:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 196
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Токът поскъпна тайно за 1.7 млн. клиенти

ДКЕВР не може да намери решението, въз основа на което ЧЕЗ е повишила цената на енергията за януари
Цената на електроенергията за битови потребители, която начисляват дружествата на "ЧЕЗ България", е повишена без разрешение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението е от порядъка на 0.7% за нощния ток и около 0.3% за дневната консумация. Това става ясно от новите сметки за ток. Чешката компания обслужва територията на София-град, София-област, Плевенско и Видинско.



По закон от началото на тази година трябваше да се разделят дейностите по снабдяване и по разпределение на електрическата енергия. Затова ЕРП-тата трябваше да почнат да фактурират тока от името на отделни дружества. Още в края на миналата година ДКЕВР обяви, че това няма да доведе до поскъпване на тока и тя ще си остане сегашните 14.6 ст. за кВтч дневна енергия и 9.3 ст. за нощната с ДДС.

В новите фактури обаче цената за разпределение на дневния ток е 4.2 ст. без ДДС, а за снабдяване - 8 ст. Като се добави ДДС, се получава цена не от 14.6 ст., а 14.64 ст., т.е. разлика от 0.3% в полза на "ЧЕЗ България". При нощния ток увеличението е още по-голямо. Според новите цени за разпределение той струва 4.2 ст., а цената за снабдяване е 3.6 ст. С ДДС цената става не 9.3 ст., а 9.36 ст., т.е. с 0.7% повече.

Пред "Сега" "ЧЕЗ България" аргументира новите стойности с решение Ц-026 от 22 декември 2006 г. От ДКЕВР обаче бяха изненадани и заявиха, че не могат да намерят в архива си подобно решение. На електронния сайт на комисията то също липсва. От комисията заявиха, че днес ще се запознаят подробно със ситуацията и ако има неточност, тя ще бъде коригирана.

"ЧЕЗ" има в България към 1.7 милиона потребители. Данните за продажбите се водят търговска тайна, но годишно в България те са към 42 млрд. кВтч ток, като една трета се пада на ЧЕЗ. Това означава, че от разликата компанията би трябвало да прибере към 4 млн. лв. за цялата година, и то без да се смята нощният ток.

Подобна "грешка" се случи преди години, когато ДДС падна от 22% на 20%. Налогът бе променен от 1 януари 1999 г. и според счетоводните правила сметките за декември трябваше да се калкулират с 20%, защото датата на издаване на фактурите бе през януари. НЕК обаче издаде сметките за декември с 22% ДДС, от което прибра няколко милиона лева, които впоследствие не бяха възстановени.

Преди няколко месеца австрийската EVN, която държи енергодружествата в Югоизточна България, обърка сметките за август и септември. В тях не бяха начислени евтините 75 кВтч. От EVN признаха за 7500 такива случая. ДКЕВР я глоби с 20 000 лв.
36
7286
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
08 Февруари 2007 23:19
Очакваме нови, още по-информативни фактури и начини на ценообразуване:

Киловати за поддръжка
Киловати за консумация
Такса електромер
Такса мощност на сградна ел.инсталация



Питанката е - как през времето на комунизЪма, когато компУтри немаше, ток се отичташе без проблем и бележките беха от 3 реда?!




08 Февруари 2007 23:53
Положението е следното - ако номера мине ще сме на далавера, ако не мине нищо не губим - `що да не се пробваме?
09 Февруари 2007 00:00
На спечелилите ЧЕСТИТО! Да се готвят клиентите на ЕОН !
09 Февруари 2007 00:14
Очевидно, "грешката" не е случайна, когато става дума за 4 000 000 лв...
При тези глоби от 20 000 лв що да не се пробват?!...
09 Февруари 2007 00:21
Призовавам всички ние да започнеме тайно да не си плащаме сметките!
09 Февруари 2007 00:21
си блеят пък кервана си върви
09 Февруари 2007 00:30
Плъщам по интернет и нямам фактура
Платих с 10 лева повече
Не дискутирахме

Чакаме повече
Но при наш "големи" заплати какво ни остава
Дайте алгоритъма за съденето, а
09 Февруари 2007 01:14
/:/ "Токът поскъпна тайно за 1.7 млн. клиенти
......................................... ......................................... ....................................
По Вазов:
За няколко години, тайно и полека,
върнаха България с няколко века!!!...
09 Февруари 2007 03:44
Национализация е решението. Интересите на частника и обществото не са еднопосочни. Престъпление е да се отдават такива дейности, които обслужват всички граждани, на концесии.
09 Февруари 2007 08:41
Щом се повишават цените - всичко е наред... Съмнително е, когато почнат да ги намаляват...
Предлагам тока да се намали на 110 V примерно и да се намали сегашната му цена на половина...

09 Февруари 2007 09:05
Колкото и коментара да се изпишат тука, файда ЙОК.
Плащаш си като поп и си траеш. Парно, ток, вода... и проститутките поскъпнаха ама не се оплаквате, това щото вдигнаха качеството!

09 Февруари 2007 09:14
И парите разбира се няма да бъдат върнати. Най-много едно пардон да кажат. Пак нали е 0, 7%, а не 700%. Щото в демократична държава всичко може да се очаква. Така е в Европа лъжат мажат, ти си плащаш.
09 Февруари 2007 09:30
Решението е просто.
Комисията установява съответния брой нарушения и за всяко нарушение налага глоба.
Няма нужда да е максилната.
Примерно 1, 100, 000 абонате по 1000 левя глоба е достатъчно
09 Февруари 2007 09:43
То и 10 лв е добре - като им вземат 17 000 000, няма да се пробват втори път...
09 Февруари 2007 10:05
Чакам "нашата" еврокомисарка с ресор защита на потребителите да коментира
Ако някой види нещо подобно в нета, да пусне линк , моля
09 Февруари 2007 10:12
Още вчера по повод материала във вестника за новото, неразбираемо изписване на фактурите отбелязах в чата, че става дума за поредна далавера. И добавих, че има простичък начин всичко да е ясно на потребителя - като се изписва фактурата по досегашния начин, а отдолу да се изписва и според новите изисквания. Така ще бъде видно, че всичко е наред, щом като сумите и по двата изписани начина са еднакви.
После разгледах подробно и модела на фактурата, отпечатан като илюстрация, и изненадващо се натъкнах на факта, че цените, приведени като пример, не са актуални: те са много по-ниски, невалидни към настоящия момент. По този начин не успях да направя проверка спрямо сегашната цена, за да се убедя, че всичко е коректно. Затова западазрях отново далавера.
И ето я днес новата информация в потвърждение на факта, че не съм се лъгала- използват се новите изисквания, за да се увеличат цените. Дружествата сега ще започнат да се оправдават, че това е заради закръглянето на цената, но това е преодолимо - ако е нужно, това закръгляне може да става на четвърта, дори на пета цифра след запетаята.
За мен проблемът е друг - докога чуждите собственици ще ни третират тук, в родината ни, като бушмени, като хора, с които могат да правят каквото им скимне. Ако не им изнася печалбата, има решение - сиктир от България. Когато имаше държавна собственост в сектора, имаше много повече ред, Мисля, че е крайно време да спрем да мълчим, защото случващото се е само началото на наглите намерения на множеството чужди собственици, дошли не да инвестират, а бързо да забогатяват. Затова днес цялата система на енергоподаването се срива.

09 Февруари 2007 10:17
Сър,
тази криводжукеста К--ва излезе по-голяма мръсница и от Гаражната К.
Защо се надяваш на тази измет ? Или е ирония която не разбрах?
Крайно време е да се обединим всички и да изметем тези които ни убиват.
09 Февруари 2007 10:43
Някой задник в ДКВЕР си изтрил задника с решението и сега не могат да го намерят. Така е, когато държавата е заприличала на един голям нужник. И когато едим голям задник като Проф.(пардон)Шушулов "ръководи" това ведомство.
09 Февруари 2007 11:37
Ама как така!
Я стига сте се оплаквали. Работа нямате ли си! И какво е това висене във форума, а? Може ли такива работи... Ако сте недоволни от нещо - слагайте си лентички на реверите и по-тихо. Какво сте се захванали с някакви си цифрички нищожни
09 Февруари 2007 11:50
Демокрацията иска жертви!
И е нормално (в пазарната икономика) цените да растат всяка година с инфлацията... Мда!
09 Февруари 2007 12:17
Тези, които позволиха енергийният сектор да се приватизира са, за затвора. Сега колкото и да се съдим с частниците все тая. Който и да купи електроразпределението ще ги върти същите номера. Ще вдига цените колкото може, а оправдание все ще се намери.
09 Февруари 2007 12:26
Не знам дали тока е поскъпнал тайно, но още вчера като четох материала за фактурата не ми стана ясна причината, поради която ДКЕВР е задължила собствениците на ел.разпределителните мрежи да разделят цената на две.
За потребителя на ел.енергия е важна крайната цена по която плаща.Предполагам, че доставчиците са включвали и досега в крайната цена разходите за пренасяне и поддръжка.Или всичко се прави с цел да стане по-сложно за разбиране(т.е.създаване на хаос), а оттам покачват цената с надеждата да не се забележи от нас.
Има нещо ¨ гнило¨ в цялата работа, щом ДКЕВР така яростно отричат, че не са запознати с писма и наредби, които те са издали.
09 Февруари 2007 12:39
ДКВЕР е главният виновник за произтичащите простотии. Нещо не си спомням случай, в който въпросните дупедавци да са отказали повишение - билото зо тока, било за пОрното, било за водата. А днес лицето Божилов в предаването на Дудука се изцепи, че накраденото не било от нашия джоб и роднината му само подписвал платежни! А бе оланкоолу Божилов, да си чувал думата счетоводство? И че с платежните се местят пари от един джоб в друг? Става дума за осчетоводяване на суми по скапани договори, от които се леят комисионни в ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ. А Вальо Жегата има да се прави на идиот още сума време, защото ако рачи да сподели нещо с проКУРатурата, ще има проблеми от жизнено важен характер.
09 Февруари 2007 12:43
Реалното увеличение е над 50%
при непроменено месечно потребление:
до 2006 сметката ми беше около 30-35 лева
за 2006 не падна под 60 лева
днешната ми сметка е 93 лева

Нахален чешки грабеж, с тихото задоволство и одобрение на шибаната българска държава, която реализира и любимото си ДДС върху задника ми!
09 Февруари 2007 14:39
Да не забравите, че ЧЕЗ е чешка държавна фирма...
Утре - пред чешкото Посолство!!!
09 Февруари 2007 16:01
Значи затова имам 78лв сметка при положение, че нормално плащам по 40лв...
09 Февруари 2007 16:13
Приватизация от държавни фирми или офшорни фантоми - това само българският политически гений може да го измисли. Лошото е, че се увеличава капитализацията на чехска държавна собственост и резултатът отива в крайна сметка в джоба на чехските пенсионери. На нашите пенсионери им остава да мрат по улиците.
09 Февруари 2007 16:20
Предполагам, че доставчиците са включвали и досега в крайната цена разходите за пренасяне и поддръжка.Или всичко се прави с цел да стане по-сложно за разбиране(т.е.създаване на хаос), а оттам покачват цената с надеждата да не се забележи от нас.

Не бе, не е така. Просто хората предлагат нова възможност - който иска може сам да си достави тока в къщи!
Ами тъй де, улеснение един вид! А пък вие сте ревнали срещу тях
Ей, прост народ! Не разбират от прогрес!
09 Февруари 2007 17:24
Р.Овч да си свърши работата и да изгони трите гнусни фирми от БГ - направиха ни на маймуни гадните пед... от трите дружества.
09 Февруари 2007 17:43
В сайта на Енергото изрично е казано, че таксата от 4, 2 ст. е БЕЗ ДДС, а срещу тези 8 ст. стои ЦЕНА в лв/кВтч, т. е. с включено ДДС. Само че тарикатите още веднъж начисляват ДДС върху цялата сума... Наистина няма никакво решение на ДКЕВР. Още повече, че в сайта на Енергото се мъдри "с решение на ДКЕВР се въвеждат... " и т.н. Нито номер, нито дата.... Да не говорим, че калкулаторът им дава стойности, различни от тези на фактурата, при едни и същи показания на електромерите!
09 Февруари 2007 18:23
Ако погледнеш реално надписването не е чак толкова голямо, но умножено по милион и половина, че и от горе, виж, подобна сума кара Мафията да зареди пищовите и да започне да гърми тоз дека требва по сукаци и бардаци...
Ама туй тук не е мафия, а легитма фирма, явно в не дотам регламентирани отношения с тоз онзи в държавните институции... демек, "куче влачи, диря нема".
Ако сега като болгарски патриот призова за тояга и кютек по чутурите на чешките андрешковци, ще ме съдят.
Остава на обмисля една нова Утопия, която ще започва така: "И дошли онези добрите със снайперисти, снайперисти, та народни защитници. И подпукали со огън народните нови кожодери. Много кожодери измрели во името на народното отмъщение, а следващите внимавали и веке народот не грабили така явно..."
Е, но това е само идея за Утопия, демек: "...трай коньо..."
09 Февруари 2007 18:24
Може да прозвучи еретически, но за мен няма значение дали ще ме краде някой като ЕОН или Р.Овч. В този смисъл не мисля, че 'национализацията' е решение на въпроса. Винаги ще бъдем прецакани от НВ чиновника. Преди около две години ( малко след приватизацията) така "тайно " дневната тарифа от 0, 173 лв/кВтч стана на 0, 174 . Като погледнеш нищо работа едно промилче. На 200 000 семейства обаче са нещо ( по 1 левче).
09 Февруари 2007 21:57
Р.Овч. си мьлчи и не защити своите поданици.Но това му е последният пьт когато е на власт.Като дойде Б.Б. на власт ще го уреди сьс отоплена и осветена килия до Вальо топлото
09 Февруари 2007 22:57
Е, пък защо да не излезем с елктромерите, с топломерите
Таксистите излязоха с такситата си - ето виж ще им сложаг бушоните
Според мен обаче това са близки разстояния
Сега започва истинското излизане
Та да им честитя печалбите на чехите
10 Февруари 2007 21:01
Дребни тарикати предадоха АЕЦ, сега се оправдават
Стефан Солаков
........................
Натиснете тук
10 Февруари 2007 21:04
Първанов пак увърта за реакторите, Овчаров бил горд, че ги затворихме
.................
Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД