:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Родители алармираха за сбъркано класиране на 7-класниците

 
Снимка СМГ

Родители и учители сигнализираха за сбъркано класиране на седмокласниците в столичните гимназии. От РУО-Софоя веднага блокираха достъпа до системата, в която учениците могат да проверят резултатите си, което предизвика още по-голямо объркване. Очаква се от РУО-София да дадат пресконференция по въпроса.

Сред засегантите училища е Технологичното училище "Еелектронни системи" към СУ, което излезе със специално обръщение:

"Във връзка с класирането на учениците за прием след 7-ми клас, от името на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, бихме искали да информираме родителите и учениците, че има проблем в системата на Министерство на образованието и науката, с която се изчислява балът за прием след 7-ми клас. В резултат на това, балът за прием в ТУЕС е изчислен некоректно. Балът за прием в ТУЕС се образува от оценката по Български език и литература от Национално външно оценяване (НВО), три пъти оценката по Математика от НВО, оценката по Математика от Удостоверението за завършен седми клас и оценката по Физика от Удостоверението за завършен 7-ми клас. Получихме сигнали от родители, чиито деца кандидатстват в ТУЕС, че оценката от НВО по математика не е умножена по три в системата, в резултат на което се получава изключително нисък бал за прием в ТУЕС, който не отговаря на реалността. Информирали сме Регионалното управление по образованието – София град и МОН за случая и настояваме за бързото коригиране на този пропуск, за да може записването на учениците да започне с реални резултати. Самото училище няма достъп до системата и не можем да знаем защо и по какъв начин се е получил този проблем и на какво се дължи. Искрено се надяваме, че това не е целенасочено действие срещу най-елитното технологично училище в България – ТУЕС към ТУ-София. Не желаем да бъде накърнявана репутацията на училището, което вече тридесет години изгражда гръбнака на ИТ индустрията в страната ни".

Пред "Фокус" просветният министър Красимир Вълчев коментира, че е станала е техническа грешка в резултатите на първото класиране след 7. клас в София, за която ще има и наказани. "Нямам пълна информация в момента, тъй като присъствам на дискусия за висшето образование. Станала е техническа грешка, би трябвало да може да се оправи. Ще настоявам това да се случи по най-бързия начин", каза той и уточни, че доколкото има информация
грешката е само в София и само по отношение на няколко училища. По думите му грешката е поправима и не би трябвало да има ощетени от това. "Малко ще се забави класирането", каза Вълчев. Той поясни, че тепърва ще се установи защо се е получила грешката и ще има наказани.

Иначе, според изнесените сутринта данни за поредна година с най-висок бал след изпитите за гимназиите се влиза в Софийската математическа гимназия. Най-високият минимален бал там след първото класиране е 456 точки от 500 възможни.

На второ място се нарежда Немската гимназия с минимален бал от 440 точки, следвана от 73-то училище с минимален бал от 423 точки, Испанската с 416 точки, Първа английска гимназия - 404 точки, Втора английска гимназия – 403 точки, Френската гимназия - 386 точки. Останалите свободни места след първото класиране са 730. 15 профилирани и 16 професионални паралелки са закрити заради недостатъчно пожелали да учат там. Второто класиране ще стане ясно на 12-ти юли, добавя Националното радио.
22
13375
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
03 Юли 2018 11:53
Пазарът за програмисти отдавна е привлекателен и добре платен. Едните със сигурност навън, а другите по предимно чужди компании базирани в софия.
03 Юли 2018 11:58
обяви началникът на Столичното управление по образование Ваня Кастрев
Той и зам. министър беше.

03 Юли 2018 12:07
А процентът на ромите какъв е?
03 Юли 2018 12:40
Фсе още софтуерния аутсорсинг важи. Да видим до кога - индийците стават фсе по агресивни.
И все по маллко в БГ стават интелигентните софтуеристи, в своята си среда работят прилично, но 80% са си такива пръчки извън нея, та не знам пренасищането на бранша до къде ще доведе.
Дръш са манеркааа, поне докато съ пенционираш няма да си застрашен особено!
Мъ кой знай де.
И ф булгаристан пръчките стават фсе по агресивни.
03 Юли 2018 12:50
На последните кандидат-студентски изпити по математика в СУ мое близко дете изкара 4,40. От 1020 кандидатстващи, пред него са само 95. Общо ще приемат около 400 човека.
Та не знам нивото на всички тези математически гимназии ли е ниско, изпитите ли са с висока трудност, ама не е нормално деца от МГ да изкарват масово такива оценки на кандидат-студентския изпит с по-високото ниво на трудност.
03 Юли 2018 13:04
Пазарът за програмисти


Тц. СМГ не прави програмисти, а емигранти- повечето завършили СМГ отиват да учат в Оксфорд, Кейбридж, Уейл, Харвард.
03 Юли 2018 13:29
Просветното министерство публикува днес резултатите от първото класиране за гимназиите след VII клас към 11 ч. и после ги свали.
"Станала е техническа грешка в резултатите на първото класиране, ще има наказани", обяви просветният министър Красимир Вълчев.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/tehnicheska-greshka-svali-rezultatite-ot-parvoto-klasirane-sled-vii-klas.html
03 Юли 2018 13:44
Фсе още софтуерния аутсорсинг важи. Да видим до кога - индийците стават фсе по агресивни.И все по маллко в БГ стават интелигентните софтуеристи, в своята си среда работят прилично, но 80% са си такива пръчки извън нея, та не знам пренасищането на бранша до къде ще доведе.Дръш са манеркааа, поне докато съ пенционираш няма да си застрашен особено!Мъ кой знай де.И ф булгаристан пръчките стават фсе по агресивни.

Някои пият от мъка, други от радост, а трети от сабахлем...

А фъкането трябва да се проявява другаде, не в писането. Ако се сещаш какво искам да кажа.
03 Юли 2018 14:08
МОН публикува и обърка резултатите от първото класиране след VII клас

LXXX
03 Юли 2018 14:45
Оксфорд, Кейбридж, Уейл

Челеби, ти някога виждал ли си как се пишат, чувал ли си как се произнасят тези имена?
03 Юли 2018 14:52
Keybridge, Wale...
03 Юли 2018 15:06
В РУО-София и МОН още са в транс от успехите на ПрЦедателството Му и са забравили, че имат "капацитет"(по Фльор) не само една ученическа класация да направят, ами и да оберат нобеловите награди за Сички нАуки...
Пълен разпад и немукает!
03 Юли 2018 15:12
Просто се набива на очи нерадостният извод, че всичко което може да се скапе, се скапва.. Просто цялата държава се смарангясва на всяко ниво под ведрото кудкудякане на знайни и незнайни калинки.
Не знам дали и защо не го виждат 80-те %, ама нивото на въпиющата некадърност на всички нива е преминало критичната маса и нещата прогресивно се скапват навсякъде!
Примерите са безчет и ежедневни - просто няма смисъл да се пвтарят и потретват...
03 Юли 2018 15:23
Кастрева осира всичко, до което се докосне. Не знам кой и защо я бута насам-натам, но женицата е крайно некомпетентна по въпросите на образованието. Не бих поверил и сергия на битака на тази...
03 Юли 2018 15:24
Това ТУЕС е много добро. Децата излизат много добре подготвени и ако попаднат в прилични фирми, при прилични хора, могат да станат много добри програмисти!
03 Юли 2018 15:31
Интересно на коя ли "наша" фирма са "аутосорснали" класирането?
03 Юли 2018 15:57
Няма нищо сбъркано, а всичко е "случайна" софтуерна грешка. Спомнете си, че преди около 2 месеца имаше проблем между ТУЕС и МОН - МОН искаше да смени управлението на ТУЕС като го махне от връзката с ТУ-София. И‌ това всички в ТУ-София си знаеха, че това е заради един професор от ТУ-София, сега съветник на министъра, който го иска това. Той вече успя да го направи с Правец.
ТУЕС се възпротиви, правиха пресконференции и министърът се принуди да спре процедурата. Но сега има проблеми с класирането. Интересното е, è този съветник отговаря за софтуера на министерството.
03 Юли 2018 16:46
МОН са трагедия и по-специално в онлайн услугите. Скоро имаше национално външно оценяване по Информатика. Освен че сървърът им не издържа и 5-10к хита /разпределиха училищата през седмицата /, сайтчето е писано от петокласник, а да не говорим за "тестовете" им. А съм сигурен че нямат проблеми като МВР Ботевград, а сигурно и заплатите им са супер. Но...пълно безхаберие. А не вярвам сите там, воглаве с "програмистите" да са Цецови следовници...
03 Юли 2018 16:54
За кой ли път МОН-ът се омони. Не е ли време да бъде разоМОН-ено неговото ръководство?
03 Юли 2018 17:36
Да беше само класирането сбъркано... Ми то - всичко в МОН...
------
Блогът на Генек
03 Юли 2018 17:38

СМГ не прави програмисти, а емигранти- повечето завършили СМГ отиват да учат в Оксфорд, Кейбридж, Уейл, Харвард.

За съжаление грешката не е само с Кембридж и Йейл. Нивото на обучение пада и в така наречените "елитни гимназии", вкл. и СМГ. Ако се направи една точна статистика къде отиват да учат завършващите СМГ ще се види, че много малко са приетите в Оксфорд, Кембридж, Йейл и Харвард през последните 2 години. Скандалите от миналото лято в СМГ с оня урод Петя Тодорова и другите самозабравили се бабета дето назначавах и уволняваха директорите е симптоматичен. "Невидимата ръка на пазара" превърна цялото образование в България в бизнес. Чувам, че от тази година са били вкарани матури след 7-и клас, след 10-и клас и след 12-и, а учениците основно учат ходейки по курсове. Та ония "империалисти" от MIT и Caltech май са ги усетили много добре тия неща и хич и не взимат българчета напоследък.
03 Юли 2018 17:50
Кастрева ще я скастрят...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД