Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 30 от 33 28 29 30 31 32 Следваща »
Vitalius
14 Мар 2012 22:35
Мнения: 361
От: Bulgaria
Щото имало град Балх ? Е кво като има ? Какво ти доказва това много далечно подобие на имена ?


Еми това, че индийците населението на същия този град Балх наричат балхики. И има индийска династия, произлизаща от този район, един от владетелите на която носи името Кардам. И още в този район на Памир има топоними като Шумен и Мадара. Да ти подсказвам ли още едно място където има такива топоними?
Brightman
14 Мар 2012 22:37
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Да повторя същественото:
-
Гетите са тракийско племе, което живее от двете страни на Дунав след Силистра. Зесвидетелствени са от „Историята“ на Херодот през 339 г. пр. н.е., който пише „Гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките“. Те са монотеисти, чийто господ (пророк) е митичният им цар Залмоксис. Залмоксис според Диодор е пророк и законодател, а според Диоген Лаерций един от първите философи. Той учил съплеменниците си на доктрината на Питагор. Залмоксис пътувал из Египет и донесъл на хората от там мистичното знание за безсмъртието на душата, като ги учил че след като умрат ще отидат на едно място, където ще се наслаждават вечно на всевъзможни блага.
-
Платон в диалогът „Хармид“ , чрез Сократ, разказва за един от тракийските лекари на Залмоксис: „От подобно естество, Хармиде, е и въздействието на баенето. Научих го там във войската от един тракийски лекар от учениците на Залмоксис, за които се говори, че можели да направят човека безсмъртен“. „А Залмоксис — рече ми той — нашият цар, който е божество, говори, че както не бива да се заемаме с лечението на очите отделно от главата, тъй не бива да се заемаме с лечението на главата отделно от цялото тяло и също така тялото отделно от душата“. Според тракийското мислене душата и тялото са неразделни.
-
Хезихий, лексикограф от V век от н.е., който разказва, че при завръщането си в Тракия, Залмоксис попада най-напред в нейната югоизточна част. Там той „научил първите от астите да се събират и да пируват, като казвал, че нито той сам, нито съмишлениците му ще умрат“ и по този начин им разкривал съкровените тайни на безсмъртието.
-
Както разказва Херодот, той построил една подземна стая, подземно жилище, където прекарал три години, за да се появи отново на четвъртата и да убеди траките във възможността за постигане на безсмъртието. Според свидетелството на Страбон, Залмоксис се оттегля в пещера на свещената планина Когайон.
-
Като говори за гетите Херодот казва, „Същите тези траки стрелят с лък, нагоре към небето, срещу гръмотевицата и светкавицата, (с което) заплашват бога, като смятат, че няма друг бог освен техния.“
-
По време на похода на Дарий I (522 г. пр. Хр.–486 г. пр. Хр.) срещу скитите (513 г. пр. Хр. ), гетите се противопоставят на персийския владетел, но са победени, както и другите тракийски племена по десния бряг на р. Дунав. След отхвърлянето на персийското владичество, гетите от десния бряг на Дунав стават част от Империята на одрисите (траки), докато те са завладени от Филип II – владетел на Македонското царство, към 340 г. пр. Хр.. Завладяването на земите на гетите от дясната страна на р. Дунав дава повод на македонските владетели да предявят претенции за власт над гетите и на север от Дунав, но опитите на Александър Велики (през 335 г. пр. Хр. и 327 г. пр. Хр.) и Лизимах (310 г. пр. Хр.) да ги подчинят остават безрезултатни.
-
През 117 г. император Адриан се отдръпва от отвъддунавската част на Долна Мизия. През 256 г. при император Галиен гетите изтласкват римляните от почти цялата провинция Дакия с изключение на няколко укрепления между реките Темеш и Дунав. Следва битката край Ниш през 269 г. и оттеглянето на римляните от цяла Дакия през 272 г. при римският император Аврелиан. През 315 г. Император Константин I Велики на два пъти предприема неуспешни походи отвъд Дунав. Там редом с гетите воюват и сармати и карпи, което може да се тълкува, че действително по това време гетската (българската) държава включва и тези племена и се разполага и по целият северен бряг на Черно Море.
-
През 345 г., вече са назовавани с нарицателното Vulgares (общи, народ, простолюдие), превърнал се по-късно в етноним.
-
През 679 г. местят южната граница на държавата до Стара планина, като включват и траките на юг от Дунава. Това е и "началото" на българската държава отсам Дунава, която през цялото време на съществуването си включва и земите до Карпатите, а през повечето и земите северно от Черно море.
Brightman
14 Мар 2012 22:48
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Защото там е Стара Велика България. След като ти заяви, че тя е тракийска държава, следва, че любимите ти гети би трябвало да са я населявали. Да, ама не - нямало ги е там тях. Източниците са единодушни по този въпрос.

Кои източници са ти единодушни ? Посочи ги. Но източници за уподобени имена не са такива. Виждаш и примера с гетите и готите. Когато започват да смесват имената и да наричат гетите готи, то въобще нямат предвид немците, а тракийците.
-
В линка, който ти дадох се говори, че хипотезата, че готите имат нещо общо с гетите е археологически опровергана и то от немски екипи. Просто смесване на имена на два различни народа.
-
Последното би трябвало ясно да ти показва, че подобието и дори смесването на имена не значи родственост на народите.
GreenEyes
14 Мар 2012 22:52
Мнения: 4,538
От: 0
Давам безплатни консултации на Серго (ако иска и Брайти може да се възползва) как да се подготви човек по някаква тема.

1) Отиваш в най-близката ти градска библиотека. Ето как изглеждат те и къде могат да се открият.Натисни тук

2. Влизаш вътре и на членоразделен език питаш дали може да се регистрираш.Това е необходимо условие, за да ползваш информацията, съхранена там.

3. Питаш някой служител как може да направиш справка по определен въпрос.

4. Вежливо обясняваш за интересуващия те проблем - ако обясниш културно и ясно, тогава и ще получиш задоволителен отговор.

5. Получаваш списък с книгите, вестниците, микрофилмите, които са налице в библиотеката. Същевременно ще получиш и списък на книгите, които съдържат интересуващата те информация, но които ги няма в библиотеката

6. Пускаш поръчка за съответните вестници, книги, микрофилми и т.н.

7. Получаваш това, което търсиш и сядаш да четеш.

8. Ако не си задоволен от прочетеното, спринтираш до Народната библиотека и там повтаряш споменатата вече процедура.

9. Получаваш така жадуваната книга и пак сядаш да четеш.

10. Намираш отговор на въпросите си и се чувстваш щаслив и удовлетворен.
Brightman
14 Мар 2012 22:57
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Плывай !
Vitalius
14 Мар 2012 23:07
Мнения: 361
От: Bulgaria
През VII в., дори по-рано, гетите са само спомен. Че е така говори липсата на каквото и да било упоменаване на тях в контекста на появилите се в райноа на Причерноморието германски племена с име, съзвучно на тяхното. Говоря за готите. Те се сблъскват с древните българи от Стара Велика България, както и с Византия. И има купища източници, които пряко говорят за нападенията на готите върху Балканските Византийски Провинции. При това пределно ясно указват, че готите са германско племе, а не траки-гети. Достатъчно е човек да прочете Йорданес, който бидейки гот, роден в Мизия, излага подробно историята на готите, започвайки от прародината им в Скандинавия. И никъде нито думо у Йорданес за това, че той всъщност е автохтонен гет и прадедите му никога на са били в Скандинавия - упорито си говори човека, че са дошли на Балканите именно от там. И още по-лошо за Брайти - няма и намек, че е чувал за гетите, което е странно защото ако беше чувал поне щеше да спомене сходството в имената. Толкова по въпроса за тези Брайтови фантазии - готът Йорданес сам ги опровергава, при това без въобще да е бил наясно, че един ден ще се пръкне Брайти, който ще заявява, че той (Йорданес) не е това, което сам казва за себе си, а гет, чиито предци отколе населяват Причерноморието.
Редактирано: 7 пъти. Последна промяна от: Vitalius
Brightman
14 Мар 2012 23:30
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
През VII в., дори по-рано, гетите са само спомен. Че е така говори липсата на каквото и да било упоменаване на тях в контекста на появилите се в райноа на Причерноморието германски племена с име, съзвучно на тяхното.

Точно така, защото тракийското племе гети вече (със сигурност след 345 г.) ги наричат българи.
И произведението на Йордан се казва Гетика. De origine actibusque Getarum.
-
По твоята логика на имената, като единствено и достатъчно доказателство кой ще отречеш - Йордан или Херодот и другите гръцки автори ? Щото все става въпрос за гетите (готите), само дето не за един и същ народ, а за два различни народа ?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Vitalius
14 Мар 2012 23:57
Мнения: 361
От: Bulgaria
Йорданес сам казва за себе си какъв е - гот, чиито прадеди са дошли от Скандинавия. Нищо, че е роден в Мизия. И за траките-гети не е чувал - отново напук на това, че се е родил там, където би трябвало да чуе. И това не е защото романизираните гети са се прекръстили на вулгари, а по простатата причина, че времето на гетите както и на останалите траки, предвид на тяхната древност като народ, вече е отминало когато предците на Йорданес стигат до Балканите. Биха могли и повече да живеят траките, ако не бяха толково неединни, а по техните земи на се бяха случили толкова много беди. Но това е друга тема, която за съжаление пряко импонира на съвременнта ситуация в България. Иначе тогава остават тези траки, които са се влели в Българската държава - не в някаква измислена от теб вулгарска тракийска държава за която вече уточних защо не може да я има на латинска почва. Всъщност допускането, че знаещите латински остатъци от тракийското население на Мизия и Тракия, ще приемат да се нарича вулгари, е още по-глупаво и от това да вменяваш посмъртно на бедния Йорданес, че е тракиец-гет. Херодот хубаво цитираш, но да беше поне са напънал да проумеш колко вода е изтекла надолу по Дунав откакто Херодот е писал за гетите и идването на готите на Балканите - точно толкова колкото да се размие споменът за траките-гети, което го подтвърждава и написаното от Йорданес. Гетика е само вариант на заглавието на написаната от него книга за историята на готите като германско племе, дошло на Балканите от Скандинавия. Човек е хубаво, освен заглавията на книгите, да чете и тяхното съдържание. Най-малко в конкретния случай ще разбере, ча траките-гети и германите-готи (вар. гети) не са един и същи народ.
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: Vitalius
GreenEyes
15 Мар 2012 00:31
Мнения: 4,538
От: 0
Отново поставям двойка на Брайти. Учи Ламби, учи! Има библиотеки, архиви (знам че не смяташ архивите за място, достойно да бъде посетено от Брайти Велики, наследник на античките македонци, но все пак...), исторически форуми и даже Уикипедия!
серго
15 Мар 2012 00:51
Мнения: 93
От: Bulgaria
Зеленоок фрактал,
спри да спамиш,че пречиш на читателите.
GreenEyes
15 Мар 2012 01:09
Мнения: 4,538
От: 0
серго
13 Март 2012 20:55
Тока ли са спряли на Бгмамче,та жените са налазили насам?Като почнеш от Зеленооката и стигнеш до Наранената!Или "мажоте"се изпокриха и няма с кого да се дрънкат?Или свършиха симпозиумите,тренингите и конференциите?Или само в Канада?Или безработицата действително се разраства поголовно?Особено в услугите - право,библиотекарство,архиварство.......
Тук стана като на улицата - вървят особи и си говорят сами.От време на време се оглеждат настрани.Недай си боже да се забавиш или обърнеш към тях,започват да те открехват за глобалите,колко виши имат,колко и какво трябва да учиш и къде,кой бутон да натиснеш.......
И ако не знаете - нямаш право да четеш,без да си регистриран!
И ако ги подминеш,почват да крещят.
Ако някой знае да каже?
Преди време това можеше да се случи само около Министерство на Земеделието.В последствие се разбра и във.Минаваш и некакви гримирани "мацки" ти предлагат.Ако отклониш "улугите" им,почват да се влачат две преки след теб.И да те ковладат - потентност,липса на образование,национална принадлежност....Упс!Прекалих!
Но пък веднъж чух - "Педе...с родоосдстъпен". Пълен цирк.
Ако пък им обърнеш внимание и ги изслушаш - те "обикват".Помнят те.И те поздравяват.Пращат ти клипчета,рецепти и ...сърчица.Демек - съм от техния "карас".
Сега се замислих:
"Хората които те обичат без да те познават,по късно ще те намразят без да те познават".
Това по темата.
Не ли?



Др. Олег Сергеевич, на теб и двойка не може да пише човек. Само прочети какви бисери си наредил вчера. Направо ми се зави свят докато се опитвах да разбера за какво иде реч. За правопис да не говорим. Нали ти дадох безплатни консултации. Хайде кажи нещо по темата, не се срамувай.
Brightman
15 Мар 2012 07:15
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Vitalius,
с Йорданес ще се занимаем отделно, защото изследван в нов контекст от този храст обещава да изскочи тлъсто зайче.
-
Само не разбрах с какво Йорданес допринася за потвърждаване на изградената ти единствено върху близост, и то далечна, на имена хипотеза ?
С какво, това че имаш два отделни народа с един и същ етноним при това абсолютно еднакъв - гети (готи) допринася за твърдението ти, че близки названия означават близки народи и дори един и същ народ, при положение, че ясно показва несъстоятелността на токова разбиране ?
Vitalius
15 Мар 2012 09:59
Мнения: 361
От: Bulgaria
Brightman-е, Йорданес го споменах като подтвърждение на това, че по него време траките-гети са само спомен. Той е бил очевидец на този факт. Въобще не е чувал, че е имало тракийски народ гети, носещ име съзвучно с името на неговото германско племе. Това е достатъчно красноречиво, имайки предвид, че Йорданес се е родил в Мизия. С други думи ако е имало траки-гети по времето на Йорданес, то любознателният гот нямаше как да не ги забележи. Увъртането ти, че знаещите латински траки-гети, са започнали след IV в. да се самонаричат вулгари, посочих защо е абсурдно. Никой народ никога в истоията не е избирал да се самонарича с обидно име. Ако някой се опитва да те убеди, че е така, то трябва да светне в главата ти една лампичка, която да подскаже, че тук има нещо гнило. Чуждите народи могат да преиначат собственото име на даден народ, за да го представят като обидно звучащо. Ще дам и примери. Вземи склавен - това значи роби на немски. Народът, чието име германските племена са извъртяли по този целящ да ги обиди начин, всъщност се самонарича с името словене, което значи говорещи. И естествено няма нищо обидно в самоназванието им. Сега да вземем византийското вулгарои, което е видима препратка към латинското вулгарес и се употребява като етноним за българите със същата цел с която германците употребяват склавен за словените. Древните българите, както и всички други народи, никога не са мислели да се самообиждат с името си. По тази причина и тюркското булгар стои в същия контекст както склавен и вулгарои - чуждо преиначаване на името на българите. На собствения език на древните българи името им не значи нито прости, нито смесени. Значи издигнати, възвишени. Само, че езикът не е латински или тюркски, а е от групата на памиро-иранските индоевропейски езици. Отново получаваме съответствие с общото правило, съгласно което нито един народ не си избира обидно самоназвание. Но за твое съжаление това съответствие сочи, както и източниците за които Петър Добрев говори, към Памир - там където има още едни места, наречени Шумен и Мадара. Без каквото и да било препращане към траките-гети, които според теб били избрали да се самонаричат вулгари, в разрез с правилото, което току-що споменах. Отхвърляйки твоето абсурдно предположение, премахваме противоречието до което то води.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Vitalius
Vitalius
15 Мар 2012 10:47
Мнения: 361
От: Bulgaria
с Йорданес ще се занимаем отделно, защото изследван в нов контекст от този храст обещава да изскочи тлъсто зайче.


Ако ще се опитаваш да ме убеждаваш, че когато Йорданес пише своята история на готите, всъщност говори за това как траките са дошли от Скандинавия, то ще те предупредя още от СЕГА - само ще се изложиш още повече по този начин. Вариантът с тракийски експедиции в Скандинавия на автохтонните Балкански траки, с последващо връщане векове (хилядолетия) след това, също не ти го препоръчвам. Въобще по времето когато предците на траките са дошли на Балканите, в Скандинавия не е имало никакви готи - само предците на саамите са се скитали по крайбрежието на полуострова, ловейки риба. Предците на готите, а именно прагерманците идват в Европа след предците на келтите, които изтласкват живеещите от преди тях в Европа предци на баските. И това е било след като предците на траките и гърците се спускат от североизток към Балканите, заварвайки тук пеласги и илоти. Малко след индевропейските вълни от келти и прагермани, идват в Европа и прадедите на балтославяните. Пътят на германите към Скандинавия става във време по-късно дори от това, по което на Балканите идва втората голяма вълна прагръцки племена - тази на дорийците. По него време траките вече са си бил установен уседнал народ и по тази причина няма как Йорданес да си спомня каквото и да било идване на предците му на Балканите като траки. Предците на Йорданес са се движили от днешна Западна Германия на север към Дания, а от там в Скандинавия, изтласквайки предците на саамите. Спускането им на югоизток и югозапад към Балканите е след това - в началото на новата ера. Хилядолетия преди това е преселването на индоевропейците в лицето на прагърците, траките, илирите, италийците, иберийците, келтите, прагерманите и прабалтославяните към Европа. И идват те от същия район, който е бил люлка на всички индевропейски народи, включително и древните българи, които са сред последно напусналите го - Памир и Иранските плата.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Vitalius
бонго-бонго
15 Мар 2012 10:49
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Същевременно този източник писан в 7 век ясно ти говори, че готите (гетите) са заели Тракия. Докато бълхите са си лазили някъде в Кавказ.

Не, казва, че готите са в Тракия. Никъде не говори за никакви гети.
Сетне как от гети=готи=българи? Готският етноним си се запазва устойчив и ясен за цялото средновековие - но за удобство на Ламби&Сие само на Балканите гетите, които били готи приели името "вулгари" , защото римляните ги уж наричали така. И "вулгари" станало "блъгари", макар българският език съвсем спокойно да е приел латинизми като "вулгарен", "вулгата", вулкан , че гръцкото и вулия ...

Vitalius
15 Мар 2012 10:59
Мнения: 361
От: Bulgaria
Именно Бонго-бонго - ако средновековното название на народа ни блъгари идва от вулгари, то по същата логика вулгарен ще трябва да е блъгарен, вулва - блъва, вулкан-блъкан. Това, че няма нищо подобно, говори, че блъгари не идва от вулгари. Дори и без това твое уточнение, е ясно, че няма как знаещите латински траки, да изберат след IV в. да се самонаричат с обидно латинско име.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Vitalius
бонго-бонго
15 Мар 2012 11:10
Мнения: 26,313
От: Swaziland
бонго-бонго 14 Яну 2011 23:05

Рано или късно поддръжниците на Ценов достигат до идеята за световна конспирация. Всички класицисти в света са се сговорили да пратят Меотис (например) в степите, за да изкарат българите (с които специалистите по класическия период изобщо не се занимават) - пришълци от Азия. Защото теориите на Ценов напасват произволно цялата класическа география. Той отъждествява Кавказ с Рила, Меотис разполага до Босфора, но много удобно забравя че има и Боспорско царство в Приазовието, (на което царство Ростовцев е посветил блестяща монография точно по времето, когато Ценов е пишел за "стара България до Босфора". Ценов отхвърля езикознанието като наука, за да докаже, че хуните. които всъщност били българи, били "предтракийско население". Е, да непрофесионалистите няма как да ги видят тези неша - те виждат "Босфор" и за тях това е проливът между Черно и Мраморно море.
Ценов не може да разбере как така някой може да допусне, че българите били хуни, но не и , че хуните били българи. Той сочи, че българите са били наричани скити, но някак пропуска да обясни защо и славяните били наричани така, каакто и многобройни други народи, включителни и Русите. Чел съм Ценов още като ученик - във време, когато четенето му беше политическо престъпление. Той взема за даденост, че Йорданес приема Залмоксис за готски цар, но пропуска да отбележе, че между Залмоксис на Херодот и Залмоксис на Йорданес лежат повече от половин хилядолетие.
Ако тези критики не са достатъчно конкретни - здраве му кажи.
Brightman
15 Мар 2012 11:15
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
бонго-бонго,
археологическите изследвания, при това правени от немци ясно доказват, че на Балканите няма археологически следи от немски готи. Факт е, че с името гети (готи) са означавани два отделни народа. Кое се отнася до едните, кое до другите е трудно да се определи. Във всеки случай тракийските готи, нямат нищо общо с немските готи, освен еднаквото назоваване.
-
Това, което е сигурно, обаче, че никакви кавказхи бълхи не са ни налазвали да ни правят държава.
Vitalius
15 Мар 2012 11:25
Мнения: 361
От: Bulgaria
Хе-хе, точно защото на Балканите няма немски готи, роденият в Мизия Йорданес пише в историята на своя готски (гетски) народ, как предците му са дошли от Скандинавия очевидно в качеството си на германско племе.
Brightman
15 Мар 2012 11:26
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
А Бонго, днес на какъв език говорим, щом не се наричаме блъгари, а българи ? На какъв сме говорили през 16,17,18,19 век, когато се използва булгари, боулгари (отделно четене на двубуквието), болгари ? Вероятно не на български, щом твърдиш, че естественото за него е блъгари. Или на ортопедичен български за хора с говорни дефекти ?
-
И я посочи конкретно къде и кога са изписани блъгари.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 30 от 33 28 29 30 31 32 Следваща »