:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КЛАН

Правнукът на съединиста Иван Стоянович-Аджелето твори история по БНТ

Синът на актрисата Ани Бакалова и кинокритика Иван Стоянович - Димитър, е наследил дарбата на майка си и чувството за хумор на баща си
Снимка: Вaсил Миланов
Септември 1885 г. петима българи начело със Захари Стоянов организират и осъществяват съединението на Княжество България с Източна Румелия. Сред тях е Иван Стоянович, известен с прякора Аджелето.

116 години по-късно неговият правнук Димитър Стоянович разказва за Съединението и други важни моменти от българската история в предаването "Пътеводител на историческия стопаджия" по БНТ. Той не изнася сухи лекции, а играе историческите сцени с талант, на който биха завидели доста студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство. В предаването му има и много хумор, който успешно конкурира т. нар. "забавни програми" по Канала.

24-годишният Димитър е син на актрисата Ани Бакалова и кинокритика Иван Стоянович. Завършил е история в Софийския университет. Не пожелал да кандидатства в НАТФИЗ, въпреки че безспорно има талант. Доста мислих за академията, но се отказах да кандидатствам, казва Димитър. Според него всяко дете на известен актьор, което реши да наследи професията на майка си или баща си, винаги остава в сянката на родителя си. Освен това не е много убеден в ползата от 4-годишно изучаване на театралното и филмово изкуство. Не зная



какво толкова може да се научи в НАТФИЗ,



твърди Дими.

В училище не бях много добър ученик, разказва по-малкият наследник на Ани Бакалова и Димитър Стоянович. В немската гимназия в София учителите винаги го сравняват с по-големия му брат Петър, който бил пълен отличник. Димитър обаче отказва да следва светлия пример на брат си - няма само отлични оценки, цели съученичките си с развалени яйца и се кара с учителката по история. За последното му намалили поведението с една единица в столичното 6-о училище. Не можех да се сдържа, след като историчката твърдеше, че от 4 млн. българи през 1944 г. почти половината били партизани, обясни Митко. Добре, че баба му Бина Стоянович се е занимавала с историите на внука си и е проявявала голямо разбиране. Родителите му така и не научили за намаленото поведение.

В Немската гимназия Димитър кандидатствал случайно. Цялото семейство са германисти. Не е ходил на уроци като другите деца, само малко по математика, защото едва връзвал тройка. Случайно избира да учи и история в Софийския университет.

"При подаването на документи в СУ съвсем спонтанно реших да пиша като първо желание история. По-късно разбрах, че точно с това винаги съм искал да се занимавам", казва най-младият Стоянович.

Идеята за предаването "Пътеводител на историческия стопаджия" е на продуцента Владимир Люцканов. С Дими се познават от Аполонията. Люцканов предложил на Димитър да се яви на конкурса за тази продукция, като си подбере екип. "Събрах няколко приятели и се явихме на конкурса. Снимахме някакво етюдче, което нямаше нищо общо със сегашното предаване и за наше учудване спечелихме конкурса", разказва водещият.

"Пътеводител на историческия стопаджия" тръгва на 3 март. От разказването на исторически факти е много трудно да се направи нещо гледаемо, признава Стоянович - ако половин час четеш на непросветения зрител една историческа лекция, той ще се самоубие. Зрителите на "Исторически стопаджия" обаче



определено не се самоубиват, а се увеличават,



сочат рейтингите. Стоянович не само разказва, а играе събитията заедно с няколко млади актьори. В това му помагат дарбата, наследена от майка му, и наученото от многото репетиции, на които е присъствал в театър "Сълза и смях".

Майка му Ани Бакалова играе в театъра от 18-годишна. Завършва ВИТИЗ и е разпределена в Бургаския театър. Именно в Бургас се запознава с Иван Стоянович. Той често гостувал на сестра си, актрисата Жана Стоянович, която също играела в Бургаския театър. С Ани се запознали на артистичен купон. След Бургаския театър тя играе в Народния театър. Най-много роли обаче има в "Сълза и смях", тя е сред основателите на театъра. Ани Бакалова участва и в много български филми. Сега е на 61 години и продължава да играе на сцена в общински театър "Възраждане".

Чувството за хумор пък, понякога доста черен, Димитър е наследил от баща си. Иван Стоянович почина през 1999 г., малко преди да навърши 70 г. До края на живота си обаче не престана да се шегува със себе си и с хората около себе си, твърдят всички, които са го познавали.

Кинокритик и сценарист Иван Стоянович става по стечение на обстоятелствата. На младини завършва право в Софийския университет и има амбицията да стане адвокат. Партията обаче не му разрешава да практикува. Причината е в това, че дядо му, съединистът Иван Стоянович, е бил съветник на цар Борис III и царското семейство често гостувало в дома му. Вследствие на това синът на съединиста - Петър Стоянович, е бил съден, въпреки че хал-хабер си нямал от политика. Бил е доктор по икономика - тютюнев експерт и основател и президент на футболен клуб "Левски". Дори се опитали да изселят семейство Стоянович от дома им на бул. "Патриарх Евтимий" 4, но



полковник от КГБ се застъпил за тях



заради веселите вечери, които прекарвали заедно.

Всичко това попречило на Иван Стоянович да работи като адвокат и той става журналист в радиото. Киното обаче привлича повече интереса му от журналистиката и Стоянович постъпва на работа в киностудио "Бояна". Освен кинокритик, той е и сценарист на анимационни филми. Бил е главен редактор на списание "Български филми", което се разпространявало само в чужбина, пише и за американското филмово списание "Вараяти". През 1992 г. Иван Стоянович става културен директор на БНТ. Оттогава не го обичат много в телевизията, защото се опита да направи някакви реформи, заради които доста хора бяха уволнени, твърди синът му.

Смъртта на баща ми беше най-тежкият момент в живота ми, смята Димитър Стоянович. Именно баща му е тренирал неговите артистични заложби. След всяка премиера на Ани Бакалова Иван Стоянович е организирал в дома им пародия на постановката. Главни герои били Дими, братовчед му Иван и кучето. Кучето играело обединяващи образи, като Съветската армия например.



Пародийни пиеси постоянно се организирали



и в Поповци, махала над Вакарел, където Иван Стоянович купил къща. Примерно, когато се копае канавка, Стоянович събирал цялата махала. Селяните се обличали в носии, имало речи. Всичко било много тържествено, хората викали "Да живей!", "Ура!" и др. Подобни веселби се организирали и за 1 май. Тогава 15-те жители на махалата си правили парад.

Кинокритикът бил всеизвестен и с черния си хумор. Когато в Поповци починал възрастен човек, никой в махалата не успял да открие ковчег. Тогава Иван Стоянович взел един съсед и малкия Дими и тръгнали с кола да търсят ковчег в съседната махала Пауново. Намерили, но не останало място за Дими в колата и баща му го вкарал в ковчега. Когато пристигнали в Поповци и стоварили ковчега, изведнъж от него изскочил малкият Димитър за ужас на съседките и майка си. Ани Бакалова припаднала и после подгонила мъжа си из двора, а той умирал от радост.

След време Иван Стоянович скроил още по-лош номер на съпругата си. Една събота, когато чакали приятелски семейства на гости, Ани Бакалова легнала да подремне следобяд. Тя имала много дълбок сън. Докато спяла, Иван купил много цветя, посипал я с тях, сложил няколко свещи и икона над главата й и гостите така я заварили. Всички започнали да се вайкат, а в това време Ани се събудила и след като преминал шока, подгонила из къщата мъжа си.



Майка ми и баща ми бяха много различни,



но се разбираха добре, спомня си Димитър. Ани Бакалова в крайна сметка се примирила с преливащото чувство за хумор на мъжа си и започнала да се забавлява с шегите му, вместо да се сърди. Освен нея Иван Стоянович често погребвал и колегите, и приятелите си. Правел им некролози и ги разпращал на съпрузите им. За подобен номер мъжът на Невена Коканова, Борислав Шаралиев, никога не му простил. На приятеля си Константин Коцев пък измислил друг гаден номер. Изпратил писмо до Сатиричния театър от мнима директорка на Дом майка и дете, която обвинявала Коцев, че не плаща редовно издръжката на изоставеното си дете-джудже. Актьорът не му се обидил, но му отмъстил с нещо подобно.

Имах разкошно семейство, което никога не се е бъркало в живота ми, казва водещият на "Исторически стопаджия". Засега плановете му са да прави научна кариера. Всъщност не съм чак толкова подреден човек, че да мисля за 10 години напред, твърди Димитър Стоянович. Според него хубавите неща в живота стават случайно.
18713
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД