:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 161
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Във Венецуела забраниха нощните опашки

 
Липсата на редица потребителски стоки доведе до нови неочаквани решения на властите във Венецуела. В щата Яракуй с указ бе забранено нощуването на опашка пред търговските центрове, съобщава РИА Новости.

През последните дни във Венецуела се образуваха огромни опашки за стоки от първа необходимост като мляко, захар, лекарства. Хората си запазваха ред преди още преди съмване и дори от предишната вечер.

Според губернаторът на щата Хулио Леон Ередия отсега нататък купувачите ще могат да се редят на опашка от 7 часа сутринта до края на работното време на магазините. По думите му редящите се през нощта нарушават обществения ред и купуват стоки с цел препродажба на спекулативни цени.

Недостигът на хранителни продукти и медикаменти, чиито цени са строго контролирани от държавата, се наблюдава често във Венецуела през последните години. Президентът Никола Мадуро (на снимката) обвинява за този дефицит опозицията и предприемачите, които от своя страна изтъкват като причина за кризисната ситуация валутните ограничения и трудностите пред външнотърговската дейност.

За да се справи с дефицита и контрабандата на стоки, правителството е решило да инсталира четци на пръстови отпечатъци в магазините, както и да забрани износа на лекарства и хранителни продукти от основната продоволствена кошница.

127
3056
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
127
 Видими 
16 Януари 2015 10:42
Доста хора в България забравиха за това "колко хубаво беше по времето на бай Тошо".
16 Януари 2015 10:47
левъ,

Това всъщност е добра бизнес идея - туристическите фирми могат да организират екскурзии за ретроносталгици до Венецуела, та поне за седмица да се почувстват като в "доброто старо социалистическо време".
16 Януари 2015 10:50
Опашките за чер хайвер и френско шампанско са нормални в социалистическите страни.
16 Януари 2015 10:53
Абе социализъм...
16 Януари 2015 10:57
През последните дни във Венецуела се образуваха огромни опашки за стоки от първа необходимост като мляко, захар, лекарства. Хората си запазваха ред преди още преди съмване и дори от предишната вечер.

Луканов е възкръснал и се е преместил да управлява във Венецуела!
16 Януари 2015 10:58
Че кога при бай Тошо е имало нощни опашки?! Бях нощна птица и облитах града в малките часове, но не си спомням опашати гледки. Освен някои уредни домакини да са се нареждали за първи банани рано отзарана. Или други подобни лица, жадни за западни ценности, за цветни телевизори, модно обезцветени джинси и пр.

...А може пък вие да сте били сред първите граждани, гласували на поредни избори, и да сте се натискали пред клубовете на ОФ от 4-5 сутринта!





16 Януари 2015 11:03
Че кога при бай Тошо е имало нощни опашки?!
ЗА ТЕЛЕВИЗОРИ НАПРИМЕР!
Баща ми изкара няколко нощи пред един магазин.
През няколко часа проверка. Акто те няма - зачеркват те от списъка.
***
За маратонки имаше тълпи по 200-300 човека.
16 Януари 2015 11:03
Президентът Никола Мадуро (на снимката) обвинява за този дефицит опозицията и предприемачите
На комунистите и социалистите все някой друг им е виновен. Щом и др. Мадуро е надянал военната униформа, значи работата в братска Венецуела не е добра.
За да се справи с дефицита и контрабандата на стоки, правителството е решило да инсталира четци на пръстови отпечатъци в магазините
Имат валута да купят четци в магазините, но нямат за стоки от първа необходимост. Защото сме социалисти!
16 Януари 2015 11:16
Е, у нас пък има опашки за помощи за бедни.
16 Януари 2015 11:17
Вчера тов. Мадуро бе в имперската столица Москва и каза, че Венецуела ще подкрепя Русия във всичко и във всеки един момент!

https://www.youtube.com/watch?v=Tv-q-Fk8TcQ


16 Януари 2015 11:18
Според губернаторът на щата …
А можеше да бъде и „според губернаторът на щатът“
16 Януари 2015 11:20
ЗА ТЕЛЕВИЗОРИ НАПРИМЕР!
Баща ми изкара няколко нощи пред един магазин.
През няколко часа проверка. Акто те няма - зачеркват те от списъка.


Зер без телевизор, предаващ конгресите на БКП, че и със съветска тв в петъците тъй непоносимо сте се задушавали?!? Poor proles...

16 Януари 2015 11:26
Недостигът на хранителни продукти и медикаменти, чиито цени са строго контролирани от държавата, се наблюдава често във Венецуела през последните години. Президентът Никола Мадуро (на снимката) обвинява за този дефицит опозицията и предприемачите

Същият сценарии, като при свалянето на правителството на Луканов.
16 Януари 2015 11:26
И защо другаря Мадуро се е разходил до капиталистическа Русия?
Случайно да са се разбрали да започнат да продават нефта в рубли/боливари?

Откога го чакам този пирон в ковчега на мръсния капитализъм, който мами масите с лъскави несъществени неща като тоалетна хартия и цветни телевизори, вместо да живее солидарно с нужници на двора и изданията на Маркс/Енгелс!
16 Януари 2015 11:26
Като цената на петрола падна под 80 долара барела и четох една статия дето казваше, че нещата ще станат зле за някои държави.
Първата беше разбира се ВенезуелА. там бюджета бил разчетен при цена на петрола от 120 долара барела.
Руснаците имали разчети при цени 90 - 100 долара барел. Русия е голяма има и резерви. Там за да излязат нещата извън контрол трябва поне година ниски цени. А не ми се вярва цените да продължат да са ниски толкова време. НО Вецуела ще и се такова мамата.
Предполагам, че след два месеца Мадуро ще инициира референдум за присъединяване с Матушката, а него ще го назначат за губернатор. Все пак руските олигарси са си за завиждане.
16 Януари 2015 11:29
Нека седерастите обяснят, как само няколко дни след свалянето на лукановото правителство, магазините се напълниха с български стоки. И то промишлени. Това са стоки от които не можеш да произведеш големи количества за един или два дни!
16 Януари 2015 11:37
Същият сценарии, като при свалянето на правителството на Луканов.
През 1973 – на Алиенде. Смениха го с ПорошПиночет.
16 Януари 2015 11:38
ЗА ТЕЛЕВИЗОРИ НАПРИМЕР!
Баща ми изкара няколко нощи пред един магазин.

За автоматична пералня. При това - "Вятка". За холна секция "Добруджа". Пред магазин "Явор". Точно под десницата на Ленин
Бях нощна птица и облитах града в малките часове

Тутракан ли?
16 Януари 2015 11:39

duzov
2015-01-16 11:29:33
Нека седерастите обяснят, как само няколко дни след свалянето на лукановото правителство, магазините се напълниха с български стоки. И то промишлени. Това са стоки от които не можеш да произведеш големи количества за един или два дни!


Не съм седераст, обаче ще обясня: Тогава все още имаше промишленост. Аз бях инженер там.
16 Януари 2015 11:46
Мда, на някои толкова им държи влага от нощните опашки за хранителни стоки по луканово време, че са забравили нощните опашки по живково.
Особено трагикомична беше дисцпилината - редене на опашка по слух че щели да "пускат" еди какво си (неверен).
16 Януари 2015 11:47
За маратонки имаше тълпи по 200-300 човека.


Вярно, но пък каква радост носеше всеки чифт маратонки на успелите да се вредят.

Както проницателно е забелязал Виктор Пелевин в Generation „П“:

Допреди десет години новите маратонки, донесени от някой роднина от странство, бяха начало на нов житейски период — рисунката на подметките им бе като линиите на дланта и по нея можеше да се предскаже бъдещето за година напред. Щастието от такава придобивка беше неизмеримо. Днес, за да заслужиш правото на същия обем щастие, трябваше да си купиш минимум джип, че дори и къща. За това обаче Татарски нямаше достатъчно пари и не очакваше такива да се появят в обозримото бъдеще. Вярно, можеше да си купи и сто чифта маратонки, но те вече не можеха да го ощастливят. Той се смръщи, помъчи се да си припомни как се наричаше този феномен на професионалния му жаргон и като се сети, извади бележника си и го отвори на буквата „Н“, където беше завел графата „недвижимост“.

„Инфлацията на щастието — бързо записа Татарски. — За същия обем щастие плащаш повече пари. Да се използва при реклама на недвижими имоти.


Ееех, евтино излизаше да си щастлив при социализма, ама, на, дойдоха брадатите седераси, избухна демокрацията, направо кат' един вулкан в Йелоустоун изригна, и туйто.
16 Януари 2015 11:53
Те седерастите дОдАха, ама западняците колаборираха най-напред с комунистите. (И после с всечки мераклии.)
16 Януари 2015 11:56
Един страхотен роман на Владимир Сорокин, за съжаление, не превеждан досега на български език. За тези, които знаят немски, френски, английски, руски, могат да си го намерят да го прочетат. Тааа, за икономиката на дефицита, поздрав от мен:
http://www.srkn.ru/texts/ochered.shtml
16 Януари 2015 12:05
Същият сценарии, като при свалянето на правителството на Луканов.
Същият сценарии, като с изкуствения дефицит на стоки в Русия и поскъпването им.
Нека седерастите обяснят, как само няколко дни след свалянето на лукановото правителство, магазините се напълниха с български стоки.
Преди и след 1989 г. опозицията беше отгледана и контролирана от службите, та не можеше да се разчита на някакви волности и самодейност в редиците й. Вторият ешелон на Партията-майка винаги е вършел мръсната работа на прехода в нейна полза.
16 Януари 2015 12:10
За маратонки имаше тълпи по 200-300 човека.


Както сега в Свободния свят има по 2-3 хиляди, тъпчещи се един друг за ай- и смартфони 5, 6 или там вече са над 20...
16 Януари 2015 12:11
Както и при лукановата зима тук - административните мерки не помагат срещу спекулата. Всеки който има възможност пренасочва стоките към черния пазар, колкото и да ги биеш иглобяваш, все тая
16 Януари 2015 12:36
Сега пък дефицити, спекула и опашки!
Затова пък имат социализъм!
16 Януари 2015 12:49
Дорис 16 Януари 2015 12:10
За маратонки имаше тълпи по 200-300 човека.


Както сега в Свободния свят има по 2-3 хиляди, тъпчещи се един друг за ай- и смартфони 5, 6 или там вече са над 20...

Именно! Точно за това иде реч.
- В Свободния свят се редят на опашка само и единствено за глезотии - нови, все още редки и скъпи играчки. След месец два ги има свободно, но някои много държат да са от първите. Снобизъм? Г*зария? Може би. В Свободния свят хората са свободни, включително и да бъдат сноби, г*зари и пр.
- При социализма хората се редят на опашки за стоки от първа необходимост - захар, олио, мляко, колбаси, маратонки... Не от г*зария, а защото е въпрос на оцеляване. Поне за тези, които не са на "централно снабдяване". (Мисля че това беше термина, но може и да греша.) С една дума, носят им в къщи, включително и луксозни стоки, които ги имаше само във ВТО "Корекция на Комунизма", накратко КОРЕКОМ. Не срещу левчетата на простолюдието, а срещу "твърда" валута. Гадни, гнусни, отровнозелени империалистически гущери!
16 Януари 2015 12:51
сега в Свободния свят има по 2-3 хиляди, тъпчещи се един друг за ай- и смартфони 5, 6


Да проилюстрираме, както казваше един форумец в едни по-добри времена:

http://fortune.com/2014/10/17/photos-chinese-buyers-queue-up-for-apples-new-iphones/

Натисни тук
16 Януари 2015 12:55
Опашки имаше и за тоалетна хартия и дамски превръзки (да ме прощават дамите).
16 Януари 2015 12:55
Имаше и едни "показни магазини". Да не вземе някой да забрави какво е стока с по-така качество. Ама и те не изчезнаха. Експеримента беше неСПОЛУчлив.
16 Януари 2015 13:20

Както сега в Свободния свят има по 2-3 хиляди, тъпчещи се един друг за ай- и смартфони 5, 6 или там вече са над 20... 


Не, като сега в Свободния свят, а като тогава в недотам свободния...
Тия дето се тъпчат за айфони са като тия които се тъпчат да са ако не на официалната премиера, то поне на първата прожекция на някой филм. Фенове...
16 Януари 2015 13:35
Така спехме за телевизори, да ги еба.
16 Януари 2015 13:53
Поне за тези, които не са на "централно снабдяване".

Имаш май предвид този, на когото отговаряш?
16 Януари 2015 14:08
Както ви се харесва. Не мож' ми откраднете миналото! А вашето настояще /уви, и мое, но пък едва ли за дълго/ всеки момент ще се разпадне от ТСВ; или като начало - макар че сега сме в средата - само от новобългарската простотия.

16 Януари 2015 14:15
В Бургас през 70-те, когато след полунощ разнасях касите с мляко по магазините, виждах съученици, които се прибираха от казиното.
Не ми беше много хубаво, но понякога им давах по някое бурканче.
16 Януари 2015 14:16
Така спехме за телевизори, да ги еба.

То пък едни телевизори - съветски.
16 Януари 2015 14:17
Дорис
16 Яну 2015 14:08
Мнения: 12,476
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP Както ви се харесва. Не мож' ми откраднете миналото! А вашето настояще /уви, и мое, но пък едва ли за дълго/ всеки момент ще се разпадне от ТСВ; или като начало - макар че сега сме в средата - само от новобългарската простотия.

Ако в мнението ти ТСВ е Трета световна война - се разкриваш като още едно объркано и отчаяно същество, което се кълне в безумието на войната само, за да убеди себе си, че е право и тва дето са му го набивали в главата на млади години (и то пък е повервало) са пълни глупости. Сега остава да призовеш бореца срещу гейщината и свободния пазар архангел Путин да погуби неверниците.
Напълно сте изтрещели.
Да вземат напролет да Ви направат един едноседмичен опреснителен семинар на Бузлуджа, че малко да Ви отпусне.
16 Януари 2015 14:23
Не мож' ми откраднете миналото!

Така е! Препоръчваме слушане на песента на "Изомруд" за новите големи гърди.
16 Януари 2015 14:29
О, минало незабравимо. Натисни тук
16 Януари 2015 15:13
В Свободния свят се редят на опашка само и единствено за глезотии - нови, все още редки и скъпи играчки.

Е, де, е де и "черни петъци" сме виждали, ай ся, като ше се хващаме за дреболиите - а да бъдем точни де.
16 Януари 2015 15:15
Тук някои пишещи не си знаят времето на полуразпад?
16 Януари 2015 15:29
Не мож' ми откраднете миналото!

Що, на някой притрябвало ли му е
16 Януари 2015 15:30
Снимки от венецуелските опашки:

Натисни тук

Припомниха ми времената, когато из българските градове се срещаха щастливи люде, добрали се до тоалетна хартия и препасали по десетина ролки през рамо, като патрондаши.
16 Януари 2015 15:36
Припомниха ми времената, когато из българските градове се срещаха щастливи люде, добрали се до тоалетна хартия
Дори да не се намери тоалетна хартия, във всеки дом се получаваха поне по няколко издания партийна преса, така че този проблем не беше от животозастрашаващо есетство. По онова време съществуваше навик хората да си палят хартиите, така че редовно се разнасяше "блага пара" из квартала.
16 Януари 2015 15:39
Бе, колеги, Венецуела не е ли капиталистическа държава!?

Както би казал колегата Кокошков - така е при капитализма!
16 Януари 2015 15:40
Бе, колеги, Венецуела не е ли капиталистическа държава!?
Да, но те не искат да ги възприемат като капиталистическа държава.
16 Януари 2015 15:44
така че редовно се разнасяше "блага пара" из квартала.

Мммм...най накрая да ми се изясни от къде иде това окъдяване на обекта...
Беше ми непознат тойзи микс.
16 Януари 2015 15:47
Опашки имаше

Сакъм! Дорис писа, че е нямало!
Едно врем в този форум имаше един ник за общо ползване - Форест Гъмп - син. По същия почин сега трябва да се направи Форест Гъмп-прогресивен. Или Форст Гъмп-Дорис, може и Асол, може и ... много варианти има.
16 Януари 2015 15:49
Бе, колеги, Венецуела не е ли капиталистическа държава!?

Централното планиране в икономиката не е точно капитализъм. Даже май ич не е.
Я чети - Николас Мадуро Натисни тук
Май и за Чавес сте забравили, другаре: Натисни тук

Самият Чавес се определя като социалист и социалдемократ.Вътрешната политика на Чавес се характеризира с незачитане на неолибералното разбиране за правото на неприкосновена частна собственост като често срещано явление е национализацията на предприятия и природни ресурси, които не се експлоатират или са изоставени от бившите си собственици.


и разбира се , любимото ми:
Външната политика е насочена основно срещу империализма и в посока на увеличаване на сътрудничеството с останалите развиващи се страни ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД