:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,683,867
Активни 118
Страници 17,814
За един ден 1,302,066

Кабинетът се провали с повечето си идеи за данъчни промени

Парламентът гласува силно орязан пакет от изменения в данъчните закони, никой от управляващото мнозинство не коментира
Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова не успя да спаси данък "градинка" с предложението той да важи за по-големи имоти с данъчна оценка над 1680 лв.
Кабинетът се провали с повечето си идеи за промени в данъчните закони за бюджетната 2016 г. Парламентът вчера гласува на второ четене предложените от правителството изменения в основния данъчен пакет в силно орязан вид. Никой от управляващото мнозинство не коментира политически отхвърлянето на текстовете. Това е втората редакция на данъчните закони, като някои от предложенията отпаднаха още при общественото обсъждане преди внасянето им в МС. Гласуването на промените в данъчните закони отваря път към гледането на второ четене на актуализацията на бюджета за 2015-а и проектобюджета за 2016 г.

Най-шумно бе фиаското на предложения нов ред за възстановяване на ДДС при фирмени покупки, които се ползват и за лични нужди на собственика или служителите. И в момента връщането на ДДС в такива случаи не е позволено, но опитът на държавата да подобри контрола се оказа пълна катастрофа. След сериозно прекрояване идеята за данък "уикенд" се появи в законопроекта едновременно в два алтернативни варианта. Според първия - временен, всички фирми трябваше да декларират имоти и коли с над 5 места, които се ползват и за лични нужди, и да започнат да начисляват данък за тях. Вторият вариант предвиждаше при такива покупки държавата директно да задържа 30% от полагаемото се ДДС и да възстановява на фирмите само 70%. За този вариант, предлаган като траен, бе нужно разрешение от ЕС. В крайна сметка и двата варианта отпаднаха. Все още не е ясно дали данъчните няма да се изкушат да правят тълкувания по темата със свои указания.

Почти нищо не остана от замислените от правителството промени за общините. Финансовото министерство се отказа още в самото начало от ключово свое обещание - да предостави дял от подоходния данък на местните управи. Вместо да прехвърли 2% от сегашните 10% на кметовете, МФ предложи общините да могат да завишават данъка до 12% по свое усмотрение. Предложението бе направено непосредствено преди местните избори и провалът му бе предизвестен. В парламента на второ четене катастрофира друга идея за допълнителни доходи на общините - облагането с имотен данък на земеделските имоти в границите на населените места. Така и не се разбра колко постъпления очаква хазната от така наречения данък "градинка", който наред с опозицията бе отхвърлен и от патриоти, и от реформатори. Парламентът не прие и исканата от кабинета промяна в данъчно-осигурителния процесуален кодекс, която да направи възможно събирането на местния данък върху превозните средства и без подадена данъчна декларация от собственика, ако автомобилът присъства в регистрите на МВР. Тук аргументът бе, че самият ДОПК вече мина през изменения преди броени дни, като на свой ред претърпя серия от промени.

Парламентът не се съгласи и с предложената промяна в закона за ограничаване на плащанията в брой, с която прагът на позволените кешови плащания трябваше да падне от 15 000 на 5000 лв. с идеята да се преборим със сивата икономика. И тази промяна не бе подробно аргументирана, въпреки че би оскъпила търговския оборот заради необходимостта да се ползват услугите на банка. По предложение на РБ парламентът окончателно гласува прагът да се свие само до 10 000 лв. Друго предложение на Реформаторския блок - за въвеждане на данъчно облекчение при дарения на физически лица за лечение на деца, не мина с цената на остри критики в зала. Реформаторите се аргументираха, че в момента законът дава възможност за облекчения при дарения за фонда за лечение на деца, който не поема всички проблемни случаи. ГЕРБ обаче настоя да не се допуска стимулиране на субективно дарителство на отделни деца без решението кой има нужда да е взето от институция. Така данъчното облекчение, което първоначално бе подкрепено от залата, в крайна сметка бе отхвърлено.

Тези промени не отнеха повече от 1 час, като гласуването мина почти без коментари. Наред с тежките дебати в бюджетната комисия дискусията бе процедурно затруднена и заради обединяването на промени в 6 закона в един общ законопроект. Властта редовно се изкушава да предлага данъчни изменения по този начин, скъсявайки времето за консултации.КАКВО СЕ ПРИЕ

В Закона за местните данъци и такси все пак се приеха няколко промени. Една от тях - въвеждането на справедлива такса смет, обвързана с количеството отпадъци, обаче се отлага за 2017 г. От такса смет занапред ще бъдат освободени не само сградите на вероизповеданията, но и имотите към тях. От закона отпада съществуващото данъчно облекчение - освобождаване от данък за определен срок на собствениците на жилища, санирани за сметка на държавата. Целта е да не се получава двойна преференция с публични средства. В Закона за ДДС се премахва важно изключение по линия на дистанционното отчитане пред НАП на извършените продажби и наличните количества горива в петролни бази. Досега тези правила не важеха за петролните бази, занапред те ще трябва да подават данни по общия ред. Те имат 6-месечен срок да подготвят уредите. Удължава се и срокът за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС върху зърнени и технически култури, който не позволява източване на данъчен кредит - до края на 2018 г. вместо до края на 2015 г.
8
3587
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
25 Ноември 2015 20:24
"Кабинетът се провали с повечето си идеи."
Дотам трябва да се редуцира заглавието.
25 Ноември 2015 20:38
Какво означава "градинка", все ще ни обвинят като Десни политикани ...
КОЙ да подскаже на Хгоспожа Менда, данъка да се отнася в двойно, за "плажове и паркове и просто свързани"...
Мамуните навалиха политиката, Дедо Божо, че и без тях !!! ...
Баф, дебелоокото чудо ...
25 Ноември 2015 20:43
Какво означава "градинка"


http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=54491

25 Ноември 2015 21:13
Тоест, всичките имоти на БПЦ (тая видна борителка за подобрение живота на народа и бедните) се освобождават от не само подоходни данъци, ддс, а сега - и от такса смет.Само за улица позитано, почти до номер 20 , сградите са техни.И на всякъде дерът та се късат, отделно - около женския пазар имат доста сгради, абе фонда им е сериозен.Сега, таксата смет на тези сгради ще се разпредели "справедливо" върху тъпия гласоподавател.Ясно е на кого си плащат, поповете, ама да не се сърдят при следващата революция.
25 Ноември 2015 21:16
Кабинетът се провали с повечето си идеи.


Е, все пак и Господ пази народа.....
25 Ноември 2015 21:21
Е, все пак и Господ пази народа.....


Когато ставаме длъжници на Дявола, Господ да ни е на помощ.
25 Ноември 2015 22:46
Кабинетът се провали с повечето си идеи за данъчни промени

Извинете, има ли нещо, в което този кабинет не се е провалил?
Освен във вземане и харчене на заеми?
26 Ноември 2015 16:18
Идеите на сегашните ни управници могат да се илюстрират с те тоя емотикон . Като гладни пилци ровят за още некоя троха от изтръскания чувал на беднотията, вместо "прогресивен данък", премахване на санкциите и свободен стокообмен с Русия, предоговаряне на концесии (златодобивните) и др.п. Фасулковци, както казваше един колега.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД