:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 252
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Историята като трагедия, историята като фарс

Руският митрополит Кирил поиска Русия отново да стане православна монархия. Това фарс ли е?! Или бонапартизъм?

След Френската революция (1789) Наполеон Бонапарт станал консул. После император. После (в 1848) бонапартистите помогнали на племенника му Луи Наполеон Бонапарт да стане президент на Втората френска република и след това император. Тогава Маркс написал (в "Осемнайсети брюмер"), че историята се повтаря: първо като трагедия, после като фарс.

В царство България от 1934 г. нататък политическите партии бяха извън закона и нямаше избори. На 27 октомври 1946 г. се състояха избори за Велико народно събрание. Те бяха фалшифицирани. Повечето българи посегнаха към бялото бюлетинче на опозицията, но къде с бой, къде с фалшификации, спечели виненочервената бюлетинка. Това беше трагедия. После изборите станаха фарс и ОФ-то неизменно ги печелеше с мнозинство, клонящо към 99%. След 1989-а мислехме, че изборите ще са истински, но и те се оказваха фарс.

Кризата във Ваймарската република доведе до предсрочни избори и през септември 1930 г. нацистите получиха 107 места в Райхстага. Преди да започне Втората световна война (на 1 септември 1939 г.), на 20 април Хитлеровата младеж скандираше името на своя фюрер, докато той, заобиколен от фелдмаршали и генерали, празнуваше своята 50-годишнина с чудесен концерт. Дирижираше самият Фуртвенглер, току-що завърнал се от концерт с Нюйоркската филхармония. Беше й отказал мястото на Тосканини, както беше отказал на Филаделфийската; както беше отказвал в Лондон, Париж и Милано, понеже, каквото и да ставаше, то ставаше в неговата Германия, където някакъв недорасляк на име Караян си въобразяваше, че ще го измести.

Хитлер и Гьобелс забраниха на Фуртвенглер да дирижира Хиндемит и Малер, но той спаси евреите оркестранти в Берлинската филхармония, понеже Гьоринг не можеше нищо да му откаже. След войната САЩ си взеха Вернер фон Браун, а Фуртвенглер щяха да го осъдят. Спаси го един гражданин на САЩ, на когото пък САЩ не можеха нищо да откажат. Виртуозът Йехуди Менухин. Той заяви: "Името ми означава Евреина Менухин. Обидно е." А какво име предпочитате? "Моше Менухин", отвърнал той.

Помогнете ми да разгадая тези думи. Помогнете ми също да разгадая дали е трагедия или фарс случващото се през 2007 г. в Русия и в България. Младежи от "Наш выбор" в червени тениски с лика на Путин скандираха името му, когато той отбеляза 55-годишнината си, обкръжен от генерали. В България посрещнахме като скъпи гости вдовицата на Ким Филби и генерал Бобков.

Филби беше кореспондент на "Икономист", после шпионин на КГБ внедрен в MI5 (Britain's Military Intelligence 5).

Бобков постъпил в КГБ, когато Лавре?нтий Бе?рия бил началник на съветските тайни служби и отговарял лично за съветската ядрена програма, включително за кражбата на документация за атомната бомба от САЩ и Великобритания. Тогава сегашната нобелистка Дорис Лесинг беше комунистка; големи западни учени и интелектуалци се бояха, че САЩ ще се самозабравят при монопол върху атомното оръжие. После генерал Бобков подгони академик Сахаров и пращаше дисидентите където им е мястото - по лагери и психиатрични клиники. Имаше виц за него: Докладвали му, че съветски космически кораб пратил първите снимки от "Маре десидерии" (Морето на сънищата на обратната страна на Луната). Той казал "Там им е мястото. Все едно дали са десидерии или деседенти (decedents = покойници)".

Фарс ли е или трагедия, че Швейцария няма нито един генерал, а в България с лопата да ги ринеш?

Веднъж ексцарят Симеон каза: "Русия е голяма." Проникновена мисъл.

Аз добавям: И става по-голяма. Защото външната политика на Вашингтон изстреля нагоре цените на енергоносителите; защото Арктическият кръг чак до полюса май ще си го нарежат на триъгълничета северните държави (САЩ включително заради Аляска), но руското триъгълниче ще е голямото не само заради подводното продължение на "Хребета Ломоносов", а и защото Земята не е плоска и площта на триъгълничетата е по неевклидовата геометрия на Лобачевски. Защото се задава световен недостиг на питейна вода и най-големият сладководен резервоар на света е Байкал. Защото климатичните пояси се изместват към полюсите и може да се сбъднат фантасмагориите на Шолохов ("Разораната целина") и на Хрушчов (Никита Кукурузный), който искаше да разоре "вечная мерзлота" (the permafrost).

Руските "Наши" се завърнаха от летните лагери, където спортуваха и говореха за политика. 60 хиляди от тях ще наблюдават парламентарните и президентските избори в Русия.

Путин похвали техните нови "патриотични" учебници по руска и световна история. Тава ми напомня за нещо, но не мога да се сетя за какво. Подскажете ми.
110
11688
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
110
 Видими 
17 Октомври 2007 00:15
Няма да ти подскажем!
17 Октомври 2007 00:18
Тава ми напомня за нещо, но не мога да се сетя за какво.
За хапчетата?
Подскажете ми.
Подсказваме -време да се вземат.
17 Октомври 2007 00:29
Димитри, трябваше да се позовеш на Тойнби вече съм ти казвал да не страдаш за неизбежното - изчисти сантимента и ще е супер всяко твое писание
17 Октомври 2007 00:33
P.S. - да ни беше занимал със срещата в Техеран........
17 Октомври 2007 01:30
(снимка: натиснете тук)
17 Октомври 2007 01:33
Горни стигат за веждосвиване, отговора едва ли е така/тук/тъй, кърмилото не е на нивата вече, отговорника на Шекли не може да трансцедентствалства . Хубаво .
17 Октомври 2007 02:27
Моите почитания към г-н Иванов.
Не знам само дали нарочно прави грешки за да се заяждат форумците с него и или се изказва не особено подготвен по въпроси за които е чувал само.
Лобачевски би се позасмял на това обяснение на неговата геометрия.
А и въпреки че Байкал е най-голямото по обем езеро, The Great Lakes като цяло са няколко пъти по-големи.
17 Октомври 2007 02:50
Така е rookie, ама се делят с Канада. Ениху. Лошото, е че ако усещам накъде клони Дмитри и той е прав май на Земята ще стане бая горещо, та май ше трябва да бягаме накъде Дарк сайд ъф дъ Муун.
17 Октомври 2007 02:57
K :
Зависи от гледната точка. Аз бих казал че се делят с USA
17 Октомври 2007 03:01
Бат Джимо, виж ся секторите от кръг могат да се апроксимират с триълник само когато ъгъла е много остър. Например датския и норвежкия триъгълници. За по лесно разбиране от чиърлидърите трябваше да им обясниш че руския триъгълник повече отива като пресполовен пъмпкин пай, да речем, барем схванат.
17 Октомври 2007 03:12
Брей, wetback-овете къде ли са я изучили така добре неевклидовата геометрия ??? По завоите на Rio Grande ще да е сигурно.
17 Октомври 2007 03:18
"После (в 1848) бонапартистите помогнали на племенника му Луи Наполеон Бонапарт да стане президент на Втората френска република и след това император."
И после си дал саблята на немците при Седан.
И после французите ги гонел такъв страх от немците, че станало страшно за всички...
17 Октомври 2007 04:16
Наистина, досадни са фактологически грешки, било то поради незнание, недоглеждане или просто от нехайство. Така целогодишните сурвакари тук могат да си позволят изобщо да не забележат основната и твърде ценна идея. Но, какво да ги мисля, те непрекъснато са го демонстрирали , че и без история много добре си оцеляват.
Димитри може би не знае какво се крие в недрата на централна Австралия. Но можеше да препрочете ръкописа си барем още един последен път (предполагам, по-добре от който и да е тук знае колко може да разчита на редактор), защото всъщност кой е толкова убеден в това: "... и пращаше дисидентите където им е мястото - по лагери и психиатрични клиники..". Генералът или автора?
17 Октомври 2007 04:35
"Тава ми напомня за нещо, но не мога да се сетя за какво. Подскажете ми."
Само напомня.
От онези само райхсмаршалът си е падал по тлъсти мангизи.
На тези всичките им сметки са "за рубежом".
А който държи сметките поръчва и музъйката.
P.S. Нали никой не се съмнява, че Бобков си държи парите за рубежом?
17 Октомври 2007 04:36
След 1989-а мислехме, че изборите ще са истински, но и те се оказваха фарс.

Не, не са фарс - истински са.
И точно това е трагедията.
17 Октомври 2007 04:45
Лобачевский нема нищо общо.
По-скоро Риман.
Ама него не го тачат мрксистите и мухадовците.
Според мрксистите геодезичните криви започват и свршват в мавзолея на ленин.
Според мухадовците геодезични криви изопшто нема, а се минава над Гренландия за да се каца на скалите и глетчерите штото у морето студено. Предполага се, че на мухадовците B747 им прилича на голема чайка с прави крила.
17 Октомври 2007 04:52
Пуяците на властта
Стефан Солаков
...Нека почнем с любимия ни президент, човекът, който е най-яркият пример за шегите на съдбата в нейния български вариант. Тръгнал от дълбоката провинция, където успешно пасе кравите на родното село, днес другарят Първанов обикаля кралските фамилии в Европа, облечен с фрак и лачени патъци. До него кротката мисирка Зорка любопитно наднича изпод аристократичната си капела. Не живот, а лайф, както се изразяват днешните тарикати. В същото време десетки хиляди разгневени учители безуспешно издирват социалният президент, за да го попитат колко часа би изкарал с техните мизерни месечни заплати. Той обаче доста трудно ги чува зад вратите на кралските каляски, зад които се развява из Европа. На изгладнелите учители остава само да прочетат в раболепните вестници подробности за изтънчените гозби, с които е гощаван Главния пуяк на държавата.
Сегашните ни министри, начело с премиера Станишев, надуха големите гуши далеч преди да изтече мандата на тяхното управление...- Натиснете тук
17 Октомври 2007 05:20
Гаспарини,
прочетох статията на Калина. Момичето е мислещо, с много изострени сетива към проблемите на българското общество и наистина много талантлива публицистка. В сравнение с нея Димитри Иванов е само пропагандатор.
В обществото винаги има две основни противоположни сили. Едните дърпат развитието напред, осигуряват прогреса на обществото. Другите са регресивни, дърпат назад. В публицистиката с тази си статия Калина показва, че е от първите. А Димитри с цялостното си творчество, че е от вторите. Путин вече направи диктатурата, стана фюрер, Димитри сега се сети. Ние това го говорим от години.
17 Октомври 2007 05:35
Има и Трета Сила в Обществото- КИБИЦИТЕ/сейрджиите/!!! В България те са Мнозинство/то/, май?!
17 Октомври 2007 05:41
Те са към силите на регреса, Параграфе.
17 Октомври 2007 06:04
При неевклидовата геометрия през една точка можеш да прекараш повече от една права успоредна на друга (както и да спуснеш повече от един перпендикуляр ). Нещо повече - можеш да прекараш безкрайно много прави и колкото си искаш перпендикуляри. А това означава, че при подялбата на Северния полюс ще има безкрайно много мнения, спорове, аргументи и доказателства, и всички ще бъдат по своему прави.
17 Октомври 2007 06:39
В феврале 1945 года были захвачены немецкие документы о высококачественных запасах урана в районе Бухово - в Родопских горах, Болгария. Было создано советско-болгарское горное общество, которое занималось добычей урана. Урановая руда из Бухово была использована при пуске первого советского атомного реактора.....
..................
С ПМС № 163/1992г. е прекратена уранодобивната дейност в България в следните търговски дружества: “Редки метали” ООД – Бухово, “Тракия РМ” ООД – с. Момино село; “Подземно строителство” ООД – Бухово; “Геостройкомплект” ООД – Сливен; “Георесурс” ООД – Симитли; “Балкан” ООД – с. Церово; “Злата” ООД – Трън; “Звезда” ООД – с. Елешница; “Георедмет” ООД – Бухово; “Редмет” ООД – Бухово; “Диал” ООД – Бухово.
..................
"Символът на соцуранодобива - мини "Бухово", може пак да заработи. Ренесансът на атомната енергетика и повишеното търсене на уран вдигнаха рекордно цената му и направиха индустрията печеливша. Правителството има няколко основателни причини да обмисля отварянето на урановите рудници. България е веднага след Русия по уранови запаси с най-ниска себестойност на добива. При прогнозите за устойчива тенденция за поскъпване на урана икономическите ползи за страната биха били значителни - привличане на..."
(Последното от в."Капитал" бр.9, 02.03.2007 г.)


17 Октомври 2007 06:41
"Путин похвали техните нови "патриотични" учебници по руска и световна история. Тава ми напомня за нещо, но не мога да се сетя за какво. Подскажете ми."
Имам чувството, че Джимо е написал тази дописка специално за електронното издание, та да би пусне мухата и да гледа "умопомрачителните" заключения.
Някой има ли книжното издание да направиме справка?
Иначе статията нищо ново не казва. Тва във форума го мъдриме с месеци. По интересен е анализът на бъдещите варианти и разпределението на силите.
17 Октомври 2007 06:44
Zmeja,
поне част от това е вярно. Немците са разработили редица находища за добив на Уран в БГ по време на войната. Знам местонахождението на една мина в Искарското дефиле. После идват руснаците и правят същото. Даже съм чувал слухове че първата съветска бомба е направена с БГ уран, което ми се вижда силно преувеличено...
17 Октомври 2007 06:49
Вундабаа!!!
Абсольмоо!!
Данке, данке!!
17 Октомври 2007 06:58
Г-н Иванов, изтриите стъклото на "Далекогледа"......
А за подсказване пишат "1", така че.......
17 Октомври 2007 07:21
garamel,
Истина е че:
1.Немците са изнасяли уран, но дори не под формата на руда (без флотация). Хората, живеещи край гара Подуяне се чудели какви са тези вагони и цели композиции натоварени с "пръст" заминаващи за Германия.
2.Първата съветска атомна бомба действително е направена с около 2/3 български уран.
3.Полунормални еколози-демократи спряха урановото производство и строежа на АЕЦ Белене.
4.Сега започват да се проявяват наченки на "втория акъл на българина" и отново ще откриваме топлата вода не само за Бухово и Белене, а и в образованието, и в здравеопазването и къде ли не.
17 Октомври 2007 07:39
Ако бяхте чели , щяхте да знаете!!!
Свобода Бъчварова много добре го е описала в романа "Земя за прицел"!
Тя какво ли не е описала, за българина, за България!!!
Колко хора я помнят, колко я споменават!!!
Чалгаджий!!!
17 Октомври 2007 07:59
Zmeja,
убаво е че не каза, че па "старите" ше ни "опавявят" щото ми настръхва косата вече.
17 Октомври 2007 08:03
За Калинка
За Димитри: Госпожа Тачър даде пример - когато си негоден, слизаш от сцената по свое собствено желание, за да не ставаш за резил. Но Димитри явно не е чувал за желязната лейди. Или му е по-удобно да не чува.
17 Октомври 2007 08:17
На 11 септември се навършиха 29 години от убийството на Георги Марков!!!
Ако някой си спомня!!!
Повтарят се много неща!!!
Голям смях!!!
17 Октомври 2007 08:43
путин е шеф на независима надявам се приятелска русия, добър, лош, руснаците си го избират, но се страхуват от него, убежденията ми са други практики, свобода на мисленето, на ума, държава с конкурентна среда моженето, и служби за сигурност, които не мародерят талантливите по съветски тертип
17 Октомври 2007 08:54
Неточностти в статията:
1.Парламентарни избори в България е имало през 1938 и 1940.
2.Българските царе, включитилно и Симеон Втори, се титулуват "цар на българите", а не цар на България. Следователно, България може да е република или дори да не съществува като държава, но българите да имат цар. Така е било дълги години след 1396 г.
17 Октомври 2007 09:11
Looking for life's answers? Consult a psychic...
17 Октомври 2007 09:15
Господин, другарю Иванов, ти пък от какво се плашиш вече, та дума не обелваш за демократа Буш и "нобелиста" Ел Гор...от маккартизма към "световната демокрация", кое е фарс?!
17 Октомври 2007 09:16
Нчкои съображения
Тогава сегашната нобелистка Дорис Лесинг беше комунистка; големи западни учени и интелектуалци се бояха, че САЩ ще се самозабравят при монопол върху атомното оръжие.
В първата половина на 20-ти век почти всички интелектуалци са били с леви убеждение и повечето от тях комунисти. И сега в интелектуалните среди на Запад има много с леви убеждения. Само Форумните талибани, аз съм ги изреждал неведнъж тук дърпат надясно, както и нашите политици. Всичкият политически добитък се гъчка в ЦЕНТЪР-ДЯСНО и резултатите ги виждаме сами.
Hugin
Луи Наполеон Бонапарт да стане президент на Втората френска република и след това император."
И после си дал саблята на немците при Седан.

Това предаване на сабята струва много скъпо на Европа и на света. Още Енгелс предупреждава, че това ще доведе до нови много по-кръвополитни войни. И това се случи с 1-та световна и 2-та световна като следствие на 1-та световна. Завземането на Елзас и Лотарингия от Бисмарк беше ябълката на раздора, която предизвика тези най-кръвополитни войни в историята на човечеството, въпреки, че формалния повод беше друг.
17 Октомври 2007 09:30
убийствено писане,
стига само това за швейцария, че няма нито един генерал
който е чел разбойниците на шилер знае, защо историята такава и онакава, и на едни се пише с повече луканка
възторгът и намесването тук на Калина ми дава повод да се сетя за класния ми Нюсер, който 5 години ни повтаряше /за наше добро, с добри чувства/, че българите имаме ум, но не сме умни:
няколко неща посочваше, напр:
че не можем да водим фокусиран разговор,
че в споровете винаги се отклоняваме от центъра на темата и се забиваме в пустословия,
че яко бъркаме емоционалното вербализиране с умното мислене
че сме неуравновесени хора, хора на флуктуиращите емоции,
че харесваме ураджиите, а не тихото мислене
и още...
ДИ, който ни качва по стълбата нагоре, а имаме чувството, че пропадаме
17 Октомври 2007 09:51
власт, сложна дейност на разума и сърцето, земната би следвало небесния модел да следва, нали в единение живеем, отказана е на исус, по произход от давидов род, наполеон наричали пък узурпатор щом монарх е пожелал да е, вероятно и династия, интересен щрих от епохата видях в жак бедняка, jacquou le croquan, преследвани като поддръжници на наполеон беха йезуитите, бате джимо ти познаваш католицизма, и защо
17 Октомври 2007 09:55
Според мен статията на Димитри Иванов е по-добра от тази в Новинар. Фактите които съобщава Димитри Иванов за мен винаги са били интересни.
17 Октомври 2007 10:03
Май продължаваме да се изживяваме като християнски и духовни кръстници на Русия, но дали не е време да понаучим нещо от руснаците - като например повечко национално самочувствие, прагматизъм, великодушие
17 Октомври 2007 10:04

Този път доста слабичко - и като факти и като изложение. Пълно с грешни твърдения, които биха били добра основа да се коментира, ама този път не си заслужават.
17 Октомври 2007 10:05
Комунетата отново са раздвоени. Димитри възхвалява русското магучества и светло глобално-затоплено бъдеще от една страна, ама от друга страна пише:
На 27 октомври 1946 г. се състояха избори за Велико народно събрание. Те бяха фалшифицирани. Повечето българи посегнаха към бялото бюлетинче на опозицията, но къде с бой, къде с фалшификации, спечели виненочервената бюлетинка.

Е, комунета, каква е днешната статия на Джимо, върховна и чиста истина, или клеветническа кампания на империализма и световната реакция срещу народната република?
17 Октомври 2007 10:06
наскоро и най старата рисунка позната на света гледах, май в сирия, и там с различни символи в средата изобразен бе голям дом, общия на рода тогава, бил и храм и храните там държали и там патриарха, бащата на рода работата, храната разпределял, и после станал само господарски дом, та кога бащата става господар
17 Октомври 2007 10:13
през септември 1930 г. нацистите получиха 107 места в Райхстага


Бачо Димитрие, защо си посочил резултатите на NSDAP точно от парламентарните избори на 14 септ. 1930? А не примерно тези от вота на 31 юли 1932 г. – 37, 4%; или онези от изборите за Райхстаг на 5 март 1933 г. – 43, 9%?
17 Октомври 2007 10:14
hamalin -

Цитираните заключения струват повече от двете статии. Дмитрий навръзва общоизвестни факти и куриози и не анализира Русия на Путин, а това е достойната за перото му задача. Статията завършва с банален въпрос, а предизвикателството е да се даде аргументиран отговор.

Статията на Калина има добър, хипнотизиращ ритъм, който унася интелектуално невзискателните читатели. Не съдържа нищо, залага на доза евтина провокация а ла онова недоразумение Карбовски.

И двамата автори поднасят на читателите си бъкащи от цитатничене и накамарена фактология текстове, които приличат на компютърен генерат.
17 Октомври 2007 10:24
от филм, за борбите за папска власт, италиански, видях много кръв, отстраняване на претенденти, заговори, отровителство, добре че папската власт станала изборна, та цялата история на властта копира този модел, победилият на опоненти не прощава, добре че в модерните общества опозицията е в концепт полезна на обществото да е
17 Октомври 2007 10:28
Маркс:
"В първата половина на 20-ти век почти всички интелектуалци са били с леви убеждение и повечето от тях комунисти. И сега в интелектуалните среди на Запад има много с леви убеждения."
Причината е, че никога не са живели първо при Сталиновия комунизъм, после при нашия реален социализъм. Би било чудесно тези супер леви интелектуалци да се изпратят до живот в една избрана от тях страна на победилия социализъм. Без право на амнистия.
Например точно Ким Филби е имал тази златна възможност. Избягал в СССР, посрещнат в всички почести, получил съответните привилегии... но кой знае защо човекът се пропил и завършил живота си със самоубийство. Или поне така казват. Изглежда сблъсъкът с реалния социализъм не му е понесъл.
И още - семейството на Филби продължи да си живее във Великобритания без да бъде подложено на репресии и тормоз. Мога да си предствая каква би била съдбата на семейството на избягал руски разузнавач на Запад по Сталиново време, пък и след това.

Редактирано от - Cruella de Vil на 17/10/2007 г/ 10:37:30

17 Октомври 2007 10:30
Сега очаквам и .уйнята да се появи и шоуто ще бъде пълно...
17 Октомври 2007 10:31
Мода, Марксе, мода. Нито сега знаят що е център- дясно, нито навремето са предполагали какво ще е комунизмът. Знаеш стихчето на Вапцаров:
"Ще се радват на труда си хората
и ще се обичат като братя!"
И загинал бадева, горкият...

17 Октомври 2007 10:31
Отговора...
аз съм оптимист по отношение на Русия. Наред с приликите които изтъква Д.И. има и съществени разлики:
- Земята е доста отесняла от 1930 насам, космическата надпревара няма да е по силите на една Земя с раздробени ресурси - няма да стане надпревара а по скоро сътрудничество.
- Путин, а и никой от тяхните не е заявил, че руснаците са висша раса. Това е неприсъщо и за самите руснаци, въпреки възхода на националната им гордост все още има доста път до фашистки безумия.
- и др.
Не искам да кажа, че е изключено де. Сякаш аналогиите "за" нашисти-фашисти са повечко от аргументите против.
-=-
Вълнуващи времена ни предстоят при всеки един случай.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД