:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кметовете масово нарушиха закона за местното самоуправление

Изискването за управленска програма за мандата не е спазено или е изпълнено чрез отбиване на номера
Кметовете масово нарушиха Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) в частта за представянето на управленските си програми. Според ЗМСМА кметът на общината в тримесечен срок от полагане на клетвата е длъжен да представи пред общинския съвет управленска програма за мандата, за който е избран. Тя трябва да съдържа основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати. Проверка на "Сега" в най-големите общини показа нарушаване на закона или любопитни хватки по "отбиване на номера" при неговото изпълнение.

Най-зле е положението във Варна, където кметът Иван Портних вече трета година не представя програма. Председателката на пловдивския общински съвет Савина Петкова заяви, че кметът Иван Тотев е публикувал програма на градския сайт, но тя не е разглеждана на сесия. Преглед на документа показва, че в него отсъства важен реквизит - сроковете за изпълнение. Сходна е и ситуацията в Бургас - съветът там гласува програмата на Димитър Николов, но и в нея липсват срокове.

Любопитна е ситуацията в София. Съветници заявиха, че програма на Йорданка Фандъкова не е разглеждана, а представителят на БСП Борис Цветков обяви, че ще внесе питане по въпроса. От пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС) обясниха, че програмата е внесена, но не било задължително да е на сесия, след като законът не изисква да бъде гласувана, а само "представена". Къде точно обаче е внесена не се разбра. На сайта на столичната община са качени някакви обещания за мандата, като датата на тяхното появяване удивително съвпада с проверката на "Сега" - 26 февруари, когато се свързахме с пресцентъра на СОС. Най-интересното обаче е, че това въобще не е програма, а предизборното обръщение на Фандъкова, в което тя приканва столичани да гласуват за нея, в добавка е качена и диплянката "Видими резултати".

Според ЗМСМА до края на всеки януари кметовете трябва да представят и отчет за изпълнението на програмата си през предходната година. Нарушенията по този параграф са още по-големи. Тези изисквания към кметовете бяха въведени през 2006 г. с цел по-голяма прозрачност и отчетност на действията им.

------ОТКАЗ

В разгара на предизборната кампания миналата есен кандидат-кметът на Варна Чавдар Трифонов поиска от титуляря Иван Портних управленската му програма и отчета към нея. Портних отговори с мълчалив отказ, заради което Трифонов осъди общината.
3
1536
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
29 Февруари 2016 19:59
Според ЗМСМА кметът на общината в тримесечен срок от полагане на клетвата е длъжен да представи пред общинския съвет управленска програма за мандата, за който е избран


Ето ви аргумент ЗАЩО ще е добре освен ИЗБОРЕН кодекс, да има и ПРЕДзборен такъв, в който да е записано че кандидатът за КМЕТ се регистрира за участие в първия тур ЗАЕДНО с ПРОЕКТА на Управленската си програма, и с документ от печатницата, че я има отпечатана в тираж, осигуряващ поне един екзмепляр на 5 избирателя - по избирателния списък на Общината, за която е ръгнал кмет да й става!
29 Февруари 2016 20:09
А пък в СЛЕД-изборния кодекс (урежда взаимоотношенията между избрания и избралите го в периода СЛЕД избирането му/й, докато ПРЕД-изборният кодекс /вж. ми горния пост/ урежда взаимоотношенията между кандидата да стане избран и тези, които евентуално ще го изберат) да се запише, че ако избирателите в периода от заклеването му/й до 9-я или 12 месец НЕ е направил съществен НАПРЕДЪК по управленската си програма, ЗАРАДИ която са го/я избрали, избирателите му имат право да му вдигнат ЧЕРВЕН КАРТОН, т.е. д го ИЗРИТАТ от мястото му! Пэо елементарна процедура - пишат си името, ЕГН-то, и думите КМЕТО - ВЪН! и го пращат на НАЦИОНАЛНИЯ омбудсман - да ги брои, съхранява и удостоверява минаването на прага, след който, ПАК Омбудсмана, насрочна ПРЕДсрочни избори за НОВ кмет!

Проста е това, дето по-горе съм го описал, ама требе поне 2-3 милиона да се присъединят към него - само аз, ПлесNick, да се пъна из тоя Форум, работата нема да стане!

Затова участвайте и в Славчовия рефердум, и в post-референдумни действия, дето могат да ни дадат ПРЕД-изборен и СЛЕД-изборен КОДЕКСИ!!!
29 Февруари 2016 21:05
И той к`воооо ...

Какво следва от това или друго неизпълнение на закона? Или пък на решения на общинския съвет? Имаме познал верния отговор! НИЩО! Това е резултатът от дългите години на угодничество на народното представителство към ... кметовете на общини
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД