:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шефът на Шуменската болница: Болничната помощ върви към пълна катастрофа

 
„Системата на болничната помощ в България с ускоряващи се темпове върви към пълна катастрофа, ако не се извършат сериозни трансформации в модела“. Това каза д-р Атанас Атанасов, директор на Областната болница в Шумен в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

Д-р Атанасов обясни, че въпреки че се дават повече пари за здравеопазване в сравнение с предишни периоди, системата остава тежко недофинансирана.

„Има някои данни на Евростат например разходите на глава от населението за болнична помощ. В страни като Австрия, Великобритания, Холандия, Дания, тези разходи са над 3000 евро на човек за година, а в България този разход е 343 евро. Това показва, че независимо от увеличаването в абсолютни стойности на средствата за здравеопазване в годините, тази система е тежко недофинансирана. Самото ценообразуване на т.нар. договорни цени на клиничните пътеки не почива на икономически методи. Начинът, по който се прави това ценообразуване не почива нито на себестойността, нито на реалните разходи, а е основано предимно на актуалните средства, с които разполага НЗОК“, заяви той.

Според него основен проблем е лошото ценообразуване на извършваните дейности в болничната помощ. Той уточни, че в цените няма остойностяване на лекарския труд и въобще на труда на медицинските специалисти, което, по думите му, е основна компонента от себестойността на медицинската помощ: „Всичко това води до три съществени последици. На първо място това са значителните дългове на болниците към различни доставчици, главно лекарства. На второ място – незадоволително качество на лечебната помощ и на трето място - липсващи или крайно ограничени стимули за персонала. Всичко това води до икономическо и морално дестабилизиране на системата. Ако тези проблеми не бъдат решени, това със сигурност заплашва биологичните устои на целия български народ.“

Областната болница в Шумен е в тежко финансово състояние, със значителни просрочени задължения, но в никакъв случай не е във фалит, заяви категорично д-р Атанасов: „Ние сме взели определени мерки. Изработили сме и прилагаме оздравителна програма, която включва обединяване на структури без да бъдат закривани дейности, като по този начин се опитваме да оптимизираме непреките разходи за тези дейности без да ги елиминираме. Но оттук нататък, ако се гони чисто икономическата ефективност, ще се наложи или да бъдат преустановявани неефективните дейности, или да се намери някакъв вариант за компенсиране на този финансов дефицит.“

Според него методиката, по която е направена Националната здравна карта и начинът, по който се изработва, прави така, че да се използва като инструмент за допълнително регулиране на финансирането, т.е. допълнително лимитиране: „В здравната карта са включени брой легла по нива на компетентности, които да бъдат финансирани с пари от НЗОК, но тези легла е така изчислен, на базата на такива критерии, които са от миналото и съществуват сериозни териториални дисбаланси“.

Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, съобщи, че има и общински лечебни заведения, които са застрашени от фалит: „Ако кражбите са причина за тежкото състояние на болниците, означава, че ние сме най-големите крадци в света. Ако някои порочни практики се афишират и се превръщат в повсеместно деяние – несериозно“, каза той.

Според д-р Тотев Националната здравна карта е една необходимост, но не в предложения вариант: „Още, когато започна да се изготвя картата, формирахме комисии и се опитахме да парираме нещата като изтъкнахме нашите доводи, заради които не можем да приемем този вариант на здравна карта, които в момента тръгва да се готви. Въпреки всичко бяха изготвени областни карти, след това обсъждане на национална карта, която се разминава дори с областните карти. Тя изобщо не почива на областните карти", посочи той.
15
2044
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
27 Май 2018 12:54
Важното е, че има банани и може да разказваш вицове!
27 Май 2018 12:56
нали Той прецедателства! това не ви ли стига? и болнична помощ ся! ай сктр!
27 Май 2018 12:56
Рев, за да се даде и на провинциалните клонове и клончета на Бялата мафия достатъчно за крадене.
27 Май 2018 13:05
Някои с личен /горчив/ опит коригират тоз шеф-катастрофата е станала...Сега търсят оплаквачките...
27 Май 2018 13:09
Икономиката е първичното, болниците са следствието.
27 Май 2018 13:14
Така ще е, докато едни и същи кадри работят до обяд на държавно а после на частно! Как да има здравеопазване, като "докторите" мислят, че сме им длъжни и обичат Мамона повече от работата си?
27 Май 2018 13:21
Емзеперикс 27 Май 2018 13:09
Икономиката е първичното, болниците са следствието.
Не е съвсем вярно. Разкапването на т.нар. лекарско съсловие е следствие именно от неимоверно повишеното му материално благосъстояние и придобитото съзнание, че лекарите са нещо като отделен, по-висш човешки вид. Много от водещите световни икономики имат абсолютно същия проблем с Бялата мафия, който имаме ние, включително закриването на по-малки болници. Неслучайно най-много проблеми и кражби има покрай най-добре финансираните ракови и сърдечно-съдови
27 Май 2018 13:31
Врачи-отровители..
Ще бъдат ликвидирани като класа!
Ще се стовари върху тях пролетарският юмрук на възмездието..

Вековната злоба на роба!
27 Май 2018 13:31
Мога да добавя и липсата на наказания за виновни лекари
а от там и липсата на страх от наказание.
Но те са затворена система и лекар може да го накаже само
друг лекар ако каже на съда че е виновен което почти не се случва.
27 Май 2018 13:35
sim4o
27 Май 2018 13:31
Без значение, дали иронизараш. Факт е, че се изживяват като хибриди между Господ и финикийците. А Хипократ е лузер. Ами ако сички им застанем на акъла? А, да - те ще се изнесат в Европа - там тях чакат! Наште мед. сестри, дето бяха в операционните зали - на върха на професията, ся мият насрани задници. Та и докторите. Ми отивайте! Но като теглим хесапа, Костов искаше да прави от тях ядро на средната класа. Е, видяме ги костоваците и по работа - хората мрат пред кабинетите, и по манталитет.
27 Май 2018 14:20
sim4o 27 Май 2018 13:31
Врачи-отровители..
Ще бъдат ликвидирани като класа!
Ще се стовари върху тях пролетарският юмрук на възмездието..

Вековната злоба на роба!


В момента действат като добре огранизирана престъпна група, специализирала се в кражби, рекет, фалшифициране на официални документи, убийства. На това рядко му казваме "класа", по-известно е като мафия. Спазват строг кодекс на поведение с най-важен принцип - мълчанието. Т.е. омерта.
27 Май 2018 14:32
Голяма злоба има във вас, бе хора! Защо не минете обаче от приказки към действия? Спрете да храните бялата мафия! Не се лекувайте 1 година, така всички ще фалират - лекари, болници и аптеки. Устискайте 1 година поне!
27 Май 2018 15:07
- Докторе, ще лекуваме ли пациента или ще го оставим да поживее?
27 Май 2018 17:57
Системата на д-р Илко Семерджиев и Костов, създаде лекарите - печалбари, системата докато не се махне, няма да има достъпно лечение у нас.
27 Май 2018 18:33
Голяма злоба има във вас, бе хора! Защо не минете обаче от приказки към действия? Спрете да храните бялата мафия! Не се лекувайте 1 година, така всички ще фалират - лекари, болници и аптеки. Устискайте 1 година поне!

Чип.
Има един подход, при разумни лекари и пациенти. Лекари предлагат високоотговорен труд, с квалификация, умения... и иска справедливо високо заплащане. Пациенти искат отношение с висока отговорност, висока квалификация и умения, готови са да заплатят за това подобаващо... Тези два подхода могат да се срещнат и се срещат по кабинети и болници.
Има и други разбирания. Аз съм лекар с диплома и бяла престилка, ще ми давате по много без значение какво е как правя и дали правя нещо изобщо. Санкюлотите пък казват - дал си Хипократова клетва, ще ме ИЗлекуваш с всички сили и умения и ще го правиш без пари защото така ни се полага. Тези подходи се срещат единствено на дъното на тинята.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД