:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ципрас предложи предсрочни избори в Гърция на 20 септември

Атина получи първите 23 млрд. евро от третата спасителна програма
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцкият премиер Алексис Ципрас свика вчера разширено заседание на правителството, на което присъстваха и партийни ръководители и активисти на СИРИЗА.
Гърция се готви за предсрочни парламентарни избори през септември, писаха местните медии. Министър-председателят Алексис Ципрас свика вчера разширено заседание на правителството, на което освен министрите присъстваха партийни ръководители и членове на СИРИЗА, както и близки сътрудници на премиера. Обсъждани са били следващи действия на правителството, сред които и свикването на предсрочни избори. Очакваше се Ципрас да се срещне с президента Прокопиос Павлопулос, а след това и да направи тв обръщение към нацията, в което да обяви дата за изборите. До редакционното приключване на броя министър-председателят не произнесе реч. Според гръцкото електронно iefimerida.gr най-вероятно Алексис Ципрас е решил кабинетът да подаде оставка в следващите часове и да обяви провеждането на спешни избори най-късно до 20 септември. Целта е да се овладее разколът в управляващата коалиция СИРИЗА, който избухна, след като много от депутатите се обявиха срещу договорения трети спасителен пакет за Гърция и кабинетът загуби подкрепата на парламентарното мнозинство.

Малко преди правителственото заседание министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис, който е смятан за приближен на Ципрас, се обяви за предсрочен вот. "Бих казал първо избори, после партиен конгрес", каза той в интервю за държавната телевизия ERT. Финансовият министър Евклидис Цакалос също заяви, че според него се задават предсрочни избори. "Тези избори, когато и да бъдат обявени от правителството, ще осигурят решение за стабилно управление. Смятам, че СИРИЗА ще получи абсолютно мнозинство", заяви eвродепутатът от СИРИЗА Димитрис Пападимулис пред тв канала "Мега".

Междувременно финансовите министри на страните от еврозоната одобриха отпускането на първия транш от финансовата помощ за Гърция по третата спасителна програма. Той е в размер на 23 млрд. евро. Министрите дадоха зелена светлина на програмата, след като тя бе одобрена от парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия. Веднага след превеждането на парите Атина погаси дълг в размер на 3.4 млрд. евро към ЕЦБ, чийто падеж бе вчера.

ПРИЗИВ

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е поискал Европейският парламент да наблюдава изпълнението на новата спасителна програма за Гърция заедно с ЕК, ЕЦБ, МВФ и Европейския стабилизационен механизъм. Той заявил това в телефонен разговор с председателя на ЕП Мартин Шулц, като изтъкнал, че институцията е единственият демократичен орган на ЕС, избран с мандат от народа. Искането на Ципрас ще бъде обсъдено първо от парламентарните групи в ЕП в началото на новия политически сезон.

9
1660
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
20 Август 2015 20:32
"Византийски номера", сезон 3, еп1.
20 Август 2015 22:21
"Бих казал първо избори, после партиен конгрес"

Ми това беше.
От сириза останаха сал едни крилца и перца...
20 Август 2015 23:52
А, 'ко 'тана? Всемогъщата Сириза съвсем сдаде багажа. Леля Меркел ги постави на място - не само взеха нов заем с песен на уста, а сега и последния ще затвори вратата... отвън.

Какво стана с кинтите от РусКит? Още ли пътуват с вагоните от Масква?
21 Август 2015 08:23
Прибраха поредната хапка пари и хоп пак почнаха да извъртат. Тия са специалисти по цоцане.
21 Август 2015 08:30
А, 'ко 'тана? Всемогъщата Сириза съвсем сдаде багажа. Леля Меркел ги постави на място - не само взеха нов заем с песен на уста, а сега и последния ще затвори вратата... отвън.

Какво стана с кинтите от РусКит? Още ли пътуват с вагоните от Масква?

КЛЮЧАРЪ,
Не се заблуждавай. Тепърва Гърция ще учудва "анализаторите", но няма да е за добро. Сириза не е това, което е - Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Коалицията на радикалната левица).[/quote]
21 Август 2015 13:23
Леля Меркел ги постави на място...

леля ти Меркел първом спаси частните германски банки, като национализира техните вземания от Гърция и натресе дълговете на целокупното европейско население, дългове, които гърците натрупаха за да купуват германски стоки, за да може дойчовците да работят ... и леля ти Меркел да си спасява задника... Не само ръка, ами и някои други части трябва да му целува на Ципрас, леля ти .... че не се реши да напусне Еврозоната ...
21 Август 2015 13:41
дългове, които гърците натрупаха за да купуват германски стоки, за да може дойчовците да работят

Дойчовците спокойно могат да работят и за теб, без да имаш дългове. Стига да си заработил кинти, с които да си платиш за техните стоки. Само, че ще бъде много нахално, ако искаш заеми от тях, за да си купуваш стоките им, без да ги връщаш...
21 Август 2015 14:25
Дойчовците спокойно могат да работят и за теб, без да имаш дългове. Стига да си заработил кинти, с които да си платиш за техните стоки.

възможно е.... но не е ясно защо постоянно предлагат на купувачите финансиране от банки, за да им купуват по-скъпите изделия...
пък и не разбрах (че нищо не казваш) защо вземанията на частните банки трябваше да бъдат национализирани ... банките, като са кредитирали, да са гледали.... когато са яла кифтетата, тогава не са ривали ....пък после, ай сега елате ме спасявайте с общите пари.... И пак казвам, на Ципрас паметник требе да му направи Меркел, че я извади от батака, като остана в Еврозоната и натовари гърците да плащат масрафа на частните немски банки.
21 Август 2015 14:31
пък и не разбрах (че нищо не казваш) защо вземанията на частните банки трябваше да бъдат национализирани

Ми нали за прогресивните сили за това се борят - за национализация. Пък и това си е вътрешен проблем на германците и не засяга никой друг...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД