:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 187
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правителството ще разчита и на помощ от международната общност

Кабул ще разследва насилствената смърт на стотици пленени талибани

Разследване на ООН установило наличието на масови гробове в Северен Афганистан
Афганистан обяви, че ще разследва съобщенията за смъртта на стотици пленени талибани в северната част на страната, предаде Ройтерс.

Според Саед Фазел Акбар, говорител на президента Хамид Карзай, правителството в Кабул все още не е получило официална молба за подобно разследване от САЩ, но е готово да започне следствие, или да позволи представители на ООН да го направят. "Ние ще сторим каквото можем, а за каквото не можем, ще поискаме помощ от международната общност", посочи той.

В края на седмицата сп. "Нюзуик" писа, че над 1000 затворници вероятно са умрели от задушаване, докато били транспортирани в плътно затворени камиони в Северен Афганистан.

В изявление на говорител на ООН за Афганистан се казва, че разследване на световната организация потвърдило наличието на масови гробове, а аутопсията на три тела сочи, че смъртта вероятно е настъпила поради задушаване.

Посочват се и ред нарушения на човешките права. Екип на Ройтерс, посетил затвора в Шебарган е видял афганистанци и пакистанци, натъпкани по 20 души в килия. Те спели направо върху каменните подове, а десетки били болни от туберкулоза.

По думите на Акбар смъртните случаи датират от периода на вакуума във властта преди избирането на Карзай за премиер на преходното правителството в края на декември.

В началото на май базираната в Бостън организация Лекари за човешки права първа съобщи за масови гробове на талибани и други заловени по време на американската военна операция, последвала атентатите от 11 септември. Те били пленени от сили на Северния съюз, верни на генерал Абдул Рашид Достум.

В отговор САЩ обявиха, че оказват натиск върху афганистанското правителство да разследва тези твърдения.
510
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД