Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Европейският любовник
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:227 « Предишна Страница 9 от 12 7 8 9 10 11 Следваща »
OLDMAD
05 Окт 2005 19:57
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Преди малко жената направи салатка с доматки и краставици...питам откъде ги е купила, щото са много хубави, а тя -"ами от магазина бе, от комшийката, сега и ги докарали от Турция"...
Като отявлен патриот , с най-голямо презрение ги унищожих! Полях ги и с ракийка, за да се дезинфекцирам...
Айде де...фесове долни, ще ми се фукат с доматето си
Дядо Виктор
05 Окт 2005 19:58
Мнения: 316
От: France
Туй то...
Градил ДИ около тезата за "любовника", мазал... и добре, че Captain Buddy изкопа оригиналния текст - с което цялата теза на ДИ за "любовника" се срива като турски строеж при земетръс.


А иначе ДИ си е помислил съвсем правилно, че английският преводач е кофти и не е ясно защо се е подвел по него; този преводач наистина е превел "aimant" като "любовник", а не "магнит" (което е правилното в случая), с което тезата се изкривява в "сексуална" посока (както при Иванчо в съответния виц...). Ето и откъса от английския превод в Euronews:
However just as it was the case for Portugal, Spain and Greece before that - Europe can be a generous lover which attracts the best.


Немецът в Euronews е избягнал думата "магнит" като много конкретен образ и говори за "притегателна сила" (Anziehungskraft), след което обаче слага един "катализатор" (може да е завършил химия, кой знае?):
Das europä ische Projekt kann auß erordentliche Anziehungskraft entfalten, zum Katalisator der Entwicklung werden.


Преводачите на руския текст от Euronews казват:
При этом я считаю, что - как то было для Португалии, Испании и Греции в предыдущие десятилетия - европейский проект может стать неким магнитом, который притягивает все лучшее.


А ето и моя вариант на целия пасаж от френски:
Има две неща, които ми изглеждат очевидни. Първото е, че Турция не е готова днес за присъединяване към Европа. Това е очевидно. Турция, която не признава арменския геноцид; Турция, в която една книга като Mein Kampf е бестселър; Турция, която помага за възвръщането на умерения (както ни казват) ислямизъм вътре в гражданското общество - тази Турция не е готова да влезе в Европа, безспорно. Но затова пък аз вярвам, че - както и за Португалия, Испания или Гърция навремето, - проектът Европа може да бъде един магнит на добродетелта, един изключителен притегателен център за най-доброто.Това ще рече, че перспективата за влизане в Европа би могла да подействува като хирург за паметта, демокрацията и добрата модерност за това турско общество, което се колебае* между пътя на мрака и пътя на демокрацията.


---------
*колебае - "мандахерца", според историята на Zomby от вчера



milcho
05 Окт 2005 20:09
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Е, Нели, с разярена жена или там квото си:No komment...Уау, така ли викате в Мънихатън?
Дядо Виктор
05 Окт 2005 20:15
Мнения: 316
От: France
По-важното в оригиналния текст на Euronews обаче е не дали става дума за магнит или за любовник (който също може да се разглежда като своеобразен магнит при желание) - по-важното е, че във въпросното интервю за България и дума не става (както съвсем правилно отбелязва Captain Buddy). С това тезата на ДИ освен калпава като превод придобива и допълнителен неприятен манипулационен оттенък.


Е, а за утеха на особения вид словесни воайори - любители на сексуалната парадигма при описване на отношенията между държавите (и България в това число) - ето откъс от едно култово интервю на Януш Бугайски от американския Център за стратегически и международни изследвания :


Вие обичате да говорите за американските съюзници в Европа, използвайки термините на семейните взаимоотношения. Така например вие говорите за "съпруги", "годеници" и т.н. Какво е мястото на България в тази Ваша класификация?

Моята класификация е разделена като цяло на четири части. "Съпругите" са съвършените съюзници - лоялни, стоящи много близо до политиката, която се прави. На второ място са "годениците". Това са тези страни, които наскоро са станали част от съюза със САЩ, но искат да направят още за този съюз. В тази категория, според мен, е и България. На трето място, и тук, слава Богу, вече не става дума за семейни връзки, идват "изоставените метреси". Тук са Франция и Германия, като Германия като че ли е временно в тази категория. На последно място идват "временните любовници" - като Русия, например, чиято лоялност няма нищо общо с тази на партньорите. Според мен България е на път да се превърне в пълноправна "съпруга" на САЩ. По някакъв начин аз гледам на България като на Полша на Балканите. Ако България изпълни тази роля тук, на Балканите, това би било добре и за САЩ.



От този откъс става ясно, че САЩ са или класически мормон-многоженец, или мохамеданин с харемче, кандидат-съпруги и доста оборотен сексуален материал за временна употреба.
Цялото интервю - Натиснете тук
Кракра Пернишки
05 Окт 2005 20:18
Мнения: 144
От: Bulgaria
Зевзек, ти да не си роднина на Гръцко? Много просто момче си, извинЕвай. Англичаните тази година отбелязват Трафалгар 200, като участие ще вземе и кралската флота. Поглеждал ли си турски, гръцки или сръбски учебник по история и литература? Абе, в гърция още ли го изучават тоя дегенерат с полутурска фамилия - Казандзакис или какво? А в турция има ли селски кенеф без портрет на бащицата? Само питам, отговори не чакам!

OLMAD, от Анадола ли са ти доматите? Дезинфекс, батка, не се двоуми. Виж ако са ти от Тракийско - другo нещо.
Captain Buddy
05 Окт 2005 20:29
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
Дядо Викторе,

сполай ти за француския превод и другите подробности. Евронюз е сравнително млада (1993г) сателитна програма и се излъчва от спътниците Астра и Хотбърд за Европа и Северна Африка. Иначе има покритие почти в целия свят (102 страни), без Япония и далечния изток. Това е консорциум от 19 обществени телевизии главно от ЕС, но също Русия, Румъния, Швейцария, Алжир и Тунис. Звуковият й съпровод е на седем езика. Отделно за централна Европа има канал, на който се излъчва само с немски съпровод. Програмите се придържат към обективност и възможно най-малък коментар – просто новини. Интервютата са сравнително рядко и всичките както предполагам си видял ги има на сайта. В България вероятно я има по кабел, но само аналогово и вероятно само на английски, което предполагам е причината за сегашния конфуз.
Винаги съм казвал, че майсторлъка е в детайлите, които на ДИ редовно му обягват.
По принцип той пише главно за снобската форумна публика и много често е неразбран от масовия читател на хартиеното издание. Не бива обаче да забравя, че именно то храни вестника!
Нели
05 Окт 2005 20:33
Мнения: 5,661
От: United States
Никого не сме ловили в 1988, но 3-ма турци са разстреляни в тази година в България, без съд и присъда, и дори телата не им са предадени на роднините им, като в Средновековието. Комунистическа му работа. Правозащитните европейски организации и до сега държат открит и нерешен този случай.

МилЬчо, Ганьо Форумски, аз съм съвършено спокойно, но ти си плати дълга на каруцаря. Без comments.

Редактирано от - Нели на 05/10/2005 г/ 20:34:40

Кракра Пернишки
05 Окт 2005 20:47
Мнения: 144
От: Bulgaria
Без съд и присъда разстрелваха преди 60 и кусур години, Нелке. А тия терористи ги екзекутирахме абсолютно законно. Телата им бяха унищожени, за да може разните там идиоти да ги търсят. Нямам предвид съпруга ти де. На тебе за тялото на Хатаб или на Басаев съвсем скоро - ще те интересува ли къде е погребано? Ти какво, на терористите ли венци ще поднасяш? Я, кажи колко цветя поднесе на терористите, които умряха на Граунд Зироу?

Фичуфци им построиха чешма спокойно ... на тримата детеубийци. [/quote]
Perkoles
05 Окт 2005 21:01
Мнения: 7,433
От: Australia
Ужас... и сега какво излезна..., мале-мале, че всички тука сме писали напразно за
туи-онуй (остави се, ама аз така да си бех плюнал на ръцете..) И всичко това заради една греша... преводаческа, от идйотската кутия. Тц, тц, тц, абе, знаех си, че нема ловър.ка на англииски.. а аз да взема, та да му се вържа на Джимо, но на кой му пука, кой ти слуша другия в целия този брътвеж и всичко протича като в No Comment.. (а сега натискам мутето, за да слушам само себе си, защото съм си Най..
Ето, светва във червено - MUTE)
(Ех, ама колко се обичам...:-))))
milcho
05 Окт 2005 21:08
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Е, Нели щом си спокойно, добре..., а инак скучно, скучно, а кафето в посолството без кофеин и със захарин ли е? УжасЬЕ, бъди все така спокойно, твой Ганю наш Форумески...
Зевзека
05 Окт 2005 21:24
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Кракра Пернишки,
Не знам какви са гръцките и турските учебници по история, но няма да се учудя ако са същия балкански боклук, насаждаш омраза към съседите си, каквито са и нашите. Много години ще трябва да минат за да узреят зелни чутури както твоята и проумеят, че човек траибва да гледа в бъдещето, а не в миналото. Умните нации гледат в бъдещето, тръпите - в миналото.
Нели
05 Окт 2005 21:39
Мнения: 5,661
От: United States
1. Не може някой да бъде екзекутиран ( говоря за случая с 3-та турци в 1988) законно след като самата комунистическа държава, дето уж ги била осъдила, отказаваше да е имало нещо общо с тези лица. Твърдяха, че при тях никога не е имало такива задържани.

2. Не може някой да бъде наречен терорист и детеубиец след като не е съществувало никакво дело, нямало е доказателства и не е имало съд над тях.

3. Всеки нормален човек разбира, че не може да има подобна полицейска тайнственост, ако срещу тези трима човека е имало улики.

4. Не виждам нищо осъдително да се построи паметник на хора, жертви на комунистическия терор. Ако бяха виновни в нещо да бяха устроили нормален съдебен процес.
fierce
05 Окт 2005 21:44
Мнения: 10,605
От: Bulgaria
Ти му говориш, то ти приказва!
Нели
05 Окт 2005 21:45
Мнения: 5,661
От: United States
милЬчо, и без comments във форума докато не си платиш дълга към каруцаря.
milcho
05 Окт 2005 22:16
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Нели, Нели барбут Нели... Не си ми в категорията, Твой Ганю наш Форумески.
Captain Buddy
05 Окт 2005 22:26
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
наум и нели определят кой мое и кой не мое да пише у форума! То бива оливане и вземане съвсем на сериозно...

P.S. Оплачи се сега на форумния шериф, та да ме тривне, за да мое да легнеш спокойно
moni
05 Окт 2005 22:56
Мнения: 3,972
От: Bulgaria
Евреин - философ, това ми звучи като познатите оксиморони от типа на: "На мек камък седи млад старец, вперил поглед в близката далечина" ... а за въпросният "велик мислител" май само Джимо е чувал ...
lO
05 Окт 2005 23:38
Мнения: 44
От: Bulgaria
Скивай само какъв адвокат си намери каруцата.
Аз, ако беф на негово место, затрил се бих, нежели да слушам как гарвана грозно, зловещо грачи.
Сачуствам ти, каруца, но не мога да ти помогна. Ти сам си я избра, тоз недоебляк.
Чичо Фичо
06 Окт 2005 03:04
Мнения: 24,838
От: United States
Що бе, Спиноза, Бергсон, Витгенщайн, Аренд, Дерида са евреи философи (Маркс обаче бил кръстен протестант).
Кракра Пернишки
06 Окт 2005 06:14
Мнения: 144
От: Bulgaria
Ако бяха виновни в нещо да бяха устроили нормален съдебен процес.


Нелке, тази седмица ще ходиш ли на свиждане у затворниците на Гитмо? И те чакат нормален съдебен процес, но нещо нищо. Скърбиш ли?

Зевзек, ами по-зле са. Да не давам примери.
Добави мнение   Мнения:227 « Предишна Страница 9 от 12 7 8 9 10 11 Следваща »