:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Какво да правят децата през лятото?

Пикници на Витоша, арт ателиета, танци или пък езикови курсове - възможностите са многобройни. Разбира се, срещу заплащане
Снимка: Илияна Кирилова
Доста школи предлагат летни занимални със спорт в планината.
Лятото освен време за почивка е и период, който изправя родителите пред голяма грижа - кой да гледа децата им и какви занимания да им осигурят, за да не скучаят по цял ден. За малчуганите в детските градини проблемът е донякъде решен, защото доста от забавачките работят през лятото или осигуряват място в друга градина за месеца, през който при тях тече ремонт. При учениците обаче, особено в началния етап, опциите са да отидат при баба и дядо, да бъдат поети от детегледачка или пък да се запишат в някое лятно училище, школа или лагер. Родителите, особено в София, имат огромен избор от академии, школи, занимални и т.н., които предоставят почасови, целодневни, седмични или месечни посещения. Ето някои от десетките възможности, които предлага столицата:

..........................................

СПОРТ

Детската спортна академия на НСА е добър избор за родители, които искат децата им да се отдадат изцяло на спорт през лятото. Проектът е създаден през 2012 г. за деца от 5 до 14 г., които могат да се запознаят с различни видове спортове - футбол, тенис, баскетбол, волейбол, лека атлетика, бокс, голф, катерене, художествена гимнастика, денс аеробика, скуош. Заниманията се провеждат в базата на НСА "В. Левски" от професионални треньори и аниматори всеки ден от 8 ч. до 19:30 ч. В програмата са включени походи на Витоша и посещение на басейн. Дневната такса е 35 лв., за 5 поредни посещения цената е 135 лв., а за 20 посещения - 460 лв.

Друг вариант за спортно лято предлага "Атмосфера спорт", която от 1999 г. организира детски лагери със спортно-занимателен характер на Витоша. За децата от 7 до 9 г. има лятна занималня с туризъм и спорт на Витоша. Седмичната програма включва туризъм в планината, плаж и водни игри на минерален басейн "Корали", пикник и палатков лагер, скално катерене, спускане по горски тролей, ориентиране и т.н. Заниманията са целодневни от 8:30 до 17 ч., а групите са от 8 деца, за които се грижи с един ръководител. Цената за седмица е 185 лв. За учениците между 10-12 г. от "Атмосфера" предлагат спортен приключенски лагер, а за тези между 13 и 15 г. - лагер за тийнейджъри.

Детски спортен лагер за деца от 3 до 14 г. предлага например и тенис клуб "Малинова долина Sport&Spa". Той стартира на 29 май т.г., като участниците ще лагеруват цяло лято - всяка седмица, от понеделник до петък, между 8:30 и 17:30 ч. Децата могат да избират между тенис, футбол, бадминтон, баскетбол, плуване, катерене и т.н.



ИЗКУСТВА

По-артистично настроените родители вероятно биха избрали за децата си школи, предлагащи повече творчески занимания като рисуване, танци и т.н. В такъв случай за тях би била подходяща лятната занималня с образователни и артистични модули на "Мечти на колела". Тя е за деца от 5 до 12 г., работи от 8:30 до 18:30 в кв. "Оборище" и предлага театрални игри и техники за работа в екип, изработване на пана, посещения в музеи, работа за подобряване на произношението на децата, запознанство с творчеството на известни творци, забавен английски и т.н. Целодневното обучение за месец е 310 лв., а полудневното - 190 лв. Подобни дейности за ученици до 5-и клас има и в лятната занималня на Briliant minds - игри на открито, езикови ателиета, спортни дейности, творчески работилници, занимания за развиване на емоционална и социална компетентност, еко и креативни творителници и т.н. Целодневната занималня е по 85 лв. на седмица. Дворецът на щастливите хора в "Младост" пък освен спортни игри на открито за деца от 1.5 до 13 г. дава възможност за готварство, градинарство, програми в подкрепа на учебния материал и др.

Комбинация от езици, спорт, изкуства и природа например могат да се открият и в академия Fusion. Летните им занимания са за деца от 6 г. до 14 г., провеждат се в кв. "Драгалевци" от 9 до 17:30 ч., като в два дни от седмицата се посещава Витоша. Всяка седмица е посветена на определена тема - тайни и загадки, смешни истории, музика, кино, "Интересната планета 1", изобретения и др. Програмата изобилства от дейности - английски език, рисуване, дигитални изкуства, дизайн и проектиране, творческо писане, танци, актьорско майсторство и др. Цената за седмица е 190 лв., а за месец - 680 лв.

В "Прима денс студио" в кв. "Манастирски ливади" пък за децата над 6 г. е планирано изучаването на различни танцови стилове - балет, характерни танци, народни танци и др. За любителите на животните Столичният зоопарк пък предлага занимания за деца от 7-14 г., при които те се запознават с навиците на животните и работата на служителите. Академията за добри обноски в "Лозенец" пък е за тези, които искат децата им (между 5 и 10 г.) да се научат как да създават приятелства, какъв е правилният начин за ръкуване, как външният вид и хигиена показват уважение към другите и към себе си и др.



ЕЗИЦИ

Доста родители използват лятото за чуждоезикова подготовка на своите деца. И тук възможностите са доста - училища Европа, Британският съвет и Британика например предлагат летни курсове по английски език, съчетани с най-различни забавления - интерактивни уроци, игри и приложни изкуства. Доста школи предлагат освен часове по чужд език и спорт, арт ателиета, рисуване и други занимания. Образователен център "Медиа" например предлага целодневна градска занималня с игри на открито и закрито, спорт, забавно учене на езици, музика и др. Тя е за деца от 6 до 12 г., а базата се намира в кв. "Младост" 3. Цената е между 120 и 175 лв. на седмица в зависимост от желаната програма.

Сугестопедичният център GoBeyond пък предлага обучения по френски, английски, немски или испански език, съчетани с други активности като природни експерименти, учене на математика чрез игра, плуване, ориентиране и излети на Витоша, музика и др. Всяка седмица в лятната академия има глобална тема - "природа", "земя", "приятелство", "семейство", "космос" и др., по които децата измислят и участват в игри, изкуство и експерименти. Такста за две седмици е 430 лв. Английски по метода на сугестопедията и Монтесори занимания за малчугани от 3-5 г. предлага срещу 105 лв. седмично и целодневният образователен център Little Friends.



ДИГИТАЛНИ УМЕНИЯ

Популярни в последно време стават и школите, свързани с придобиване на дигитални умения. Лятна академия по програмиране и дигитални умения за деца от 6 до 11 години например предлага Иновативният клуб по програмиране за деца MindHub. Той предлага целодневни и полудневни посещения, като детето може да се включи за ден, седмица или две в периода 4 юни - 31 август. Занятията се провеждат в кв. "Борово".

В "Т&K център" в Студентски град пък на децата се предлагат изследователски задачи, арт ателие, занимания за придобиване на дигитални умения, забавна математика и т.н. Центърът разполага с интерактивни дъски, атрактивни компютърни програми, мемори игри, пъзели, управляеми играчки и др. Седмичната такса е 90 лв., а заниманията - през юни и юли.



БЕЗПЛАТНО

За 6-а година "Заедно в час" организира безплатна Лятна академия за ученици от 1-ви до 12-и клас, която цели да повиши мотивацията на децата за учене. Т.г. тя ще се проведе в две софийски училища - 144-то средно училище "Народни будители" в "Младост" и 96-о средно училище "Л. Н. Толстой" в "Люлин" от 25 юли до 11 август всеки делничен ден от 8:30 до 12:30 ч. Часовете се водят от млади учители, специалисти по различни учебни дисциплини. Срокът за записване е 20 юни. От организацията осигуряват безплатно обучение и учебни материали, индивидуални и групови занимания с учениците, специални забавни събития, както и сертификат за успешно участвалите ученици в края на Лятната академия.



НА ЛАГЕР В ГЪРЦИЯ

От "Космос спорт" пък предлагат лагери от юни до септември за малки (3-6 г.) и големи (7-14 г.) в съседна Гърция. Мястото е о. Лимнос, плаж "Лихна", а цената - 650 евро за 10-дневен и 850 евро за 14-дневен лагер, включва нощувка в палатка в къмпинг, храна, транспорт (бус и ферибот), застраховка, екипировка, уроци и тренировки, спортни игри и състезания, плажен волейбол, плажен тенис.
Снимка: Илияна Кирилова
Ваканцията е време за забавления.
Снимка: Илияна Кирилова
Лятото е време и за четене на задължителните книги, дадени от училище.
1202
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД