:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите набързо подготвиха отстраняването на Гатев от бюрото за контрол на СРС-тата

 
Парламентарната комисия за контрол на службите и специалните разузнавателни средства (СРС) набързо прие днес проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС-тата Георги Гатев, съобщи Mediapool. Дневният ред с тази единствена точка изненадващо бе качен на сайта на парламента в сряда, след като комисията проведе съвместно заседание с депутатите от вътрешната комисия, на което бяха приети промени в стратегията за национална сигурност.

Статутът на Гатев на практика е ясен от средата на януари, когато Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отнемането на допуска му до класифицирана информация. Достъпът му бе отнет миналото лято от ДАНС по предложение на прокуратурата, но Гатев обжалва първо пред Държавната комисия по сигурността на информацията, а после и пред ВАС.

Близо два месеца по-късно ресорната парламентарна комисия е получила потвърденото от съда решение на ДКСИ. Депутатите очаквано гласуваха мандатът му като член на СРС-бюрото да бъде прекратен, като единствено двамата представители на БСП се въздържаха.

"Не сме коментирали, не сме обсъждали и аз не считам да коментираме и да обсъждаме фактите, изложени в самото дело - не е необходимо", каза пред журналистите председателят на комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) след закритото заседание. Заместникът му Славчо Велков (БСП) по собствена инициатива бе поканил в четвъртък Гатев и председателя на Бюрото Бойко Рашков, предлагайки на колегите му да изслушат тяхната гледна точка по случая, преди да гласуват. Мнозинството обаче категорично отхвърлило тази идея, разказал Велков пред Mediapool.

"Работата на Бюрото е предмет на годишните доклади. Съвсем скоро се разглеждаше доклад за работата на бюрото. Предстои отново да бъде разгледан доклад. За да може бюрото да работи... Защото това уведомление от ДКСИ е от края на февруари - за
влязлото в сила решение на ВАС. След като в зала бъде освободен г-н Гатев, в месечен срок трябва да бъде избран друг член, за да може бюрото да продължи своята работа. То е колективен орган и при четири члена може да работи", поразсъждава Лазаров, запитан дали не беше редно комисията му да се поинтересува дали сегашното положение не блокира контрола над СРС-тата.

Всъщност, освобождаването на Гатев на практика осигури на управляващите възможност да блокират всяко решение на бюрото, което не ги устройва. Причината е, че този орган е 5-членен и взима решенията си с мнозинство. В момента освен председателя му Бойко Рашков, в него работят още Огнян Атанасов (излъчен от ГЕРБ), Огнян Стоичков ("Атака") и Илия Ганев (БСП).

Самият Рашков нееднократно вече обяви, че с атаката на прокуратурата и ДАНС срещу заместника му всъщност се цели овладяване на контрола над използването на СРС-та от главния прокурор Сотир Цацаров и управляващите. Показателно за целия случай бе, че той се разви в условията на пълна секретност и без институциите изобщо да обсъждат публично конкретните факти, мотивирали отнемането на секретния достъп на Гатев, без който той по закон не може да заема поста си.

Още по темата:


Георги Гатев: Атаката срещу мен е предупреждение към бюрото за СРС

2
2089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Март 2018 21:01
Самият Рашков нееднократно вече обяви, че с атаката на прокуратурата и ДАНС срещу заместника му всъщност се цели овладяване на контрола над използването на СРС-та от главния прокурор Сотир Цацаров и управляващите.


П.П. В този контекст вярвам на Рашков много повече от на когото и да е друг!
08 Март 2018 21:35
НОТАРИАТЪТ требе да се прекръсти на ЦЕЦОЛАНДИЯ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД