:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАП иска QR код на всяка касова бележка

Първи бензиностанциите трябва да пренастроят фискалните си устройства догодина, а през 2019 г. - и останалите фирми
Притежателите на смартфони ще могат да "четат" касовите бележки от бензиностанциите.
Всички фирми в България трябва да се подготвят за ново изискване на НАП - да издават касови бележки с QR код. "Сега" вече писа, че още догодина QR кодът ще стане задължителен за бензиностанциите. Но всъщност намеренията на Министерството на финансите и на НАП са далеч по-мащабни и засягат и най-дребния търговец.

Една от целите на нововъведението е всеки купувач да стане помощник на данъчните и да контролира дали фирмата, от която пазарува бензин, хляб, мебели, ток и т.н., отчита надлежно приходите си в НАП, или крие обороти и данъци. Контролът ще е лесен, уверяват от МФ - ако всяка касова бележка излиза с QR код, клиентът ще може да сканира кода със смартфона си и ще получи веднага информация за конкретната покупка и дали тя е отчетена в НАП. Мярката е предвидена в проект за промени в наредбата за фискалните устройства, който е публикуван за обществено обсъждане.

В проекта е предвиден и график за въвеждане на QR кодовете. Първи това задължение трябва да изпълнят бензиностанциите. Срокът за тях да подготвят фискалните си системи е 30 септември 2018 г. След това до 31 декември 2018 г. с новото изискване трябва да се съобразят всички фирми, регистрирани по ДДС, а до 30 юни 2019 г. - всички останали.

Ключов момент в промените е, че всички фирми ще бъдат задължени да усъвършенстват фискалните си устройства, така че данните за всяка продажба да се отчитат веднага в НАП. В момента повечето търговци подават обобщена информация на данъчните веднъж месечно.

За да бъдат насърчени гражданите да действат като агенти на НАП и да проверяват касовите си бележки, сканирането на QR кодовете ще играе и ролята на регистрация за лотарията с парични и предметни награди, която данъчните правят вече втора година. Все още не е ясно как ще могат да реагират потребителите, когато установят, че при сканиране на специалния код не получат потвърждение, че продажбата е отчетена в НАП, т.е. касовият бон е фалшив. "Ще очакваме потребителите да ни сигнализират за това, като предстои да се реши как ще става", поясни за в. "Сега" Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Готвените промени вече предизвикаха брожения сред бизнеса и слухове, че ще се наложи масова подмяна на касовите апарати с нови, по-скъпи устройства и софтуер, което ще е непосилна за по-малките фирми инвестиция. Но МФ е обсъдило въпроса с производителите и дистрибуторите на касови апарати и се оказва, че тревогите са преувеличени.

"Няма да се налага подмяна на фискалните устройства, а само промяна в софтуера им, което не изисква съществена инвестиция. Нито е скъпо, нито е технически трудно", коментира пред в. "Сега" Николай Проданов, управител на "Елтрейд" - един от водещите производители на касови апарати у нас. "Целта на НАП е да се засили контролът върху неиздаване на фискални бонове. С промените ще се затворят вратички, през които недобросъвестни търговци успяват да укрият приходи", обясни Проданов. Според него: който протестира срещу промяната, най-вероятно не иска да си отчита оборотите.

В разчетите си финансовото министерство посочва, че разходите за фирмите по привеждането в действие на новите изисквания ще са около 122 000 000 лева. В сумата влизат и най-скъпите инвестиции - на бензиностанциите, които трябва да изпълнят специални изисквания за въвеждане на одобрени електронни системи с фискална памет от НАП и от Българския институт по метрология.

Затягането на контрола върху продажбите трябва да доведе до 10% ръст от постъпленията от ДДС в бюджета, равняващ се на около 150 млн. лв., се посочва в мотивите към проектонаредбата.

На срещите на производителите на фискални устройства с финансовото министерство и НАП се е обсъждало да се въведе лицензиране на софтуера, който ползват всички търговски обекти. "Защото масово нарушенията стават със софтуера, който е на компютъра в ресторанта, бара, дискотеката, тъй като до момента няма условие той да отговаря на някакви изисквания", посочи Проданов.







59
12313
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
18 Август 2017 19:30
Хубава работа, ама българска. QR по бандеролите на алкохол и цигари кога?
18 Август 2017 19:37
И холограмен стикер, моля!
18 Август 2017 19:43
Тоест - много е сложно да се провери уникалния номер на фискалния бон в НАП дали е отчетен.
Но сега ще се платят едни пари за подмяна на софтуера, а къде не фитва- и и на хардуера.Да не говорим за услугата.
По два пари на чифт опинци.
Идиоти
18 Август 2017 19:48
Идиоти


Завършени.
18 Август 2017 19:49
Работа на данъчните е да следят за изрядността на търговците, след като не могат да се справят, моля, не се опитвайте да ни правите ваши тайни клиенти, имате си бюджет за това, а ако не, съкращавайте и се махайте!
18 Август 2017 20:04
Не може за всяка овца да се върже овчарско куче, калпаци такива ! Видиш ли вълк, стреляш на месо ! ..Прости им Господи, те не знаят колко са тъпи !
18 Август 2017 20:06
Умеещите да четат в БГ са в пъти повече от тези, които ще си инсталират QR reader в смартфона !
Но имбецилите ще заработят. Най вече от комисионите от "препрограмирането" на фискалните у-ва
18 Август 2017 20:12
A кога ще накарат зъболекарите да издават касовите бележки - те нали не са на патентен данък?
18 Август 2017 20:37
В проекта е предвиден и график за въвеждане на QR кодовете. Първи това задължение трябва да изпълнят бензиностанциите. Срокът за тях да подготвят фискалните си системи е 30 септември 2018 г. След това до 31 декември 2018 г. с новото изискване трябва да се съобразят всички фирми, регистрирани по ДДС, а до 30 юни 2019 г. - всички останали.

И тогава, тогава, ще настане такъв живот .... Влизаш в някаква тоалетна и пикаеш с QR код
18 Август 2017 20:48
Ето така се съсипва дребен и среден бизнес. А сух печат с Мадарския конник не искат ли?
18 Август 2017 21:11
И що само това? С касовия бон клиента направо да прави и данъчна ревизия за 2 години назад, да е сигурен, че търговецът е изряден...
Не е тъп да си лесно...
18 Август 2017 21:13

Толкова си могат хората...
18 Август 2017 21:15
ае пак илядо лева за нов касов апарат или софтоер,настроен да вади касови бележки с код Всяка година нова простотия,да гърчат народа
18 Август 2017 21:29
много е сложно да се провери уникалния номер на фискалния бон в НАП дали е отчетен


Аз затпва подкрепям внасянето на имигранти в БГ. Например ако в данъчните ни служби работят хора от Сирия и Кения, те може би ще са по-компетентни и ще се справят по-добре от нашите търтеи на които само заплата + семинари + службни автомобили + бонуси плащаме с наши пари от бюджета.
18 Август 2017 21:32
А QR кодът на милиардите от КТБ.Или нека простосмъртните да се джавкат за жълти стотинки , а който управлява да си прибира милионите , че и вече милиардите.
18 Август 2017 22:08
а тези по пазарите а доктори /зъболекари? тях как?
18 Август 2017 22:23
след известно време след като се изпапат парите за контролата с QR кода ще кажат че това са стари технологии и не достатъчно ефективно се събира данъка и трябва пръстов отпечатък да се въведе. гяволите поръчват и купуват 5000 акцизни марки редовно но печатат в унгария или молдова 50хил копия със същите номера, но ако реестъра е публичен и при всяка купена бутилка автоматично се гаси номера на бандерола от базата проблем няма да има с качественния алкохол ще останат само ментетата и всичко от метил.
18 Август 2017 22:31
хубуу,за алкохола как да е, нека го гасят с код,ама ако продавам домати и няма менте домат,за кво ми е код?
18 Август 2017 22:40
...и снимка на касиерката по монокини моля!!!
18 Август 2017 22:41
Искат да изедат лебецо мамка им
18 Август 2017 22:47
Ша ядът дедовия накрая с или без QR код
18 Август 2017 23:00
...и снимка на касиерката по монокини моля!!
Ама само ако е до 30 години. После основата за отпечатване на QR кода се намачква.
18 Август 2017 23:05
Контролът ще е лесен, уверяват от МФ - ако всяка касова бележка излиза с QR код, клиентът ще може да сканира кода със смартфона си и ще получи веднага информация за конкретната покупка и дали тя е отчетена в НАП.


Извинете, мен какво ме е.е? Често даже и не вземам бележките. Да си ги ловят и да не ни занимават с глупости.
19 Август 2017 00:03
На срещите на производителите на фискални устройства с финансовото министерство и НАП се е обсъждало да се въведе лицензиране на софтуера, който ползват всички търговски обекти. "Защото масово нарушенията стават със софтуера, който е на компютъра в ресторанта, бара, дискотеката, тъй като до момента няма условие той да отговаря на някакви изисквания", посочи Проданов.

Ммм даа,
Тук е заровено кучето.
Масово минаха на компютър , плащаш си сметката и зачистват.
Уверявам ви не е само 10 процента разликата.
НАП- може да си го разбере без да въвлича потребителите.
Като излиза "служебен бон" , какъв код да сканира потребителя?
19 Август 2017 00:12
А хората без смартфони как ще контролират търговците?! Да се вкара веднага точка, че всеки български гражданин задължително трябва да притежава такъв телефон!
Цялата тази дандания според мен може да стане излишна като направят регистър, при който с въвеждане на номера на касовата бележка, който желае да си проверява каквото го интересува. Дали се сканира код или се въвежда такъв моята проста логика не може да намери разликата.
Апропо, имам четец на QR кодове и съм го ползвала един единствен път преди 3 години и то само от любопитство
19 Август 2017 00:14
не може ли на всяка банкнота QR код и търговците и клиентите да си ги сканират и НАП‌ да следи движението на банкнотите
19 Август 2017 00:31
...и снимка на касиерката по монокини моля!!

или
le beurre, l’argent du beurre, et le cul de la crémière
19 Август 2017 06:55
И кво като клиента разбере дали доставчика му е изряден? Нещо ще последва ли от това? Само пълним гушките на софтуеристите. И то винаги едни и същи "избрани". Аз и сега знам кой ми дава касов бон и кой пише на тефтера или смята с елката.
19 Август 2017 07:22
Единствената ефективна система срещу данъчни измами е тази, в която ежегодно всяка фирма я проверяват, и и тарашат магазините и складовете данъчни, придружени с двама трима едри полицаи, които "неволно" чупят тук там някоя скъпа вещ. Ама тва няма да стане, защото всички знаят, че измамниците имат шапки, шапките имат чадъри, а най отгоре е бай Суджук.
19 Август 2017 08:28
При тоя крадлив народ няма друг начин - нали искате "държавата да си събира дължимото"? Как да стане при тоя съвместен бойкот - единият на издавал бележка, другият не си я искал, пък после рев - няма пари!
19 Август 2017 08:36
10% ръст от постъпленията от ДДС в бюджета, равняващ се на около 150 млн. лв.,

Какво ме топли мен този ръст? Тия пари по никакъв начин няма да стигнат до мен, ще бъдат усвоени от друг. Таен агент на НАП няма да ставам и никой няма право да ме проверява дали имам или не касова бележка. Да си проверяват произхода на стоката при постъпването в магазина, а не при напускането му тъй като тя вече попаднала в моите ръце вече е неприкосновена частна собственост придобита по оторизиран начин от обект контролиран от НАП.
19 Август 2017 09:07
А хората без смартфони как ще контролират търговците?! Да се вкара веднага точка, че всеки български гражданин задължително трябва да притежава такъв телефон!

19 Август 2017 09:08
И кво като събирират повече пари, като пак ще отидат в гушките на "нашите" фирми за саниране, магистрали и обществени поръчки. А пенсионерите примерно, на които обещаваха 300 лева минимална пенсия и осъвременяване на всички останали - пак ще духат супата. При това положение хич не ме интересува колко точно ще събира държавата, ама хич!
19 Август 2017 09:16
QR кода е отлична идея да бъдат принудени касиерките да се държат възпитано по време на европредседателството.
Никакви шмекерии да тегли на един кантар, ужким да смята с някаква елка, да ти дава някаква хартишка със странен текст, изпринтена от незнайно какво устройство и през цялото време да прави нагла физиономия колко ти си смотан, че нямаш пари да й ги хвърлиш ей така, защото си навира пъпа/цепките/пъпките/мръсните ръце отгоре ти (на 99% от тия пръстите са с мръсотията от цигарите, защото не могат без да хакат поне никотин през цялото време)
19 Август 2017 09:54
Една от целите на нововъведението е всеки купувач да стане помощник на данъчните и да контролира дали фирмата, от която пазарува
, но всъщност истинската цел е в
разходите за фирмите по привеждането в действие на новите изисквания ще са около 122 000 000 лева
. Милиончета, които да влязат в правилните джобове, същата далавера като сканирането на пръстовите отпечатъци в болниците, практическа полза от нея никаква, гони се само печалбата за някой наш човек!
19 Август 2017 10:27
На някой па касиерките му били виновни, само чистачките останаха невинни, ама както е тръгнало и на тях в скоро време ще им дойде редът и най после ще пребъде България.
19 Август 2017 10:33
И ща ме брига дали бензиностанцията, дето ми дава доста по-евтино гориво, си плаща данъците? Данъчните ще ми дадат ли процент затова, че ще им върша тяхната работа?
Как да стане при тоя съвместен бойкот - единият на издавал бележка, другият не си я искал, пък после рев - няма пари!

С глоби. Големи и повсеместни. А не делене на наши и ваши. С две думи - сложно и невъзможно у нас.
19 Август 2017 10:57
Не вярвам работата да стане само с пренастройка на касовите апарати. Моята бивша фирма по време на своето съществуване на три пъти се наложи да сменя касовите апарати с нови. Тези многомилионни разходи и съответно приходи, увеличават БВП, а това се отчита като нещо положително.
19 Август 2017 11:12
Много е лесно даже.
Излизаш от магазина.
Спират те финансовите агенти и ти искат касовата бележка.
Ако нямаш касова бележка или е фалшива, съдят те за пране на пари.
Защото точно съучастници в пране на пари са всички, които съдействат за фалшивите касови бележки.
Гражданското съзнание ще се вдигне по-високо от онова по времето на милиционерите. Лошото е, че народът ще се научи да си търси правата. То с това се започва - да придобие смелост да си поиска касовата бележка, да провери пак теглото на кантара, че оная с мръсните пръсти много чевръсто пипа, да попита защо има разминаване в цена на етикет, тегло на кантар, съдържание на касова бележка.
19 Август 2017 11:24
segal
19 Авг 2017 11:12
Мнения: 819
От: Israel


Става и за оправдание пред жената,че три часа купуваш един хяб и десет яйца. Все пак държавна служба!
19 Август 2017 11:35
трябва да доведе до 10% ръст от постъпленията от ДДС в бюджета

Че кога се реши да се увеличават приходите в бюджета въобще?
Щото тогава първи в списъка щяха да са големите източвания на бююджета с ДДС измамите !
А не да се тормозят редовните светли търговци.
19 Август 2017 12:19
А пръстови отпечатъци за нещо няма ли да искат в името на доброто и просперитета?З
а да бъдат насърчени гражданите да действат като агенти на НАП
Абе то и докторите такова-"за агенти на Здравната каса.." пък нали е видно,че обратният ефект е десет пъти по-силен.До кога ще повтаряме едни и същи глупости в икономиката на тази ошмулена държава?!
19 Август 2017 12:23
Докато всяка институция в Бг се опитва да пробута отговорностите си на хората които я хранят с данъци и осигуровки за да си върши работата за която е създадена,ще си стоим в блатото
19 Август 2017 12:30
ejko
19 Авг 2017 12:23
19 Август 2017 14:09
segal
19 Август 2017 11:12


Глюпости, всичко почва от корупционните схеми на най-високо ниво. Ако знам, че данъците ми отиват за корупция, даже ще правя всичко възможно да плащам по-малко данъци и ще имам търпимост към тези, които правят същото.
19 Август 2017 14:20
Правилно !! Така трябва да бъде !!

Очаквам бързо следния закон: За да може даден българин да купи нещо (и цигари и вестник от будката, разбира се...) задължително трябва да има смартфон и да има договор с лицензиран счетоводител, който да му обработва касовите бележки с този QR код...

Айде, чакаме !!!
19 Август 2017 14:56
Единствената ефективна система срещу данъчни измами е тази, в която ежегодно всяка фирма я проверяват, и и тарашат магазините и складовете данъчни, придружени с двама трима едри полицаи, които "неволно" чупят тук там някоя скъпа вещ. Ама тва няма да стане, защото всички знаят, че измамниците имат шапки, шапките имат чадъри, а най отгоре е бай Суджук.
Каквито и кодове и софтуер да се въведе - и там може да се фалшифицира. Съзнателно и умишлено - още при създаването им.
19 Август 2017 17:19
Добре се отървах от касовия апарат, още когато решиха да ги връзват с НАП. По банков път и тъй. Дейността ми не изисква ежедневно издаване на фактури и касови бележки.
19 Август 2017 17:29
Лобизъм от екстра класа!
Който не чука в касата, не чука и точка. Как ще го хванат! Клиентите не се инитересуват от това. Идете на зеленчуковата борса и там вижте какво става! При това е пълно с данъчни служители.
А не в малките магазиинчета!
19 Август 2017 21:19
Плюете по интерция, идеата е добра.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД