:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гурлит завеща картини за над милиард евро

Починалият преди два дни в Мюнхен колекционер Корнелиус Гурлит (81 г.), в чийто апартамент преди две години бяха намерени ценни картини на художници модернисти, е завещал платната си на чуждестранен институт за изследване на културата, съобщава в. "Зюддойче цайтунг".

Според изданието колекционерът е направил завещанието си преди няколко месеца, докато бил в болницата. Неговият представител Щефан Холцингер потвърди, че Гурлит преди известно време посетил нотариус, за да завери документа. Никакви други подробности за бъдещето на "откритието на века" засега не са известни. "Разбирам, че сега има много спекулации по този въпрос, но аз ще се въздържа от коментар", каза Холцингер.

Става въпрос за грандиозна колекция от 1400 платна на художници, представители на класическия модернизъм. Сред картините са работи на Пабло Пикасо, Марк Шагал , Пиер-Огюст Реноар, Анри Матис и Емил Нолде. Експертите смятат, че общата им стойност достигна 1 милиард евро. Те бяха намерени в дома на Гурлит през 2012 г., но за находката бе обявено едва в края на 2013 година.

Когато гръмна новината за колекцията, наследниците на бившите собственици на картините предявиха претенции да им бъдат върнати картините, защото някога били отнети от нацистите, а Гурлит ги изкупил впоследствие. Той обаче категорично отказа да се раздели с колекцията си. В началото на април все пак се съгласи да върне обратно тези платна, за които постъпят искания. Въпреки това специална комисия все още предстои да определи кои картини от колекцията някога са били конфискувани от нацистите. На този етап се знае за около 500 платна. Предполага се, че всички останали остават във владение на Гурлит.
937
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД