:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 213
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Административният съд в София припозна брака на еднополова двойка

Административен съд София-град отсъди в полза на правото на пребиваване на съпружеска хомосексуална двойка в България с решение от 29 юни, предава Нова тв като се позовава на съобщение от „Младежка ЛГБТ Организация Действие“.

Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франция, сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава позволение за пребиваване в София, България, на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз. Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС, дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина. Въпреки това през 2017 г. Дирекция „Миграция“ към МВР отказва правото й да пребивава в България, основавайки се на това, че еднополовите бракове не са позволени според Конституцията на България.

„Щастлива съм да празнувам не само своето право да живея в България, но също и правото за всяка еднополова двойка да ползва правото си на придвижване в ЕС,“ казва Кристина, след като разбира за решението на съда.

Съдът приема, че според правото на ЕС не е позволено на държава-членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на Съюза, право на пребиваване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не предвижда брака между лица от един и същ пол. В решението се казва още, че „отказът на органите на държавата-членка да признаят – единствено за целите на предоставянето на производно право на пребиваване на гражданин на трета страна – брака му с гражданин на Съюза от същия пол (...) би могъл да възпрепятства упражняването на закрепеното в член 21, параграф 1 от ДФЕС право на този гражданин на Съюза да се движи и пребивава свободно на територията на държавите-членки.“

„Решението на Административен съд София-град е в съответствие със скорошно решение на Европейския съд по подобно дело в Румъния, случая „Коман“, в което беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия“, казва Деница Любенова, адвокат по защитата на френско-австралийската двойка. В решението на Европейския съд се казва, че държавите-членки „не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на ЕС с отказ да се предостави на еднополовия му партньор, гражданин на страна, която не е член на ЕС, производното право на пребиваване на тяхната територия“.

В България еднополовите двойки все още не могат да сключват брак или да осиновяват деца заедно, а престъпленията от омраза по хомофобски и трансфобски подбуди не са включени в Наказателния кодекс. Въпреки това Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ организация Действие“, е обнадеждена: „Това е много добра новина за ЛГБТ движението, борещо се за законово признаване в България. Това отсъждане е от изключителна важност за нас като общност, защото дава надежда на всички еднополови двойки, без значение от гражданството им, че техните семейства ще бъдат припознавани в България.“ Именно поради тази причина Действие подкрепя и други стратегически дела за ЛГБТИ движението, като например делото на Лили и Дари, българска двойка жени, търсеща признаване на своя брак, сключен във Великобритания. „Ние вярваме в равенството, за всички“.



90
15238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
03 Юли 2018 16:55
Айде стига манипулации!
Това, че съдът е признал правото на пребиваване в България, не означава, че е признал еднополовия брак.
03 Юли 2018 16:55
03 Юли 2018 16:56
Антлантици веке сме, йош една сълза на пАСИТО блесна и озари татковината ни!
03 Юли 2018 16:56
Честита ни новата придобивка! Истамбулската конвенция влиза през 'задната врата'
03 Юли 2018 16:56
Горещата статия няма аФтор. Що така?

Иначе - нямам думи. Нормативен акт по чуждо законодателство (две лесбийки се подписали някъде) е над българската конституция. Срам!
03 Юли 2018 16:57
Само да питам ,ако Амед от Франция има четири жени, и четирите ли получават право на пребиваване в РБългария?
03 Юли 2018 17:04
Съдията е не само за бой
03 Юли 2018 17:04
Новото име на Герб Младежи може би е „Младежка ЛГБТ организация Действие“.
03 Юли 2018 17:06
Мислех си, че все още Конституцията на Република България е в сила, но явно след превръщането ни в територия и тя е отменена?
Чл. 46.
(1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.
03 Юли 2018 17:09
Нещо... таковата... От кога евроколхозът има гражданство? Такъв институт не съществува в правния мир. Все още.
Поредната джендъриада!
03 Юли 2018 17:11
Така е в голямото европейско семейство. Ще играем по чужда свирка.
03 Юли 2018 17:23
Доколкото разбрах, съдът не признава еднополовия брак, а признава правото на австралийката да живее законно у нас, щом в друга страна от ЕС признават брака.
03 Юли 2018 17:23
Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ организация Действие“, е обнадеждена: „Това е много добра новина за ЛГБТ движението, борещо се за законово признаване в България
Поне да беше изброила - какво и е доброто?
03 Юли 2018 17:24
както отбеляза колегата по-горе признали са правото на пребиваване, ама какво пречи да манипулираме малко нали!
на мен лично ми омръзна една част от форума непрекъснато да обижда и да манипулира с ред и без ред.....



03 Юли 2018 17:26
Венета Лимберова - директно ф щаба на Ислямска държава !
03 Юли 2018 17:28
Юристи, сър...
--------
Блогът на Генек
03 Юли 2018 17:28
Венета Лимберова, председател на „Младежка ЛГБТ организация Действие“, е обнадеждена: „Това е много добра новина за ЛГБТ движението, борещо се за законово признаване в България

Социолозите на повикване веднага оцениха усилията МУ -
„Алфа Рисърч”: ГЕРБ – 24,5%, БСП – 20,1%
03 Юли 2018 17:28
Доколкото разбрах, съдът не признава еднополовия брак,

Ако не се позове на него няма никакви основания.
03 Юли 2018 17:37
В България еднополовите двойки все още не могат да сключват брак или да осиновяват деца заедно


Само не разбрах, защо "все още"?
Проспано европреЦедателство...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/19/selo-grunzi-sex-off-shore/
03 Юли 2018 17:41
както отбеляза колегата по-горе признали са правото на пребиваване, ама какво пречи да манипулираме малко нали!

Правото на пребиваване на основание граждански брак по чуждо законодателство. Същия граждански брак е невалиден в България, какво право на пребиваване? Хайде моля някой юрист да разясни?

Да допълня. Ако едната кака си купи жилище, т.е. придобито е по време на брака, а другата изведнъж реши, че й е писнало да бъде лесбийка и се разделят, тя ще има ли право на претенция за половината, по нашия Семеен кодекс? Правото на собственост по-различно ли е от правото на пребиваване?
03 Юли 2018 17:43
Колхозен либерастки сюрреализъм...
Австралийка без френско гражданство се женоомъжва за французойка. Щом няма "гражданство на Съюза", каквото не може да получи, дори и да иска, защото такова не съществува, на какво основание българският божкем съд решава, че тя има право да пребивава в страната? Познахте - заради брака й, сключен според френския закон, нищо че е в противоречие с Основния закон на България.
Красота!
03 Юли 2018 18:06
Треперите ли? Треперете, скоро става задължително.
03 Юли 2018 18:19
Първо за доброволците, треперещи от възбуда...
03 Юли 2018 18:25
ако Амед от Франция има четири жени, и четирите ли получават право на пребиваване в РБългария?


Многоженството е льошо и непрогресивно, поне докато не бъде подето от ЛГБТИ движението (което междувременно ще прибави още няколко букви).
03 Юли 2018 18:30
Щом няма "гражданство на Съюза", каквото не може да получи, дори и да иска, защото такова не съществува, на какво основание българският божкем съд решава, че тя има право да пребивава в страната?


http://www.segabg.com/article.php?id=907926
03 Юли 2018 18:35
. Административният съд в София припозна брака на еднополова двойка


Това е добре, България е на път да заприлича на нормална страна.
03 Юли 2018 18:40
Барем колегата са зарадвали...
----
Блогът на Генек
03 Юли 2018 18:41
Това е добре, България е на път да заприлича на нормална страна.


Айде пак: -

"В Русия не тероризираме гейовете, просто не им позволяваме те да ни тероризират. Политиката на Русия не е хомофобска. Ние не репресираме гейовете. Просто не ги превръщаме в норма, а съхраняваме нормалния балансиран морал. Ясно е, че винаги в историята е имало гейове. Няма защо да го отричаме. Няма и смисъл да ги преследваме, както правеха на запад само допреди половин век. Вкарваха ги в затвора. Един от най-големите умове на човечеството - Алан Тюринг (един от бащите на компютърната техника ) се е самоубил, заради терора спрямо него в Англия. Защото е бил гей. Това в Русия не го е имало и никога няма да го има. Хомосексуалните ги има, но мястото им просто не е в центъра на вниманието и не е да определят те ценностите ни. Мисля, че това е разумната политика, и е очевидно, че като я следваме, сме в много по-стабилна ситуация от Европа например. ЕС трябва да направи крачка назад от тази крайност, в която се е хвърлил. Европейците обичат крайностите - преди горяха на клади вещици и вкарваха в затвора хомосексуалните. Сега отидоха в другия край - всяка луда жена се превръща в идеолог на ново мислене, а хомосексуалните получиха повече права от нормалните. Ако ЕС не направи корекция в това отношение, той просто ще се разцепи. И то не само между Източна и Западна Европа, а и вътре в самите страни от Запада. Има милиони французи и германци, които се доста раздразнени от насилственото налагане на извратени ценности. Сега потискат всичко, но накрая то ще изригне."

Владимир Путин - Президент на Руската Федерация"
03 Юли 2018 18:41
Мдам... Съд та дрънка. На български "съпруг" не е "полово неутрален" термин. Либерастията бавно, но упорито, опустошава култури и традиции.
03 Юли 2018 18:45
Мдам... Съд та дрънка.


Дрънка я! Златото дрънка добре. Ако българските съдии и прокурори не бяха толкова алчни, държавата ни щеше да е далеч по поносима за живеене, а Цоко и Боко щяха отдавна да са в затвора.
03 Юли 2018 18:49
Младежка ЛГБТ организация Действие

Аз такова да попитам: има ли ЛГБТ организация за по-напреднала възраст "БЕЗДЕЙСТВИЕ"?
Питам щото наближавам веке за пенция, а наскоро съобщиха, че ако се пиша жена ще спестя 3 години. Та да са запиша таквоз
03 Юли 2018 18:49
Нашите тоги се позовават на половия неутралитет на Съда на ЕС... Рожба на либерасткоро пъпкуване...
Гнус!
03 Юли 2018 18:52
God created Adam and Eve, not Adam and Steve. Не е мой лафът, но е
03 Юли 2018 18:53
Струва ми се че става недоразумение (или съзнателна провокация). Съдът приема че австралийската гражданка има право да живее в България независимо в "брак" и е. Еми има си го!
03 Юли 2018 18:54
Мислех си, че все още Конституцията на Република България е в сила, но явно след превръщането ни в територия и тя е отменена?


Конституцията е в сила, но европейските закони са над нея. Което е съвсем естествено, защото България доброволно се е отказала от суверенитет и е приела върховенството на европейските закони. Съдът правилно е отсъдил.
03 Юли 2018 18:54
. Айде пак: -

"В Русия...


Русия и Путин меко казано не ме вълнуват, съжалявам.
03 Юли 2018 18:59
А защо австралийската гражданка не може да пребивава в България на друго основание? Защо точно на основание брак?
03 Юли 2018 19:04
Решението е правно послушно. Дали е правилно е съвсем друг въпрос, зависещ от мерилото.
Оределението на Съда на ЕС, че "съпруг" е "полово неутрален термин" е връхта на дебелоочието и ограничения англосакски манталитет. Пълна гнус и смрад!
03 Юли 2018 19:06
Защо точно на основание брак?


Защото такива са европейските разпоредби. Не задавайте такива въпроси, само ние, задунайците, можем да ги задаваме.
03 Юли 2018 19:07
Няма такъв "еврозакон"
Ако не верваш земи некоя тарамбика, разреши му да пребивава в България и го пусни примерно във Франция
03 Юли 2018 19:07
Защото така иска, за да създадат прецедент. След което ще отидат да шпакловат в друга държава.
03 Юли 2018 19:07
Русия и Путин меко казано не ме вълнуват, съжалявам.


Че то и ти меко казано не ни вълнуваш, а разсмиваш, но и това е нещо се пак.
03 Юли 2018 19:11
Ако тарамбуката е гей, дори ще го вържат у Францата тамошните геюве... Изпуска ли се такъв шланг...
03 Юли 2018 19:12
Мноооого грозна история.
Да не казвам гнусна.

03 Юли 2018 19:12
Няма такъв "еврозакон"


То, по принцип няма "еврозакони" Има евродирективи, които страните-членки са длъжни въведат във вътрешното си законодателство (дори ако трябва да променят конституциите си) и да изпълняват. Иначе се налагат глоби.
03 Юли 2018 19:16
.Конституцията е в сила, но европейските закони са над нея. Което е съвсем естествено, защото България доброволно се е отказала от суверенитет и е приела върховенството на европейските закони. Съдът правилно е отсъдил.


Кратко и ясно.
03 Юли 2018 19:20
Конституцията е в сила, но европейските закони са над нея.


Това ако е вярно, трябва да е записано в Конституцията ни, че тя има второстепенна роля спрямо Европейското законодателство. Само че не е, така че горното е мазна лъжа.
03 Юли 2018 19:20
Като нямаме свои закони.. За какво ни е парламент?!?
03 Юли 2018 19:22
. Това ако е вярно, трябва да е записано в Конституцията ни, ...


Записано е.
03 Юли 2018 19:24
Да закрием парламента, тъкмо ресурс за социалните дейности.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД