:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 255
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПОДГРЯВАНЕ НА ВЧЕРАШНИЯ ОБЯД

Гледайте по-добре старите филми на Кончаловски

"Лешникотрошачката 3D" троши безсмислено 90 милиона долара
снимка: а+ филмс
Ел Фанинг (детето с шапка в средата) единствена е на мястото си.
Андрей Кончаловски, по баща Михалков, не се нуждае от представяне - макар да не е най-прочутият от рода. Кончаловски беше в София за премиерата на своя най-нов филм - "Лешникотрошачката 3D". Това е комай единственото забележително около лентата. Впрочем, от сряда (когато пристигна маститият руски режисьор) до неделя в Дом на киното върви панорама на неговите стари филми. Вече даваха "Дворянско гнездо" - а до 11 септември, неделя, ще можем да си припомним "Вуйчо Ваньо", "Романс за влюбени", "Курочка Ряба", "Домът на глупците". Всеки от тях е по-добър избор в сравнение с "Лешникотрошачката".

Първият въпрос, който новата продукция на Кончаловски извиква, е "кому беше нужно 3D-то"? Според някои коментари в руската преса, целта му е била да конкурира първия руски триизмерен филм "Темный мир". И двата излязоха в края на 2010 г. В днешни дни, когато 2D киното започва да се превръща в критерий за добър вкус, "Лешникотрошачката" страда от този избор.

Както и от много други. Американската критика направи Кончаловски на пух и прах, задето в годината на "Черния лебед" не й предложил очакваната адаптация по балета на Чайковски - и по-точно, във филма изобщо няма балетни стъпки. Вместо това руският режисьор е потърсил вдъхновение по-назад, в приказката на Е. Т. А. Хофман, но и нея разкрасил до неузнаваемост. "Мултипликационна версия на Холокоста" е сред по-приличните определения на тази постапокалиптична коледна приказка, която не може да реши дали е насочена към деца, или към възрастни. Армия плъхове с нацистко излъчване се опитват да съсипят Коледа и да завладеят света, предвождани от Джон Туртуро; Алберт Айнщайн (в ролята - Нейтън Лейн) пее кичозната песничка "Всичко е относително" и подарява на 9-годишната си племенница Мери дървена играчка лешникотрошачка.

Мери - приказната Ел Фанинг, малката сестра на Дакота, озарила вече филмовото лято в "Супер 8", е сред малкото находки на филма. Но Юлия Висоцка - съпруга номер 5 на режисьора, в ролята на майка й, си е шуробаджанашки избор. Предвид че бюджетът на филма е колосалните 90 милиона долара, работата върху реквизита и ефектите е добра. Но каквото са похарчили за другите пера, все са пари на вятъра.

"Лешникотрошачката" не е точно холивудски филм, след като Кончаловски се опари при предната си "командировка" в Меката на киното през 80-те (оттогава остана все пак хитът "Влакът беглец" и по-колебливите "Танго и Кеш", "Хомър и Еди" и "Щастливи хора") и се прибра в Москва. За това говори и касовият сбор на филма. В САЩ той е... 190 000. Точно така, хиляди, не милиона. В Русия също нямаше успех. Напълно заслужени резултати.
4
1737
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
09 Септември 2011 09:51
Не съм гледал филма и едва ли ще го гледам защото не е моя жанр, но самата постановка на въпроса че изкуството трябва да носи възвращаемост на средствата е дълбоко порочна. Тогава не е изкуство а индустрия, бизнес!
А в Русия и Европа все още се прави истинско изкуство което да остава за поколенията.
Така, че намерил се е някой меценат дал е 90 милиона на Кончаловски и той си е направил филм. Едва ли този меценат е очаквал парите да се върнат.
Това е все едно когато руски олигарси си канят да кажем Бионсе, Кайли Миноуг или Дженифър Лопес за една вечеринка и дават 2 милиона долара. Никаква възвращаемост. Просто тшеславие
09 Септември 2011 12:20
все се чудя защо превеждат "Курочка Ряба" като "Курочка Ряба", а не като "Пъстрата кокошчица". останалата част от статията съвпада напълно с моето мнение. добри филми във формат 3D според мен след някое време ще се появят и дори ще свикнем с тях, както с цветните филми и тв. но ще трябва малко да почакаме.
09 Септември 2011 14:13
Абе вчера гледах един оплют тук филм "Каубой и извънземни" и взе, че ми хареса. Това само ми напомни - не се води по оплювките и хвалебствията на Анита.
10 Септември 2011 08:22
а не като "Пъстрата кокошчица".



Вероятно защото е персонаж от руските народни приказки и Ряба е името на таз кокошчица. Иначе щеше да е рябая.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД