Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 27 от 33 25 26 27 28 29 Следваща »
Brightman
13 Мар 2012 21:51
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Стара Велика България е била при Кавказ - такива са историческите факти.

Това не са факти, а наложени представи. Възможно е в един определен момент и да е достигала Кавказ, но ядрото и е на север от днешната Силистра.
Тракийското племе гети доколкото знам там не е живяло. Ergo траките в лицето на гетите не могат да бъдат отъждествявани с древните българи.

Да, гетите не са живяли там, но държавата е възможно да е достигала. Гетите живеят от двете страни на Дунав след Силистра.
-
През 117 г. император Адриан се отдръпва от отвъддунавската част на Долна Мизия. През 256 г. при император Галиен гетите изтласкват римляните от почти цялата провинция Дакия с изключение на няколко укрепления между реките Темеш и Дунав. Следва битката край Ниш през 269 г. и оттеглянето на римляните от цяла Дакия през 272 г. при римският император Аврелиан. През 315 г. Император Константин I Велики на два пъти предприема неуспешни походи отвъд Дунав. Там редом с гетите воюват и сармати и карпи, което може да се тълкува, че действително по това време гетската (българската) държава включва и тези племена и се разполага и по целият северен бряг на Черно Море. През 336 г. Константин I Велики, отново воюва и постига временни успехи срещу сарматите. Това може да означава или разцепление на гетската държава или времено използване на названието "сармати", като общо и нарицателно за противниците на Константин. Във всеки случай
през 345 г., се назовават с нарицателното vulgares (общи, народ, простолюдие), превърнал се по-късно в етноним.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
серго
13 Мар 2012 21:59
Мнения: 93
От: Bulgaria
Зеленоока,
На женюрята трябва да им се здъфка и да им се изплюе.
Добре де!Кротвам.Ще го направя:
Хората които обичат историята без да я познават,по късно ще я намразят без да я познават.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: серго
GreenEyes
13 Мар 2012 22:04
Мнения: 4,538
От: 0
Добре де!Кротвам.Ще го направя

Благодаря за разбирането. Надявам се, че историчарят също ще спре да спами. В момента, в който се появи новима в ущърб на БЮРМ, Турция, Сърбия и Русия, той веднага се появява във форумите и спаменето започва с пълна сила. Дребен тарикат. Между другото да попитам либертасчето, защо са го изгонили от Парламента?
Brightman
13 Мар 2012 22:10
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Колко пъти трябва да ти казват - плывай...
серго
13 Мар 2012 22:14
Мнения: 93
От: Bulgaria
Ти му думаш,оно си рупа....
GreenEyes
13 Мар 2012 22:16
Мнения: 4,538
От: 0
Колко пъти трябва да ти казват - плывай...


Давай на български, иначе лесно се издаваш. Ти, като типичен бивш соц.-интернационалист съвсем естествено си преминал в либертас космополитизъм. Но фундамента си личи с невъоръжено око - национален нихилизъм.
GreenEyes
13 Мар 2012 22:18
Мнения: 4,538
От: 0
Ти му думаш,оно си рупа....


Др.Олег с този израз се издаде, че пишеш с няколко ника.
серго
13 Мар 2012 22:19
Мнения: 93
От: Bulgaria
Ти па му думаш,оно па си рупа недок.....
Vitalius
13 Мар 2012 22:41
Мнения: 361
От: Bulgaria
GreenEyes, прочетох постовете ти в темата, линк към която ми прати. Моите поздравления за самотвержеността! Преди доста време и аз се опитвах да оборвам измислената тюркска теза за произхода на древните българи, която в днешно време продължава всячески да се поддържа най-вече от Русия като държава и от руските подлоги в България. Навремето на мен ми писна и повече или по-малко се отказах да си губя времето, опитвайки се да показвам антилогичността на тази теза. Много българи за съжаление имат удивителната способност да подкрепят всякакви подобни дивотии, въпреки, че те не отгоаврят на фактите посочени в историческите източници и пряко бият по тяхното собствено достойнство като народ. Аз също съм българин, но тази черта ми е чужда. Виждам, че на теб също. И това ме радва. Още един път - поздравления!
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Vitalius
серго
13 Мар 2012 22:51
Мнения: 93
От: Bulgaria
Перефразирайки Шефа на команчите:
Българките били обидени,че само българите пишели във форума на СЕГА.И спретнали една протестна делегация до Свети Петър.
Упс!
Админа внимателно ги изслушал,след което отсъдил:Добре.Прави сте.Без полови дискриминации от тук насетне.Всяка от вас,която е била вярна на мъжа си,не е правила спам и не е обиждала на родоотстъпничество и партийна принадлежност - да влиза без повече уговорки.
В резултат на това 9 от десетте се врътнали и си тръгнали обратно.А админа се провикнал след тях: Тази глухата за какво ми я оставяте?Ало зеленооката!
Vitalius
13 Мар 2012 22:53
Мнения: 361
От: Bulgaria
Brightman, в руския език не е правилно да се казва "плывай". "Плыви" е повелителното наклонение на глагола "плыть". Има едно стихче:

По реке плывёт утюг из города Кукуево.
Ну и пусть себе плывёт железяка х.ево.

Не знам защо, но тезите които ти строиш, много ми приличат на плаващи ютии . При това от град Кукуево.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Vitalius
rorik
13 Мар 2012 23:19
Мнения: 15,950
От: Bulgaria
Зеленооки ,
Къде ме "фърляш на джанката" дето казваше дедо?
Ами , чета всички теории за историята.
На кого да вярвам? На тези ли , които ми казват, че македонците се родили след 9-ти септември? Ми , дедо е бил "окупатор" в Македония и гоненията на българите там са били и много преди 9-ти. Па как са ги посрещали! На оня ли старец дето с ушите го чух да псува , че бил пред Цариград а големите ги спряли? Ми той казваше Цариград , не казваше Константинопол, Стамбул..На прадядо си ли, дето ми разказваше приказки , а аз сега ги намерих написани от Таврийските българи?Та къде е Таврия , а къде съм аз? Пък прадядо се казваше Давид, па синовете му носеха имена Иван, Васил, Димитър.На онзи ли руснак, дето му подарявам Толстой на руски , пък той казва, че половината от думите не ги знае и му е трудно да ги чете.Аз пък ги знаех от прадядо.Та за какъв руски говорим и кой от кой е взаимствал? Та за какви турцизми говорим , като тия думи ги знам от прадядо? Па къде е Турция , та къде съм аз?Сигурно щото е бил под турско 500 г.Та защо разбирам поляци, чехи ,словаци? Та къде е центъра на тези славяноговорящи ? В Русия ли? Като гените им тръгват от Босна , Херцеговина?
Как така, някой си ще дойде от хиляди километри и местното население ще носи неговите гени?
Па къде са изчезнали така наречените траки ? Ей така? Като баба носеше престилчици досущ като изрисуваните по камъните, па тракийските сребърни и златни чирепчета ги намериха през две къщи?
Мешавица някаква.Какво, да подкрепям, някой професор, че казал че еди коя си дума била някаква си и ние сме такива? Идва друг академик и казва , а не , оная дума е на друг и ние сме други.. Ма защо тези думи да не са наши , а на филанкихията. Кои сме ние? Сигурно сме дошли от Марс.
А стига.
бонго-бонго
13 Мар 2012 23:54
Мнения: 26,313
От: Swaziland
повторение
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
бонго-бонго
13 Мар 2012 23:58
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Нов бисер на Брайти
Не забравяй, че Ъ (ер голям) в средновековието не е звук, а просто знак за твърдост на предходната съгласна. В случая означава, че Л е твърдо ЛЪ, а не е ЛЬ.

След "ъ, което прилича на ж", това е нов твой принос в езикознанието. срв. плътьскъi (плътски) и плътѣнъ (плътен), - ударено "ъ", (като в с блъгаринъ и блъгарскъi) което няма как да не бъде произнасяно. Нак-смехотворното на неграмотните ти разсъждения е обвинението срещу привържениците на една или друга теория, че били слуги на чужди империалистически сили. И това иде от човек , който проповядва името "болгари" в мненията си, позововайки се на монах Спиридон, без да знае, че "болгари" е просто руска редакция на старобългарското "българи", а този русизъм идва в българската възрожденска книжнина покрай русифицирания черковно-славянски.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
GreenEyes
14 Мар 2012 00:16
Мнения: 4,538
От: 0
бонго-бонгo 13 Март 2012 23:58


бонго-бонго
14 Мар 2012 00:20
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Към настоящия момент има само едно свидетелство за някакво подобно родство и то е една средновековна българска легенда, упомената в записаната полемика между български велможи и латински рицари. В нея българите изтъкнали, че имат право върху земите които населяват защото сред предците си имат и воини на Александър Македонски. Това се припокрива с данните за Балхара (Бактрия) където е известно, че Александър е намерил своята жена Роксана. Но за твое съжаление, от тази средновековна българска легенда може да се заключи, че съществуват преки родствени връзки между древните българи и македони - при това в буквален смисъл, благодарение на брака на Александър Македонски с Роксана.

Човек трябва да е много внимателен с подобни извори. Доколокото помня, в същата полемика западните рицари обосновали правото си на власт върху византийските земи, защото били потомци на троянците и Еней. Пак по времето, когато става въпросната полемика, пък владетелят на българите уверявал папата, че бил от "стар Римски род".
Това са общо взето проявления на един достатъчно добре известен феномен - когато има криза на легитимността , се изтъкват аргументи за древност и автохтонност. По същество това е предмодерно варварско мислене , несъмнено повлияно от културните процеси на ренесанса от кр. на 11 и 12 в. Като се наложи и популярността на "Александрията" във въпросния период става ясно защо младата българска държава търси легитимност чрез Александър.
Brightman
14 Мар 2012 00:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
И това иде от човек , който проповядва името "болгари" в мненията си,

Първо, кво разбираш под "проповядване" ?
Второ, посочи поне един ред, (от толкова много изписани) където да го проповядвам.
Трето, кога прогласи думата "болгари" за мръсна, че "проповядването" й стана укоримо ?
---
Четвърто ... абе що си губя времето с .....
бонго-бонго
14 Мар 2012 00:28
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Чак па "мръсна" - просто е русизъм, та е смехотворно да бъде изтъквана от човек толкова загрижен за намесата на Руската империя в българската историография
Brightman
14 Мар 2012 00:40
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
"Ziezi ex quo Vulgares"?
Науката е възприела този документ като най-ранен извор, споменаващ етнонима на българите.

Vulgares - Βουλγαρες ( Η κοινή ) - Българи ( Общи ).
-
Точка.


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Brightman
14 Мар 2012 00:43
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
да бъде изтъквана

И къде е "изтъквана" ?
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 27 от 33 25 26 27 28 29 Следваща »