:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 310
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Формуляри помагат на гражданите да съдят държавата заради тока

Федерацията на потребителите ще заведе колективен иск
Потребителите имат законови основания да заведат индивидуални искове срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с които да потърсят обезщетение за нанесените им щети със сметките за ток. Това съобщи председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Става дума за щетите, понесени от цените на тока след 25 юни 2003 година. Въведените от регулаторната комисия цени на електроенергията за битови нужди от тази дата бяха отменени от Върховния административен съд (ВАС). Това е решение на петчленен състав на ВАС, което не подлежи на обжалване.

Завеждането на искове срещу комисията може да стане, след като решението бъде обнародвано в "Държавен вестник". Обезщетението може да се търси по силата на Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. В този случай делото се води без първоначални съдебни такси, но ако гражданинът го загуби, изплаща съдебните разноски. Адвокати коментираха, че обикновено таксите са 4% от стойността на иска.

Федерацията на потребителите също може да заведе колективен иск срещу регулаторния орган по силата на текстове от Закона за защита на потребителите, обясни Кърлев. В този случай не се изплащат индивидуални обезщетения на засегнатите граждани.

Федерацията ще разработи форми на индивидуалните искове на гражданите. Те ще трябва да попълнят само личните си данни и да пресметнат приблизително нанесените им щети от незаконните цени, действащи повече от 15 месеца. Според оценките на федерацията за този период гражданите са ощетени с около 35 млн. лв. Кърлев коментира, че държавата ще трябва да поеме щетите, ако гражданите и федерацията осъдят ДКЕВР. Разчетите за поскъпването са правени при 2.20 лв. за долар, докато в действителност той е бил 1.70 лв.

Ако щетите са до 10 хил. лв., искът трябва да бъде заведен в районните съдилища, а над тази сума - в градските.

На 28 юни 2002 г. беше приет примерен тригодишен план за ежегодното увеличаване на цената на електроенергията за битови нужди. В него се предвижда от 1 юли 2003 г. цените да се увеличат с 15%. Петчленният състав на ВАС прие, че в противоречие с това цената на електрическата енергия за битови нужди с ДДС е определена при повишение на цената не с 15%, а с 20.61%. От регулаторната комисия чакат решението на ВАС и вероятно ще прегласуват старото си решение, коментираха преди ден оттам.

Според него българите плащат по-скъпа електроенергия в сравнение с гражданите на други държави. Във Франция, Швеция, Финландия, Испания и Гърция цените на тока са по-ниски, а заплатите там са 18-20 пъти по-високи от българските, каза Кърлев.

Коментар: Адвокат Михаил Екимджиев,

председател на Асоциацията по европейска интеграция и правата на човека:
Възможно е при колективните искове да се допусне процедурна грешка. Ако само един от 100 ищци е нередовно призован, делото може да се отложи. Съдилищата нямат такава практика до момента. Добре е, че делата ще се водят срещу административния орган - ДКЕВР, - защото това няма да засегне правоприемството между държавата и новите собственици на електроразпределителните дружества.
2
458
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
16 Март 2005 00:36
Кайли къде си. Ето ти отговор, само в(малко са пропуснали, че когато долара почна да пада еврото се вдигна и понеже цената е левожва равностойност и тинтири минтири е имаш право да ги съдиш и даже те улесняват. Успех
16 Март 2005 01:10
Има надежда...изглежда, че това е пътят! Каква е личната отговорност на членовете на ДКЕВР ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД