и пет-шест до седем-осем статуи.
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 32 от 84 30 31 32 33 34 Следваща »