:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 188
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Първанов: Географско име на Македония може да породи напрежение в България

Ще подкрепим всяко компромисно име за Македония, но търсенето на име в географски план би могло да предизвика гражданско напрежение в България. Това каза президентът Георги Първанов на съвместна пресконференция със словенския президент Данило Тюрк в отговор на въпрос на словенски журналисти за спора за името на Македония с Гърция, предаде „Фокус".

Първанов предупреди, че дори компромисно, ново географско име може да предизвика известно напрежение сред гражданите, не толкова сред институциите.

"Давам за пример това, което се чува в последните дни - имена от типа Северна или Горна Македония, трябва да се коментират с оглед на това, че част от Северна и Горна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия. Възниква въпросът - какво би казало населението от тази част на България", запита Първанов.

Миналата седмица гръцкият външен министър Димитрис Друцас заяви, че име с географско определение е приемливо решение за Гърция в спора с Македония. Именно той посочи възможните имена Северна или Горна Македония.

"Но - нека намерят нашите приятели общото наименование, ние българите ще намерим начин да изразим своята конструктивна позиция", заяви президентът Първанов и припомни, че България е първата страна, която призна Република Македония с конституционното й име.

Без съмнение Македония трябва да има потвърдена европейска перспектива. Колкото по-бързо се реши въпросът с името, толкова по-бързо ще се отвори и пътят на Македония към тези организации, каза още Първанов.

В Македония вчера се проведоха избори, важно е по-скоро да започне диалог, за да се намери решение на въпроса с името, каза Данило Тюрк.
17
1716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
06 Юни 2011 15:51
06 Юни 2011 16:01
Я го виж ти гоцье
06 Юни 2011 16:05
И кога сме изразявали конструктивна позиция? Като сънуваме.
06 Юни 2011 16:21
Южна Вентилатория
06 Юни 2011 17:35
Най-подходящо ще е името "Остатъчна Румелия".
06 Юни 2011 18:05
Първанов се прави на интересен. Географско понятие "Северна Македония" няма, още повече пък да включва и части от България.
-
Утвърдените географски названия на македонските части са "Вардарска Македония" (Република Македония), "Пиринска Македония" (в България), "Егейска Македония" (в Гърция).
06 Юни 2011 18:50
Гоцэто язък, че е историк. Т. н. "Пиринска Македония" в нашия речник е "Благоеврадска област". На кой му пука, че онези щели да се нарекат "Горна Македония" или "Северна Македония". Сидеровци и Каракачановци да не би да блокират посолствата на Гърция и Македония и да действат (те си знаят как си)...
Иначе името може да е и "Западна Румелия" щото някой ден може да се съедини с "Източна Румелия"
06 Юни 2011 18:54
Буцефалия звучи гордо със закодирано спорното име.
Това, че има град с това име не е от значение.
06 Юни 2011 18:54
А добър ден гоце, ти най накрая се събуди.
06 Юни 2011 18:57
Moжe "Западна България". Как имаше Западна Германия? Ние да не сме по-долни?

___________________
Vote Prыmova, tavagishti!
06 Юни 2011 19:04
Moжe "Западна България". Как имаше Западна Германия? Ние да не сме по-долни?

Това нема начин как да стане, щото страдат от "български синдром". За тях всичко свързано с името България, българско е "гнасно" и "навредливо". Нема по-голяма обида да го наречеш едно съвременно македонче "Бугар". Дори и "Циганин" не е толкова "навредливо"...
06 Юни 2011 19:24
Македония, доколкото знам, е заселена с много сръбски комунисти, а те са бая корави кратуни... Ние какво ще признаваме и с какво сме съгласни са басни без смисъл. Да не забравяме и Северна Добруджа!
06 Юни 2011 20:45
Ако искат и северо южна македония да се назоват , за БГ според мен няма никакво значение-стопираме им БГ паспортите и да ходят у гръцко и сръбско да се перат.Те не могат да се оправят с албанците , които скоро ще са преобладаващи като население, а ние да ги мислим.По правилно е те да мислят как да се отърват от албанците и да помолят да ги приберем!!!
06 Юни 2011 22:32
Ъхъ... Твърде късничко, от позицията на завършващ мандат я изказва тая позиция нашиот президент. Иначе най-подходящото име на Скопската република си е Вардарска Македония.
06 Юни 2011 23:31
Какво е мнението на губернатор Уорлик. ?? Щото Гоце и ББ какво мислят не е важно..
07 Юни 2011 04:40
Шъ породи как не. Точно колкото Белене, ще породи напрежение. Много важно какво име ще си измислят, промитите мозъци с маниакални наклонности. Естествено ще е в унисон с великата им въображаема история.
07 Юни 2011 11:16
Какво е мнението на губернатор Уорлик. ?

Той ще пита жена си в Белград.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД