:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

"От Охрид до Скопие всички безкористно се наричат българи"

При легендарното си пътуване в Македония през лятото на 1900 г. руският археолог Кондаков открива изключителни паметници, свързани със средновековна България
Н. П. Кондаков по времето, в което прави пътуването си, и заглавната страница на книгата му "Македония. Археологическо пътешествие", СПб, 1909
При цялото обилие от информационни източници не винаги си даваме точна сметка за значението на един или друг учен, за неговата роля при формиране на общественото мнение, за научните му заслуги. Името на "патриарха на руската археология" Никодим Павлович Кондаков (1844-1925) е май позабравено вече. А никак не са много учените със световна известност, избрали по някаква причина да работят у нас, макар и за кратко. Като че сега е подходящият момент да започне подготовката за отбелязване на 110-годишнината от "археологическото пътешествие" на големия руски археолог и изкуствовед в Македония, на когото, струва ми се, сме длъжници.
В началото на ХХ в., все още в границите на разкапващата се Османска империя, областта е раздирана, както и днес, от жестоки етнико-религиозни противоречия. Макар доста страници в книгата на Кондаков да са посветени на злободневния "македонски въпрос", завинаги и безспорно ще останат откритите от него предимно в охридската църква "Св. София" и въведени в научно обращение* световни паметници на средновековното изкуство, свързани с България. Първите съвременни знания и за малката плащаница (с. 270), подарена вероятно през 1224 г. от солунския деспот Тодор Комнин на охридския архиепископ Димитър Хоматиан, и за голямата плащаница (с. 271, т. IV), подарена от император Андроник II на друг "пастир на българите", вероятно Григорий (1313-1328), и за голямата нефритена икона "12 празника" (с. 270), и за най-стария български дърворезбен паметник (заедно със сандъка от Терачина) - вратата от охридската църква "Св. Никола Болнички", и за личния екземпляр на евангелието (с. 273-275) на охридските архиепископи от ХIV в. насетне с разкошния позлатен обков, и най-сетне за прочутата архиепископска корона (с. 270) - за всички тези световни паметници, които са и важен исторически извор, научаваме първо от отчета на експедицията начело с Кондаков. Всеки от тези паметници** е или дело на български майстори, или е държавен подарък за архиепископите на "на цяла България", което определя и важното им място в историята на българската средновековна култура и история.
--------------------
Когато получава поръчението за организиране на научна експедиция в западните части на Османската империя, Кондаков е вече известен учен - професор по история на изкуството в Санкт-Петербургския университет от 1888 до 1897 г. От 1888 до 1893 г. е и старши уредник в Отдела за средновековно и ренесансово изкуство в Ермитажа. Действителен член е на Петербургската академия на науките (днес - Руска академия на науките) от 1898 г.
Безспорни са заслугите му за изучаване на византийското културно наследство - през 1895 г. Никодим Кондаков основава заедно с Фьодор Успенски Руския археологически институт в Цариград. Тази научна организация в следващите години ще има водеща роля в създаването на българската археологическа наука и в първите й големи открития.
Най-важните задачи на института намираме доста подробно описани от самия Успенски в писмото му от 9 март 1895 г. до руските консули в Османската империя, в държавите на изток от нея и в балканските държави (Архив на Руската академия на науките, фонд 127, опис 1, № 32). Наред с проучването на възможности за закупуване на археологически и исторически паметници научаваме, че първа задача е картотекирането на най-важните археологически паметници и добиване на информация за възможностите за тяхното детайлно изучаване чрез провеждането на археологически разкопки.
Още през първите три години от съществуването си институтът изпълнява задачите си успешно според доклад на Ф. Успенски от 1898 г. (Централен държавен исторически архив - Санкт-Петербург, фонд 733, опис 143, № 140, лист 11-13). За най-голям свой успех сътрудниците на института смятат откриването през същата година на надгробието с възпоменателен надпис на родителите и на най-големия брат на цар Самуил в село Герман на Преспанското езеро.

* * *

Експедицията на Н. Кондаков трябва непременно да се разглежда най-напред в светлината именно на тези задачи, които си поставя Руският археологически институт в Цариград. Политическите цели, които тя несъмнено получава за изпълнение, никой никога не е крил (с. 1). С договора от Сан Стефано и определените там граници на България Русия заема съвсем еднозначна позиция за етническия състав на областта Македония, основавайки се главно на пътуването на В. И. Григорович през 1844-1847 г. и неговия "Очерк за пътуването по Европейска Турция". Новата експедиция има за цел очевидно да осъвремени етническите данни за областите, оставащи в границите на Османската империя (с. 296).
Точно в изпълнение на политическите си задачи експедицията изследва не само археологическите обекти, античните и средновековните паметници на изкуството, но и народните носии в земите, които обикаля. Изследвайки облеклото на местните жители, Кондаков се занимава, в съответствие с научната си подготовка, особено с цветовете и украсата, търсейки доказателства за чисто изкуствоведските и археологическите си тези. В "Археологическо пътуване" етнографският материал е не по-малко от археологическия. Очевидно най-вече на него се разчита, за да се докаже етническата принадлежност на населението. "Навсякъде в земите, обследвани от нас - пише Кондаков - от Охрид до Скопие и Куманово, живее един народ, който и през IХ в. нарича себе си български, когото през ХI в. гърците назовавали така, и който пак така нарича себе си пред първите посетили го европейски пътешественици, както и пред нашия Григорович. Ясно е, от друга страна, и това не бива да се премълчава, че съвременният пътешественик непременно ще бъде посетен, разбира се, в градовете от всякакви интриганти и политици и на неговите недвусмислени въпроси те често ще дадат най-коварни отговори - в селата, където всичко е много по-просто, всички, напълно безхитростно, наричат себе си българи" (с. 294).
* * *
В началото на 1920 г. с френски военен кораб Кондаков пристига в Цариград. Точната дата на пристигането на Н. Кондаков в София остава неизвестна. В едно свое писмо от 8 януари 1920 г. (Архив на БАН, фонд 9, инв. № 1680, лист 1, 2) Андрей Грабар, бъдещият световноизвестен византинист, пише на В. Златарски от Страсбург, че Кондаков ще пристигне в София най-късно за началото на есенния семестър в Софийския университет. От друга страна, самият В. Златарски отбелязва в текст за 80-годишнината на Кондаков, че той престоява в София две години, което означава, че пристигането му трябва да се отнесе най-вероятно през пролетта на 1920 г.
За огромно съжаление на българската научна общественост Н. П. Кондаков напуска София в края на март 1922 г. Като причина за това негово решение понякога се изтъкват не особено благоприятните условия за живот в младата още българска столица. Всъщност малката научна общност, крайно бедните библиотеки, отдалечеността от главните средища на научен живот в Европа са най-важните причини за решението на руския археолог въпреки огромното внимание, с което той е обграждан и в Софийския университет, където като професор чете голям курс лекции по средновековна археология и изкуство, и в Българската академия на науките, за чийто действителен член е избран. След заминаването на Кондаков малобройната, но избрана публика на лекциите му, състояща се от уредниците в Народния музей, преподавателите и студентите в Софийския университет, още дълго няма да се радват на съприкосновение с голямата наука.
За преместването си в Прага Н. Кондаков води кореспонденция още от София. Той се познава и с целия научен елит на Чехословакия, и с тогавашния президент Т. Масарик. В Прага създава научен кръжец, наречен на негово име - Seminarium Kondakovianum (от 1931 - Археологически институт "Н. П. Кондаков"), чете курс лекции като професор в Карловия университет. Умира почти четири месеца след тържественото честване на 80-годишнината му, а Г. В. Вернадски и А. П. Калитински отбелязват:
"Н. П. Кондаков е . . . учен, който оказа със своите работи влияние за дълго време върху развитието не само на руската, но и на световната археологическата наука." Без съмнение, и до днес.
-----------

* Н. П. Кондаков "Македония. Археологическое путешествие", СПб, 1909 г. В скоби по-долу са посочени страниците именно от това издание

** На тези паметници си струва да бъдат посветени отделни теми в рамките на поредицата "Истинската история"
 Изгледи от Солун, Сяр и прочутата сярска обител "Св. Иван Предтеча", и поглед към охридската църква "Св. София" (долу), заснети през лятото на 1900 г. Точно в ризницата на "Св. София" Н. П. Кондаков прави най-значителните си открития.
94
12815
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
94
 Видими 
30 Април 2009 02:18
***

Редактирано от - sybil на 30/4/2009 г/ 11:26:39

30 Април 2009 03:28
ми повърни бе готин
само че в кенефа, не във форума!
Кво чекаш???
Да дойдат заптиетата да те "повърнат"???
30 Април 2009 04:43
***

Редактирано от - sybil на 30/4/2009 г/ 11:27:16

30 Април 2009 05:19
Иван Петрински
30 Април 2009 05:25
Да - този път наистина нещо непознато за публиката. Хубаво е, че се вадят забравени имена със заслуги към народа и държавата. Това може да се нарече "Истинската история".
Е, има разпокъсаност, тичане по проблемите, внимателно заобикаляне на някои остри въпроси /срещу кого са насочени тези изследвания, защо ученият през 1920 година пристига с френски кораб - да не би да бяга от изгряващата зора на великия комунизъм?/.
Не е предизвикателно, но е полезно.

