:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Икономиката сви двойно оборотите

Ръстът на БВП падна на 3.6% през последната четвърт на 2008 г.
Безпощадната статистика напълно разби розовите очила на управляващите. През последните 3 месеца на 2008 г. икономиката ни силно се е забавила и ръстът й е едва 3.6% спрямо същия период на 2007 г., показват експресните данни на НСИ. До късната есен брутният вътрешен продукт на страната растеше с 6-7% на тримесечие и министрите сякаш не чуваха мрачните предупреждения на бизнеса, опозицията и външните анализатори, че глобалната финансова криза ще удари жестоко българските предприятия. Тази самонадеяност доведе до записването на прогноза за 4.7% растеж на БВП през 2009 г., която се очаква да е критична за България.

Първите симптоми на кризата у нас се усетиха именно от октомври насам. За първото, второто и третото тримесечие на 2008 г. икономиката отбеляза съответно 7, 7.1 и 6.8% ръст. Резултатът за последната четвърт на 2008 г. обаче - 3.6%, е двойно по-слаб, а кризата ще се задълбочава, като се има предвид, че основните търговски партньори на страната ни навлизат в рецесия.

Все пак благодарение на силните месеци като цяло за 2008 г. българската икономика отбелязва 6% ръст, като текущият обем на БВП за годината е към 66.1 млрд. лева.

Данните на НСИ показват, че засега единствено селското стопанство устоява на ударите - през последното тримесечие на 2008 г. добавената стойност в агросектора е с 20.6% повече в сравнение с година по-рано. При услугите обаче има само 3.2% увеличение, а добавената стойност в промишлеността дори е спаднала с 0.1%.

Другата лоша новина е, че износът намалява (спад с 6.8%), и то по-бързо от вноса, който се е свил през октомври-декември с 3.7% на годишна база.
2
1620
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Февруари 2009 07:51
В сравнение с много хвалени и прехвалени сме ок. Намо начин да минем метър, но зесега сме повече от добре. С което не могат да се похвалят нито САЩ нито ЕС.
17 Февруари 2009 08:38
Оптимизмът ти, богумил, уви няма да спре източването на държавата, която не е невъзможно да стигне и до колабиране.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД