:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Служебният кабинет спря концесията на "Летище София"

СНИМКА: БГНЕС
Според министър Христо Алексиев редовното правителство може отново да пусне летището на концесия.
Правителството прекрати процедурата за концесия на "Летище София" на заседанието си вчера. Транспортният министър Христо Алексиев отново посочи, че основната причина е в неизгодните условия, при които е обявена. Според него окончателното решение за концесията може да бъде оставено на следващото правителство.

Концесията е добра форма за стопанисване на публична инфраструктура, но въпросът е да бъде направена по такъв начин, че да защитава държавния интерес, каза Алексиев. Анализът на транспортното министерство обаче показал, че със сигурност тя ще повиши летищните такси, а това ще доведе до отлив на трафик през България и летището. Не е направено достатъчно за популяризиране на процедурата в чужбина, за да получим повече и по-добри оферти. Освен това Алексиев обяви, че е против да се решава проблем в железниците, като се създава друг в авиацията.

Както в. "Сега" писа, още преди десетина дни министърът обяви намерението си да сложи край на споровете за или против тази концесия. Очакваните от нея 600 млн. лв. като първоначално плащане трябваше да отидат за фалиралото на практика БДЖ. След като записаните в бюджета за тази година приходи от концесията няма да влязат в хазната, в министерството вече са започнали преговори с банките за разсрочване на задълженията на железниците. Очевидно няма да бъдат купени и очакваните нови мотриси.
975
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД