:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Антоанета Цонева: Не съм общински психоаналитик

Може би най-трудното нещо за мен е в това, че нямам време да стоя по опашките, и самата организация в администрацията понякога ме притеснява, твърди омбудсманът на София
Снимка: Велислав Николов
ВИЗИТКА

София вече има обществен посредник (омбудсман). Това е 31-годишната Антоанета Цонева, която бе избрана след конкурс. Тя е родена в Разград, омъжена е, има син. Завършила е българска филология в Софийския университет. Четири години е била е секретар на община Копривщица, като е отговаряла за цялата дейност на администрацията. В момента работи като експерт в администрацията на Софийска област в дирекцията, която се занимава с разпореждането и управлението на държавната собственост.



- Г-жо Цонева, какво ви накара да се явите на конкурса за обществен посредник?

- За конкурса прочетох в един вестник една събота, докато пиех кафе. През 1998 г. се запознах с проекта. Тогава Центърът за социални практики стартира пилотен проект в четири общини - Копривщица, Сапарева баня, Севлиево и столичната община "Младост", и се опита да изпробва на терен как може да функционира в такава среда местният обществен посредник.

В този проект аз съм участвала дотолкова, доколкото съм била представител на местната власт и съм работила по принципите и правилата, които биха могли да осигурят някаква рамка за работна среда на проекта. Имала съм възможност да наблюдавам как функционира институцията във Великобритания и Холандия, където бях на работни посещения по проекти, свързани с местната власт. Това ми даде основание да сметна, че вече съм запозната с това що е то омбудсман. За мен е истинско предизвикателство да бъда сега от другата страна "на барикадата".



----КАРЕ---

Искам наистина да мога да посреднича и да помагам на хората. Много е важно и предизвикателството, особено когато си на 31 години, да участваш в изграждането на една институция. Мисля, че мотивацията ми е разбираема. Искам да бъда полезна.

-------



- Не смятате ли, че не е много нормално да се отчитате за работата си на Столичния общински съвет и на кмета, а не на гражданите?

- Нашият годишен доклад се представя на вниманието на Столичния общински съвет, който го приема на свое заседание. В такъв смисъл изобщо не приемам постановката, че ние се отчитаме на кмета. Това не е така. Ние се отчитаме на общинските съветници, които са ни делегирали тези правомощия. В този смисъл правим отчета си пред гражданите, защото той ще бъде публикуван и огласен.

Много разчитаме и на работата си с медиите, които са наш естествения съюзник за осигуряването на прозрачност и публичност на дейността ни. Самият доклад е един изключителен механизъм за въздействие. Той представлява каталог, в който се поместват всички случаи - и решените, и тези, за които не се е намерило разрешение. Тази база данни дава възможност да се инициират промени в административните практики.

- Ако съветниците не приемат доклада, какво става след това?

- Ако се стигне дотам, че общинският съвет не приеме доклада, това означава, че не приема дейността на самата институция. Т.е. ние не сме успели да се справим. Това обаче ще бъде след дебат и всеки общински съветник или група съветници ще могат да се изкажат върху работата ни. Ако институцията не се справя, тя се отзовава.

- Как бихте помогнали на участник в конкурс за отдаване под наем на общинско помещение, който твърди, че изборът е бил опорочен и че обектът е даден на хора, свързани с общината?

- Първо бих го попитала какво означава да са свързани с общината и по какъв начин това би могло да бъде подкрепено с някакви доказателства. Процедурата за отдаване на общинска собственост под наем се третира в Закона за общинската собственост и правилника за неговото приложение. Има още един нормативен акт - наредбата, която се приема от общинските съвети и конкретизира и третира текстовете за разпореждането и управлението на общинската собственост.

Съвсем принципно и общо един конкурс или търг за отдаване на общински имот се организира от самата администрация. Всичко се прави по реда и по закона, защото това е процедура, която всеки един момент може да се проследи. Решаваме, че това е търг с явно наддаване. В него имаме едни икономически субекти, които се явяват на този търг. Те играят на него, като спазват правилата на тръжната комисия.

Търгът завършва с един протокол на тръжната комисия, който съдържа резултатите и се предоставя на вниманието на кмета. Той от своя страна издава заповед, на базата на която се сключва договор с печелившия. Това е процедурата. Ние се занимаваме със случай, в който след като търгът е приключил, има недоволни от неговия резултат. Разбираме, че в едно състезание, какъвто е търгът, би могло да има един победител. Всички останали не са доволни. Първата стъпка, която те могат да направят по закон, е да оспорят процедурата, след като са открили в нея някакви несъвършенства, попречили им те да се представят добре. Трябва да има някакви нарушения в процедурата. В седемдневен срок изборът може да бъде обжалван.

Ние приемаме, че това вече е направено и човекът е в канцеларията на омбудсмана. Там търговецът недвусмислено твърди, че има данни или симптоми за опорочаване на процедурата. Първият въпрос, който аз ще задам, е как той може да подкрепи подобно твърдение, защото иначе това ще бъде клевета. Ако този човек е готов да се ангажира с някакви конкретни факти, аз бих могла да го изслушам, но разговорът ни пак няма да бъде достатъчно основание за оспорване на процедурата. Това, което можем да направим, е да проследим целия път на обявяване, провеждане и оповестяване резултатите от него.

Ще прочета протоколите, тъй като ще имам достъп до тази информация, и за себе си ще направя констатация дали това е процедура, която съдържа в себе си възможности даден кандидат да получи преимущество в процедурата на този търг.

Ако след запознаване с документацията открием пропуски, които правят процедурата спорна, ние ще реагираме с писмено становище, съдържащо препоръка.



--------

Подчертавам, че омбусманът не се ангажира със сделки по приватизацията и дейността на общинските дружества. Това е сфера, която общинският съвет е ограничил при нашите правомощия. Институцията омбудсман е създадена да дава една допълнителна гаранция. Тя поддържа идеята, че гражданинът има права, които може да потърси директно, а не чрез представителната демокрация. Той може да дойде, след като вече един път е предложил на администрацията да си поправи грешката.

--------------





- Как си представяте един ваш работен ден?

- За да можем ефективно да работим, ще трябва да си разпределим работата по следния начин: да имаме приемна, в която гражданите директно да контактуват с нас и да подават жалбите си в определени дни в седмицата, и да си отделим дни, в които да можем по същество да правим проверките. Ритъмът на работата трябва да предвижда директни срещи с хората и провеждане на проучвания и проверки по дадените сигнали. Това е основата, около която се движи дейността.

- Имате ли идея хора с какви проблеми най-вече ще ви посещават?

- Като секретар на община съм отговаряла за жалбите, сигналите и молбите на гражданите. Предполагам, че в началото жалбите ще бъдат от всякакво естество, докато изчистим рамката, в която ние се движим. Важното е да се знае, че никой няма да бъде върнат. Който е дошъл при нас и не е успял добре да формулира своя проблем, няма да му бъде отказана среща, а чисто човешки ще го консултираме и ще му кажем къде му е проблемът.

- Това означава ли, че ще изпълнявате функциите и на общински психоаналитик?

- Надявам се да не изпадаме в такава роля. Просто психоанализата е един способ, който аз уважавам, но това е много далече от функциите и задълженията на тази институция. Разбира се, че в началото ще има един бум и ще трябва да поемем една вълна от много жалби. Оттам нататък ще се опитаме нещата да влязат в ритъм, в който да можем да се справяме с ежедневните проблеми. Няколко пъти подчертавам, че това ще изисква от целия екип не само работа, а пълна отдаденост. Това е огромна отговорност.

- Какви проблеми може да разрешавате?





------КАРЕ------

- Във всеки момент, в който гражданите при взаимодействието си с администрацията не получат административна услуга, обществена информация или пък им се предостави непълна или неточна информация относно упражняване на техните права, могат да се обърнат към нас. Ние от своя страна пък ще можем да посредничим между тях и администрацията и да намерим пътя, по който гражданите да получат тези услуги, на които като данъкоплатци имат право.

------





За да заработи тази институция в България, е необходимо да минат поколения. Нужен е един нов манталитет, нова нагласа, та да се научи гражданинът-данъкоплатец, че държавата и нейните органи са длъжни да защитават и да се съобразяват с неговите права. Ние сме по средата и разчитаме на създаването на такъв тип култура на общуване, в която държавата и гражданинът мислят един за друг.

- Запозната ли сте със структурата на столичната община и най-вече с чиновниците, с които трябва да работите?

- Да. Оттук нататък ми предстоят срещи за персонално запознаване с ключовите фигури в административната структура, но аз виждам основно нашата работа във взаимодействието със столичния инспекторат, с комисията и приемната за жалбите и сигналите на гражданите.

- Смятате, че ще има преливане от приемната на общината към вас?

- В никакъв случай не трябва да има преплитане в работата ни, а сътрудничество. Не бива да се създава чувството, че администрацията е едно чудовище, което не иска да работи и само се храни с енергията и ресурсите на гражданите. Че то не се възпроизвежда и не дава никакъв продукт. За да е ефективна институцията на обществения посредник, е важно да има ефективни механизми за вътрешноведомствен контрол. Администрацията трябва да е достатъчно наблюдателна към себе си, за да не произвежда толкова много грешки, с които да идват хората при нас.

- Вие лично срещали ли сте някакви трудности при сблъсъците си като редови гражданин с общинската администрация?

- Може би най-трудното нещо за мен е в това, че нямам време да стоя по опашките. Самата организация в администрацията понякога ме притеснява. Изисква се доста време, за да се сдобиеш с един или друг документ. Трябва да ви кажа, че аз съм от онези граждани, реагиращи веднага, щом преценят, че исканата от тях услуга не отговаря на необходимите стандарти. Реакцията ми е като на гражданин - жалвам се, разговарям и остоявам позицията си.
10541
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД