:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИЗВЪНЗЕМНОТО

"Шрек" - зеленото човече, което победи всички приказни герои

Шрек не е какъв да е приказен герой. Той е огромен, зелен, саможив и мирише лошо. В началото на филма той иска просто да си върне блатото. В края се сдобива и с любов, приятели и други приказни неща. Малко по-късно филмът "Шрек" се сдобива и с първия "Оскар" за пълнометражна анимация. Впрочем напълно заслужено.

Спилбърговото студио "Дриймуъркс" изрита от престола на рисуваните филми класиците от "Дисни" и се настани там с цялата тежест на зеления си герой. Да направиш добра комедия в наши дни е почти толкова трудно, колкото преди 50 години да направиш космическа одисея. Е, дебютантите Андрю Адамсън и Вики Дженсън са го постигнали. Онова, което при маститите класици от "Дисни" вече мирише на нафталин или е просто изтъркано, при тях е облечено в новите дрехи на жизнерадостната ирония.

"Най-великата приказка, която никога не е била разказвана", гласи рекламата на "Шрек". Сценарият му е остроумен, диалогът му е остър като бръснач и визията му е толкова триизмерна, че героите изглеждат, сякаш си ходят по земята. "Шрек" е абсолютният анимационен хит на новия век. Ако сте си позволили да го пропуснете на голям екран, сега имате всички възможности да го гледате у дома - да го купите/наемете на видеокасета/DVD и да го въртите до пълно изтощение...

В "Шрек" дефилират героите от всички други приказки, само че ролите им са епизодични и комични. Нищо не е каквото го знаете - рицарят е дебел и не много смел, драконът е женски и влюбчив, принцът е дребосък със сексуални комплекси, а принцесата се превръща в жаба (е, не точно, но пак нещо зеленикаво и грозно) вместо обратното.

"Шрек" е толкова безапелационно добър, че дори замяната на оригиналните реплики със симултанен превод не дразни. Кръстю Лафазанов е великолепен като зеленото чудовище, а другите дубльори са в миманса. Впрочем не вярвайте, че това е детски филм: истинските приказки нямат възрастови ограничения. Проблемът на сценаристите, дали анимационните филми трябват да оставят доволни малчуганите или големите хора, е решен веднъж завинаги. "Шрек" е хрускаво удоволствие за деца от всички възрастови групи. Чувството за хумор звънка от първия до последния му кадър. В него няма нито една стъпка накриво, нито една фалшива нота, нито една тъпа реплика. Наслаждавайте се.
1702
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД