:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 182
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Само кмет от БСП е глобен за конфликт на интереси през 2017 г.

26-има представители на местната власт са проверени по сигнали за шуробаджанащина
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
17 юли 2013 г. - прокуратурата прави мултимедийно шоу, с което илюстрира как се изпълняват политически поръчки в Комисията за конфликт на интереси. Оттогава минаха 4 г. и половина...
Кметът на Калофер Румен Стоянов се оказа единственият представител на местната власт, който през 2017 г. бе уличен в нарушение от Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Проверка на "Сега" показа, че през последните 12 месеца КПУКИ е взела решения по 26 казуса, засягащи кметове, заместниците им, общински съветници и кметски наместници, като единственият "спипан" е именно Стоянов, който преди 3 години спечели поста с подкрепата на БСП. Той е уличен, че назначил временно на работа брата на съпругата си. Не се знае обаче нито дали в крайна сметка е виновен, нито дали ще плати наложената глоба, защото е обжалвал, а практиката е повечето решения на комисията да падат в съда. "Делото е на върховна инстанция", заяви Стоянов. Той каза, че не знае точния размер на санкцията, но по спомен от адвокатите му била около 2000 лв.

Казусът е от 2016 г. От преписката на КПУКИ става ясно, че жена от финансовия отдел на кметство Калофер излязла в отпуск по майчинство, а Стоянов назначил брата на жена си да я замества без конкурс. Преди това шуреят се канел да заминава на гурбет. Кметът го взел, защото имал нужното образование, пък и бил от града, иначе трябвало да бъде сложен "парашутист" от общинския център Карлово. Заплатата на заместващия и титуляря била една и съща - 600 лв. КПУКИ обаче установява, че шуреят нямал нужния за длъжността опит и не подал декларация за конфликт на интереси. В крайна сметка решението е за наличие на "нематериална облага", която се изразява в "получаване на работа от свързаното лице".

По друг случай, касаещ по-близко родство, решението на КПУКИ е противоположно. Става дума за кмета на Раднево Теню Тенев (ГЕРБ), който след спечелването на местния вот назначил съпругата си за кметски наместник в село Рисиманово. За казуса писаха медии през октомври. КПУКИ не намира нарушение, тъй като съпругата е била наместник и преди това, тоест Тенев я преназначава. Договорите на още петима наместници били удължени, затова комисията не открива неравнопоставеност.

Данните сочат, че от създаването си през 2011 г. КПУКИ е намерила нарушения при около едва 6% от случаите, за които се е произнесла с решение. Справката за 2017 г. показва как точно катастрофират проверките относно местната власт. При един от казусите е подадена жалба срещу зам.-кметица, която узаконявала устройствени планове, консултирани от фирма на майка й, но комисията не установява такава дейност на фирмата. По друг мъж взема помещение в училище, където шеф е съпругата му, която е и общински съветник, но решението за отдаване било взето от местния парламент, а жена му не гласувала.



НА МУШКАТА

Повечето кметове, които имат или доскоро имаха проблеми с прокуратурата, не са от ГЕРБ, показва съдебна справка. Става дума за градоначалниците на Белово, Карлово, Брезово, Асеновград, Батак и Перущица, разследвани за различен вид престъпления - нарушения при обществени поръчки, присвояване и т.н. Представителите на ГЕРБ, срещу които има дела, са пловдивчанинът Иван Тотев (за строежа на зоокъта) и кметът на Септември Марин Рачев, обвинен за укриване на данъци. Със сигурност голяма част от съдебните процеси ще се точат през 2019 г. и ще се превърнат във фактор за местните избори.
1188
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД