:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 167
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Общините прогнозират закриване на 500 училища

Според кметовете трябва внимателно да се прецени дали е целесъобразно шоково да се затварят толкова много школа
Около 500 училища ще изпаднат в много тежко финансово състояние с въвеждането на делегираните бюджети и ще бъдат принудително затворени, ако държавата не отпусне допълнително средства. Тази прогноза направи шефът на сдружението на общините Гинка Чавдарова.



Вчера кметове от цялата страна се срещнаха с министъра на образованието Даниел Вълчев, за да обсъдят притесненията си от реформата в просветата. Общо училищата от I до ХII клас са 2600.

"От застрашените учебни заведения около 100 ще бъдат спасени, тъй като кабинетът ще им даде защитен статут и ще ги финансира. Но 1259 ще имат дефицит заради финансовата реформа в средното образование", припомни Чавдарова. Прогнозата е на Световната банка, подкрепя се и от данни на сдружението.

От началото на тази година МОН прехвърли финансовото управление на училищата изцяло на общините чрез делегираните бюджети. Парите вече се изчисляват според броя на учениците в съответното учебно заведение. В момента държавата плаща 1151 лв. средно на дете. С тези пари училището трябва да се издържа. Минималният брой на учениците в паралелка е 18. От началото на годината общинските съвети започнаха да решават и кои училища ще бъдат закрити от следващата учебна година. Решенията вече срещат сериозна съпротива. Във Варна например се закриват 6 училища и 2 от тях се вдигнаха на протести.

В просветното министерство смятат тревогите на кметовете за преувеличени. Главният секретар на ведомството Димитър Танев очаква само стотина училища да затворят врати. Толкова са били закрити и миналата година.

Вчера кметовете настояха пред МОН да не се повтаря грешката със закриването на детските градини преди няколко години. Очакванията на местната власт са, че в някои безлюдни сега региони след 3-4 години броят на учениците ще се увеличи. "Трябва да преценим дали е целесъобразно да закриваме шоково училища, или да се предвиди ресурс за по-плавен преход", посочи Чавдарова. Кметовете все още нямат точни данни колко средства ще бъдат необходими за допълнително финансиране на училищата в беда. Но са категорични, че предвидените за първото полугодие 21 млн. лв. за омекотяване на ефектите от промяната няма да бъдат достатъчни.

До края на май трябва ще станат ясни критериите, по които ще се проверява успешно ли са въведени делегираните бюджети. Тогава ще започне изплащането на 21 млн. лв. С част от тези средства се предвижда увеличаване на средната издръжка на един ученик с около 2%, или средно около 30 лв.
184
4128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
184
 Видими 
13 Март 2008 23:09
САМО 500 училища?!? Посланието е ясно: има изход и всички знаете къде е...
13 Март 2008 23:44
Идиоти! Дано тук там се намерят свестни кметове да си запазят училищата. Колкото и да не харесваме социализма при бай Тошо, тогава училища не се закриваха и образованието беше задължително!
А кой има изгода да сме неграмотни-отговора е ясен!
13 Март 2008 23:52
правилно, закриване! да сте виждали училища с 15 ученика и толкова даскали покрай тях? аз - да! край на колективната им деградация... я вкарай писи и нет в такава колиба-училище /отоплението "циганска любов" е част от пейзажа/ и създавай конкурентни хора...
14 Март 2008 00:37
Май, от Освобождението-1878 г. досега България за първи път ще затваря масово училища?!
АШКОЛСУН на "демократите" ни и на "Демокрацията"-ДемоОСРАцията им, която докараха на българския Народ!!!
АМАН, бе!
14 Март 2008 01:55
Параграфе,
пак манипулираш с криворазбаната ти демокрация.
Ако комунистите като теб не бяха изгонили от БГ 1.5 млн. млади българи след '89, чрез гласуването си за червената номенклатура която два пъти фалира страната, сега щеше да има деца в училищата. Нямаше да се закриват.
Как деца има в училищата в Чехия например?
Там избирателите не са подкрепяли на изборите президент или правителство които са били против влизането в ЕС и за неутралитет.
Сега българчетата ще учат чужди езици, а такива като Иванов ще се пеняват по форумите; и пак няма да разберат какво е станало и каква е била причината.
14 Март 2008 02:27
GARAMEL,
/:/ "пак манипулираш с криворазбаната ти демокрация.
Ако комунистите като теб не бяха изгонили от БГ 1.5 млн. млади българи след '89, чрез гласуването си за червената номенклатура която два пъти фалира страната, сега щеше да има деца в училищата. Нямаше да се закриват..."
......................................... ......................................... .....................................
Пак манипулираш!
Първо, аз съм от НОВИТЕ Комунисти/тези, които са станали такива след 1989 г.- при това, комунист съм по Убеждения, а НЕ по членство!/
Второ, НЕ истинските комунистите прокудиха младите хора от България, а тези, които направиха Приватизация и Реституция- тези, които се преименуваха и пребоядисаха на "социалисти", "социалдемократи" и "демократи"?! Че какъв комунист може да е човек, който е "ЗА!" Приватизация и Частна Собственост върху Средствата за Производство, бре?! И к`ъв "комунист" може да е човек, който НЕ пропуска случай да целува ръка на патриарха и отчетата, и изтърква стълбищата на църквите да пали свещи там- Комунизмът и комунистите са АТЕИСТИЧНИ по убеждения, бре!?!
Все едно да наричаш /или да се САМОнарича/ "Вегетарианец" човек, който ката ден нагъва свински пържоли?!? Лъжа и Измама е!
Та..., за кои "комунисти" ти е думата- дето били "изгонили от БГ 1.5 милиона млади българи след `89"?!
Само питам-НЕ пипам!
14 Март 2008 02:42
"Аз мисля, че хората в Англия и изобщо в Европа имат доста погрешна представа за българите. Винаги чувах да се говори за тях като за обикновени диваци, които не били по-цивилизовани от американските индианци. Трябва да си призная, че самият аз, и то не много отдавна, не бях далеч от поддържането на същото мнение.
Аз бях учуден и вярвам, че повечето от моите читатели също ще се учудят, когато научих, че почти няма българско село без училище. Тези училища там, където не са изгорени от турците, са в цъфтящо състояние. Те се издържат посредством доброволен данък, с който българите се самооблагат не само без да бъдат принудени от правителството, но и напук на всички спънки, създавани от корумпираните турски власти. Образованието, което се дава в тях, е безплатно и всички - бедни и богати - се възползват от него. Няма българско дете, което да не знае да чете и пише.
И накрая, процентът на грамотните в България е толкова голям, колкото в Англия и Франция. Питам се дали европейците, които говорят, че българите били диваци, са уведомени за тези факти?"
Дж. Макгахан
1876 г.
14 Март 2008 02:50
Пара,
моите уважения ама па се правиш на неразбрал.
Не ми спори за думата комунизъм!
Написал съм точно каквото съм инал в предвид. Хората като теб, наричайте се както си искате, доведоха положението дотам, пак повтарям, чрез гласуването си за бившата комунистическа ДС-номенклатура. Не ме интерсува дали тази номенклатура е съставена от чисти комунисти или не'кви измислени.
Пойнта ми беше, че тези хора доведоха нещата дотук, а вие гласувахте за това. Сега се наричай комунист по убеждение или извънземен ако щеш, това няма да промени действията ти/ви в миналото.
На всичкото отгоре имаш и недостойнството да прехвърляш вина на някаква имагинерна демокрация. Тя била виновна за слепотата дето не си знаел какво правиш и за кой гласуваш. На всичкото отгоре не пропускаш повод да манипулираш и натъртваш - демокрация, та демокрация. Хора като теб изобщо май напредстава си нямат за какво става дума. Срам за тебе!
14 Март 2008 03:14
Залезът на един народ започва със затваряне на училищата.
14 Март 2008 04:23
Заради простотията, която се е изляла и във форума са осакатявани поколения ученици.
Едно съвременно общообразователно училище трябва да има ПОНЕ 500-600 ученици за да може да им се предоставят условия за учене, културни занимания и спорт. Изключение може да има САМО за специализирани училища.
Има си училищни автобуси. Детето се взема сутрин от родител и се предава вечер на родител.
Престъплението, наречено "слети класове", требва да се прекрати!

14 Март 2008 05:35
Разбира се, че трябва да се затворят училищата с малко деца. Не е толкова страшно да се пътува на 15-20 км с автобус до оборудвано и осигурено с преподаватели школо - та това е по-малко отколкото от единия до другия край на София. Ами в Австралия как пътуват?
Номерът е да се запазят сградите, защото след това поколение идва другото - на децата от детските градини, при които се наблюдава увеличение. Да не се окаже после, че след като изпозатворим училищата, те няма да има къде да учат.
14 Март 2008 06:31
След като се реформира всичко друго/армия, заводи, ТКЗС-та/ идва ред и на училищата...
14 Март 2008 06:39
Малко са децата. Все повече ще намаляват. Нацията загива, при това с ускорени темпове. Не след дълго други ще се заселят на нашите земи.

Редактирано от - Тънката лайсна на 14/3/2008 г/ 06:40:45

14 Март 2008 06:39
С неграмотна рая към Европата! Така се прави, да не гледат много към канчето на власт имащите за вечни времена. какво, като децата са неграмотни, за бачкатори по 10лв.надник все някой ще ги вземе! И ще си внесем умни и подготвени кадри, ама друг пътV За мижавите заплатки в България само гладен китаец( но не от Шанхай или Хонг Конг) ще хванете за работник, г-да управляващи. Ама ще ви бият, ако им платите вместо в пари с обувки или тухли, да речем!!
14 Март 2008 06:47
Когато една нация не се грижи за пенсионерите си и своя капитал - децата, нищо добро не я очаква.
14 Март 2008 07:16
Чета написаното от huqin и 8krak и ми става ясно защо изчезваме като народ. Такива хора по-далече от прозореца на панелката си не виждат. Имат представа за училищни автобуси от американските бози, които са гледали.По-наясно са с Австралия, отколкото с действителността в някое кърджалийско село.Има цели области на България, където вече не се използва българския език.Той може да се научи само в училищата.И докато аборигените в Австралия няма опасност да се сепарират, то ние сме изправени пред опасността да загубим цели части от родината си.България не е само София или някой друг голям град.
14 Март 2008 07:25
Някои казват - няма страшно, българската нация не загива. Интересно, че застъпват подобни твърдения, при условие, че учените с представените от тях цифри доказват точно обратното. Аз мисля, че перспективите са дори по-черни от прогнозираните от нашите учени. Защо ли? Първо - защото емигрантските вълни ще продължат, тъй като младите не намират подходяща реализация в България. Второ, ще продължи да намалява раждаемостта, въпреки временното й задържане на едно постоянно ниво от 65-70 хил. новородени годишно към настоящия момент. Това се доказва от сметките. В момента в България в детеродна възраст са все още жените, родени преди 1990г., когато у нас се раждаха средно по 130 хиляди деца годишно. Само след 6-7 години в детеродна възраст ще дойде онова поколение, когато в България започнаха да се раждат по 90, 80, 70, 65 хиляди годишно. Ако бързо не се подобрят условията на живот за обикновените хора, нормално е да се очаква, че раждаемостта скоро ще падне с поне с 50-60%, което прави не повече от 50-55 хиляди деца годишно, да не говорим че е възможно да се смъкне до само 40 хиляди. При смъртност 110-115 хиляди годишно, само от отрицателнен прираст България ще губи по 50-60 хиляди от своите граждани всяка година.
Училищата съвсем ще се изпразнят, но това не е най-големият проблем.
14 Март 2008 07:42
Както писах преди няколко дни..май на стари години ще си търся друга работа.. Писна ми от неграмотни управници..Писна ми да оправя образованието човек, който няма представа какво е то.. Писна ми от демагогия.. В статията пише "В момента държавата плаща 1151 лв. средно на дете. С тези пари училището трябва да се издържа , което НЕ Е ВЯРНО..Ама няма да задълбочавам, защото вече е коментирано...Парите не са повече от 900.. за цяла година, за ВСИЧКИ дейности в училището..
И още - да, увеличава се раждаемостта, това е хубаво.. Но трябва да се отчита КОЯ раждаемост се увеличава..
И още - относно автобусчетата, дето откарвали дечицата.. Преди много време, в началото на моя професионален път, по разпределение, работех в Кърджалийско. И тогава имаше т.нар. средищни училища.. Та оттам имам опит как стават нещата с автобусите...Първо, нередовни (естествено, по български!) автобуси.. Второ, за да стигнат ДО ПЪТЯ, където вървят автобусите, децата трябва да вървят километри пеша... Прав е онзи от колегите, не ми се връща назад да прочета, който казва, че В УЧИЛИЩЕ децата от трудните райони се учат да говорят на български.. Но и това е друга тема.. Бъдете здрави! А някой ден ще се сетите за какво точно протестираха учителите през есента.. не единствено и само за заплати, а за произтичащото от това - МЛАДИ специалисти в училищата, ПРИВЛЕКАТЕЛНОСТ на професията, възможност за АДЕКВАТНА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ и САМООБРАЗОВАНИЕ... Аз например използвам безплатните материали на руски и английски в интернет.. Просто НЕ мога да си позволя да си купя някоя от желаните от мене книги по специалността ми... Но и това е друга тема...
А, да не забравя, ОТКРИХА виновните за трагедията в Трън- естествено, виновни са учителите, които...непрекъснато са сигнализирали за проблема...
България...
14 Март 2008 08:03
Кой казва, че неграмотната рая отивала към Европа.
Напротив, точно грамотните заминават след като им е станало ясно, че никога няма да им се отреди друга роля освен тая на раята.
Пък тия за бай тошовото време си ги разправяйте в кварталния клуб на БКП един на друг. Ако тогава бяха отворили границите, щяха да затворят не училищата, ами НеРеБе-то.
14 Март 2008 08:03
Първо въпросче: колко от тези съкратени 500 училища ще са "български", колко "турски" и колко "ромски"?
Второ въпросче: колко от защитените от държавата училища ще са "български", колко "турски" и колко "ромски"?
Трето въпросче: колко от съкратените учители ще са българи и колко - турци?
14 Март 2008 08:21
Уважаеми журналисти от в."Сега", много Ви моля спрете с лъжите!!!Или поне започнете да си подготвяте домашните работи, преди да пуснете някакъв материал!Откъде я изкопахте тая цифра 1151 лв.?В момента издръжката на ученик е 960 лв.От тези 960 лв. 20% т.е. 192 лв. остават в общините.Реално в училищата влизат 762 лв. издръжка на ученик.Цифрата 1151 лв. е заложена в неподписаното от синдикатите стачно споразумение.Доколкото знам правителството планира да увеличи издръжката на ученик на 1151 лв. от 1 юли, въпреки че обещаната дата беше 1 януари.Засега все още учителите не бързат, но най-вероятно през месец май ще има нови учителски протести и този път учебната година ще бъде провалена!
14 Март 2008 08:25
sowa7, поне Вие не демагогствайте. Процента на раждаемост се увеличава статистически. Ражданията са си все едни и същи от 10 г. насам - около 70 хил. годишно плюс-минус 3хил., а населението намалява с по 40 хил. годишно. Та кат намяляме знаменателя вдигаме процента и хоп спекулация - как добре се управлява страната.
14 Март 2008 09:09
Имате ли представа как стоят нещата по селата.Сигурно има училища с по петнадесет ученика в 8 класа но те са малко. Тези села им се видя сметката още по тошово време. Сега идва ред на другите. Да си представим основно училище в село със 100 деца. Или средно по 12.5 в клас . Такова училище трябва да бъде закрито защото то няма да се самоиздържа. 100 деца означава около 60 семейства плюс още около 30 семеиства на деца до 7 години стават общо около 90 семейства с деца в селото.????колко от тези семейства ще останат в тово село ако децата им трябва да пътуват на училище до друго населено място. Не ми отговаряйте колко ехубаво да ти учи 10 годишно дете в друго населено мяста. Отговорете колко от родителите не биха си заебали работата и бизнеса заради децата. ЩЕ тръгне нов поток основно към София .И тогава не бойко Борисов ами и марсианците нямя да изчистят София. В селата ще продължават да остават основна цигани Както вече е станало на много места в Монтанско. Така ще получим почти чисто цигански села. Нека това го прочете патриота и комуниста paragraf. И още нещо от 44г до 1989година са закрити не по малко от 500 училища.
14 Март 2008 09:11
sowa7 -
Голямо огорчение личи в думите Ви...
Много, много тревожно е това, което споделяте и само добре подготвени протести на учителите могат да променят положението... Мисля, че обществото този път ще ви подкрепи по-активно...
14 Март 2008 09:23
raven707bg и Hugin са прави. Училище с 15 ученика (такива са в някои села) не дава необходимата подготовка на учениците и по правило такива деца отпадат в средното училище.
Някой от вас би ли си дал детето в такова училище?
14 Март 2008 09:36



Круела и тези, които поздравява.
Не се опитвайте демагогски и манипулативно да смесвате нещата. Качеството на обучение НЕ зависи от броя на децата. Дори нещо повече - в "белите" европейски държави почти няма паралелки с над 20 ученика. Качеството зависи от преподаватели и контролът над тях.
Закриването. Видян на екрана как този главен секретар гнусливо свива устни и презрително процежда, че миналата година са закрити 129 училища, а тази ще е същия брой. Така че - страшно нямало!
Този кретеноид от хексагоналната система, намърдан на топло от подобни на монстъра Вълчев неадекватни политикани, дава ли си сметка за какво става дума? За две години - над 250 закрити училища? Дедите ни ще се обърнат в гроба.pifou,
Изобщо - ДЕЦАТА И ГРИЖИТЕ ЗА ТЯХ НЕ БИВА ДА СЕ ПРИЕМАТ КАТО ЧАСТ ОТ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА!
Някой от вас дали поставя интересите и нуждите на собствените си деца на второ място? И му казва, че няма пари, та се налага да ходи пеша от Младост до Орлов мост, примерно?
Става дума за децата - схванете го най-после! Не за учители, не за училища, а за децата! Нали ЗА ТЯХ трябва да се гради? А ние в името на някакви си сметки - разрушаваме. Впрочем, онзи ден някой много точно каза - дискусии водим за децата. А за луксовете на депутати и чиновници, за "излишъци", за цени - никой не обсъжда. То са си ясни неща. И приети от едно племе, което претендира, че е интелигентно. Но не се замисля за бъдещето си. За децата СИ!!!
Е, не се чудете, че мислещите заминават. Защото не искат нито те, нито децата им да са рая. И усещат - закриват се училища, децата се напъхват в някакви СПТУ-та за обучение на нискоквалифициран и така платен обслужващ персонал, чалгизира се цялата среда. С една цел - прост народ, силна държава. И богато собственици на държавата.
14 Март 2008 09:38
Целият този рев и плач за евентуалното затваряне на училищата не е продиктуван от загриженост за децата, които учат там.Плачат хрантутниците и разни псевдодемократи, които ще изгубят топлите си местенца.Какво по хубаво от това да сте двайсетина даскали в училище с 50 ученика примерно.Да другари и господа, време е да почувствате и вие това, що се нарича "пазарна икономика"....
14 Март 2008 09:49
Параграф, ако закриването на училища е последица от демокрацията, то в много държави, по-назапад от нас, не би трябвало да е останало и едно учебно заведение. Ама децата на комунистите едно време все натам драпаха - на капитализъм да се учат...
Закриването на училища няма нищо общо с демокрацията. Политическата система в България също е много далеч от демокрацията. Така че, ако обичаш, не смесвай нещата - първо се научи да ги различаваш, и тогава се изказвай.
А за две деситилетия "реформи" в образованието, уж все за по-добро, резултата е виден за всички - неграмотността и простотията са потресаващи. Защото "реформите" се изчерпват в закриване на училища. И толкоз. Явно на всички управляващи им е ясно едно - колкото по-прост народ, толкова по-лесно се манипулира. И в този форум примери колкото щеш!
14 Март 2008 10:01
Май ти се бъркат понятията с пазарната икономика. Ако образованието беше пазарно, първо - цената му щеше да се определя от търсенето и предлагането - т.е. на пазара, и нямаше да е задължително до 16 г. възраст. Щом държавата се е задължила тя да се занимава с образованието, да осигури пари и условия, а не мизерия и нередовни учители по езици и компютри.
14 Март 2008 10:07
То и на Дедо партията има 1%, ама никой не я закрива.
Другари, ше кликате пак с мишките в 9:00.
14 Март 2008 10:26
Накъде върви дами и господа българското образование? Веднага ще отговоря: Към пропастта. В скоро време няма да се налага да ходим на училище, или да изпращаме нашите деца да учат, по простата причина, че няма да съществуват учебните заведения!...
14 Март 2008 10:44
Броят на училищата требе да стане толкова , колкото са били през турско. Нали отново сме под турско.
14 Март 2008 11:05
"Качеството на обучение НЕ зависи от броя на децата."
Ето един ярък пример за НЕМИСЛЕНЕ.
Качеството на образованието ЗАВИСИ от броя на децата в КЛАС. Когато са много учителят не може да им обръща внимание поотделно(индивидуално).
Когато учениците са малко в едно УЧИЛИЩЕ е невъзможно да се осигурят КВАЛИФИЦИРАНИ учители по всеки предмет, необходимите условия и т.н.
Например в едно малко селско училище децата не могат да изучават чужди езици, нямат компютри и т.н.
14 Март 2008 11:08
"ресурс за по-плавен преход"
Демек да си караме по старому и да хачиме пари за кюмюр и дъски, но да не пипаме селските килийни училища.
Учениците - кучета ги яли...
14 Март 2008 11:19
Скъпа Ан, по-леко с клишетата и тесногръдието. не слагай знак на равенство между закриването на училища и отказ от образование. Само ми кажи 20-30 деца в училище - не в паралелка, какво образование ще получат и не са ли обречени те да потъват все повече и да се увеличава разликата между тях и връстниците им, които учат при съвсем други условия.
14 Март 2008 11:27
garamel, добре си го казал на paragraph39 (макар, че по би му отивал псевдоним Неврастеник39, ако съдим по маниера му на изказване).Комунистите само замитаха проблемите навремето, докараха нещата до фалит и просешка тояга, откраднаха милиарди и като оня дето блъснал баба си по стълбите и я питал закъде бърза и те питат що демокрацията не вървяла.Те видите ли били комунисти по убеждение ( демек признават си, че са идиоти и не отговарят за постъпките си).
14 Март 2008 11:30
Сигурно на всички прави впечатление, че само възрастните турци говорят български, младите не знаят или говорят счупено. По чия диктовка драги управляващи си затваряте очите пред този факт! Къде, ако не в училище млъдите турци ще научат български? Накъде водите България- към неграмотност и сепаратизъм ли?!!!
14 Март 2008 11:37



Hugin, в този смисъл съм съгласен. Много деца - без работа. Просто всеки даскал ще поиска да има 50 деца в клас. И ще си говори нещо там. Без индивидуална работа, без да се интересува какво - не, не са научили - дали изобщо са чули нещо!!!
А качеството зависи от учителите, от контрола над работата им, от програми и учебници. Тях подминаваш. Осигуряването на кавалифицирани кадри - И посредством адекватно заплащане - пак е задължение на синекурите в МОН.
Близо сме, но говорим с различни думи.
14 Март 2008 11:39
България и децата й се нуждаят преди всичко от:
1- добри учители с добре заплатен труд(между двете има пряка връзка);
2- задължително поне до 8 клас образование;
И ако ще ги водят с автобус до съседно селище, там да има ученически стол на преференциални цени (за това кметовете имат думата) и достатъчно спортни площадки.
14 Март 2008 11:55
Борован, да си дойдем на думата - закриването на училища не е най-големият проблем. А по 50 деца в клас не може да има, просто защото има нормативи.
14 Март 2008 12:01
Поддържането на изкуствено дишане на маломерни училища няма да ги спаси в перспектива.Икономическото развитие на селските райони-там е заровено кучето.Селата обезлюдяват защото родителите на децата нямат поминък там-това е основната причина.Да, децата ще завършат основното училище в селото, но после ще продължат образованието си в града, и ще останат там, за да търсят проф.реализация съобразно него.Т.ест, техните деца ще напълнят именно градското, а не селското училище.Всеки, който има поне средно или по-високо образование изчезва от селата, с изключение на тези, които имат малък собствен бизнес, но в малките населени места те са единици.Лавинообразното увеличаване на населението в големите градове и особено в София е повече от показателно.Тази тенденция е трайна и никакво изкуствено задържане на броя на училищата не може да я обърне.
14 Март 2008 12:12
Напълно съм съгласен с Арта. Положението с училищата е резултат от обезлюдяването на малките населени места и кметовете вместо да плачат за затварянето им да помислят как да направят общините си атрактивни и да привличат хора в тях, а правителството да даде знак, че разбира, че държавата не са само големите градове.
14 Март 2008 12:26
borowan,
Става въпрос не за паралелки, а за училища с по 15 и по-малко ученика. Аз знам за едно с 9. Учителките са 4+помощен персонал. Подготовката в това училище е под всякаква критика.
И пак питам: бихте ли си дали детето в училище с 15 ученика или бихте го изпратили там, където учениците са повече и изискванията към ученици и учители по-високи? Та макар и да пътува всеки ден с училищния автобус, както е навсякъде в Европа.

14 Март 2008 12:28
Не съм в сферата на образованието за да имам претенции да предлагам компетентно най-добрите мерки за неговото подобряване, но за сетен път се убеждавам, че в "Нов български синонимен речник" срещу думата РЕФОРМА трябва да се запише:
РЕФОРМА - ликвидиране, разрушаване, унищожаване, разграбване и/или разпиляване напромишлени, добивни, енергийни, транспортни и селскостопански предприятия; банки и застрахователни дружества; санаториуми, поликлиники и болници; търговски и туристически обекти, хотели и почивни станции; земи, гори, планини и брегова ивица; училища, детски ясли и градини; армия и правозащитни органи; национален кадрови потенциал; морал, солидарност и съпричастност; ......., суверенитет, българската нация и българската държава).

Редактирано от - Zmeja на 14/3/2008 г/ 12:51:09

14 Март 2008 12:29




8krak, нормативите са разтегливо понятие. Преди година тук, в тоя вестник, изнесоха информация за броя на деца в паралелките в ЕС. Нямаше паралелки над 20!!! Обикновено са 15-18. Сега ни убеждават, че 26 било малко, трябвало до 35, че и нагоре. Което означава по минута и нещо за работа с дете в час.
Не се надявай на разума на чиновниците в МОН - тук имаше една от тях, подписваше се акнатон и лъжеше на провала. За да са добре - и по 50 ще направят нормативите /ви?/. Така че - очаквай най-лошото. За да се радваш на лошото. Български закон от прехода.
14 Март 2008 12:30
Необходими са училищни автобуси уважаеми дами и господа!
Много автобуси!
Иначе хората от "маломерните" селища ще продължат с протестите.
...
А относно заплащането на превозите, как да ви кажа...нали уж за тази година Д.Вълчев обеща "делегиран бюджет" Х 1100лв/ученик за всяка община+допълнителни субсидии при закриването на маломерни училища?!
Или и това пак ще остане само на хартия!
14 Март 2008 12:34




Круела, ти знаеш ЕДНО училище. В околните села край нас аз знам за две. Много хора знаят за нещо такова. Но - ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ИНДИВИДУАЛЕН. Регион, население, пътища и транспорт...А мнозина - от МОН, чиновници държавни, че и ти - обобщават. Под една стрижка - нула номер училища в селата. Това имам предвид. Не ПАЗАР, а РАЗУМ. А мисъл за бъдещето и най-вече за ДЕЦАТА!!!
14 Март 2008 12:38



Ах, да - има в Европа и училища за ЕДНО дете. Лично аз съм видял такова в Австрия, а от медиите /пак в този вестник, например/ съм чел за Швеция и Ирландия. Зависи от желанието - да се работи за децата или за джоба си.
14 Март 2008 12:46
Borowan,
Сигурно си чел за специални случаи - деца с недъзи, които не могат да посещават училище и подлежат на индивидуално обучение. Също и частни училища, ама там родителите си плащат. Практиката е да се извозват децата от по-голям район на едно място.
И пак не ми отговори на въпроса.
14 Март 2008 12:51
OLDMAD, виж този линк: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vi s/vis.pl?s=001&p=0036&n=000020&g=
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД