:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 171
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Налетите в земеделието милиарди от ЕС не са повишили броя на заетите

Етикет "планински продукт" ще насърчава бизнеса в опустяващите райони
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
ВАСИЛ ГРУДЕВ
Заетите в селското стопанство в България намаляват, въпреки че в отрасъла в последните години бяха налети милиарди евро под формата на европейски субсидии. Това каза председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева. В края на миналата седмица тя участва във форума "Заетостта в селските райони: проблеми и решения".

Според изнесените от Василева данни както земеделските стопанства, така и физическите лица, заети в земеделието у нас, намаляват. "568 хиляди са били земеделските стопанства през 2013 година. Наетите в тях относително запазват броя си и той се движи между 55 000 и 57 000 души", каза тя. В отрасъл "Земеделие" има две категории работещи - собствениците на земи и наетата работна ръка. Намаляването на заетостта в сравнение с 2012 година е с около 9% и се отнася за земеделските стопани, обясни шефката на земеделските синдикати.

"Още година след като тръгна програма САПАРД направих писмено искане да ми бъдат дадени данни с колко се увеличава заетостта, след като започнем да получаваме европейски субсидии. 5 милиарда влязоха само с програмата за развитие на селските райони, но въпреки това тенденцията е низходяща", каза още Светла Василева. Една от причините за низходящата тенденция е ориентирането към монокултурно земеделие, което изисква по-малко работна ръка.

Според последните данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2014 г. средната работна заплата в земеделието е 664 лв. В сравнение със същия период на предходната година тя е намаляла с 19 лв. Средната работна заплата за страната е 817 лв.

За да се стимулира бизнесът в опустяващите планински райони, ЕС е приел въвеждането на етикет "планински продукт", съобщи Диляна Славова, президент на Секция "Земеделие, развитие на селските райони и околна среда" на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). Преди няколко месеца европарламентът гласува регламент за планинските продукти, според който производителите и преработвателите от тези райони имат право да сложат етикет "планински продукт" и да го продават по-скъпо. В някои страни-членки регламентът вече работи. У нас новото Министерство на земеделието трябва да задвижи тази процедура след изборите, обясни Славова.



ПОДКРЕПА

Заради руското ембарго върху вноса на храни от ЕС родни млекопроизводители ще могат да получат финансова помощ в размер на 15 евро на тон дневно от Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ). Тези пари ще бъдат насочени за покриването на постоянните разходи за складиране. Заедно с това производителите ще получават и по 0.40 евро на тон дневно за складовото съхранение на продукцията по договора. Условията, при които ще се отпускат тези помощи, са при договорен период на складово съхранение между 60 и 210 дни. Допустимите количества са от 0.5 тона до 155 000 тона. Приемът на документи за кандидатстване по тази схема започва от днес и продължава до 31 декември. Мярката е за частно складиране на пушено и синьо сирене, кашкавал и извара. За пресните сирена няма да бъде отпускана помощ.

Междувременно земеделските министри на страните - членки на Европейския съюз, стигнаха до консенсус, че са нужни допълнителни мерки за земеделските производители, с които те да преодолеят по-лесно руското ембарго. Българският земеделски министър Васил Грудев е настоял прилаганите мерки да бъдат приложими във всички държави членки и да се гарантира равно третиране на земеделските производители в целия ЕС. Финансовите средства, отделени на този етап от ЕК, не са достатъчни, за да осигурят ефективно овладяване на пазарната ситуация в сектора, е коментирал той.
7
2037
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
07 Септември 2014 20:13
"Заетите в селското стопанство в България намаляват, въпреки че в отрасъла в последните години бяха налети милиарди евро под формата на европейски субсидии."

Откровена и чиста лъжа е, да се смята, че милиардите са налети в "отрасъла".
Когато спрат да наливат каца без дъно, ще има и промяна на заетостта в земеделието.
Тогава ще има и земеделие, и земеделски производители. В истинския смисъл.
Другото е прах в очите и грях спрямо Земята ни!



07 Септември 2014 20:32
Идеята е да станем зърнопроизводител номер 1.
Не че хляба ще е по евтин. Купуваме на международни цени, без значение колко зърно сме произвели в България.
Важни са само интересите на зърноолигархофрените.
И тръпката да си номер 1
07 Септември 2014 23:55
A това лоша новина ли е? Нали човечеството се развива точно поради това, че по-малко хора произвеждат повече. Ние какво ще правим - ще въртим колелото на техническия прогрес в обратната посока ли?
08 Септември 2014 09:57
Българските земеделци /не се отнася за житарите/ са поставени в неравностойно положение с другите производители от ЕС, месото, млекото, зеленчуците и плодовете българско производство не могат да се конкурират на пазара ценово с алтернативните им от Германия, Франция, Италия, Гърция, Испани, Холандия, Дания,...... продуктите на европейските ни партньори задушават ценово българският производител и той фалира, просто не е конкурентно способен и изчезва, като производител!


belchev

A това лоша новина ли е? Нали човечеството се развива точно поради това, че по-малко хора произвеждат повече. Ние какво ще правим - ще въртим колелото на техническия прогрес в обратната посока ли?


Модерното земеделие е.ба ма.ата на селата и малките градове, смачка и мачка и големите в Северна България! В селата останаха заети няколко тракториста, останалите хора се отдадоха на алкохол и емиграция!

Земеделският сектор осигурява и заетост но населението Белчев!
08 Септември 2014 10:10
A това лоша новина ли е?

Лоша е, щото безработните нема кво да ядат, вдигат бунтове, а на всичко отгоре не създават и платежоспособно търсене.
В капиталистическата икономика това е лоша новина.
В икономиката на бъдещето, когато всички ще получават достатъчно за сносен живот - то така и така се произвежда, няма да е лоша новина.
08 Септември 2014 10:19
За да се стимулира бизнесът в опустяващите планински райони, ЕС е приел въвеждането на етикет "планински продукт",...
Преди няколко месеца европарламентът гласува регламент за планинските продукти, според който производителите и преработвателите от тези райони имат право да сложат етикет "планински продукт" и да го продават по-скъпо.
У нас новото Министерство на земеделието трябва да задвижи тази процедура след изборитe.

И какво като я задвижи? И какво като има етикет "планински продукт"? Той и без това си е по-скъп, защото изисква повече разходи за производство.
Не там е проблемът, а че планинското производство не се стимулира с европейските фондове за земеделие, когато селцата и махалите са към голяма община. На този принцип се обезлюдиха планинските райони към Велико Търново, въпреки, че там има прекрасни условия за животновъдство и екологично земеделие. А сега там от седем години се вихри дървенстс мафия, свлича стари букови гори, разруши асфалтовите пътища (изградени през 60-те години), унищожи най-живописните кътчета в планината ( след циганските катуни трева не никне) и направи обирите по къщите в реда на нещата...
И за да не ме обвините в мрънкане, ще добавя, че по тези проблеми не съм писала само в ЕК, вкл. със снимков материал...
08 Септември 2014 10:33
belchev
07 Сеп 2014 23:55

A това лоша новина ли е? Нали човечеството се развива точно поради това, че по-малко хора произвеждат повече. Ние какво ще правим - ще въртим колелото на техническия прогрес в обратната посока ли?


Не, Белчев, но звучи лошо в реалността.
Просто трябва да се спазват законите.
И у нас, и в ЕС.
Защото рибата се вмирисва от главата.
Цялата корупция с европейски средства тръгва от корумпирани еврочиновници.
И станахме като във вица:

"Забелязал конят, че лъвът си прави каквото иска и никой нищо не му прави. Решил - и той така.Обаче го хванали и осъдили. Ще го вкарват в затвора.
- Ама как така, лъвът прави същите неща, него не го закачате!
Съдията извадил книга и му рекъл:
- Чети! Тука пише "закон". Не пише - "залъв"....."


Engels, в автопарка зърнопроизводителите са номер 1!
За хляба и цената .....ще изчакаме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД