:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 219
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Юнкер: Македония постигна великолепен прогрес

 
Снимка БГНЕС

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отбеляза "великолепния прогрес", постигнат от Македония по пътя й към членство в ЕС, предава БГНЕС.
„Бихме искали да вдъхновим бившата югославска република Македония да продължи по пътя, който тя е избрала. През последните десет месеца бе постигнат великолепен прогрес", заяви той пред журналисти след срещата му с македонския премиер Зоран Заев в Брюксел. По думите на Юнкер всички държави от Западните Балкани имат „европейски перспективи“.

„В близките осем-девет месеца ще решаваме как да продължим по-нататък с всяка от тях“, посочи председателят на Еврокомисията. В края на октомври Жан-Клод Юнкер заяви за необходимостта да се съхрани за страните от региона перспективата за членство в ЕС заради безопасността на цяла Европа. Преди това той заяви, че очаква разширяване на Евросъюза от 2019 до 2024 година, след като Великобритания напусне общността. Юнкер неведнъж заявяваше, че в рамките на досегашния му мандат, който изтича през 2019 година, няма да има разширяване на Евросъюза.

Преди срещата с Юнкер македонският премиер Зоран Заев бе приет ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини. Напредъкът на Република Македония е видим и това е добър знак за напредъка на страната в евроинтеграционните процеси, заяви тя. На срещата бе подчертано, че предстоящите месеци до първата половина на 2018 г. са от решаващо значение относно започване на преговори за членство на Република Македония в ЕС. Изтъкнато бе, че е важно да се проведе колкото се може по-скоро среща на високо равнище между Република Македония и Република Гърция.

По спорния за двете държави въпрос за името на Македония, Зоран Заев заяви: „Що се отнася до проблема с Гърция, имаме едно послание: готови сме да разрешим този въпрос. Нуждаем се от помощ и подкрепа, за да намерим трайно решение, което да е подкрепено и от двете страни", изтъкна Зоран Заев.

БГНЕС припомня, че именно този въпрос възпираше досега евроинтеграционния процес на Македония. На срещата бе подчертана още необходимостта от сътрудничество между правителството и опозицията в копие по стратегическите за страната въпроси.

Вчерашният маратон от срещи в Брюксел на Зоран Заев започна със срещата му с председателя на Европарламента Антонио Таяни. В новата стратегия за разширяване на ЕС ще съдържа ясното послание, че Република Македония и другите държави от Западните Балкани са приоритет на тази стратегия, заяви Таяни. Той уточни, че тази стратегия ще бъде публикувана скоро. „Председателят на Европарламента Таяни изрази пълна подкрепа на тази позиция за Република Македония, изтъкна засилването на сътрудничеството със Собранието на Република Македония, както и подкрепа за инвеститорите от ЕС да правят бизнес в Република Македония“, казва се в съобщението на Европарламента за срещата. На свой ред Зоран Заев запозна Антонио Таяни с главната цел на правителството си – 2018 година да донесе решението за стартиране на преговори за присъединяване на Македония към ЕС.
8
1236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
07 Декември 2017 09:24

Вчера беше в батака, днес достатъчно понаведена - великолепен прогрес.
07 Декември 2017 09:45
Ха-ха! Тия са големи смешници, но от онези посредствените дето се натъжаваш като ги гледаш.
07 Декември 2017 09:45
Абе, хубав-лош, ама ако не беше Бойко да ги промотира, щяха да чуят други неща, подшушнати от Византия...
07 Декември 2017 09:51
Неслучайно Византия я няма в компанията.
07 Декември 2017 10:49
Заю са го нахранили здраво с моркови. Тоягата я пазят за сите вардарци заедо...
07 Декември 2017 10:50
Заради такива посредствени Юнкер & европолитици Великобритания напуска ЕС.
07 Декември 2017 11:31
Който следва правата атлантическа вера, той прогресира. Именно прогреса на ценности е имал предвид Зелника.
07 Декември 2017 12:34
Ха-ха! Тия са големи смешници, но от онези посредствените дето се натъжаваш като ги гледаш.
[/quote]
Ние сме по-големи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД