:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 231
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Говорещият с бутонки, който промени отбора на Швеция

Даниел Еквал (в средата) с шведски фенове преди мача с Германия в Сочи
Андреас Гранквист, Виктор Класон и Маркус Берг изтеглиха Швеция до сензационното първо място в гр. F и до 1/8-финалите, но има още един човек, който изигра важна роля за успеха. Той не е сред треньорите, нито в списъка с 23-ма футболисти.

Когато Яне Андерсон бе назначен за селекционер през 2016 г., доведе със себе си спортния психолог Даниел Еквал, който работи в "Норчьопинг". И, според самите национали, е изменил съществено всичко.

"Много работихме с Даниел - разказва капитанът Гранквист. - Научихме кое е важно за нас, разбрахме, че е най-добре да се подготвим ментално. Продължаваме да го правим. Нашата увереност укрепи съзнанието и мислите ни и сега сме по-добре подготвени, отколкото за предишни турнири".

Ола Тойвонен, след две "каръшки" тренировки, се опитал от яд да си разпори с нож чисто новите бутонки, с които не можел да уцели вратата. А след това ги подал на психолога: "Даниел, поговори с тях!". И той го направил пред него, а Ола вкарал гол още в следващия мач.

"Тогава просто му се подигравах - и на него, и на работата му - спомня си нападателят. - Това беше шега, която след това започнахме да приемаме на сериозно".

Еквал разказва, че сега шведите правят не само футболни тренировки, но и психологически.

"Става дума за групови занятия, на които разказваме на играчите за психологията в съвременния спорт и стимулираме процеси, които ги правят по-добри. Показваме им видео с мачове, в които се открояват добри примери за влиянието на психологията - обяснява Еквал. - Искаме да създадем климат, в който играчите да са максимално въвлечени в отборния живот, да си споделят. Всичко това мотивира".

Той привежда примери от практиката си в "Норчьопинг": "Ако, да го наречем условно, Траусон играе на максимума си, а пък съотборникът му Тело, го оцени с "отличен" и го похвали - има шанс Траусон да играе още веднъж по този начин. Играчите могат да си общуват на терена и да се зареждат един друг с енергия".

Еквал обяснява на футболистите, че психологическата подготовка не означава непременно настройка към позитивно мислене: "Според последните изследвания, напълно нормално е те да нервничат или да мислят негативно".

В "Норчьопинг" той е работил с групи от по шестима и е бил в постоянна връзка с лидерите им. Но при поискване Еквал общувал с всеки поотделно.

Една от целите на психолога е да изясни проблемите на футболистите в ранен стадий. Тази година няколко известни играчи (Пер Мертезакер, Арън Ленън, Андрес Иниеста и Дани Роуз) признаха, че страдат от депресия. В националния отбор на Швеция засега никой не се оплаква, но Еквал твърди, че е готов да помогне на всекиго при необходимост.

"Трябва да различаваме нервите и нормалното напрежение, с които се подготвят за мачове, от нервността, която влияе на самочувствието, когато става въпрос за клинични психологически заболявания", обяснява Еквал и отбелязва, че за ограниченото време, с което разполага за работа с националите при сборовета, е трудно да им се помогне комплексно. Много зависи и от клубовете им.

Но пък "тре кронур" е един от малкото отбори, в които играчите приеха присъствието на психолог и не се стесняват да споделят проблемите си. И това работи!
835
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД