:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 293
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Евродепутатите спасиха дюнерите

Проектът за забрана на фосфатните добавки не получи мнозинство
 
Момчил Неков


Предложението на Европейската комисия за фосфатни добавки в дюнерите беше прието, съобщи пресслужбата на ЕП.
Във вторник проектът на доклада срещу употребата на фосфатни добавки в месото за дюнерите не беше приет с необходимото абсолютно мнозинство от 376 евродепутати, макар да получи одобрението на депутати в здравната комисия.
Вследствие на това Европейската комисия може да продължи с процедурата по разрешаване на употребата на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо за кебап, независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо и птиче.
Според ЕК използването на фосфати е необходимо за частичното извличане и разграждане на протеините от замразените вертикални шишове месо. По този начин се образува протеинова обвивка, която служи за задържане на парчетата месо заедно и позволява по-хомогенно замразяване и печене.
Резолюцията, внесена от комисията по обществено здраве и безопасност на храните за отхвърляне на предложението на Европейската комисия, беше приета с 373 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 30 „въздържал се“. Бяха необходими 376 гласа „за“, за да се приеме проектът.
Резолюцията настояваше да се спре разрешението за ползване на фосфатни добавки поради здравни опасения и в очакване на публикуването на доклад на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2018 г.
Преди дни в."Билд" писа, че евродепутатите са на път да сложат край на дюнера в Европа заради проекта, който бе одобрен в комисия, но не мина днес в пленарна зала.
„Целта на днешното гласуване беше не да забраним дюнерите, а лошите практики при тяхното консервиране. Резултатът от гласуването е разочароващ, заяви българският евродепутат Момчил Неков (С&Д, България). "Всяко предложение за промяна в нормативната база от страна на Европейската комисия трябва да бъде диктувано от отражението върху европейските потребители, каквито сме и ние, българите. Докладът на Европейската комисия относно официалния контрол върху добавките в храните от 2017 г. е констатирал, че в държавите членки има слабости във връзка с прилагане на европейското законодателство относно проверките, чрез които се определя дали добавките се използват законосъобразно. Сериозен проблем е, че за храните в заведения за бързо хранене не се предоставя състав и съдържание на крайния продукт. Потребителят е лишен от правото си на информиран избор и става неволен консуматор на вещества с негативен ефект върху организма. Това трябва да спре.При гласуването аз гласувах за защита на европейските потребители. Десните и дясно-центристките партии обаче очевидно предпочетоха да пренебрегнат тези съображения. Това е разочароващо.“
Доклад на ЕК през 2017 г. установява, че в някои от държавите членки на ЕС понякога властите и операторите в хранителната промишленост тълкуват неправилно законите на ЕС относно подготовката на месни изделия и продукти, което води до липса на всеобщо прилагане.
12
2509
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
13 Декември 2017 16:46
При гласуването аз гласувах за защита на европейските потребители. Десните и дясно-центристките партии обаче очевидно предпочетоха да пренебрегнат тези съображения.
И фосфатите се тълкували наляво и надясно!
Както знаем, Боцата си е десен защитник на дюнера! И дюнерът от своя страна...


Нека идат терористи на талази!
Дюнерът на ъгъла ни пази!
Не ни трябват ни Мосад, ни Щази,
нас Осамата не може да ни гази!
Хапваме си дюнер със салати,
затова не ни засягат атентати!


13 Декември 2017 17:17
Поздравление за Любимец 15. Като го избраха евродепутат заради номера на бюлетината, вместо щерката на известна БСП-социоложка, ми изглеждаше малко недовършен и по комсомолски възторжен, но досега се е държал стабилно, включително против парламентарната си група в ЕП. Ако пак се кандидатира, този път ще го подкрепя.
13 Декември 2017 17:55
Евродепутатите припомнят, че научно изследване от 2012 г. е установило потенциална връзка между фосфатните добавки в храни и повишения риск от сърдечно-съдови заболявания. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) тогава даде оценка, че не е възможно този риск да бъде свързан с приема на фосфор като цяло или на фосфатни добавки. През 2013 г. друго научно изследване също установи връзка между хранителните режими с високо съдържание на фосфор и повишената смъртност в населението на САЩ.
https://www.investor.bg/evropa/334/a/evrodeputati-obmisliat-veto-za-fosfatnite-dobavki-v-zamrazenoto-meso-251635/
13 Декември 2017 18:00
Спасили са....."оня сос", дето съдържа семенна течност.
13 Декември 2017 18:16
Нима сте си мислили че ще прецакат бизнеса на муслимите - най-любимите им "европейски граждани"? Не-е, в Германия даже им строят джамии с обществени пари! Някой много мрази коренните европейци!

А фосфатите са отрова, и служат за задържане на инжектираната вода в месото.
13 Декември 2017 18:53
Почти всеки ден хапвам в "Мимас" по един телешки дюнер, гарниран с пържени картофки и порция фалафели, обилно залети със сосове. Мммммм. вкусотия..... и ми е през дебелолоподписаният за фосфатите!
13 Декември 2017 19:39
А може ли да нагъваме европейска фосфорна киселина, ди, три - и полифосфати с голяма лъжица - като европейски десерт..
13 Декември 2017 19:40
И аз често хапвам дюнер на Мадрид, с момчетата се познаваме, винаги са любезни, черпят по един фалафел с всеки дюнер, продуктът им е чудесен.
И да третират по някакъв начин месото, едва ли го правят по различан начин от почтените булгаристански търговци, които не се свенят да пробутват на сънародниците си четвървековно месо и всякакви други боклуци.
13 Декември 2017 19:47
Аз пък си хапвам лично приготвени кебапчета и кебапуни на дървени въглища без фосфорни елементи.

Няма "Е"-та, няма мета, само за мъжки шкембета. Дюнерите да ги ядат леваците.
13 Декември 2017 20:05
Аз пък си хапвам лично приготвени кебапчета и кебапуни на дървени въглища без фосфорни елементи.

Освен ако сам не си отгледал свинята, после да си я заклал, смлял месото и изпекъл. Дори и тогава няма да си сигурен за Е-тата защото няма как да знаеш какво е яло добичето. И с домашна помия да си го хранил....пак е остатък от твоето ядене, купено от "веригите"!! Ако искаш еко....има няколко магазина в София, но цената е около 180 кинта за кило свинско!!! Лично аз...не бих си купил!
13 Декември 2017 20:21
Освен ако сам не си отгледал свинята

И не си ѝ дал име.
14 Декември 2017 07:09
зарад гласността, която отима проблемът, сега хората ще изпитат неволна репулсия,
с която знойната миризмица около дюнера не ще се пребори

наистина, нищо не знаем за приготвянето на бързата храна
не че за останалата по "заведенията" знаем нещо

затова - домашна храна докато не се вразумят
и да -- баничките не са заместител
на истинската храна
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД