:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов: Обидно е големите вериги да ни тровят с храни с двойно качество

 
Аз бих се срамувал много ако бях на мястото на големите хранителни вериги. Не вярвам някой да не подпише тази декларация и да има държава, която да не ни подкрепи. Страшно обидно звучи. Това каза премиерът Бойко Борисов, който участва в международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС, предаде БГНЕС.

„Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар. Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло? Постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Едно време в казармата пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“, заяви Борисов.

Премиерът подчерта, че преди години се отделяли по 1 млрд. за здравеопазване, сега бюджетът е близо 5 млрд. лв. Въпреки това обаче нацията е болна и хората умират, защото консумират некачествена храна.

„Да даваш на бебетата по-лоша храна? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера (Вера Йоурова, европейски комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете) каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето“, каза още Борисов. Той добави още, че днес ще проведе разговор с американския президент Доналд Тръмп и изрази надежда декларацията, с която се гарантира равнопоставеността на всички граждани в ЕС да бъде подписана от всички държави.

„Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?“, заяви Борисов.

Той попита още дали ако в техните държави наши производители внасят подобна продукция дали обществото ще ги остави без последствия.
95
4490
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
95
 Видими 
30 Април 2018 14:12
Бре, Бай Туй прогледнал! Чудеса стават между Великден и Гергьовден! Осенен е той, изведнАж го е осенило.! Да го светнем още малко - ЕС поддържа 5 пъти по ниски заплати ( средни) у нас, в сравнение със ядрото на съюза. Обясняват го с по-ниската производителност на труда у нас. НО! Тя е, пак според Европа - два (2) пъти по ниска, а заплатите - 5 ( пет) пъти. Сьващате ли каква е печалбата на евробизнеса, който ползува евтината работна ръка тук? После - каквото изкарат хората, в болшинството от семействата основно отива за храна ( говорим за 80%, приблизително). Тази храна в градовете се купува в западните вериги. Които пак си прибират обратно парите, дадени за заплати, че и ни хранят с боклуци. Като се вдигнат заплатите - 10%, грубо казано, цените на "потребителската кошница" се видигат с 12-13%! Всъщност повишение няма. Ако се направи детайлно сравнение по ППП - паритет на покупателната способност, с ядрото на ЕС, картината е още по страшна. Но собствено производство почти няме, всичко се внася, ще ни правят каквото си искат... Перфектен, простичък и работещ неоколониален модел на ЕС - ядро и на аборигени от периферията. Поддържан с всички сили от всички българските компрадори, като тук са всички партии на статуквото. А гарантът е ГЕРБ!
30 Април 2018 14:13
Др. премиер, нима не знаете, че "големите" вериги всъчщност са български компании закупили франчайзингови права и всички те се отчитат при вас. Няма как да стане, хем отчисления за вас, хем хубава храна за нас. Без популизъм моля!
30 Април 2018 14:14
Възползваме се тутакси от възможността и разкарваме тези веригите ли, оковите ли, стимулираме родните производители на хранителни продукти да предлагат храни само по БДС, а в халетата на бившите окови ли, вериги ли, продаваме само родните си стоки.
30 Април 2018 14:18
Уф, това на "рука премиерска" червено конече против уроки или ластичето с номера от гардероба?
30 Април 2018 14:20
миличкият как да не се просълзи човек
30 Април 2018 14:22
"Мъдрости" от казармата Му... Мдам... Той е доказателство, че сме малък, но много прост народ...
На 17-ти май да почерпи Тачи с телешки суджук с бебешко палмово пюре, а Жан-Клод - с бахур...
Излагация и цирк! Щял да говори с Дончо... Малий! Порастна Му работата! СмЕх!
Друм!
30 Април 2018 14:28
Далеч не само храните са с различно качество...
30 Април 2018 14:32
Г-н Борисов, трябва сериозен контрол и драстични глоби за нарушителите, дори закриване на бизнеса. Средствата за масова информация да съобщават продукта с лошо качество, производителя и конфискуване на продуктите. А ние консуматорите трябва да се научим преди да купим да четем етикетите.
30 Април 2018 14:35
Заради пустото преЦедателство Баце още не е видял щъркел и си носи мартеницата!

Само да напомня че нещата имат и друга страна. Когато Метро отвори първия си магазин в София се стекоха, като на изложба търговци от цяла западна България. Влизаха, гледаха цените и излизаха без да купят нищо с угрижени физиономии. Дойде краят на голямата далавера.

Кой пречи на родните производители да конкурират успешно западните след като стоките им са некачествени и скъпи?!
30 Април 2018 14:40
Кой пречи на родните производители да конкурират успешно западните след като стоките им са некачествени и скъпи?!
Монополизмът.

30 Април 2018 14:44
Ясно е че няма да го направи защото ако го направи ще го уволнят началниците не обичат такива грозни и крещящи намеци за тяхното лицемерие.

Един колега навремето в качеството си на шофьор заведе the big boss да яде на топлия щанд на хит-а където по него време ядеше 50 % от персонала.

Нали няма смисъл да ви казвам как и колко бързо изхвърча колегата. Началниците искат вие да демонстрирате доволство и пре-доволство от мизерните пари които ви плащат. С други думи the big boss е очаквал колегата да си изхарчи половината заплата за да му прави компания в тузарския ресторант.
30 Април 2018 14:44
Кой пречи на родните производители


Ами например ликвидирането на пазарите в София. Щото т. нар. Женски пазар вече на практика го няма, но "Била" си остана. А като раздигат и сергиите от "Графа" за идиотския "ремонт", съвсем няма да остане храна от родните производители за нас. На Женския години наред си купувах продукти от едни и същи производители, които вече ги няма там след "ремонта" му. На "Графа" също си имам неколцина. Сега вече и тях няма да ги има.
Пречат им. Всячески.
30 Април 2018 14:49
Кой пречи на родните производители да конкурират успешно западните след като стоките им са некачествени и скъпи?!

И все пак ще са много по-евтини от качествената стока на нашия производител. И разликата в качеството няма да личи - сега технологиите са такива че боклуците могат да са доста вкусни. Няма светлина в тунела.
30 Април 2018 14:49
Ами например ликвидирането на пазарите в София. Щото т. нар. Женски пазар вече на практика го нняма, но "Била" си остана. А като раздигат и сергиите от "Графа", за идиотския "ремонт", съвсем няма да остане храна от родните производители за нас. На Женския години наред си купувах продукти от едни и същи производители, които вече ги няма там след "ремонта" му. На "Графа" също си имам неколцина. Сега вече и тях няма да ги има.

И аз така се мъкнех до Римската стена да купувам "родно производство" ягоди, докато един ден не съзрях касетките с турски надписи.
30 Април 2018 14:56
:
Той е доказателство, че сме малък, но много прост народ...

това трябва да бъде записано на златната дъска на форума, заедно с онова:
държава без хъб е като риба без велосипед

, и за двете
30 Април 2018 14:59
За протокола:
Същите т.н. храни се продават не само в 'големите' вериги, а и в средните, в малките, в кварталните и селските магазинчета.
Те някак си остават настрани, но продаваното в тях е същото.

Действителен случай:
Прибирам се от работа и пазаря от местния супермаркет.
Промотиращо момиче ми прави директна продажба на новонавлизащ колбас.
Избрах си един суджук, една луканка(младежта трябва да се поощрява) но за зла участ на момата се наредих на някаква опашка и се зачетох в етиката.
Та според него - съдържание на месо минимум 50%(види се това е върхът), а друготи фибри, набухватели, оцветители, овкусители и т.н.
Върнах колбасите и посочих защо, поизчерви се продавачката, но продължи с рекламата.
В продуктите от същата марка вече не пише колко % е месото, съдържанието започва с нещо от сорта 'месо от ЕПЖ, подправки, сол и Е-та безброй...'
30 Април 2018 15:01
Борисов каза, че ще разговаря още днес с Доналд, като вероятно имаше предвид Доналд ТУСК, а не Доналд Тръмп. За щастие Доналд Тръмп, поне формално, все още не комндва и ЕС.
30 Април 2018 15:02
И как става това тровене с двойно качество?
30 Април 2018 15:24
A, дубрутрю, дрогарю. Той Филанкишията управлява вече десет години, нали?
30 Април 2018 15:33
Веригите започнаха да навлизат в България след 2000 та година. Слуайно съм запазил малко стара статистика за цени на основни хранителни продукти въпреки инфлацията.
Цени 2001/2003
Ориз 1.10/1.06
Брашно 0.54/0.54
Хляб бял 0.70/0.72
...
Свинско 6.49/5.42
Агнешко 6.71/6.43
Кайма 4.13/4.07
Птиче 3.63/3.25
...
Обработено месо 7.50/6.38
Колбаси пресни 3.73/3.81
Колбаси трайни 8.11/8.06
...
Сирене бяло 3.46/2.95
Кашкавал 6.04/5.71
..
Млечни масла 6.06/5.62
И т.н.
30 Април 2018 15:43
Ма пак ли се е отръмпил?! Явно много се е травмирал, че сахиботе Му са все доналдовци... Ако гледа и филмчета с Доналд Дък, раб'тата е ясна! Румянка трябва да Го инструктира да не използва повече фамилни имена... За да не изглежда много серсемски, пред всяко лично име да казва "Моят приятел..."
30 Април 2018 15:48
Може да стане интересно, ако се окаже, че белото саламурено сирене трябва да е единствено от България, а в България няма мандра която не слага палма. Чудя се сиренето в Германия ли се прави, в САЩ ли? Нали местният Мутрьо ръга палмово масло и е протекциониран... Разбирам, да се оплакват от пармезана, а то от бело сирене. Гадни интернационалисти... тайно слагат палма в кашкавал "Витоша".
30 Април 2018 15:59
Като те отровят е летално, не обидно.
30 Април 2018 16:28
Накратко - глоби съответните фирми с 10% от годишния им оборот за хранителна дискриминация.
Ако не платят - забрани ги, заедно с продуктите им, в България.

Имаш ли гащи да го направиш, г-н Борисов ?
30 Април 2018 16:32
Много пред-първомайска демагогия се изля днес по медиите. То не бяха анкети с доволни от заплатите си, то не бяхме аборигени...
30 Април 2018 16:48
решението е просто, но се иска дупе!
да се върне бдс, което още ония великите дамократи
от великото народно събрание отмениха с довода,
че пазарът щял да регулира!
бдс и сичко неотговарящо - аут!
30 Април 2018 16:57
За да си член на МВФ не може да обезпечаваш валутата със злато, а да си член на ЕС не мое да въвеждаш БДС
30 Април 2018 17:02
Тук Баце е абсолютно прав и следва да бъде безусловно подкрепен.
Двойното качество на храните е икономическа наглост и арогантност на примитиви.
Как е възможно някакви морално и цивилизационно недоразвити западни племена да третират източноевропейците като втора категория хора само защото сме имали в историята си период на слабо икономическо развитие?
30 Април 2018 17:02
а да си член на ЕС не мое да въвеждаш БДС

ние?!? член на ес?!?
голем виц!
30 Април 2018 17:27
Давам си сметка, че средният източноевропеец изпитва културен шок, респект и дори страхопочитание като види луксозни предмети: големи неонови реклами на високи лъскави небостъргачи, мощни автомобили със страхотен дизайн и равни тротоари, но това далеч не са най-важните страни на човешкото съществуване.
Никого не критикувам, всеки има право да си избира какво му е важно в живота.
30 Април 2018 17:37
Прав е Борисов.
само че дали е обида? дали не е престъпление такова тровене?
30 Април 2018 17:56
fierce
30 Април 2018 16:48
решението е просто, но се иска дупе!
да се върне бдс, което още ония великите дамократи
от великото народно събрание отмениха с довода,
че пазарът щял да регулира!
бдс и сичко неотговарящо - аут!


А ето пак 2+2=5. Помниме го ние БДС, дето по болниците даваха кренвирши, като диетична храна, а вътре по рецептурника на родопа 60% мас. Или телешкото саламче, от крави, които поради негодност за млеконадой ги правеха на деликатеси. А за етикети и съставки можеше да си мечтаем. За това от елита си внасяха масло от ГДР, щото БДС-то беше толкоз здрав стандарт. Как само като влезеш в месарницата и като те удари една воня на чисто. А за сладкарски изделия, да не говорим.
Докато няма контрол, все ще е една и съща.
30 Април 2018 18:00
Двойно качество? Защо не тройно?
Ма Баце не прави разлика между "двойно" и "второ", щото е парлеву.
30 Април 2018 18:07
Бокаса успокойсе, тебе никой не те трови.
30 Април 2018 18:09
Павел_Маринов
30 Апр 2018 17:56
Приятелче, ако има балъци, които ти плащат за глупостите дето ги пишеш, о.к. Но нали си наясно, че тука сме все старчоци, дето помним. Демек- кипиш в безмислен труд. Дано си на далавера.
30 Април 2018 18:13
телешкото саламче, от крави, които поради негодност за млеконадой ги правеха на деликатеси

Ако мислиш, че сега ги изпращат на санаториум да си гледат пенсията, ще се наложи да ти разбия детските илюзии.

И като нямаш представа какво беше БДС, по-добре не пиши глупости.
30 Април 2018 18:16
Борисов може и да е искрен във възмущението си, но със призиви, срамуване и разговори с доналдовци този проблем няма да се реши. Нито от ресорните дирекции на министерстват на икономиката и земеделието ще му кажат какво трябва да се направи - нито искат, нито могат. Така, че и тази тема ще отшуми и ще нашумява периодично и безрезултатно.
30 Април 2018 18:20
Средният източноевропеец културен шок не изпитва. Бсе пак егалитарното образова.ие на село запознаваше синовете на козарите с наклонената кула в Пиза, хвърчикоптерът в полето на ветрувианският човек, шпила на клолнската катедрала зад гърбицата на квазимодо, а наръчника по тактика го кара да смята по шашка тротил на кубик бетон и неон пред купчината в някое сити.
Културен шок са изпитвали римлянките, кога тумбата на Аларих се оказала зад стените на Рим.
30 Април 2018 18:26
А просто трябва на етикета да пише "съдържа палмово масло%, рога и копита%, стари вестници%...". То си е задължително и сега, ама никога не съм виждал.
30 Април 2018 18:46
Павел_Маринов
30 Апр 2018 17:56
За това от елита си внасяха масло от ГДР, щото БДС-то беше толкоз здрав стандарт.


Кой тоз елит? Сънуваш вероятно нещо? Халюцинираш?

Значи СЕГА! Майка ми, която е почти на осемдесет години е технолог по млекарство. Тя твърди, че по-добро от българското масло което се произвеждаше преди 89та няма. За сегашното германско твърди, че е хубаво, но не е по-хубаво от едновремешното българско. Аз съм го ял и едновремешното българско дълго време, но съм го ял не като специалист по млекарство.

Току-що я попитах има ли нещо верно в това което казваш. Т.е. дали е чула някой изобщо да е внасял краве масло от ГДР преди 89та. Тя каза, че не знае такова нещо. Попитах я да е чула партийните големци от навремето да са се натискали за масло от ГДР. Взе да се смее и ме пита, как ми хрумват такива работи.


Виж за кво се натискаше елита преди 89та:

https://www.youtube.com/watch?v=SbN9Ptc23JY



30 Април 2018 19:06
Борисов: Обидно е големите вериги да ни тровят с храни с двойно ДОЛНО качество


30 Април 2018 19:06
Han
30 Апр 2018 14:40


Кой пречи на родните производители да конкурират успешно западните след като стоките им са некачествени и скъпи?!


Монополизмът.


На днешно време му викат "пазарна икономика". Та излиза, че пазарната икономика пречи на родните производители да конкурират успешно некачествените стоки. А през тоталитаризма, когато нямаше пазарна икономика, родните хранителни стоки конкурираха успешно и западните хранителни стоки. Ама не само на българския пазар а и на западния. Ама не сме имали били банани. Сега нямаме това което го произвеждахме тогава. Що така, нали дойде по-добрата система, при която трябваше да стане по-добре? А пък то взе че тотално се срина всичко. Ето, отиват доста хора в Англия да отглеждат ягоди. Там им плащат повече, пък Англия не може да се сравнява изобщо с въпросната Берковица като природна даденост за отглеждане на ягоди. Защо няма ягодопроизводство, след като разходите за работна сила тука са по-малки? Е нали уж има пазарна икономика? Или имаше повече пазарна икономика преди 89та. А сега вече няма хич.

Айде да задам правилно въпроса: Кой пречи на родните производители да конкурират успешно западните и незападните в условията на пълна липса на пазарна икономика?

Съответно и отговора е много естествен: Някой / някои диктатори. Кои?
30 Април 2018 19:15
бойче, спасител ти свиден наш!
30 Април 2018 19:42
И аз така се мъкнех до Римската стена да купувам "родно производство" ягоди, докато един ден не съзрях касетките с турски надписи.


Че то всички продавачи по пазарите зареждат от борсата, независимо от искрените им приказки, че взимали от Пазарджик, Добрич и къде ли не.
Единственият шанс е сам да си произвеждаш поне зеленчуците. Но в панелките това няма как да стане.
30 Април 2018 19:57
Мда, обидно е. Още по-обидно е минпред-а ни за 9 години управление тепърва да разбира с какво се хранят поданиците му и/или да разиграва театър.
Светиня Му ако изиграе един сълзлив етюд за приемен в НАТФИЗ ще избие рибата.

30 Април 2018 20:13
Значи СЕГА! Майка ми, която е почти на осемдесет години е технолог по млекарство. Тя твърди, че по-добро от българското масло което се произвеждаше преди 89та няма. За сегашното германско твърди, че е хубаво, но не е по-хубаво от едновремешното българско. Аз съм го ял и едновремешното българско дълго време, но съм го ял не като специалист по млекарство.


Явно едно време по резиденциите на бай Тоше, са внасяли масло от ГДР, щото са били глупави. Любимо ястие беше това Масло намазано на филия с хайвер. Майка ти явно не е била или не познава никой работил като обслужващ персонал по резиденциите. Конкретния пример е Перла. Българското масло по времето на Тошко, беше чист отпадък и не-случайно другарите си внасяха. Месото също им го караха от специални стопанства. Качествени млечни продукти, само от мандра и то също с връзки. Както и всичко друго качествено в този период. Изобщо сирене и кашкавал си бяха луксозни неща. Тия работи, може да идеш да ги разказваш на някой, който не е пробвал продуктите на бай Тошо. Което не означава, че това което сега се предлага по магазините е качествено. Просто и тогава и сега, липсата на контрол пълни магазините с боклуци.
30 Април 2018 20:18
А през тоталитаризма, когато нямаше пазарна икономика, родните хранителни стоки конкурираха успешно и западните хранителни стоки. Ама не само на българския пазар а и на западния. Ама не сме имали били банани


Ама то и зарзават нямаше. Едно време като пуснеха "зеленчук" и лелките бягаха от работа, за да "пазарят". А банани и портокали, връзваха само за нова година. Всичко беше дефицит и с 300 зора.
30 Април 2018 20:20
Едно време като пуснеха "зеленчук" и лелките бягаха от работа,


дърти лъжи...
30 Април 2018 20:41
А банани и портокали, връзваха само за нова година.
Обаче имаше прекрасни български ябълки, сливи. А сега - от Италия, Македония, Испания и т.н. За български зеленчуци в днешно време е също трудно да се говори. Вече не отглеждат зеленчуци, защото безконтролния внос уби българското. Животновъдството отдавна е на колене. Обаче има банани. Явно станахме "бананова" република.
30 Април 2018 20:50
Обаче имаше прекрасни български ябълки, сливи. А сега - от Италия, Македония, Испания и т.н. За български зеленчуци в днешно време е също трудно да се говори.


Имаше в градината на село или тези дето идваха от морето си купуваха с касетки. В магазините имаше опинци.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД