Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 70 от 84 68 69 70 71 72 Следваща »
D4D5
30 Апр 2018 15:31
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
и ще стане тя


https://www.youtube.com/watch?v=T3v_m0cRzqo

Плътеник
30 Апр 2018 15:37
Мнения: 3,561
От: Bulgaria

Стайнбек се ориентира по заглавията
Памфуций
30 Апр 2018 15:38
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
е разбрах. Коя ще стане антибългарка?

Цветана Георгиева
Стайнбек
30 Апр 2018 15:40
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Тепърва ще стане антибългарка? Авторката?
Нещо май не са ви ясни граматическите времена...
Или логиката ви куца.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Стайнбек
Кайзер Созе
30 Апр 2018 15:42
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Индже, дългия, е продаден от пастрола си за еничарин. Продаден. Загива пред бариееата на река Прут пред смаяните погледи на руските офицери повел карето си към слава за Филики Етерия . И е българин. До костният си мозък. Нищо че всички сме възпитавани със старопланинските мегенди на Йовков, където в днешен Сини Вир-Делиормана, село на черкези абази, е написано от един запасняк преди да води дружината си да освобождава Македония във национална катастрофа, родила македонската нация поколение след това.
pataklama
30 Апр 2018 16:34
Мнения: 137
От: Bulgaria
Какъв е проблемът с достоверността на летописния разказ на поп Методи, че не знам?
Кайзер Созе
30 Апр 2018 16:37
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Тъй...окачих винтовките на сцената в туй дейсрвие, да не кажете че блъфирам в класическара драма-да се изправиш срещу боговете и зрелищно да загубиш под напевите на хора.
Галванизиранара тема, след вивисекция на въображаемото минало, следва да мине в скапаното настояще.
Докато прецъфтяват вишните, сенчеста морела, щото японски само в София и я орсякохре, да не кажере че не сте предупредени. Партизанинът винаги може да отстъпи-а не да води битката за бъдещето на полето на тесните специалисти с кохерентна гледна точка, заместваща хоризонт.
Ако не приемате че съм осемдесетпроцентник, който според Кобаяши не същесрвува, или Мъжът без име ви е в повече, представете си Туко, захапал лъки страйк без филтър на първимайска манифестация в Истанбул.
Доколкото демокрацията е един човек, един глас-като самоиндентифицирал се пълномощник на осемдесетте процента , в тз д айсе процентен форум, гласувам с едно към четики срещу всички вас. Со кротце, со благо, со лапуа магнум у главо. Те това е левицата. Човека с винтовката.
Плътеник
30 Апр 2018 19:06
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Димитър Маринов vs Балканджи Йово:
Протопопът е бил архиерейският наместник в Лом и Ломската околия. Той е назначаван направо от владиката и във всичко представлявал е владиката, а понеже владиката пред турската власт е минавал като милетбашия - баща на християните в епархията, то и протопопът е минавал и считали го за такъв в Ломската околия.
Като наместник на владиката и представител на народа - християните, протопопът е застъпвал всичките интереси на населението и по право е присъствувал и в двата межлиса - съдебния и административния: той е взимал участие в разискванията, давал е гласа си, и неговият глас е бил решавающ; без неговия подпис (печат) нито една мазбата, т. е . протокол, не е изпращана във Видин, нито един съдебен или административен акт не е имал нужната валидност.
[…]
Домът на протопопа беше неприкосновен, в него обиск полицейски не можеше да стане. Той беше и конак, дето протопопът съдеше, наказваше и затваряше. Жена, селянка или гражданка, провинена в някоя простъпка, или престъпление дори, не се затваряше в конака, а се изпращаше в дома на протопопа. Осъдена да излежи известен срок в затвор, тоя срок тя излежаваше в дома на протопопа, третирана като затворник, т. е . работеше всичко, на което бъде наредена от протопопа или от попадията му.
Още по-широки бяха правата му там, дето се касаеше до вярата. За всички неприличия или неистовства над някоя черковна процесия, или над свещеник, протопопът по право се явявал като тъжител и застъпник и имал е право да иска наказанието на виновните.
Ако някой турчин подлъстеше някоя селянка мома да се потурчи, каквито случаи нерядко ставаха, т. е. да приеме исляма и да се нарече кадъна, додето тя не бъде предадена на протопопа да я разпита, да я увещае, ако доброволно тя желае потурчването, и да употреби всички мерки, за да я отклони. Ако момата остане непреклонна, тогава протопопът я довежда при кадията и декларираше, че тя не е християнка. Тогава едвам се прави протокол за потурчването й и се предаваше на ходжата и бъдещия й мъж.
Повечето пъти обаче момата е грабната насила и похитителят й казва, че доброволно му пристанала. В такъв случай протопопът, щом я земеше от кадията и се увери, че тя не желае потурчване, или успее да я убеди и увещае, макар и доброволно пристанала, да се отметне, той пращаше за родителите й през нощта я изпращаше в село, та веднага попът я венчаваше за някой момък. Като се свърши всичко това, протопопът отиваше в конака с момата вече булка, родителите й, момъка и родителите на момъка казваше: "Ето момата, сега е вече була. Тя била насила отвлечена!" И тук се свършваше работата.
Много пъти обаче турците не даваха момата да отиде в конака, но при настоятелните искания на протопопа властта принуждаваше похитителя и родителите му да я доведат; обаче тя вече е облечена във фередже и забулена като кадъна. И в такъв случай протопопът е имал право да иска, щото да бъде разбулена и да му бъде предадена за разпит и увещание. Не удовлетвореше ли се искането му, той протестираше, че се нарушава закона, заявяваше, че няма да подписва никакъв протокол и че ще се оплаче на владиката. И в много случаи той е побеждавал.
В деятелността на ломския протопоп се помни такава отважна и решителна постъпка. Било е във време на протопопа Демян, който бил родом от село Вълкова слатина; от същото село била пристанала мома на един турчин, роднина на хаджи Абаза, господар на туй село. Протопопът настоял да бъде доведена момата веднага пред кадията и межлиса, и най-накрай х. Абаз, който покровителствувал похитителя на момата, се съгласил. Момата била доведена, но вече кадъна с фередже и забулена с було. Бил межлисът голям, присътствували освен каймаканина, кадията и други аази, но и видни турци, па и сам х. Абаз, кнезът Аврамчо, тоже от Вълкова слатина.
Протопопът почнал да я разпитва, обаче тя, научена от по-рано, нищо не отговаряла. Тогава протопопът станал и пред всички отишел при нея, дръпнал фереджето, разкъсал го и ударил й две плесници такива, от които тя проговорила: „Леле, дядо Прото, я не сакам да бъда туркиня; насила ме зеха"! Веднага я хванал за ръка и извел от конака.
И на другия ден тя била булка, венчана за един момък от Вълкова слатина. Похитителят вече не смеял да стъпи в туй село. Тая отважност се много коментирала, дори хаджи Абаз се заканил на протопопа.
Искали да го обвинят, че се докоснал до свещеното фередже, обаче нищо не последвало. Кнезът, роднина на протопопа, се застъпил за протопопа и всички мирясали.
Това било в 1864 година.
Banshee
30 Апр 2018 19:13
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
тя да престане да бъде художествена творба, да бъде "забравено", че става дума за Славейково стихотворение, писано в началото на 20 век, и да бъде поднасяна на широката публика (още в началните класове) като израз на "гласа на народа", идещ от недрата на времето, като обобщен израз на "мъките народни" по турско и на образа на турчина/турците като архетипни насилници на героичния страдалец, а именно българския народ


А ти дали си наясно, че фолклорната творба е художествена творба? Дори да е със съмнителни художествени качества, като твоя образец на интернет фолклор - писмото от вампира.
Плътеник
30 Апр 2018 19:18
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Трудно е да ти се помогне.
(1) Огромни празнини в познанията
(2) Единствено комплексарски опити за заяждане, породени от (1), но вероятно и от друго.
Нищо де, такъв е животът.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Плътеник
Banshee
30 Апр 2018 19:19
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Не знам кое те притеснява, че е на Славейков или че не е на Славейков, или че е само на 200 години, а не на 500, както някой зловещо искал да ти внуши, за да ти бръкне в мирогледа.
Плътеник
30 Апр 2018 19:22
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
само на 200 години, а не на 500

2018-1917=101
Banshee
30 Апр 2018 19:24
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
(2) Единствено комплексарски опити за заяждане, породени от (1), но вероятно и от друго.

Стига се самоанализира, за какво ти е? Славейков, а даже и Дракула са много по-интересни.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Banshee
D4D5
30 Апр 2018 19:31
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
А от коя година е "Море, даваш, Никола"?

Плътеник
30 Апр 2018 19:34
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Брилянтна находка с днешна дата:
Съюзът на Божидар Димитров получи отказ за регистрация

http://www.segabg.com/article.php?sid=2018043000019985027

Визията на 1300-юбилейниците за бъдещето и за "нашата перспектива като народ":
„Очевидно сме уплашили част от сегашния политически елит, който знае, че няма да има място в това, което сме предвидили като втора точка – съставени от президента „професорски правителства“. В тях ще влизат хора, които са супер специалисти в конкретна област, но и мениджъри. Както направи Цар Борис III между 1935 г. и 1943 г. и България отбеляза рязък скок в своето развитие. Необразованите хора ще бъдат вън от политическия елит на България и за това очевидно са се активизирали и постарали на първо четене да ликвидират този опит да се промени формата на управление на България и компетентни хора да управляват“, аргументира се Димитров.

Комунистическият национализъм във възхита от България на Борис III и Богдан Филов.
Да се смееш ли, да плачеш ли ...
Памфуций
30 Апр 2018 19:40
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Дори да е със съмнителни художествени качества, като твоя образец на интернет фолклор - писмото от вампира.

Ако не се лъжа, образецът беше твой. Иначе Плътеник е цитирал писмото по Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Памфуций
Памфуций
30 Апр 2018 19:42
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
D4D5
30 Апр 2018 15:14

Така е - обективна истина няма. Защото дори едно събитие да бъде безспорно доказано, няма как да се поставиш на мястото на участниците в него. Няма как да прочетеш душите им, колкото и книги да преметнеш.

Ма разбира се, реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол
D4D5
30 Апр 2018 19:42
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Иначе Плътеник е цитирал писмото по


Treptow K. Не мяза много на Влад Цепеш
D4D5
30 Апр 2018 19:43
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Ма разбира се, реалността е илюзия, породена от липсата на алкохол


Що за глупост? Хайде опровергай ме! Ама с аргументи, ако може.
D4D5
30 Апр 2018 19:46
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Море, даваш, Никола
Автор: неизвестен

- Море, даваш, Никола,
хубава Яна на турцка вера?
- Море глава си давам, войвода,
Яна не давам на турцка вера.
Та му отсекоха едната ръка,
море, та па го питат и го распитат:
- Море, даваш, Никола,
хубава Яна на турцка вера?
- Глава си давам, войвода,
Яна не давам на турцка вера.
Отсекоха му и другата ръка,
море, та па го питат и го распитат:
- Море, даваш, Никола,
хубава Яна на турцка вера?
- Море, глава си давам, войвода,
Яна не давам на турцка вера.
Море, отсекоха му едната нога,
море, та па го питат и го распитат:
- Море, даваш, Никола,
хубава Яна на турцка вера?
- Море, глава си давам, войвода,
Яна не давам на турцка вера.
Море, отсекоха му и другата нога,
море, та па го питат и го распитат:
- Море, даваш, Никола,
хуава Яна на турцка вера?
- Море, глава си давам, войвода,
Яна си не давам на турцка вера.
Те му искараха едното око,
море, та па го питат и го распитат:
- Море, даваш, Никола,
хубава Яна на турцка вера?
- Море глава си давам, войвода,
Яна си не дам на турцка вера.
Та му искараха и другото око,
море та па го питат и го распитат:
- Море, даваш, Никола,
хубава Яна на турцка вера?
- Глава си давам, войвода,
Яна не давам на турцка вера.
Та го юзеха хубава Яна,
та го качиха на ройна коня.
Море, Яна му вели, вели, говори:
- Остани сбогом, брат ми Никола!
- Айде сос здравие, хубава Яно!
Ноге си немам, да те испрата,
ръке си немам, да те пригърна,
очи си немам, яз да те вида.
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 70 от 84 68 69 70 71 72 Следваща »