Редактирано от - генек на 30/4/2009 г/ 05:25:50

30 Април 2009 05:25
На Балканите сичко е относително.
Преди около четвърт век сички у наща маала легнахме турци, а се събудихме българи.
След около месец-два емнаха и имената у надгробните камъни в гробищата.
И на отговорните фактори / в интерес на истината-сред тех имаше и бая таквиз с резани пишки/ изобще не им дремеше дъл е користно или е безкористно.
Разни времена-разни идеали.
А хората...бая от същите тез ора днеска ни учат на демократически плурализъм.
O, tempora...
30 Април 2009 05:56
Иначе брат ми генек донекъде е прав...има разпокъсаност, има неяснотии.
Ама според мен тва най-вече се дължи на немарливост, а не на внимателно заобикаляне.
Ако беше внимателно, немаше да четем у заглавието това бомбастично "При легендарното си пътуване в Македония през лятото на 1900 г...", а в самата статия да гадаем у кой точно сезон на 1920-та/!/ е пристигнал руският учен по тез земи.
30 Април 2009 06:01
***

Редактирано от - sybil на 30/4/2009 г/ 11:27:53

30 Април 2009 06:10
Извинявай, приятелю...не съм имал намерение да наранявам толкоз нежна и чувствителна душа кат твойта.
Извинявай.

Редактирано от - Bay Hasan на 30/4/2009 г/ 06:12:17

30 Април 2009 06:26
Хасан ага, не се извинявай! Изглежда е другоселец....
А, т`ва "историята" какво беше? Наука ли, литература или нещо друго...
Та чак истинска!
Апропо, кога държавата Българска ще поиска археологически разкопки в Малая Перещепина?
30 Април 2009 06:44
Ама не ! То бива , бива ама пък чак такава нескопосаност... Г-н Петрински, седни пък напиши нещо четивно! Или пък не пиши...Все тая.
Бай Хасане за извинението към оня мурдар...
30 Април 2009 06:49
Кунчев, и ти ли си рязан, ве? Ей, не спирате да се предрешавате, кат Джингиби сте, ей . . .
30 Април 2009 06:53
Я си пийни хапчето и беж в леглото , мойто момче, я кое време е..
30 Април 2009 07:02
Кунчев, да не са те изритали от работа? Не е ли време според вашето време да ходите вече да работите за американските си господари, да развивате новата си родина, да увеличавате богатствата й? Не ми отговаряй, че може ако закъснееш верно да ти бият шута.
30 Април 2009 08:10
Ей Chreston [Напреднал].. в кво ли? Пак са те гепили Карастанчовите братя!!
30 Април 2009 08:16
па и ние бай хасане преди 124 години си легнахме румелийци и се събудихме горди българи.а иначе дори и да сте се събудили българи няма как да престанете да сте турци защото все пак името булгари е име на тюркски народ къф ти е проблемът? я си спомни как в анадолско си легнаха османлии и се събудиха турци каквито никога не са били.само да ти припомня че в анадола нямаше турски султанат а румски тоест римски селджукски султанат.кога бехте римляни кога османци и кога едва през 20 век се сетихте да се наречете турци.

Редактирано от - pecheneg на 30/4/2009 г/ 11:03:30

30 Април 2009 09:09
Де го Чичо?
30 Април 2009 09:41
Статията е малко скучновато написана , но е полезна като информация . pecheneg
30 Април 2009 09:49
в.""Московскiе ведомости"
07 апреля (25 марта) 1901 года
ТЕЛЕГРАММЫ НАШИХЪ КОРРЕСПОНДЕНТОВЪ
СОФИЯ, 24 марта. (Соrr. Bur.) . Ночью арестованы все вожди македонского комитета, в том числе Сафаров. Помещение комитета опечатано. Поводом послужили приготовления к македонскому мятежу.
30 Април 2009 09:51
Интересно ще ми е да чуя мнението на Предводителя на команчите!
Напоследък се поизгуби тоз приятен събеседник!
30 Април 2009 09:56
Е, това все пак е статия, не е фейлетон... И се акцентира върху личността на Кондаков и неговия научен принос, а не върху историята като събития и факти. Аз бих я написал тази статия малко по-вчесано, но стилът на автора (а и самият той) си е такъв - малко "разчорлен". Добра статия - за позабравен учен и позабравени негови книги. За един позабравен за медиите въпрос (сакън някой да не се разсърди! Аман!)
30 Април 2009 10:07
Заглавието е чиста глупост. Отдавна е известно че от Охрид до реката Ганг всички са чисти македонци!
30 Април 2009 10:24
за Ганг не знам, ама къде Нил сичко е македонец....
30 Април 2009 10:27
наричали са се българи 1890-1900
ама след номерата на
Стамболовци, Фердовци, Даневци, Гешефци, Стамболета, Филчета 1895-1919 и до 1944 вече не се наричат?
Защо ли?
Вероятно тройната коалиция е виновна, точно на Деди дедо му биля!! А вие и гори му дадохте!!!
30 Април 2009 10:27
Според мен ученият Кондаков е бил изпратен от "Газпром" за проучване на ново трасе с цел заобикаляне на "бугарските окупатори".
30 Април 2009 10:29
премества се в прага...
30 Април 2009 11:00
Какъв е спорът тук, дали бай Хасан е българин ли?
Разбира се.
Нито един бей, по време на турското робство, не е дошъл в българските земи заедно с харема си.
Направили са си хареми с българки.
Значи, детето на тази българка, макар и с баща турчин, е българче.
Нали така.
Е, тогава как искате бай ви Хасан да е турчин.
Той е българин.
Но неосъзнат.

30 Април 2009 11:24
bobi1945 Аз го казах преди една седмица - Фердинанд е виновника за да загубим територията Македония, а синът му Борис, за да загубим населението във Вардарска Македония - добре, че спасихме това от Пиринска. Тук някои викат много срещу комунистите, ама ако не беше това предложение за Конфедерация на Димитров, югославяните можеха да си вземат и Пиринската част - и да стане същото, като с Вардарската - зер бяхме победена държава. Чърчил беше готов всичко да им даде, за наша сметка- толкова ни беше намразил, че му развалихме политиката през Първата световна война. Това предложение и след това скарването на Сталин с Тито спасиха Пиринска Македония за нас. Е Борис се е надявал, че ще спечели територията с помощта на Хитлер, но вместо да изпише вежди извади очите - загубихме и населението.
30 Април 2009 11:31
ми оти майка му , като е българка той се прекарва бай Хасан?
30 Април 2009 11:59
Всеки има право да се самоопределя както иска. Важното е да спазва законите и нормите в държавата която обитава. В Турция и навсякъде другаде съм българин но уважавам турските закони и не участвам в антитурски партии подобни на ДПС.
Това е същността.
А макетата са си прави като се срамуват да кажат, че са българи. Нима ние не се срамуваме?
30 Април 2009 12:05
С извинение за copy/paste, ама ше се повторя - Натиснете тук!
30 Април 2009 12:06

"Горд като българин" една малко позабравена от някои фраза възникнала през древността. Да не се срамувам, а съм горд, че съм българин. Не знам тези дето пишат, че се срамуват, че са българи, дали наистина са българи.
30 Април 2009 12:14
През 1900 година сигурно е било така - в Македония са живеели българи, но сега нещата се попромениха. Първо, албанците, най-вече тези от Косово/косоварите/ са около 1/3, ако не и повече от населението на сегашна Македония и до 20 години ще бъдат поне 2/3. Второ, включването на българите от Македония в състава на Югославия доведе и до съзнателното отдалечване на македонския диалект на българския език от литературния българския език. Трето, сърбите доста успешно поработиха да отделят македонските българи от останалите българи. И въпреки всичко, даже и сега като отидеш в Македония си говориш на литературен български и те те разбират, а те ти говорят на македонския диалект и ти също ги разбираш. Е, не на 100% ама почти всичко.
30 Април 2009 12:20
евала XYZ
30 Април 2009 12:31
timbuktu
Заглавието е чиста глупост. Отдавна е известно че от Охрид до реката Ганг всички са чисти македонци!

неясно остава дали само на изток или и на запад от опорната точка; аз мисля, последното
30 Април 2009 12:42
Преди може да са били българи, но сега не са. Преди месец ходих до Охрид. Една местна "християнка", която играеше ролята на гид, ми обясни, че в Македония живеят християни и мусюлмани. На забележката, че това е принадлежност към религия, а не народност ми отговори, че го знае. Но след това 10 пъти на въпросите каква е тя и какви са другите християни, 10 пъти отговори: християнка и християни.
30 Април 2009 12:53
Грубер,
аз пък съзирам положителна нотка в разговора с тая "християнка".Ако се е чувствала македонка е щяла да го заяви категорично. Щом нищо не казва, значи поне знае от къде прозлиза, но и е неудобно да го каже.
Проблемът е, че България няма нито интелектуален нито финансов ресурс да действа в Македония. Няма национална политика по въпроса. Банално, но 100% вярно.
30 Април 2009 12:54
hzb - нема проблем - не само на изток и на запад но и нагоре до луната и надолу до центьра на земята
30 Април 2009 13:10
Вярно, че етноса всеки си го определя както го чувства, но за съжаление гражданството в най-общ смисъл, винаги са ни го определяли т.н. велики сили на т.н. международни конференции с т.н. международни договори и т.н. международнопризнати граници.
30 Април 2009 13:18
Трима надробиха тази модерна балканска попара.
Йосиф Висарионович Джугашвили, Йосип Броз Тито и Георги Димитров.
Идея нямам какво щеше да се случи още след една балканска федерация. Добре че оня с мустаците навреме гебердяса...
30 Април 2009 13:22
Два изключително интересени линка по същата тематика, като допълнение към статията. Да се знаят от всеки!
*
>>> Натиснете тук<<<
*
>>> Натиснете тук<<<

Редактирано от - Kapitanot на 30/4/2009 г/ 13:31:20

30 Април 2009 13:25
Четирима. Първи в списъка е Стамболов.
30 Април 2009 13:25
Докторе,
Като каза трима, помислих че имаш предвид друга комбинация от имена. А в същност не са трима, а много повече и то в продължение на 100 и косур години.
30 Април 2009 13:51
Колеги,
сигурно са хиляди и дори десетки хиляди.Но тия тримата последни ровичкаха по картата. Имало е вариант след WWII към България да бъдат присъединени земите до Охридското езеро и част от Северна Гърция по дестинация Солун. Като жест за българското участие в последната фаза на войната. После онзи с мустаците и англичаните са променили намеренията си. А на финала маршал Тито (бъдещ генералисимус като Сталин) е бил доста по-ловък и дипломатичен(с британците зад гърба).
Всъщност нищо ново. Това, което българската войска е печелила с пот и кръв, винаги е пропилявано от политиците.
30 Април 2009 14:08
Doktorot
Идея нямам какво щеше да се случи още след една балканска федерация. Добре че оня с мустаците навреме гебердяса...

Никой сега не може да каже, какво би станало след една Балканска федерация, но имало е вариант ние да можем повече да влияем на това население като сме вътре.
о тия тримата последни ровичкаха по картата. Имало е вариант след WWII към България да бъдат присъединени земите до Охридското езеро и част от Северна Гърция по дестинация Солун.

Абе дофтуре, откъде го измуца този вариант? Вариантът е бил Гърция до Пловдив и Югославия до София. Това дето го разправяш само заблудени глави могат да го разправят. Нас Тито не ни признаваше за освободители, нищо, че нашата армия се би опрез цяла Югославия (където минат нашите батальони с бой след тях вървят югославските партизани и викат, че са победили). За момент и не са помисляли ни гърци ни югославяни (включая тези от Югославска Македония) да ни дадат педя земя. Те Западните покрайнини не дадоха, че камо ли Македония до Охрид дето ги сънуваш. Още по-малко Чърчил. Айде стига сте фантазирали в тоз форум.
30 Април 2009 14:08
Преди доста години стана известно, че Ранкович е подслушвал Тито по системата, предвидливо изградена още през 1946-47 г. в кабинета, предназначен за Георги Димитров. Така се случило, че не Димитров, а Тито по-късно се настанил в този кабинет. "Разгеле!", казал си Ранкович.
30 Април 2009 14:13
те ги те на
Натиснете тук
30 Април 2009 14:21
Маркс-чо,
Жалко, че няма да сме на тоя грешен свят, когато отворят архивите.
Но те черпя една виртуална бира, защото си вярваш винаги.
30 Април 2009 14:25
Повним бе Докторе, как да не повним.
От "Сталин, Тито, Димитров!", лозунгът беше пренаписан в..."Сталин, Дупка, Димитров!".
.
P.S. - Ама ти не се впрягай де, туй е в "минало-бешело" време...

Редактирано от - OLDMAD на 30/4/2009 г/ 14:27:40

30 Април 2009 14:54
Добре де Докторе Те не са ги отворили, а ти знаеш всичко. Почакай поне да ги отворят, па тогава приказвай. Инак благодаря за бирата. Много ми се услади (виртуално).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД