:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Компютри в кашони

Поради лоша организация част от училищата още не са разопаковали доставената от държавата техника. Проблеми има и с обучението на учители
Снимки: Юлиян Савчев
Директорката на 199-о училище Лиляна Мачканска е разбрала за конкурса за старши обучители по информационни технологии 3 дни след провеждането му.
Неразпечатани кашони владеят половината от директорската стая на столичното 199-о ОУ "Св. Ап. Йоан Богослов". Заради процедурни неуредици вече 2 месеца в тях стои неизползван ценен дар от държавата - чисто новички компютри. Директорката Лиляна Мачканска отдавна да ги е отворила, без да се инати за спазване на официалните правила, ако 199-о ОУ не разполагаше с два други работещи компютърни кабинета - впечатляваща статистика за българско основно училище.

Не се знае колко други училища в страната са се отдали на складова дейност, вместо на модернизация на обучението. Такава е диагнозата за изпълнението на стратегията за въвеждане на информационните технологии в края на първата й година.

Надали някой е очаквал, че за 9 месеца - от приемането на стратегията досега, българското образование ще се прероди във виртуални одежди. Няма спор - трудна задача е оборудването на всичките над 3000 училища с компютри, свързването им в национална мрежа и обучението на всички близо 100 000 учители. Демонстрираната до момента липса на координация обаче не вещае нищо добро за оставащите 2 години до края на реализацията на стратегията.



В началото бяха учебните програми



Месеци наред образователното министерство повтаря, че информационните технологии трябва да навлязат в преподаването на всяка една дисциплина в училищата. Какво точно трябва да научат преподавателите по история и география, например, и към момента обаче не е ясно. В същото време курсовете за 1000 старши обучители по отделните предмети, които следва да обучат на свой ред други 40 000 педагози, вече са в ход. Как е възможен този фокус?

Истински шедьовър представлява конкурсното задание на МОН за избор на фирми, които да провеждат обучението на 1000 старши обучители. Поради липсата на собствена идея какво трябва да научат педагозите, МОН поставя задължително изискване кандидатите в конкурса да са университети с опит в областта на информационните технологии. Целта е да се използва капацитетът на вузовете, които сами да измислят учебните програми.

Незнайно как сред спечелилите в крайна сметка има и фирми. 4 организации печелят конкурса - Софийският университет - за областите "Български език и литература", "География", "История", "Свят и личност", цикъл "Философия"; "Чужди езици" и "Начални учители"; БАН - за "Математика", "Физика и астрономия", "Професионална подготовка"; ЦАПК "Прогрес" ООД - за "Изобразително изкуство" и "Музика"; "Евро-Алианс" ООД за "Химия" и "Биология". От конкурсната документация разбираме, че спечелилите са оценявани и според предложените от тях учебни програми. В същото време в Националния педагогически център, който координира обучението, още не разполагат с въпросните програми. "По регламент те се представят 15 дни след сключването на договорите", обясни директорът на центъра Пламен Суруджийски.



На обучение - до Дуранкулак и обратно



Миниран е и самият избор на старши обучители, и организацията на обучението. МОН се сеща да информира регионалните инспекторати за предстоящо провеждане на тестове за подбор на 1000 обучители едва на 11 октомври. Въпросните тестове трябва да се проведат само седмица по-късно - на 17 и 18 октомври. Първенец по забавяне на информацията в разрез на логиката е именно регионалният инспекторат в София. В район "Подуяне", към който е 199-о училище, уведомителното писмо за предстоящия тест е пристигнало на 21 октомври - цели 3 дни след приключването на конкурса.

Преподавателите масово протестират и срещу липсата на анонимност на работите. Залогът не е малък на фона на мизерните учителски заплати - всеки един от 1000 обучители трябва да обучи на свой ред 4 групи от по 10 човека, като за това ще получи общо 1600 лв. "Не е възможно тестовете да се манипулират, правилният отговор се зачертава с кръстче", кълне се Пламен Суруджийски. Според него конкуренцията - около 3000 учители за 1000 места, говори за успешно проведен конкурс.

Покрай бързането и сливането на двата конкурса - за учебни програми и провеждане на самото обучение, сега купища педагози ще трябва да пътуват, да спят на хотели, а държавата да плаща командировъчните им. Четирите институции, спечелили конкурса, са длъжни да предложат място за преспиване на педагозите. СУ ще настанява в института за усъвършенстване на учителите, БАН - в хотел "Българска армия". Участниците в обучението на ЦАПК "Прогрес" ще пътуват до Дуранкулак.

Не е ясно защо държавата е решила да плаща нощувки и пътни на 1000 души, вместо да командирова по места обучителите. "Надявахме се да се включат повече университети и те взаимно да ползват базите си", обяснява Суруджийски. За последващото обучение на 40 000 педагози ще се приложи по-пестелив подход. Националния педагогически център възнамерява да използва изградените по проекта i-България телецентрове в 76 населени места. Догодина са предвидени други 40 000 учители, които да минат през курсовете.



Компютър или пишеща машина



Ако се вярва на уверенията на преструктуриращата се в момента Агенция за развитие на информационните технологии, към края на юни в училищата би следвало да са били разопаковани всички кашони. Тогава по план е трябвало да приключи връзването на компютрите в локални мрежи. С тази задача са били натоварени 28 фирми - по 1 за всеки регионален инспекторат на просветата. Въпреки отдавна изтеклите срокове от агенцията също признават за училища, в които компютрите продължават да седят в кашони. Според Симеон Арнаудов вина за това имат училищата. "Изпратихме им въпросници от какво точно ще се нуждаят, защото създаването на един кабинет изисква много работа. Част от училищата обаче са ни отговорили, че не се нуждаят от кабели и друга допълнителна помощ, а после се оказва обратното", твърди Арнаудов.

"Не сме получавали никакъв въпросник", твърди директорката на 199-о училище Лиляна Мачканска. Други училища пък са предпочели сами да си вържат локалната мрежа.

Освен в нея компютрите допълнително трябва да бъдат свързани в национална мрежа. Изчислителният център, посредством който ще стане това, ще осигурява безплатен интернет на всички училища и достъп до специализирани база данни, свързани с учебния процес. С това е натоварен друг играч по стратегията - консорциумът "Училища онлайн", включващ фирмите БТК, Парафлоу, Ларексо и Телелинк.

Държавата упорито продължава да твърди, че до края на 2006 г. всички училища ще бъдат вързани към тази национална мрежа. Според договорите на фирмите обаче този процес ще приключи едва в края на 2007 г. "Предвидени са 1000 училища за 2005, 1000 - за 2006 и 1000 - за 2007 г.", обясни Пламен Койчев от контролния център, който следи поддържането на системата. Според него е възможно връзването на училищата към мрежата да приключи и по-рано, ако се осигури необходимият за целта ресурс. Неразопакованите компютри в 199-о училище са предвидени за 2006 г. и са част от втората вълна.

Оплаквания има и срещу серията от ограничения, наложени в новите кабинети. Училищата, които имат и стари кабинети, на практика в момента работят на два режима. Компютрите в новите и в старите кабинети не може да се свържат в обща мрежа, защото за старите не са осигурени необходимите софтуерни приложения - за защита до WEB страници с непозволено съдържание и др. Така столичното 28-о СОУ в момента получава безплатен интернет в новия кабинет и платен в стария. Преподавателката Галина Каракашева признава, че работи по-добре в стария, защото в новия правата й на администратор са силно ограничени. "Нямаме право да работим с *.ехе файлове, трябва да искаме разрешение за всяка програма, с която искаме да работим, паролите се сменят прекалено често", обяснява тя.

На фона на всичко това идва скептицизмът на Лиляна Мачканска: "Няма скоро да видим масово използване на компютрите в преподаването." Стъпка назад реши да направи и правителството, орязвайки предвидените около 30 млн. лв.за оборудване на по още един кабинет в училищата през 2006 г. Бюджетът по програмата - около 25 млн., ще се харчи приоритетно за националната мрежа, развитие на образователен софтуер и обучение на учители, защото според правителството не е целесъобразно закупуването на машини, които няма да се ползват. С това властта непряко призна част от вините си. Остава след покаянието да последва и съответната промяна в изпълнението.
 Неразпечатаните компютри на 199-о ОУ. Училището е изкарало лош късмет и е от втората вълна кабинети, които ще бъдат свързани с Националната образователна мрежа през 2006 г.
 Ученици на 28-о училище изучават десетопръстната система с помощта на програмата ТypingMaster.
18
4427
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
19 Ноември 2005 02:33
Придизвестен ужас. В МОН винаги са работели некадърници, за които компютрите са черна дупка. Още преди 4-5 години всичко това можеше да е факт, ако някой действително бе потърсил истински специалисти и реална цел за изпълнение. А не отчитане на дейност.
19 Ноември 2005 04:55
Добре де, зная, че повечето форумци ще ме обвинят в некомпетентност (и ЩЕ са прави!... ) - аз съм обикновен инженер и макар да работя във водеща фирма, притежаваща повече от половината свтовен пазар на компютърните компоненти, които произвежда - моята работа НЕ Е да се занимавам с инсталиране на applications и системен дизайн...anyway...поне т'ва знам - че дори в "нормална" държава, където ЗАКОНА е ЗАКОН - могат да се правят (и толерират) следните неща:
1. НЯМА проблем да се инсталира ПИРАТСКИ софтуер (СЛУЖЕБНО!), за да се види неговата ефективност, преди официално да се купи (е, хубаво е да го свалиш в къщи, преди да го турнеш в работата, щото е малко неудобно да държиш пръстите на Alt+F4 клавишите на работното място, докато търсиш crack и непрекъснато да се pop-up-ват прозорци с голи "каки"...
2. НЯМА случай да има кашони с оборудване (с неизвестно предназначение), които да не са отворени, инсталирани тествани и т.н.... дори в къщи (ВРЕМЕННО, разбира се!), любопитството си е съвсем естествено - Гюро-Михайлсковите изпълнения в случая се наричат "будализъм"...
3. ВИНАГИ, ама ВИНАГИ ще се намери някой "ербап" бачкатаор (е, аз СЪМ бил много често такъв... sorry за "скромността" - който ще се "нагъзи" с опасната, всъщност, отговорност (в N. America) да поеме отговорността да провери за к'во иде реч с въпросните кашони. Отварям пред уплашените погледи на колегите с дебелия край на ножицата, пробвам... е, ако някой от босовете пита - обЕснявам... обикновено не отнасям нищо...
4. Ползвам съм (и досега ползвам) оборудване (платка, за единичен компютър!), което струва 5-цифрена US$ сума. Не е мое или па на фирмата, и никога не съм се опитвал да се "натискам", за да остане на моето бюро - просто имаш възможност да го ползваш - ПОЛЗВАШ!. За съмневателстващите се - ами проверете колко струва - aerospace или military видео/аудио/нет/firewire карта или па клавиатура, не говорим за голЕм (ама ГОЛеМ)! LCD панел -от 30 инча нагоре! -ще ви се изправят косите). Нека поясня - аз работя на принципа (да ме извинят Дамите...) - "Гъз знае 2 и 200!". Полазвам РС-та от 1997-ма в лаб-а, ползвам и военни/космически системи, които ще излязат на пазара около 2008-2012 година.
Оф... май се обяснявам много... сипвам си една мускатова (трудно се намира тука... ) и се оставям на "милостта" на професионалистите от IT да ме попсуват (БЕЗ лош умисъл, наистина... ).
К'во му остава на един самотен Капитан...

Редактирано от - Капитан Немо на 19/11/2005 г/ 17:28:51

19 Ноември 2005 07:05
Заради процедурни неуредици вече 2 месеца в тях стои неизползван ценен дар от държавата - чисто новички компютри.
Щеше да бъде ЦЕНЕН ДАР ако беше от някоя чужда държава или неправителствена организация. В случая се касае за позакъсняло изпълнение на задължение.
19 Ноември 2005 08:36
Това нови компютри ли са? Да не е някакъв специален европейски стандарт, защото при мен от 10 години няма такива компютри със съндъчето под монитора?
19 Ноември 2005 09:42
това показва безхаберието на хората, които правят програми, бюджети, разпределят пари и одобряват спецификации. моите впечатления са, че българските училища за последните години не са се променили към по-добро -- нелепо е да се очаква от училището само да си направи спецификация за инсталиране на десетки компютри и локална мрежа, при положение, че аз съм виждал проекти за мрежово окабеляване на сграда в София и от от "професионалисти"-пишман консултанти от известна фирма с коаксиален кабел. проблемът е на олигофрените, които са дали пари за програмата без да знаят за какво им е.

прочее -- както казал Чеширския котарак на Алиса -- ако не знаеш къде отиваш, стигаш другаде.
19 Ноември 2005 10:07
Където е ЦАПК "Прогрес", там е и корупцията. Продават продукти на Dell на убийствени цени. Успяваха, обаче, да се намъкват при всички държавни поръчки и то най-вече благодарение на предишния министър на държавната администрация Димитър Калчев. Виждам, че дългата ръка на НДСВ и сега е изиграла своята роля, само че във ведомството на Даниел Вълчев.
За десетопръстната система, по която уж пишат дечицата на снимката, искам да ви кажа, че е журналистическа измислица. Ръцете на малките са напълно неправилно поставени върху клавиатурата, за да е десетопръстна.
19 Ноември 2005 10:20
учители по компютри могат да бъдат геимъри които неямат педагогическо образование и не са задръстени а компютрите са за самообучение в къщи не е задължително да разбираш от компютри въпрос на виждане в каква матрица ще се интегрираш
19 Ноември 2005 10:29
Капитан Немо - нема нищо лошо в това да се похвали човек.
Лошото е, че военните по цял свят са еднакви - единствените клиенти за видеоплатки по над 100000. Ще прочете некой наш капитан постинга ти и ... отиде манджата на войската.
19 Ноември 2005 10:48
При нас компютрите не прашлясват, но няма Интернет, а на децата им е скучно с тебешира.
19 Ноември 2005 10:53
Излиза, че трябва да си избираме правителства поне за 2 мандата, иначе, всяко следващо ако не е по-зле започава отначало.
19 Ноември 2005 10:55
Леле, леле, леле! То бива "липса на административен капацитет", бива, ама чак пък такова безумие? Даскали в Дуранкулак, БАН учи даскали (БАН значи Българска Академия на Науките, уважаеми съграждани), компютри с гаранционен срок една година ще се изваждат от кашони и ще се включват през 2007-ма и т.н. и т.н. УЖАС! С НАШИТЕ ПАРИ! Кои и колко експерта и кои са те, които така посъветваха управниците ни да харчат нашите пари? А? Моля Ви аз питам: USAID ли пак питаха, или ако са българи - кои са, та да си ги знаем. За всеки случай. Защото утре ще се питаме пак защо изоставаме от другите държави и народи. Не е ли време и малко да се мисли, вместо само да се краде?
19 Ноември 2005 11:03
..какъв е проблема ?! Нали комишъна за ПСтата е взета..
19 Ноември 2005 11:14
Това, което разбрах, е че в повечето български училища няма НИТО ЕДИН учител, който да има и елементарни компютърни познания! УЖАС!

____________________________________
Стадо от говеда би си избрало говедо за водач
19 Ноември 2005 14:41
Това с килийното обучение е направо смехотворно. Но директорите да не се правят на утрепани, понеже на сайта на МОН информацията за конкурса стоеше отдавна. Специално я четях на познати като пример за това как се модернизира образованието ни чрез килийната метода.
Уменията за работа с РС не се придобиват с курсове, финансирани от държавата, а самостоятелно.
Баси, колко пари наля държавата (т.е. ние данъкоплатците) за нови РС-та, рутери, комутатори и интернет! И какво стана? Държавата изненадана, че служителите и са неграмотни, а учителите изненадани, че държавата иска да знаят нещо ново!
19 Ноември 2005 23:03
Няма страшно, министърът-оркестър по-известен като Никито Маус ще изучи всички обучители на обучителите за 15 минути да са като него - подобен на индийското божество с многото ръце.
19 Ноември 2005 23:08
"Ученици на 28-о училище изучават десетопръстната система с помощта на програмата ТypingMaster."
*
Ако програмата не е кракната, значи и за това са ръсени кинти. А детето в никой случай не знае какво прави, ако текста не журналистическа интерпретация. Системата на писане на снимката не е дори двупръстна. Самата програма е много добра и няма никаква нужда от старши или младши обучители, хората които са я написали са направили излишните още по-излишни.
20 Ноември 2005 00:13
20 Ноември 2005 18:50

Както гледам, никой не е разбрал какво е станало.

Никаква вина нямат нито даскалите, нито училищата нито дори МОН. Става дума за мащабна далавера, решена на ниво Министерски Съвет по предложение на М-вото на Държавната Администрация, за масирана доставка на комп. техника И СОФТУЕР на образованието.

Количествата са много НАД оптималното. Софтуерът е платен на Microsoft за над 15 млн $$ при възможност да се купи за под 3 млн. Подобна сделка бе направена вече веднъж през 2002-а.

Целта ?

Ами, знаете ли колко е комисионата при доставка на 30 000 комп-а ?

И колко е комисионата, ако успееш да уредиш от държавния джоб да се платят едно 10-на милиона $$ НАД цената ?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД